
Studie: Ultraprosessert mat knyttes til tidlige tegn på Parkinsons
En ny, omfattende studie vekker bekymring ved å knytte høyt inntak av ultraprosessert mat til en økt risiko for tidlige tegn på Parkinsons sykdom. Funnene, publisert i et anerkjent tidsskrift, antyder at kostholdet kan spille en større rolle i utviklingen av nevrologiske symptomer enn tidligere antatt.
2 måneder siden siste oppdatering
2 min lesetid
Kort oppsummert
- En stor studie finner en sammenheng mellom høyt inntak av ultraprosessert mat og økt sannsynlighet for tidlige tegn på Parkinsons sykdom.
Sammendrag
En ny, stor studie publisert i tidsskriftet Neurology, utført av forskere ved Fudan University i Shanghai, har funnet en urovekkende sammenheng mellom inntak av ultraprosessert mat og tidlige tegn på Parkinsons sykdom. Studien fulgte over 42 000 personer i opptil 26 år og samlet inn data om kosthold og helse.
Resultatene viste at gruppen som spiste mest ultraprosessert mat (11+ porsjoner daglig) hadde 2,5 ganger høyere risiko for å vise tre eller flere tidlige tegn på Parkinsons, sammenlignet med de som spiste minst (<3 porsjoner). Tidlige tegn inkluderte søvnforstyrrelser, forstoppelse og redusert luktesans.
Studiets forfatter, Xiang Gao, påpeker at funnene indikerer at kosthold kan påvirke utviklingen av tidlige Parkinsons-tegn, men understreker at studien viser en sammenheng, ikke direkte årsak. Forskerne anbefaler å redusere inntaket av prosessert mat for å støtte hjernehelsen, men anerkjenner begrensninger som selvrapporterte data og behov for mer forskning.
Kontekst
Xiang Gao
American Academy of Neurology
Neurology
Fudan University
National Institute of Neurological Disorders and Stroke
National Natural Science Foundation of China
Shanghai