Fredrik Skavlan er en av minst 50 norske kjendiser som har blitt misbrukt i svindelannonser på Facebook. Disse annonsene lover raske penger, men fører til økonomisk tap for de som klikker på dem. Skavlan har engasjert advokater og hatt møter med Meta, som eier Facebook, men føler ikke at de tar ansvar for problemet.
Han understreker at det er de som blir svindlet som er de virkelige ofrene. Meta hevder de fjerner slike annonser og har systemer for å oppdage dem, men Skavlan mener de har kontroll over innholdet som publiseres på plattformen. Faktisk.
no og NRK har kartlagt rundt 400 svindelannonser med kjendiser det siste året, men dette er trolig bare en liten del av det totale omfanget. Skavlan vet om folk som har tapt millionbeløp på å klikke på annonser med hans ansikt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En undersøkelse avdekker hvordan svindlere skjuler spor på Facebook. Falske annonser misbruker kjendiser og lurer nordmenn for store summer.
3 måneder siden
Live Farstad Elgenes ble svindlet for over 160 000 kroner etter å ha klikket på en falsk investeringsannonse på Facebook. Hun trodde hun snakket med en finansrådgiver som skulle hjelpe henne med å investere penger, men i stedet mistet hun alle sparepengene sine og tok opp lån. Svindlerne brukte falske nettsider og identiteter, og pengene ble overført til kontoer som nå disponerer 35 millioner kroner fra flere ofre. Politiet henla saken raskt på grunn av manglende opplysninger om gjerningspersonene. Svindel på nett er et økende problem, og politiet oppfordrer alle til å anmelde, selv om saken kan bli henlagt. Elgenes forteller at saken har påvirket henne psykisk, men hun ønsker å dele sin historie for å hjelpe andre.
3 måneder siden
En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
3 måneder siden
Kardiolog Wasim Zahid reagerer sterkt på at hans navn og bilde igjen misbrukes i reklame for kosttilskudd. Han forteller at han har mottatt meldinger fra folk som har sett reklamer på Facebook der han angivelig anbefaler et kosttilskudd for å øke testosteronnivået. Zahid understreker at dette er svindel og at han ikke står bak disse produktene. Han er spesielt bekymret for at eldre og syke pasienter kan bli lurt av svindlerne, og at produktene kan ha negative konsekvenser for deres helse. Politiet bekrefter at denne typen svindel er vanlig, og Zahid oppfordrer folk til å rapportere falske reklamer. Han er usikker på om han skal politianmelde saken.
8 dager siden
Svenske Konsumentverket har åpnet tilsynssaker mot rundt 50 kjente influencere og deres selskaper, inkludert Bianca Ingrosso, Jocke og Jonna Lundell, Therese Lindgren og Matilda Djerf. Granskningen retter seg mot manglende tydelig merking av reklameinnhold i sosiale medier. Jurist Maja Rogemyr i Konsumentverket påpeker at mange influencere ikke følger loven om reklamemerking, noe som er spesielt bekymringsfullt fordi de har stor påvirkning på barn og unge. Flere selskaper eid av influencere har mottatt brev fra myndighetene som en del av undersøkelsen.
23 dager siden
Artikkelen belyser den økende utbredelsen av ulovlige lånegrupper på Facebook, der privatpersoner tilbyr lån til individer i økonomisk vanskelige situasjoner. Finanstilsynet advarer mot denne virksomheten, men har begrensede muligheter til å stoppe den. Lånene som tilbys, kjennetegnes av høy rente og kort betalingstid, noe som kan forverre situasjonen for låntakerne. Gjeldsoffer-Alliansen advarer mot å benytte seg av slike grupper og anbefaler heller å søke hjelp hos NAV. Både låntakere og utlånere risikerer svindel og står uten rettsvern. Finanstilsynet arbeider med å utvikle nye metoder og lovverk for å bekjempe denne ulovlige aktiviteten.
27 dager siden
Pernilla Wahlgren og Bianca Ingrosso advarer fans mot svindel på Facebook, der noen utgir seg for å være dem. Svindlere bruker falske kontoer for å kontakte følgere, innlede forhold og be om penger. Wahlgren understreker at ingen av dem har Facebook-kontoer og oppfordrer folk til å ikke la seg lure.
4 måneder siden
Jan Helge Furu er dømt til fengsel i 3 år og 10 måneder for bedrageri og heleri i investeringsprosjektet «Millioneventyret», som ble avslørt av NRK Brennpunkt. Over 20 investorer satset over 40 millioner kroner i prosjektet, uten å se noe avkastning. Furu er også dømt til å betale 4,4 millioner kroner i erstatning og inndragning av verdier for nesten 19 millioner kroner. Økokrim mener Furu bevisst lurte sine investorer gjennom sosial manipulasjon, mens Furus forsvarere hevder han selv ble lurt og ikke hadde til hensikt å bedra. Totalt fem personer ble utsatt for bedrageri, hvorav en tidligere venn tapte over 3 millioner kroner.
2 måneder siden
Siv Jensens Facebook-konto er hacket, og uvedkommende har publisert innlegg som fremstiller henne som positiv til bitcoin-investeringer. Ett av innleggene inneholder et manipulert bilde som viser en påstått fortjeneste på 90 millioner kroner. Jensen har mistet kontrollen over kontoen og har varslet Facebook om hendelsen, men er usikker på hvor lang tid det vil ta før hun får hjelp.
3 måneder siden
Sosiale medier gjør det enklere å oppdage nye nettbutikker, men øker også risikoen for å bli lurt. Forbrukerrådet advarer mot utenlandske nettbutikker som fremstår som norske, og mot såkalt dropshipping. Mange, spesielt unge, lar seg påvirke av reklame og influensere på sosiale medier, og opplever å få varer som ikke samsvarer med forventningene. Det er vanskelig å skille mellom ekte og useriøse nettbutikker. Forbrukerrådet påpeker at nettbutikker som ikke oppgir organisasjonsnummer og adresse bryter loven. Hvis man blir lurt, bør man klage skriftlig til nettbutikken og eventuelt kontakte banken for å kreve pengene tilbake.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler advokat Per Asle Ousdal, som er anklaget for å stå bak Norges største låneskandale. Han skal ha tilbudt høye renter for å skaffe seg lån fra investorer, og skylder nå 114 långivere totalt 765 millioner kroner. Ousdal eide eiendeler for flere titalls millioner, inkludert eiendommer, kunst og kjøretøy, men salget av disse vil ikke dekke kravene. Økokrim har siktet Ousdal for grovt bedrageri, og hans etterlatte familie har mottatt kritikk for passivitet. Etterforskningen fortsetter for å avdekke om flere kan være ansvarlige for svindelen.
1 måned siden
Advokat Jon Wessel-Aas mener Marius Lindvik og Johann André Forfang kan ha krav på erstatning fra Norges Skiforbund eller enkeltpersoner i støtteapparatet, dersom de ble ført bak lyset i draktsaken. En forutsetning er at noen i støtteapparatet med overlegg modifiserte dressene i strid med reglene, uten at utøverne var klar over det. Lindvik og Forfang har begge uttalt at de var uvitende om manipuleringen og er knust over situasjonen. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu har innrømmet at det ble jukset med dressene ved å sy inn en forsterket tråd. Saken startet med en video som førte til protest fra andre nasjoner under VM i Trondheim. Lindvik og Forfang tapte betydelige premiepenger og kan også miste fremtidige sponsorinntekter.
1 måned siden
Georgiske myndigheter har startet etterforskning av et svindelsenter i Tbilisi, etter avsløringer om omfattende svindel mot over 6100 personer globalt, inkludert mange nordmenn. Senteret, drevet av A.K. Group, har lurt ofrene for investeringer gjennom falske annonser og løfter om høy avkastning. Ofrene har tapt sparepenger og tatt opp lån. Avsløringen kommer fra et samarbeidsprosjekt mellom flere mediehus, som har avdekket hvordan svindlerne opererte med falske identiteter og manipulerte sine ofre. Lekkasjer viser at Norge er et av landene som er ringt mest til.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hva man bør gjøre hvis man blir svindlet på nett, basert på innspill fra Økokrim og DNB. Det er viktig å kontakte banken raskt, gjerne ved mistanke om svindel. Deretter bør man søke hjelp fra en venn for å få oversikt over situasjonen. Det anbefales også å endre passord, dokumentere svindelen med bilder, og anmelde forholdet til politiet. I tillegg oppfordres man til å snakke med familie og venner om svindelen for å øke bevisstheten rundt problemet. Telenor stoppet 500 millioner forsøk på digital kriminalitet i andre kvartal 2024, og 1 av 4 nordmenn har blitt svindlet på nett.
3 måneder siden
44 investorer har anmeldt Geir Skoug for grovt bedrageri i forbindelse med investeringsprosjektet The Gate Index. Investorene hevder å ha blitt villedet av Skoug gjennom falsk markedsføring og luftige verdivurderinger, og at det er umulig å få ut pengene sine. De mener Skoug har hentet inn mellom 50 og 80 millioner kroner. Det kommer også frem at myndighetene ble varslet om Skougs virksomhet allerede i 2021 og 2022, men at disse varslene ikke førte til etterforskning. Skoug har en lang historikk med konkurser og anmeldelser, men har også blitt frifunnet i retten. Flere tidligere samarbeidspartnere beskylder ham for å ha lurt dem og tappet selskaper for penger.