Denne artikkelen fra Elbil24. no forklarer hvordan prikker på førerkortet kan forlenge perioden man mister førerretten ved alvorlige trafikkovertredelser.
Selv om prikkene i seg selv ikke fører til tap av førerrett, vil de tas med i beregningen dersom man mister retten på grunn av en alvorlig overtredelse, som for eksempel å kjøre over en viss fartsgrense. Antall prikker man har fra før, avgjør hvor mange måneder tapet av førerretten forlenges med.
Prikkene slettes først når førerretten er tilbake.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Denne artikkelen omhandler hvordan prikker på førerkortet kan forlenge perioden man mister førerretten ved alvorlige trafikkovertredelser. Selv om prikkene i seg selv ikke har medført tap av førerrett tidligere, vil de tas med i vurderingen ved en alvorlig overtredelse. Antallet prikker avgjør forlengelsen av tapstiden. Samferdselsdepartementet begrunner dette med at føreren allerede har vist trafikkfarlig adferd, og at det derfor er naturlig å ta hensyn til dette.
1 måned siden
Artikkelen forklarer hvordan prikksystemet i Norge fungerer, og hvordan bilister kan sjekke hvor mange prikker de har på førerkortet. Prikker gis for ulike trafikkovertredelser, og for mange prikker innen en periode på tre år kan føre til tap av førerretten. Det er mulig å sjekke prikkene elektronisk via politiets nettsider eller ved å møte opp på en politistasjon. Førere i prøveperioden får dobbelt antall prikker for overtredelser.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler prikkbelastning for trafikkovertredelser, spesielt for nye sjåfører i prøveperioden. Trafikkforseelser straffes med bøter og prikker, der antall prikker avhenger av overtredelsens alvorlighet. Sjåfører med førerkort under to år får dobbelt antall prikker. Samferdselsdepartementet begrunner dette med at ferske sjåfører er mer utsatt for ulykker, og at tiltaket skal redusere denne risikoen. Åtte prikker eller mer innen tre år fører til tap av førerretten.
5 dager siden
Mange nordmenn bruker tilhenger, spesielt i forbindelse med oppussing og hagearbeid. NAF advarer imidlertid mot at mange tar unødvendige sjanser og ikke kjenner reglene for sikker tilhengerbruk.
4 måneder siden
EU har vedtatt et forslag om at førerkortbeslag i ett EU-land skal gjelde i alle. Dette innebærer at bilførere som mister førerkortet for alvorlige trafikkbrudd, som fyllekjøring eller råkjøring, ikke lenger kan kjøre bil i andre europeiske land. Målet er å øke trafikksikkerheten og redusere antall ulykker. Det nye regelverket vil også kreve innføring av digitale førerkort som anerkjennes i hele EU. Norge er positiv til forslaget, og det forventes at det vil gjelde også for norske bilførere. Det kan ta to-tre år før alle land har implementert de nye reglene.
16 dager siden
Under en fartskontroll på E6 ved Hovin i Melhus kommune ble en dame i 80-årene målt til 120 km/t i en 80-sone og mistet førerkortet. I tillegg ble fem forenklede forelegg utstedt. På E134 i Hokksund ble en mann i 30-årene målt til 135 km/t i en 80-sone. Han mistet også førerkortet og ble anmeldt. Hendelsene viser at UP slår ned på råkjøring.
3 måneder siden
Flere bilførere har mistet førerkortet denne vinteren på grunn av manglende skraping av is på bilrutene. Det er sjåførens ansvar å sørge for tilstrekkelig utsyn til alle sider, og det holder ikke som unnskyldning at det er vanskelig å fjerne isen. Minimum skrapt område på frontruta er det som dekkes av vindusviskerne. Politiet kan gi bot på 3900 kroner for manglende skraping, og i alvorlige tilfeller kan førerkortet inndras. Snø på tak og panser kan også være farlig og gi bot dersom det går ut over trafikksikkerheten.
4 dager siden
En bilfører filmet seg selv kjørende i svært høy hastighet i en tunnel. Politiet ser alvorlig på hendelsen og har tatt grep.
3 måneder siden
En mann i 30-årene mistet førerkortet etter å ha blitt stoppet av politiet i Ullensaker lørdag morgen. Årsaken var manglende sikt på grunn av is på bilens vinduer. Politiet vurderte handlingen som ekstremt uaktsom og beslagla førerkortet. Statens vegvesen understreker at manglende sikt på grunn av snø, is eller dugg kan føre til tap av førerkortet, selv ved korte turer. Vegtrafikkloven krever at førere sørger for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider.
28 dager siden
Artikkelen forklarer reglene for reisefradrag for pendlere. For å ha rett på fradrag må reiseavstanden mellom hjem og arbeid være over 36 kilometer tur-retur. I 2025 øker både bunnfradraget og kilometergodtgjørelsen. Fradraget gjelder uavhengig av transportmiddel, men det finnes unntak for bompenger og ferjeutgifter. Reisefradraget må fylles ut manuelt i skattemeldingen. Artikkelen beskriver også kravene for å få pendlerfradrag, inkludert regler for de med pendlerbolig.
1 måned siden
Fra 15. mars øker boten for mobilbruk bak rattet betraktelig, til 10.450 kroner, i tillegg til tre prikker på førerkortet. Frende Forsikring påpeker at boten har økt kraftig de siste årene. En undersøkelse viser at mange bilister er klar over at de bryter loven, men likevel bruker mobilen under kjøring. Eksperter understreker at all bruk av mobiltelefonen som stjeler fokus fra veien, er ulovlig og farlig.
28 dager siden
En leder i 50-årene ved et behandlingssenter for rusavhengige er dømt for promillekjøring og fartsovertredelse i Larvik. Mannen ble stoppet av politiet i Lågendalsveien etter å ha blitt målt til 107 km/t i 70-sonen og blåst over lovlig verdi. En utåndingsprøve viste en alkoholkonsentrasjon på 0,56 i promille. I Vestfold tingrett tilsto mannen forholdene og ble dømt til 21 dagers betinget fengsel, en bot på 120.000 kroner, og tap av førerretten i 18 måneder. Retten vektla at mannen hadde kjørt en lang strekning og at fartsovertredelsen kombinert med alkoholkonsentrasjonen utgjorde klare risikomomenter i trafikken.
2 måneder siden
En artikkel i Bergensavisen viser at mange elbilister i Bergen ikke benytter seg av muligheten til å kjøre i kollektivfelt, noe som skaper unødvendig kø. Kjørelærer Ronny Røst bekrefter at mange elbilister ikke vet at de har lov til å kjøre i alle kollektivfelt i byen. Statens vegvesen påpeker at det er viktig å følge skilting og trafikkregler, da disse kan variere fra sted til sted. Noen elbilister unngår kollektivfeltet fordi de ikke ønsker å "snike", mens andre er usikre på reglene. Det er også forvirring rundt +2-skilt, men elbiler kan kjøre i disse feltene med kun én person. Artikkelen konkluderer med at bedre kunnskap om reglene kan forbedre trafikkflyten i Bergen.
1 måned siden
Under en kontroll i Bergen delte Utrykningspolitiet ut flere bøter for ulovlig bruk av mobiltelefon i bil. Boten er på 10.450 kroner pluss tre prikker i førerkortet. Politiet opplyser at mange bilister ikke er klar over hva som defineres som ulovlig bruk, og at diskusjoner rundt dette er vanlig. Enkelte nekter å vedta boten, noe som kan føre til rettssak. Statistikken viser at det skrives ut mange forelegg for mobilbruk, men politiet mener bøtene har en avskrekkende effekt. Under torsdagens kontroll ble elleve bilister tatt, hvorav ni aksepterte boten.
1 måned siden
Artikkelen omhandler feil bruk av nødsignallys, ofte kalt «Oslo-blinken», der bilister bruker det ved ulovlig parkering eller for å takke andre trafikanter. En undersøkelse viser at mange mener det er greit å bruke nødblink for å parkere ulovlig, spesielt i Oslo. Politiet understreker at nødsignallys er ment for å varsle om farlige situasjoner som teknisk feil, ulykker eller kolonnekjøring. Misbruk kan føre til bøter.