Utenlandske bilister skylder millioner av kroner i ubetalte parkeringsbøter i Norge, særlig i Oslo. Over 10 000 utenlandske biler fikk parkeringsbøter i Oslo i fjor, men nesten ingen betaler boten.
Manglende tilgang til kjøretøyregistre i enkelte land vanskeliggjør innkrevingen.
Oslo kommune ber nå regjeringen om hjelp, og et nytt EU-direktiv kan gjøre det lettere å utveksle informasjon og kreve inn penger fra bilister i hele EU- og EØS-området.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Oslo kommune millioner av kroner i ubetalte parkeringsbøter. I 2024 ble det ilagt bøter for 8,4 millioner kroner, hvorav 7,7 millioner er ubetalt. Problemet skyldes manglende tilknytning til Euro Parking Collection (EPC) i flere land, som hindrer Norge i å sende ut regninger. Oslo kommune ber nå regjeringen om hjelp for å få på plass avtaler med land utenfor EPC-systemet. Et nytt EU-direktiv forventes å løse problemet for EU/EØS-området.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Norge 186 millioner kroner i ubetalte bompenger for 2023. Bompengeselskapene sliter med å kreve inn pengene fordi mange utenlandske sjåfører ikke registrerer seg hos AutoPASS eller Epass24. Manglende tilgang til utenlandske kjøretøyregistre hindrer effektiv innkreving. Rumenske kjøretøy er blant verstingene, og skylder alene 12,2 millioner kroner i Oslo i 2024. Samferdselsministeren understreker at regjeringen jobber med å sikre like konkurransevilkår i transportbransjen, og at EETS-direktivet kan være en løsning.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Norge 186 millioner kroner i ubetalte bompenger for 2023. Bompengeselskapene får kun betalt i overkant av halvparten av bompengene fra utenlandske kjøretøy. Samferdselsministeren og bompengeselskapene peker på manglende registrering og manglende tilgang til utenlandske kjøretøyregistre som hovedårsaker. Flere mener et EU-direktiv om bompenger kan være løsningen. NRK har tidligere omtalt manglende innbetaling fra rumenske kjøretøy i Oslo, der ett kjøretøy alene skylder over 122.000 kroner.
2 måneder siden
Norske bomselskaper har tapt betydelige beløp på grunn av manglende betaling fra utenlandske turister. Et nytt EU-direktiv, som snart innlemmes i EØS-avtalen, skal tette dette «smutthullet». Direktivet gir norske myndigheter og bomselskaper tilgang til kjøretøyregistre i EU-land, slik at de kan kreve betaling og drive innkreving fra utenlandske turister som unnlater å betale bompenger. Statssekretær Tom Kalsås opplyser at innkreving vil foregå på vanlig måte, men at prosessen er noe tyngre internasjonalt. Det er ennå ikke fastsatt en dato for når direktivet trer i kraft i Norge, men bompasseringer fra sommeren kan bli etterfakturert.
2 måneder siden
Rumenske bilister skylder Fjellinjen over 12 millioner kroner i bompenger, hovedsakelig fordi selskapet mangler tilgang til rumenske kjøretøyregistre for å sende regninger. Svært få av disse bompengene blir betalt, og et lite antall biler står for en stor andel av de ubetalte passeringene. Manglende betaling fra utenlandsregistrerte biler er et stort problem, og koster Norge betydelige summer hvert år. Bompenger finansierer viktig infrastruktur, og ubetalte regninger går utover fellesskapet. Samferdselsbyråden etterlyser raskere innføring av felles EU-regler for å løse problemet.
2 måneder siden
Mange nordmenn som kjører i Sverige, går i den klassiske fella å parkere mot kjøreretningen, noe som er tillatt i Norge, men forbudt i Sverige. Dette anses som en grov feilparkering og kan koste 1300 kroner. Svenske myndigheter begrunner forbudet med at feilparkerte biler er vanskeligere å oppdage i mørket og kan føre til farlige situasjoner. Bøter ilagt i utlandet kan tvangsinnkreves over landegrensene gjennom avtaler mellom de nordiske landene, assistert av Statens innkrevingssentral.
1 måned siden
Nye regler krever at parkeringsselskaper forsøker å kontakte bileiere før inntauing ved feilparkering, med unntak for situasjoner som parkering på reserverte plasser eller ved fare for trafikksikkerheten. Biler kan også fjernes ved ubetalte parkeringsgebyrer over 6000 kroner. Avregistrerte kjøretøy som står parkert over to uker, kan fjernes uten varsel, en regel mange ikke er klar over etter økningen i midlertidige avregistreringer.
4 måneder siden
Mange avregistrerer kjøretøy for vinteren, men lar dem stå parkert på gata med skiltene på. Ifølge nye regler kan slike kjøretøy taues bort etter 14 dager. Tidligere gjaldt dette kun kjøretøy uten skilt, men nå gjelder det også avregistrerte kjøretøy med skilter. Kommunen har ikke plikt til å varsle eier før inntauing, i motsetning til feilparkerte registrerte biler. Inntauing av avregistrerte kjøretøy er kostbart, med priser over 5000 kroner. Bare i Oslo er det tauet inn rundt 250 slike kjøretøy i år.
2 måneder siden
Det danske bilnettstedet Bilmagasinet har reagert på de høye bøtesatsene i Norge sammenlignet med Danmark. Særlig bøter for mobilbruk under kjøring og kjøring på rødt lys er mye høyere i Norge. Mobilboten i Norge er på 10 200 kroner, mens den i Danmark er 1500 danske kroner, som tilsvarer omtrent 2340 norske kroner. Bilmagasinet påpeker at selv mindre forseelser kan bli dyre for danske turister som kjører i Norge.
3 måneder siden
Artikkelen advarer om parkeringsbøter i Oslomarka i forbindelse med helgens skiforhold. Bymiljøetaten og Skiforbundet oppfordrer til bruk av kollektivtransport for å unngå trengsel og feilparkering. Det understrekes at feilparkering kan medføre bøter på opptil 990 kroner, og at bybetjenter vil ha ekstra tilsyn. Artikkelen nevner også at feilparkering kan hindre utrykningskjøretøy. I tillegg informeres det om at piggdekk uten gyldig oblat kan gi bot på 750 kroner.
12 dager siden
Statens Vegvesen iverksetter tiltak med trafikkdirigenter på riksvei 7 over Hardangervidda for å håndtere problemer knyttet til feilparkering. Langfredag førte titalls biler parkert i veibanen til trafikkork og vanskeligheter, spesielt for utrykningskjøretøy. Vegvesenet understreker at eksisterende parkeringsplasser er fulle og minner om at feilparkering kan medføre bøter og borttauing. De oppfordrer også folk til å benytte seg av kollektivtransport med buss fra Geilo til Hardangervidda.
5 dager siden
Nettselskapene sliter med å utbetale strømstøtte til tusenvis av kunder fordi de mangler kontonummer. Norges største nettselskap, Elvia, har over 7000 kunder med til sammen nærmere 10 millioner kroner til gode. Problemet oppstår særlig ved gjennomfakturering, der nettleien betales via strømselskapet, og nettselskapene får ikke tilgang til kundens kontoinformasjon. Etter tre år må ubetalte beløp tilbakeføres til staten, noe som kan føre til klagesaker. Nettselskapene har forsøkt å kontakte kundene, men mange har ikke registrert kontonummer. Reguleringen forbyr nettselskapene å trekke strømstøtten fra utestående nettleie på fakturaen. Årsaker til manglende utbetaling inkluderer bankbytte, nye kundeforhold og avsluttede kontonumre. Elvia oppfordrer kundene til å registrere kontonummer for å unngå tap av støtte.
17 dager siden
Nesten halvparten av klagene på parkeringsbøter fekk medhald i 2024, viser tal frå Parkeringsklagenemnda. Dette er ein auke frå 30 prosent året før. Totalt vart det skrive ut rundt 1 million parkeringsbøter i Noreg i fjor. Årsaka til auken i medhald skuldast skjerpa krav til parkeringsselskapa, som tredde i kraft i desember 2023. Regelverket vart presisert for å gi betre rettstryggleik for bilistar. Ei bot skal innehalde tydeleg informasjon om selskapet, feilen, registreringsnummer, klageadgang og frist. Parkeringsområdet må også vere registrert i parkeringsregisteret.
1 måned siden
Oslo kommune starter vårrengjøringen av gatene 31. mars, og bilister må være oppmerksomme for å unngå bøter og inntauing. Midlertidige parkeringsforbud skilter settes opp minst 24 timer før rengjøring, men kommunens nettsider er kun veiledende. Bortreiste bør alliere seg med noen som kan flytte bilen. Inntauing kan koste over 7000 kroner, inkludert gebyrer og døgnavgift.
16 dager siden
Påsketurister skaper trafikale problemer på Hardangervidda ved å parkere ulovlig. Vegtrafikksentralen melder om biler parkert på begge sider av veien ved Ørteren, noe som fører til trangt veibane. Bilbergingsselskapene har allerede hatt mange oppdrag med feilparkerte biler og oppfordrer folk til å parkere hensynsfullt og bruke sunn fornuft, spesielt med tanke på fremkommeligheten for tungtransport og brøytebiler. Det er vanskelig å få tak i bileiere som er langt oppe på fjellet.