Artikkelen forklarer hvordan prikksystemet i Norge fungerer, og hvordan bilister kan sjekke hvor mange prikker de har på førerkortet. Prikker gis for ulike trafikkovertredelser, og for mange prikker innen en periode på tre år kan føre til tap av førerretten.
Det er mulig å sjekke prikkene elektronisk via politiets nettsider eller ved å møte opp på en politistasjon.
Førere i prøveperioden får dobbelt antall prikker for overtredelser.
2 måneder siden
Denne artikkelen fra Elbil24.no forklarer hvordan prikker på førerkortet kan forlenge perioden man mister førerretten ved alvorlige trafikkovertredelser. Selv om prikkene i seg selv ikke fører til tap av førerrett, vil de tas med i beregningen dersom man mister retten på grunn av en alvorlig overtredelse, som for eksempel å kjøre over en viss fartsgrense. Antall prikker man har fra før, avgjør hvor mange måneder tapet av førerretten forlenges med. Prikkene slettes først når førerretten er tilbake.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler prikkbelastning for trafikkovertredelser, spesielt for nye sjåfører i prøveperioden. Trafikkforseelser straffes med bøter og prikker, der antall prikker avhenger av overtredelsens alvorlighet. Sjåfører med førerkort under to år får dobbelt antall prikker. Samferdselsdepartementet begrunner dette med at ferske sjåfører er mer utsatt for ulykker, og at tiltaket skal redusere denne risikoen. Åtte prikker eller mer innen tre år fører til tap av førerretten.
1 måned siden
Denne artikkelen omhandler hvordan prikker på førerkortet kan forlenge perioden man mister førerretten ved alvorlige trafikkovertredelser. Selv om prikkene i seg selv ikke har medført tap av førerrett tidligere, vil de tas med i vurderingen ved en alvorlig overtredelse. Antallet prikker avgjør forlengelsen av tapstiden. Samferdselsdepartementet begrunner dette med at føreren allerede har vist trafikkfarlig adferd, og at det derfor er naturlig å ta hensyn til dette.
1 måned siden
Under en kontroll i Bergen delte Utrykningspolitiet ut flere bøter for ulovlig bruk av mobiltelefon i bil. Boten er på 10.450 kroner pluss tre prikker i førerkortet. Politiet opplyser at mange bilister ikke er klar over hva som defineres som ulovlig bruk, og at diskusjoner rundt dette er vanlig. Enkelte nekter å vedta boten, noe som kan føre til rettssak. Statistikken viser at det skrives ut mange forelegg for mobilbruk, men politiet mener bøtene har en avskrekkende effekt. Under torsdagens kontroll ble elleve bilister tatt, hvorav ni aksepterte boten.
5 dager siden
Mange nordmenn bruker tilhenger, spesielt i forbindelse med oppussing og hagearbeid. NAF advarer imidlertid mot at mange tar unødvendige sjanser og ikke kjenner reglene for sikker tilhengerbruk.
4 måneder siden
EU har vedtatt et forslag om at førerkortbeslag i ett EU-land skal gjelde i alle. Dette innebærer at bilførere som mister førerkortet for alvorlige trafikkbrudd, som fyllekjøring eller råkjøring, ikke lenger kan kjøre bil i andre europeiske land. Målet er å øke trafikksikkerheten og redusere antall ulykker. Det nye regelverket vil også kreve innføring av digitale førerkort som anerkjennes i hele EU. Norge er positiv til forslaget, og det forventes at det vil gjelde også for norske bilførere. Det kan ta to-tre år før alle land har implementert de nye reglene.
3 dager siden
En erfaren sjåfør stiller spørsmål ved hvorfor bilister varsler hverandre om politikontroller. Vedkommende utfordrer tankegangen om at politiet er «mot bilistene».
1 måned siden
Artikkelen tar for seg hvorfor nasjonalt ID-kort kun er gyldig i fem år, mens pass er gyldig i ti år for voksne, selv om prisen er den samme. Politiet begrunner forskjellen med at ID-kortet er mer utsatt for slitasje på grunn av hyppigere bruk. DinSide stiller seg kritisk til dette, og viser til at deres ID-kort ikke viser tegn til slitasje etter flere års bruk. Politiet oppfordrer publikum til å sjekke utløpsdatoen på sine reisedokumenter og bestille time for fornyelse i god tid. Det er per dags dato ingen planer om å endre gyldighetstiden på ID-kort og pass.
1 måned siden
Artikkelen omhandler feil bruk av nødsignallys, ofte kalt «Oslo-blinken», der bilister bruker det ved ulovlig parkering eller for å takke andre trafikanter. En undersøkelse viser at mange mener det er greit å bruke nødblink for å parkere ulovlig, spesielt i Oslo. Politiet understreker at nødsignallys er ment for å varsle om farlige situasjoner som teknisk feil, ulykker eller kolonnekjøring. Misbruk kan føre til bøter.
1 måned siden
Statens vegvesen gjennomfører hyppige kontroller av tilhengere og avdekker en rekke feil. Vanlige problemer inkluderer dårlig sikret last, tekniske mangler som lysfeil, og overlast. Mange sjåfører mangler også nødvendig førerkort for tilhengeren de kjører, eller overser fartsgrensene. Særlig forvirring rundt 100 km/t-regelen fører til bøter og prikker i førerkortet, da mange ikke oppfyller kravene for å kjøre i denne hastigheten. Kontrollene skal bidra til økt trafikksikkerhet.
3 måneder siden
Under en kontroll i Bergen avdekket Statens vegvesen ulovlig bruk av rattkule på en bil. Det er ikke tillatt å bruke rattkule i person- eller lastebiler uten at føreren har en tilpasningskode (kode 40) på førerkortet. For å få godkjent bruk av rattkule, må man søke om dispensasjon, levere helseattest og bestå en vurderingsprøve ved en trafikkstasjon. Vurderingsprøven skal sikre at føreren kan håndtere kjøretøyet på en trygg måte med rattkule.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å øke bøtesatsene for trafikkovertredelser, som mobilbruk og kjøring på rødt lys, til 10.450 kroner. Dette gjøres for å holde tritt med prisveksten. Tidligere samferdselsminister Jon Georg Dale, som selv har fått fartsbot, har vært med på å øke satsene. Politiet er uenige og mener satsene er høye nok. En rapport fra Transportøkonomisk institutt viser at økte bøter har mindre effekt på trafikksikkerheten enn økt politikontroll. Statssekretær Tom Kalsås mener likevel at justering av bøtesatsene er nødvendig for å opprettholde den forebyggende effekten.
2 måneder siden
Det danske bilnettstedet Bilmagasinet har reagert på de høye bøtesatsene i Norge sammenlignet med Danmark. Særlig bøter for mobilbruk under kjøring og kjøring på rødt lys er mye høyere i Norge. Mobilboten i Norge er på 10 200 kroner, mens den i Danmark er 1500 danske kroner, som tilsvarer omtrent 2340 norske kroner. Bilmagasinet påpeker at selv mindre forseelser kan bli dyre for danske turister som kjører i Norge.
2 måneder siden
I 2024 betalte norske bilister 346 millioner kroner i fotoboksbøter, fordelt på 83 408 bøter, og 463 førerkort ble beslaglagt. Fotoboksene i Operatunnelen i Oslo var mest aktive. Utrykningspolitiet (UP) melder om en positiv utvikling over tid, med en økende andel kjøretøy som overholder fartsgrensene. Det finnes rundt 430 fotobokser i Norge, og flere vil bli installert i 2025. I 2023 var inntektene fra fotobokser 334 millioner kroner.
15 dager siden
Under en fartskontroll på E6 ved Hovin i Melhus kommune ble en dame i 80-årene målt til 120 km/t i en 80-sone og mistet førerkortet. I tillegg ble fem forenklede forelegg utstedt. På E134 i Hokksund ble en mann i 30-årene målt til 135 km/t i en 80-sone. Han mistet også førerkortet og ble anmeldt. Hendelsene viser at UP slår ned på råkjøring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!