Et bilde av en barnehodeskalle med uvanlig mange tenner har skapt reaksjoner i sosiale medier. Bildet viser både melketenner og tannanleggene til de permanente tennene som ligger i kjeven før de bryter frem.
Tannlege Petter Gjessing Johnsen bekrefter at hodeskallen er ekte og forklarer at det er en normal prosess der permanente tenner utvikles og melketenner felles. Mange kommenterer at synet er urovekkende, og at de vil se annerledes på barn fremover.
Johnsen forstår reaksjonene, men understreker at det er et vanlig syn på et tannlegekontor når man tar røntgenbilder.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Senterpartiet vedtok på sitt landsmøte å innføre generell bevæpning av politiet, et historisk skifte i norsk politikk som kan bli vedtatt før sommeren. Tidligere justisminister Emilie Enger Mehl argumenterte for vedtaket med henvisning til økt kriminalitet og støtte fra politiet selv. Samtidig vekker et bilde av en barnehodeskalle med mange tenner reaksjoner på nettet, der noen synes det er urovekkende. Tannlege Petter Gjessing Johnsen forklarer at bildet viser en normal barnehodeskalle der melketenner felles for å gi plass til de permanente tennene.
1 måned siden
Prins Harry har trukket seg fra veldedighetsorganisasjonen Sentebale etter en konflikt mellom styreleder Sophie Chandauka og styremedlemmene. Chandauka anklager prinsen for å ha startet en svertekampanje mot henne etter en pressemelding, noe tidligere styremedlemmer avviser. Samtidig vekker bilder av barnehodeskaller med mange tenner oppsikt på internett. En tannlege forklarer at disse bildene viser et normalt stadium i utviklingen av barns tannsett, der tannanleggene til de permanente tennene ligger gjemt i kjeven.
1 måned siden
Artikkelen utforsker populære tanntrender som «oil-pulling» og «vann-flossing», som spres via sosiale medier. Tannlege Karl Morgan Hegelstad bekrefter at tungeskraping er effektivt mot dårlig ånde, men advarer mot skadelige blekemetoder. Han påpeker at «vann-flossing» ikke erstatter tanntråd. 21 år gamle Aurora Cathrine Bang deler sin tannpleierutine på TikTok, som inkluderer «oil-pulling» med kokosolje. Hegelstad understreker viktigheten av god tannhelse fra ung alder og advarer mot å skade emaljen med feil metoder. Generelt er tannhelsen i Norge god takket være et godt system.
2 dager siden
En artikkel belyser utfordringer foreldre møter med barns bruk av sosiale medier. Den peker på farene og foreldrenes rolle i å beskytte barna.
3 måneder siden
En australsk småbarnsfar ved navn Josh delte et bilde av en pølse servert på brødskive med tuttifrutti-strø, noe som utløste sterke reaksjoner i sosiale medier. Mange kommenterte at det var ekkelt og grusomt. Det viser seg at retten, kalt «fairy snag», er inspirert av animasjonsserien Bluey, der den er en del av handlingen. Til tross for den innledende kritikken, har «fairy snag» blitt en internasjonal trend, og mange Bluey-fans tester ut retten. Reaksjonene er blandet, med noen som uttrykker avsky, mens andre lar seg inspirere. Retten har fått mye oppmerksomhet på plattformer som TikTok, Instagram og Reddit, og viser hvordan spesielle matkombinasjoner kan engasjere og provosere.
1 måned siden
Tannlege Petter Gjessing Johnsen, kjent som Tanndoktor på TikTok, kritiserer tannkremer som lover raskt hvitere tenner. Han mener at disse produktene villeder forbrukerne, fordi de ikke inneholder blekende stoffer som hydrogenperoksid, men slipestoffer som kun fjerner overfladisk misfarging. Ved langvarig bruk kan dette føre til slitasje på emaljen og gulere tenner. Gjessing Johnsen anbefaler heller bleking hos tannlege med hydrogenperoksid. Kommunikasjonsdirektør i Orkla, Nilüfer Sahin, understreker at forbrukernes tillit er viktig og at dokumentasjon er en forutsetning for deres produkter.
3 måneder siden
Et utbrudd av humant metapneumovirus (HMPV) i Kina har skapt bekymring, spesielt etter at bilder av mennesker med munnbind i kinesiske sykehus har spredt seg i sosiale medier. HMPV er et vanlig luftveisvirus som forårsaker milde forkjølelsessymptomer hos de fleste, men kan være alvorlig for små barn, eldre og risikogrupper. Det har også vært en liten økning av HMPV i Norge, men eksperter understreker at det ikke er grunn til panikk. Økt oppmerksomhet rundt viruset skyldes trolig økt bevissthet etter pandemien, og at folk er mer forsiktige med utbrudd.
2 måneder siden
Etter at Sophie Elise Isachsen ble meldt til barnevernet basert på innhold i sosiale medier, har flere kjendiser tatt henne i forsvar. Bekymringsmeldingen omhandlet blant annet ferieturer og eksponering av barn i sosiale medier, men barnevernet henla saken. Dette har ført til en debatt om anonyme bekymringsmeldinger, der noen mener det er viktig for å avdekke alvorlige tilfeller, mens andre frykter misbruk. Kjendiser uttrykker støtte til Isachsen, men understreker samtidig viktigheten av å melde fra ved reell bekymring for barns velferd. Barne- og familieetaten påpeker at anonymitet kan senke terskelen for å melde, men understreker at de vurderer alle meldinger nøye.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av medisinsk piercing mot migrene og angst, som markedsføres på sosiale medier. Hodepine Norge og nevrologer advarer mot behandlingen, da det mangler vitenskapelig bevis for effekt, og de frykter at pasienter får et falskt håp. Forbrukertilsynet er varslet om villedende markedsføring av piercingstudioer som lover effekt mot konkrete sykdommer. En piercer i Fredrikstad forsvarer behandlingen og ønsker en debatt rundt temaet, men er forberedt på å endre praksis dersom Forbrukertilsynet konkluderer med at han har brutt regelverket.
1 måned siden
En tre år gammel gutt døde under narkose på Stavanger universitetssjukehus (SUS) i forbindelse med en tannbehandling. Statsforvalteren har konkludert med at gutten ikke fikk forsvarlig helsehjelp. Foreldrene, som ikke snakker norsk, opplevde mangel på tolk og mener sykehuset ikke tok hensyn til sønnens spesielle behov på grunn av hans diagnose, Williams syndrom. Obduksjonsrapporten antyder at for høy dose narkose kan ha vært en medvirkende årsak til hjertestansen. Politiet etterforsker saken, og sykehuset erkjenner mangler i sin håndtering etter hendelsen, spesielt knyttet til formell hendelsesanalyse og ivaretakelse av familien. Foreldrene håper nå at saken vil føre til konkrete endringer i sykehusets rutiner.
3 måneder siden
En økning i ADHD-diagnoser blant unge bekymrer psykiatriprofessor Lars Lien, som mener sosiale medier og en overdreven positiv fremstilling av diagnosen bidrar til en trend. Han påpeker at mange kjenner seg igjen i symptomer som dårlig konsentrasjon og hukommelse, og at dette kan føre til unødvendige utredninger. FHI bekrefter økningen, men peker også på samfunnsmessige endringer og pandemien som mulige årsaker. Utredningstall fra BUP i Hamar viser en femdobling på fem år, noe som skaper press på helsetjenesten. En studie fra 2018 viser at halvparten av ADHD-diagnosene var mangelfulle. Lien mener det er et dilemma at samfunnet behandler barn for problemer som kan være samfunnsskapte, men understreker at medisinsk behandling er nødvendig for mange.
18 dager siden
Et bilde av mislykkede muffins har skapt debatt og latter på sosiale medier. Bildet ble først delt av en kvinne på Facebook, som hevdet at mannen hennes hadde bakt dem. Reaksjonene lot ikke vente på seg, og mange kommenterte det spesielle utseendet, spesielt fyllet som ble sammenlignet med sperm. Det viste seg senere at bildet var stjålet fra Reddit, der en mann hevdet at hans kone hadde mislyktes med bakingen. Dette førte til frustrasjon og diskusjon om hvem som egentlig sto bak baksten. Til tross for forvirringen rundt opphavet, er de fleste enige om at muffinsene er oppsiktsvekkende og underholdende.
2 måneder siden
Etter at Emma Stadaas (22) ble utsatt for grove hatkommentarer fra barn og unge på TikTok, lover barne- og familieminister Lene Vågslid tiltak før sommeren. Stadaas, som har Treacher Collins syndrom, har blitt kalt «Voldemort» og «misfoster» på nett. Vågslid understreker foreldrenes ansvar og vurderer å heve aldersgrensen for sosiale medier til 15 år. Regjeringen foreslår å bevilge 7 millioner kroner i statsbudsjettet for 2025 for å beskytte barn på digitale flater. Medietilsynet viser at netthets er et økende problem, og Stadaas mener bedre brukeridentifisering kan være en løsning.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende grov ordbruk og mobbing blant barn og unge, både i skolen og på nettet. Mobbeombudet i Vestland observerer at mobbespråket blir mer grenseløst, også i barneskolen. En rektor i Asker iverksatte tiltak mot stygg ordbruk etter tilbakemeldinger om problemet. Medietilsynets rapport viser at stadig flere barn får tilgang til mobil tidlig, noe som sammenfaller med økning i digital mobbing. Undersøkelser viser at mange unge opplever stygge kommentarer og negative hendelser på nettet, og at dette rammer de yngste tenåringene hardest.
3 måneder siden
En økende trend der barn helt ned i åtteårsalderen viser interesse for retinol, et hudpleieprodukt mot aldringstegn, bekymrer hudleger og helsepersonell. Feil bruk av retinol kan føre til alvorlige hudproblemer som irritasjon, eksem, brannskader og pigmentflekker. Sosiale medier, særlig TikTok, fremmes som en årsak til den økte interessen, der feilinformasjon og markedsføring bidrar til at unge kjøper produktene. Helsesykepleiere og butikkansatte oppfordrer foreldre til å være bevisste på barnas hudpleieprodukter og veilede dem mot mildere alternativer som fuktighetskrem og solkrem.