Fristen for å bytte fra piggdekk har nå passert i Sør-Norge. Dette betyr at bilister risikerer gebyr dersom de fortsatt kjører med pigger.
Fristen for å skifte fra piggdekk har nå passert i Sør-Norge, hvor dekkene skulle vært av innen første mandag etter andre påskedag. For de tre nordligste fylkene er fristen satt til 30.
april. Fra og med i dag kan bilister over hele landet risikere et gebyr på 1000 kroner dersom de blir stoppet med piggdekk etter den regionale fristen.
Imidlertid understrekes det at bilførerens ansvar for å ha tilstrekkelig veigrep i forhold til gjeldende føreforhold veier tyngst. UP bekrefter at de vil håndheve reglene med skjønn i overgangsperiodene, men at vinterdekk, inkludert piggdekk, skal beholdes på dersom det er vinterføre.
Kristin Bjørntvedt
UP
DinSide
Sør-Norge
Nord-Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
7 dager siden
Fra mandag etter andre påskedag er det forbudt å kjøre med piggdekk i Sør-Norge, og brudd på regelen kan medføre et gebyr på 1000 kroner. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk brukes til og med 30. april på grunn av vinterforhold. Utrykningspolitiet (UP) håndhever reglene med skjønn og legger vekt på trafikksikkerhet i vurderingen. Gebyret for piggdekk gjelder per bil, uavhengig av antall piggdekk, i motsetning til gebyr for for dårlig mønsterdybde som ilegges per dekk. Selv om det er lovlig å kjøre på piggfrie vinterdekk om sommeren, advarer eksperter om at disse har dårligere veigrep på varme og våte veier, noe som øker risikoen for ulykker. En svensk studie viser at over 17 prosent av dødsulykker om sommeren involverer biler med vinterdekk, noe som er høyere enn forventet ut fra bruken.
29 dager siden
Artikkelen omhandler anbefalinger rundt skifte fra vinter- til sommerdekk. Selv om fristen for piggdekk er satt, og våren har kommet tidlig, anbefaler NAF å beholde vinterdekkene hvis man skal til fjells i påsken, grunnet risiko for snøfall. I lavlandet kan man vurdere å skifte, men bør være forberedt på at det kan komme snø. Nattefrost og isete veier, spesielt i innlandet, er også faktorer å vurdere før man skifter dekk.
1 måned siden
Oslo kommune starter vårrengjøringen av gatene 31. mars, og bilister må være oppmerksomme for å unngå bøter og inntauing. Midlertidige parkeringsforbud skilter settes opp minst 24 timer før rengjøring, men kommunens nettsider er kun veiledende. Bortreiste bør alliere seg med noen som kan flytte bilen. Inntauing kan koste over 7000 kroner, inkludert gebyrer og døgnavgift.
17 dager siden
Påskeutfarten på Østlandet har vært uproblematisk med jevn trafikk og lite kø, ifølge Statens vegvesen. Trafikken har spredt seg over flere dager, trolig fordi mindre snø på tradisjonelle vinterdestinasjoner får folk til å reise til kystområder. Vegvesenet forventer mer trafikk både før og etter påskehelligdagene, spesielt under hjemreisen, og minner om at været vil påvirke køsituasjonen. De understreker også at det fortsatt er vinterføre over fjellovergangene, og at vinterdekk er nødvendig.
1 dag siden
Fristen for å levere skattemeldingen er like rundt hjørnet. Skatteetaten oppfordrer alle til å sjekke den for å unngå å betale for mye skatt.
1 måned siden
En bilist i Narvik forsøkte å unngå bomavgift på Hålogalandsbrua ved å dekke til bilskiltet med snø. Statens vegvesen oppdaget dette under en kontroll og ilagt bilisten et gebyr på 3000 kroner. Bompengeselskap Nord har tidligere advart mot å bruke slike metoder for å unngå bompenger, da det kan føre til bøter som overstiger kostnaden for bompasseringen.
20 dager siden
Vegvesenet varsler om påsketrafikk og køer, spesielt onsdag i påskeuka og 1. påskedag. De mest utsatte strekningene er rundt storbyene i Sør-Norge, som E6 Oslo - Kløfta og E16 Bergen - Voss. Elbilister bør forberede seg på ladekaos onsdag, når mange reiser samtidig. Vegvesenet anbefaler tålmodighet og rolig kjøring, da stress gir minimal tidsbesparelse. Fjelloverganger som Saltfjellet og Sennalandet kan være utsatt ved uvær, og krever ekstra forberedelser.
20 dager siden
Statens vegvesen forventer størst påsketrafikk onsdag og 1. påskedag, særlig midt på dagen. De råder folk til å unngå disse tidspunktene eller vurdere å reise tidlig eller sent. Årets sene påske kan føre til økt trafikk i lavlandet. Vegvesenet oppfordrer også til å være oppmerksomme på veien, ta pauser og være forberedt på at vær- og føreforhold kan påvirke trafikken lokalt.
3 måneder siden
Flere bilførere har mistet førerkortet denne vinteren på grunn av manglende skraping av is på bilrutene. Det er sjåførens ansvar å sørge for tilstrekkelig utsyn til alle sider, og det holder ikke som unnskyldning at det er vanskelig å fjerne isen. Minimum skrapt område på frontruta er det som dekkes av vindusviskerne. Politiet kan gi bot på 3900 kroner for manglende skraping, og i alvorlige tilfeller kan førerkortet inndras. Snø på tak og panser kan også være farlig og gi bot dersom det går ut over trafikksikkerheten.
11 dager siden
NAF advarer bilister om å være oppmerksomme på reglene for tilhengerbruk i påsken. Mange er ikke klar over at førerkortet alene ikke er nok; bilen må også være godkjent for den aktuelle tilhengervekten. Spesielt elbiler kan ha begrensninger. NAF anbefaler å sjekke vognkortet for både bil og tilhenger, samt å bruke Statens vegvesens tilhengerkalkulator for å unngå ulovlig kjøring og farlige situasjoner.
3 måneder siden
Artikkelen advarer om parkeringsbøter i Oslomarka i forbindelse med helgens skiforhold. Bymiljøetaten og Skiforbundet oppfordrer til bruk av kollektivtransport for å unngå trengsel og feilparkering. Det understrekes at feilparkering kan medføre bøter på opptil 990 kroner, og at bybetjenter vil ha ekstra tilsyn. Artikkelen nevner også at feilparkering kan hindre utrykningskjøretøy. I tillegg informeres det om at piggdekk uten gyldig oblat kan gi bot på 750 kroner.
4 måneder siden
Mange avregistrerer kjøretøy for vinteren, men lar dem stå parkert på gata med skiltene på. Ifølge nye regler kan slike kjøretøy taues bort etter 14 dager. Tidligere gjaldt dette kun kjøretøy uten skilt, men nå gjelder det også avregistrerte kjøretøy med skilter. Kommunen har ikke plikt til å varsle eier før inntauing, i motsetning til feilparkerte registrerte biler. Inntauing av avregistrerte kjøretøy er kostbart, med priser over 5000 kroner. Bare i Oslo er det tauet inn rundt 250 slike kjøretøy i år.
21 dager siden
Statens Vegvesen forventer stor påsketrafikk og oppfordrer til tålmodighet. De råder folk til å legge inn pauser, bytte sjåfør og unngå stress. Viktig å fokusere på veien og unngå distraksjoner som mobilbruk. Tidspunkt med størst forsinkelser er ventet onsdag i påskeuken og 1. påskedag, spesielt rundt de store byene i Sør-Norge. Reisende bør vurdere å kjøre tidlig eller sent, og planlegge reisen på forhånd. Vegvesenet minner også om at det er flere «sesongtrafikanter» på veiene.
3 måneder siden
Etter flere dager med snøvær i Sør-Norge, er det nå fare for glatte veier på grunn av fallende temperaturer. Selv om brøytebiler har fjernet snø og lagt salt, er bakken fortsatt kald, og saltet trenger trafikk for å fungere optimalt. Statens vegvesen oppfordrer folk til å kjøre forsiktig og beregne god tid. Vestlandet, spesielt ytre strøk, forventes å få de glatteste forholdene. Ruter melder om at de er tilbake i ordinær drift, men det kan fortsatt forekomme forsinkelser og innstillinger. T-banelinje 1 er innstilt mellom Skogen og Frognerseteren på grunn av glatte spor, og flere bussruter har tilpassede ruter.
16 dager siden
Tolletaten advarer nordmenn som planlegger grensehandel i påsken om å overholde kvotereglene. Seksjonssjef Kjersti Bråthen understreker at tollerne er godt forberedt, spesielt på skjærtorsdag og langfredag, som erfaringsmessig er de mest hektiske dagene. Hun oppfordrer reisende til å bruke kvoteappen og minner om at det er enklere og billigere å betale for varer over kvoten enn å forsøke å lure seg unna. Tollerne vil være til stede på både store og små veier.