Mange nordmenn som kjører i Sverige, går i den klassiske fella å parkere mot kjøreretningen, noe som er tillatt i Norge, men forbudt i Sverige. Dette anses som en grov feilparkering og kan koste 1300 kroner.
Svenske myndigheter begrunner forbudet med at feilparkerte biler er vanskeligere å oppdage i mørket og kan føre til farlige situasjoner.
Bøter ilagt i utlandet kan tvangsinnkreves over landegrensene gjennom avtaler mellom de nordiske landene, assistert av Statens innkrevingssentral.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder millioner av kroner i ubetalte parkeringsbøter i Norge, særlig i Oslo. Over 10 000 utenlandske biler fikk parkeringsbøter i Oslo i fjor, men nesten ingen betaler boten. Manglende tilgang til kjøretøyregistre i enkelte land vanskeliggjør innkrevingen. Oslo kommune ber nå regjeringen om hjelp, og et nytt EU-direktiv kan gjøre det lettere å utveksle informasjon og kreve inn penger fra bilister i hele EU- og EØS-området.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Oslo kommune millioner av kroner i ubetalte parkeringsbøter. I 2024 ble det ilagt bøter for 8,4 millioner kroner, hvorav 7,7 millioner er ubetalt. Problemet skyldes manglende tilknytning til Euro Parking Collection (EPC) i flere land, som hindrer Norge i å sende ut regninger. Oslo kommune ber nå regjeringen om hjelp for å få på plass avtaler med land utenfor EPC-systemet. Et nytt EU-direktiv forventes å løse problemet for EU/EØS-området.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Norge 186 millioner kroner i ubetalte bompenger for 2023. Bompengeselskapene får kun betalt i overkant av halvparten av bompengene fra utenlandske kjøretøy. Samferdselsministeren og bompengeselskapene peker på manglende registrering og manglende tilgang til utenlandske kjøretøyregistre som hovedårsaker. Flere mener et EU-direktiv om bompenger kan være løsningen. NRK har tidligere omtalt manglende innbetaling fra rumenske kjøretøy i Oslo, der ett kjøretøy alene skylder over 122.000 kroner.
2 måneder siden
Det danske bilnettstedet Bilmagasinet har reagert på de høye bøtesatsene i Norge sammenlignet med Danmark. Særlig bøter for mobilbruk under kjøring og kjøring på rødt lys er mye høyere i Norge. Mobilboten i Norge er på 10 200 kroner, mens den i Danmark er 1500 danske kroner, som tilsvarer omtrent 2340 norske kroner. Bilmagasinet påpeker at selv mindre forseelser kan bli dyre for danske turister som kjører i Norge.
4 måneder siden
I Sverige har bilister begynt å bruke refleks-teip på bilskiltene for å unngå å bli tatt av fotobokser. Refleks-teipen skjuler registreringsnummeret når fotoboksen tar bilde. Svensk politi har bekreftet å ha sett dette trikset i bruk og advarer om at det kan føre til bøter, uavhengig av om man har kjørt for fort. Statens Vegvesen i Norge kjenner ikke til utbredt bruk av refleks-teip her til lands. De påpeker at norske fotobokser har avansert teknologi og at pregede bilskilt gjør det vanskeligere å unngå identifisering. Vegvesenet oppfordrer alle til å respektere fartsgrenser og fotobokser for å øke trafikksikkerheten.
4 måneder siden
Mange avregistrerer kjøretøy for vinteren, men lar dem stå parkert på gata med skiltene på. Ifølge nye regler kan slike kjøretøy taues bort etter 14 dager. Tidligere gjaldt dette kun kjøretøy uten skilt, men nå gjelder det også avregistrerte kjøretøy med skilter. Kommunen har ikke plikt til å varsle eier før inntauing, i motsetning til feilparkerte registrerte biler. Inntauing av avregistrerte kjøretøy er kostbart, med priser over 5000 kroner. Bare i Oslo er det tauet inn rundt 250 slike kjøretøy i år.
3 måneder siden
Under Tour de Ski ble flere nasjoner, inkludert Norge og Sverige, bøtelagt av FIS for ulovlig skitesting. Nasjonene hadde tatt en snarvei inn i en bakke, til tross for et forbud fra FIS. Den svenske landslagssjefen reagerte på at så mange nasjoner fikk bot, og mente at situasjonen kunne vært håndtert annerledes. FIS' renndirektør avviste kritikken og understreket at instruksene var klare av sikkerhetshensyn. Han forklarte at enkelte nasjoner hadde ignorert advarsler fra juryen før boten ble utstedt. Boten var på 250 sveitsiske franc per nasjon.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Norge 186 millioner kroner i ubetalte bompenger for 2023. Bompengeselskapene sliter med å kreve inn pengene fordi mange utenlandske sjåfører ikke registrerer seg hos AutoPASS eller Epass24. Manglende tilgang til utenlandske kjøretøyregistre hindrer effektiv innkreving. Rumenske kjøretøy er blant verstingene, og skylder alene 12,2 millioner kroner i Oslo i 2024. Samferdselsministeren understreker at regjeringen jobber med å sikre like konkurransevilkår i transportbransjen, og at EETS-direktivet kan være en løsning.
2 måneder siden
Nordmenn som reiser over grensen fra Sverige til Norge blir tatt i tollen for å ha med for mye alkohol og tobakk. Trafikken er tilbake på samme nivå som før pandemien, og tollerne skriver ut forelegg for «høyt beskattede varer». Reisende som blir tatt med for mye varer, får et forenklet forelegg, og varene over kvoten blir destruert. Kontrollene er tilfeldige, men hyppigere i perioder med høy trafikk. Tollvesenet anbefaler reisende å bruke appen deres for å sjekke kvoter og betale eventuell toll.
1 måned siden
Nye regler krever at parkeringsselskaper forsøker å kontakte bileiere før inntauing ved feilparkering, med unntak for situasjoner som parkering på reserverte plasser eller ved fare for trafikksikkerheten. Biler kan også fjernes ved ubetalte parkeringsgebyrer over 6000 kroner. Avregistrerte kjøretøy som står parkert over to uker, kan fjernes uten varsel, en regel mange ikke er klar over etter økningen i midlertidige avregistreringer.
3 måneder siden
Artikkelen advarer om parkeringsbøter i Oslomarka i forbindelse med helgens skiforhold. Bymiljøetaten og Skiforbundet oppfordrer til bruk av kollektivtransport for å unngå trengsel og feilparkering. Det understrekes at feilparkering kan medføre bøter på opptil 990 kroner, og at bybetjenter vil ha ekstra tilsyn. Artikkelen nevner også at feilparkering kan hindre utrykningskjøretøy. I tillegg informeres det om at piggdekk uten gyldig oblat kan gi bot på 750 kroner.
4 måneder siden
Tolletaten advarer mot å ta med fyrverkeri over grensen til Norge, da det er totalforbud mot dette. Kun profesjonelle aktører med tillatelse fra DSB har lov til å importere fyrverkeri. Ved overtredelse vil fyrverkeriet bli beslaglagt, og det kan også vanke straff. Det samme gjelder for svenske statsborgere som tar med fyrverkeri fra Norge til Sverige. Tolletaten opplyser at de har ekstra fokus på dette i forbindelse med nyttår.
15 dager siden
Påsketurister skaper trafikale problemer på Hardangervidda ved å parkere ulovlig. Vegtrafikksentralen melder om biler parkert på begge sider av veien ved Ørteren, noe som fører til trangt veibane. Bilbergingsselskapene har allerede hatt mange oppdrag med feilparkerte biler og oppfordrer folk til å parkere hensynsfullt og bruke sunn fornuft, spesielt med tanke på fremkommeligheten for tungtransport og brøytebiler. Det er vanskelig å få tak i bileiere som er langt oppe på fjellet.
1 måned siden
Sverige har innført forbud mot kinesiske busser grunnet risiko for menneskerettighetsbrudd og tvangsarbeid. Samtidig importerer Norge et stort antall kinesiske busser, noe som vekker bekymring for potensiell fjernstyring fra Kina. Frp-leder Sylvi Listhaug krever nå en redegjørelse fra statsminister Jonas Gahr Støre om sikkerheten og beredskapsmessige implikasjoner. Ruter følger gjeldende anskaffelsesregelverk og har ingen planer om å innføre et tilsvarende forbud som i Sverige. Antallet kinesiske busser i Norge har økt kraftig det siste året.
6 dager siden
Fra mandag etter andre påskedag er det forbudt å kjøre med piggdekk i Sør-Norge, og brudd på regelen kan medføre et gebyr på 1000 kroner. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk brukes til og med 30. april på grunn av vinterforhold. Utrykningspolitiet (UP) håndhever reglene med skjønn og legger vekt på trafikksikkerhet i vurderingen. Gebyret for piggdekk gjelder per bil, uavhengig av antall piggdekk, i motsetning til gebyr for for dårlig mønsterdybde som ilegges per dekk. Selv om det er lovlig å kjøre på piggfrie vinterdekk om sommeren, advarer eksperter om at disse har dårligere veigrep på varme og våte veier, noe som øker risikoen for ulykker. En svensk studie viser at over 17 prosent av dødsulykker om sommeren involverer biler med vinterdekk, noe som er høyere enn forventet ut fra bruken.