En undersøkelse avdekker hvordan svindlere skjuler spor på Facebook. Falske annonser misbruker kjendiser og lurer nordmenn for store summer.
Artikkelen handler om en undersøkelse utført av Faktisk. no og NRK som avdekker svindelannonser på Facebook. Undersøkelsen fant rundt 400 svindelannonser hvor minst 50 norske kjendiser er misbrukt.
Nordmenn er svindlet for opptil to millioner kroner via disse annonsene. Svindlerne bruker triks som å sende brukere med norsk IP-adresse til falske sider mens andre sendes til ufarlig innhold for å unngå oppdagelse. Utenlandske Facebook-sider sprer annonsene.
Meta oppgir ikke tall for Norge og kritiseres for at rapporterte annonser ikke fjernes. Meta uttaler at de har systemer for å oppdage svindel og fjerner annonser som bryter retningslinjene.
Fredrik Skavlan
Jan Roger Wilkens
Audun Jøsang
Helene Svendsrud
Gard Steiro
Laura Carstens
Faktisk.no
NRK
Meta
VG
Aftenposten
Nettavisen
Tjekdet
Telenor
Norge
EU
Spania
Litauen
Nederland
India
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Fredrik Skavlan er en av minst 50 norske kjendiser som har blitt misbrukt i svindelannonser på Facebook. Disse annonsene lover raske penger, men fører til økonomisk tap for de som klikker på dem. Skavlan har engasjert advokater og hatt møter med Meta, som eier Facebook, men føler ikke at de tar ansvar for problemet. Han understreker at det er de som blir svindlet som er de virkelige ofrene. Meta hevder de fjerner slike annonser og har systemer for å oppdage dem, men Skavlan mener de har kontroll over innholdet som publiseres på plattformen. Faktisk.no og NRK har kartlagt rundt 400 svindelannonser med kjendiser det siste året, men dette er trolig bare en liten del av det totale omfanget. Skavlan vet om folk som har tapt millionbeløp på å klikke på annonser med hans ansikt.
3 måneder siden
En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
1 måned siden
Georgiske myndigheter har startet etterforskning av et svindelsenter i Tbilisi, etter avsløringer om omfattende svindel mot over 6100 personer globalt, inkludert mange nordmenn. Senteret, drevet av A.K. Group, har lurt ofrene for investeringer gjennom falske annonser og løfter om høy avkastning. Ofrene har tapt sparepenger og tatt opp lån. Avsløringen kommer fra et samarbeidsprosjekt mellom flere mediehus, som har avdekket hvordan svindlerne opererte med falske identiteter og manipulerte sine ofre. Lekkasjer viser at Norge er et av landene som er ringt mest til.
22 dager siden
En artikkel i Fremover avslører omfattende svindel av det norske trygdesystemet, der utenlandske arbeidere utnytter fiktive sykemeldinger for å heve trygd. Bedrifter og staten taper milliarder, og problemet forverres av organisert kriminalitet. En rettssak i Narvik avdekket menneskehandel og skattesvindel. Politikere krever handling, men regjeringen nøler med å endre EØS-regelverket, og ansvaret skyves over på næringslivet, som frykter konsekvensene for arbeidsimporten. Avisen foreslår å løse opp EØS-avtalen, gi Nav større spillerom og styrke Økokrim.
2 dager siden
Politiet advarer mot en ny bølge av svindel hvor gjerningspersoner utgir seg for å være fra politiet. Flere personer har mottatt meldinger eller anrop fra svindlere som forsøker å skaffe seg sensitiv informasjon.
27 dager siden
Pernilla Wahlgren og Bianca Ingrosso advarer fans mot svindel på Facebook, der noen utgir seg for å være dem. Svindlere bruker falske kontoer for å kontakte følgere, innlede forhold og be om penger. Wahlgren understreker at ingen av dem har Facebook-kontoer og oppfordrer folk til å ikke la seg lure.
1 måned siden
Georgiske myndigheter har aksjonert mot et omfattende nettverk som har svindlet nordmenn over flere år. Verdier som leiligheter og luksusbiler tilhørende sentrale personer i et svindelsenter er fryst. Senteret, avslørt i mars, har lurt over 6100 ofre verden over for rundt 350 millioner kroner siden 2022. Lekkasjer viser at hundrevis av nordmenn er berørt, med sensitive data på avveie. Økokrim oppfordrer alle som er rammet til å anmelde forholdet og legger ved en liste over informasjon politiet ønsker i anmeldelsen.
4 måneder siden
Tromsø Turnforening tapte over 47.000 kroner etter å ha blitt lurt av en falsk faktura som utga seg for å være fra et tysk turnutstyrsselskap. Fakturaen ble betalt i fellesferien, og klubben oppdaget svindelen i etterkant. Til tross for anmeldelse, valgte politiet å henlegge saken, da gjerningspersonene opererte fra utlandet og var vanskelige å identifisere. Dette er en del av en økende trend med bedragerisaker, og politiet i Troms har henlagt langt flere saker i 2024 enn i fjor. Turnforeningen ser nå på tiltak for å forhindre lignende hendelser i fremtiden, inkludert bruk av ekstern regnskapsfører og strengere kontrollrutiner.
3 måneder siden
Live Farstad Elgenes ble svindlet for over 160 000 kroner etter å ha klikket på en falsk investeringsannonse på Facebook. Hun trodde hun snakket med en finansrådgiver som skulle hjelpe henne med å investere penger, men i stedet mistet hun alle sparepengene sine og tok opp lån. Svindlerne brukte falske nettsider og identiteter, og pengene ble overført til kontoer som nå disponerer 35 millioner kroner fra flere ofre. Politiet henla saken raskt på grunn av manglende opplysninger om gjerningspersonene. Svindel på nett er et økende problem, og politiet oppfordrer alle til å anmelde, selv om saken kan bli henlagt. Elgenes forteller at saken har påvirket henne psykisk, men hun ønsker å dele sin historie for å hjelpe andre.
3 måneder siden
Kardiolog Wasim Zahid reagerer sterkt på at hans navn og bilde igjen misbrukes i reklame for kosttilskudd. Han forteller at han har mottatt meldinger fra folk som har sett reklamer på Facebook der han angivelig anbefaler et kosttilskudd for å øke testosteronnivået. Zahid understreker at dette er svindel og at han ikke står bak disse produktene. Han er spesielt bekymret for at eldre og syke pasienter kan bli lurt av svindlerne, og at produktene kan ha negative konsekvenser for deres helse. Politiet bekrefter at denne typen svindel er vanlig, og Zahid oppfordrer folk til å rapportere falske reklamer. Han er usikker på om han skal politianmelde saken.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hva man bør gjøre hvis man blir svindlet på nett, basert på innspill fra Økokrim og DNB. Det er viktig å kontakte banken raskt, gjerne ved mistanke om svindel. Deretter bør man søke hjelp fra en venn for å få oversikt over situasjonen. Det anbefales også å endre passord, dokumentere svindelen med bilder, og anmelde forholdet til politiet. I tillegg oppfordres man til å snakke med familie og venner om svindelen for å øke bevisstheten rundt problemet. Telenor stoppet 500 millioner forsøk på digital kriminalitet i andre kvartal 2024, og 1 av 4 nordmenn har blitt svindlet på nett.
4 måneder siden
Telenor advarer om en ny bølge av svindelforsøk via telefon, der svindlere ringer fra utenlandske nummer og utgir seg for å være fra PayPal eller Klarna. De bruker en automatisk melding om feilregistrert bestilling for å lure til seg betalingsinformasjon eller BankID. Telenor har blokkert en million slike anrop de siste to ukene. Svindlerne har gått over til utenlandske nummer etter at norske teleoperatører har gjort det vanskeligere å misbruke norske nummer. Telenor råder folk til å være skeptiske til anrop fra ukjente utenlandske nummer og legge på umiddelbart ved mistanke om svindel.
2 måneder siden
Fire nordmenn er tiltalt for bedrageri og hvitvasking etter å ha svindlet over 900 millioner kroner fra tusenvis av personer i utlandet. Gjennom et pyramidespill ble ofrene lokket til å investere i fiktive prosjekter innen gass, gruvedrift og eiendom. Pengene ble hvitvasket via et norsk advokatfirma og selskaper i Asia, noe som vanskeliggjorde sporingen. Økokrim understreker at investeringsbedragerier er et økende problem, og advarer mot at kriminelle i større grad bruker profesjonelle tilretteleggere for å skjule sine spor.
2 måneder siden
En tidligere PST-topp advarer om nye svindelmetoder, inkludert økning i svindel med kontooverføringer. Ice har oppdaget «Nina-svindel», der svindlere målretter seg mot personer med navnet Nina, i tillegg til den kjente «mamma/pappa-svindelen». Erik Haugland, med bakgrunn fra PST, advarer spesielt mot investeringssvindel og oppfordrer folk til å være ekstra oppmerksomme i ferieperioder. Han understreker viktigheten av å begrense personlig informasjon på sosiale medier for å unngå å bli lurt.
1 måned siden
Nordmenn blir svindlet for store summer når de søker om elektronisk reiseautorisasjon (ETA) til Storbritannia gjennom uoffisielle nettsider. Disse sidene tar ofte opptil 20 ganger mer betalt enn den offisielle prisen. Forbrukerrådet beskriver dette som ren svindel og anbefaler å bruke den offisielle GOV.UK-nettsiden eller appen. Britiske myndigheter er klar over problemet og oppfordrer folk til å rapportere svindelforsøk. De som er rammet, bør forsøke å kreve pengene tilbake fra selskapet, banken eller eventuelt Finansklagenemnda. Vær oppmerksom på falske nettsider som betaler for å vises øverst i søkeresultatene.