Denne artikkelen omhandler hvordan prikker på førerkortet kan forlenge perioden man mister førerretten ved alvorlige trafikkovertredelser. Selv om prikkene i seg selv ikke har medført tap av førerrett tidligere, vil de tas med i vurderingen ved en alvorlig overtredelse.
Antallet prikker avgjør forlengelsen av tapstiden.
Samferdselsdepartementet begrunner dette med at føreren allerede har vist trafikkfarlig adferd, og at det derfor er naturlig å ta hensyn til dette.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Denne artikkelen fra Elbil24.no forklarer hvordan prikker på førerkortet kan forlenge perioden man mister førerretten ved alvorlige trafikkovertredelser. Selv om prikkene i seg selv ikke fører til tap av førerrett, vil de tas med i beregningen dersom man mister retten på grunn av en alvorlig overtredelse, som for eksempel å kjøre over en viss fartsgrense. Antall prikker man har fra før, avgjør hvor mange måneder tapet av førerretten forlenges med. Prikkene slettes først når førerretten er tilbake.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler prikkbelastning for trafikkovertredelser, spesielt for nye sjåfører i prøveperioden. Trafikkforseelser straffes med bøter og prikker, der antall prikker avhenger av overtredelsens alvorlighet. Sjåfører med førerkort under to år får dobbelt antall prikker. Samferdselsdepartementet begrunner dette med at ferske sjåfører er mer utsatt for ulykker, og at tiltaket skal redusere denne risikoen. Åtte prikker eller mer innen tre år fører til tap av førerretten.
1 måned siden
Artikkelen forklarer hvordan prikksystemet i Norge fungerer, og hvordan bilister kan sjekke hvor mange prikker de har på førerkortet. Prikker gis for ulike trafikkovertredelser, og for mange prikker innen en periode på tre år kan føre til tap av førerretten. Det er mulig å sjekke prikkene elektronisk via politiets nettsider eller ved å møte opp på en politistasjon. Førere i prøveperioden får dobbelt antall prikker for overtredelser.
5 dager siden
Mange nordmenn bruker tilhenger, spesielt i forbindelse med oppussing og hagearbeid. NAF advarer imidlertid mot at mange tar unødvendige sjanser og ikke kjenner reglene for sikker tilhengerbruk.
1 måned siden
Regjeringen foreslår å forenkle inndragning av kjøretøy ved alvorlige trafikkbrudd, som ekstremt høy hastighet eller promillekjøring. Samferdselsministeren understreker at hensynsløs kjøring ikke aksepteres, og justisministeren påpeker at dagens straffer ikke er tilstrekkelig avskrekkende. Forslagene inkluderer også innstramminger i reglene for mobilbruk i bil. En arbeidsgruppe har vurdert regelendringer for å øke trafikksikkerheten, og forslagene sendes nå på høring.
1 måned siden
Regjeringen foreslår regelverksendringer for å redusere grov trafikkriminalitet, inkludert mer effektiv inndragning av kjøretøy ved alvorlige lovbrudd som råkjøring og ruskjøring. Utrykningspolitiet støtter forslaget, og viser til et stadig mer aggressivt bilmiljø hvor bøter og fengsel ikke er nok. Høyesterett har også åpnet for inndragning av kjøretøy i slike saker. Justis- og beredskapsministeren understreker at målet er å trygge norske veier, og at de ser til Danmark for å få bukt med villmannskjøring. Det er også foreslått innstramminger i reglene for bruk av mobiltelefon i bil.
4 måneder siden
EU har vedtatt et forslag om at førerkortbeslag i ett EU-land skal gjelde i alle. Dette innebærer at bilførere som mister førerkortet for alvorlige trafikkbrudd, som fyllekjøring eller råkjøring, ikke lenger kan kjøre bil i andre europeiske land. Målet er å øke trafikksikkerheten og redusere antall ulykker. Det nye regelverket vil også kreve innføring av digitale førerkort som anerkjennes i hele EU. Norge er positiv til forslaget, og det forventes at det vil gjelde også for norske bilførere. Det kan ta to-tre år før alle land har implementert de nye reglene.
3 måneder siden
Samferdselsdepartementet foreslår nok en økning i trafikkbøter, noe som vil føre til at bøter for mobilbruk, kjøring på rødt lys og for kort avstand til bilen foran øker til 10 450 kroner. Dette kommer etter to tidligere økninger de siste årene. Politidirektoratet protesterer mot forslaget og mener bøtene nå er høye nok, og at økt kontroll er et bedre virkemiddel. De frykter også at høye bøter rammer de med dårlig råd hardest. Samferdselsdepartementet forsvarer forslaget med at bøtenes forebyggende effekt reduseres over tid hvis satsene ikke justeres i takt med prisstigningen.
3 måneder siden
Flere bilførere har mistet førerkortet denne vinteren på grunn av manglende skraping av is på bilrutene. Det er sjåførens ansvar å sørge for tilstrekkelig utsyn til alle sider, og det holder ikke som unnskyldning at det er vanskelig å fjerne isen. Minimum skrapt område på frontruta er det som dekkes av vindusviskerne. Politiet kan gi bot på 3900 kroner for manglende skraping, og i alvorlige tilfeller kan førerkortet inndras. Snø på tak og panser kan også være farlig og gi bot dersom det går ut over trafikksikkerheten.
1 måned siden
Fra 15. mars øker boten for mobilbruk bak rattet betraktelig, til 10.450 kroner, i tillegg til tre prikker på førerkortet. Frende Forsikring påpeker at boten har økt kraftig de siste årene. En undersøkelse viser at mange bilister er klar over at de bryter loven, men likevel bruker mobilen under kjøring. Eksperter understreker at all bruk av mobiltelefonen som stjeler fokus fra veien, er ulovlig og farlig.
3 måneder siden
En mann i 30-årene mistet førerkortet etter å ha blitt stoppet av politiet i Ullensaker lørdag morgen. Årsaken var manglende sikt på grunn av is på bilens vinduer. Politiet vurderte handlingen som ekstremt uaktsom og beslagla førerkortet. Statens vegvesen understreker at manglende sikt på grunn av snø, is eller dugg kan føre til tap av førerkortet, selv ved korte turer. Vegtrafikkloven krever at førere sørger for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å øke bøtesatsene for trafikkovertredelser, som mobilbruk og kjøring på rødt lys, til 10.450 kroner. Dette gjøres for å holde tritt med prisveksten. Tidligere samferdselsminister Jon Georg Dale, som selv har fått fartsbot, har vært med på å øke satsene. Politiet er uenige og mener satsene er høye nok. En rapport fra Transportøkonomisk institutt viser at økte bøter har mindre effekt på trafikksikkerheten enn økt politikontroll. Statssekretær Tom Kalsås mener likevel at justering av bøtesatsene er nødvendig for å opprettholde den forebyggende effekten.
1 måned siden
Statens vegvesen gjennomfører hyppige kontroller av tilhengere og avdekker en rekke feil. Vanlige problemer inkluderer dårlig sikret last, tekniske mangler som lysfeil, og overlast. Mange sjåfører mangler også nødvendig førerkort for tilhengeren de kjører, eller overser fartsgrensene. Særlig forvirring rundt 100 km/t-regelen fører til bøter og prikker i førerkortet, da mange ikke oppfyller kravene for å kjøre i denne hastigheten. Kontrollene skal bidra til økt trafikksikkerhet.
4 måneder siden
Statens vegvesen stoppet et vogntog i Kongsvinger med en svært dårlig sikret kompressor på to tonn, som var i ferd med å falle av. Sjåføren manglet førerkort for vogntog og hadde brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene. Vegvesenet meldte sjåføren til politiet for flere forhold, da de vurderte at han hadde satt andre liv i fare. Under kontrollen ble flere andre tunge kjøretøy kontrollert, noe som resulterte i anmeldelser og bruksforbud.
3 dager siden
Regjeringen varsler innstramminger for forvaringsdømte. Justisministeren mener nye tiltak er nødvendig for å verne samfunnet.