En ny undersøkelse viser at nordmenns nyttårsforsetter for 2025 i hovedsak dreier seg om helse. De mest populære forsettene er å trene mer, gå ned i vekt og spise sunnere.
Undersøkelsen, som omfatter 1000 nordmenn, viser at 48 prosent ønsker å trene mer, 45 prosent vil ned i vekt, og 38 prosent vil spise sunnere. En forsker påpeker at vektnedgang kan være vanskelig, og anbefaler heller å fokusere på å holde vekten stabil.
Han råder også folk til å samarbeide med andre for å oppnå sine mål, samt å spise mer grønnsaker og mindre ultraprosessert mat.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Flere norske kjendiser har delt sine nyttårsforsetter for 2025. Linnéa Myhre vil fokusere på økonomi, begrense kleskjøp og ha ukentlige møter med ektemannen. Iselin Guttormsen ønsker mer søvn og et bedre kosthold. Benedicte Haugaard vil trene mer, spise mer proteiner og kutte ned på ultraprosessert mat. Frank Løke, som nylig har gjort det slutt med kjæresten, planlegger å leve som i 1825, uten alkohol, brus og sex. Kjendisene har satt seg ulike mål for det nye året, både personlige og helserelaterte.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg nordmenns nyttårsforsetter om trening, der mange starter med stor iver i januar, men sliter med å opprettholde motivasjonen. SATS melder om økt besøk på treningssentrene i januar. Lene Alexandra Øien advarer mot å gå for hardt ut og understreker viktigheten av å finne indre motivasjon og sette seg delmål. Hun mener at mange gir opp fordi de forventer raske resultater. Øien anbefaler å fokusere på å forbedre eksisterende rutiner og skape gode vaner, samt å gjøre mer av det som gir glede.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer nyttårsforsettene til en rekke norske partiledere for 2025. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ønsker å være romslig, mens Sylvi Listhaug (FrP) vil skifte regjering. Arbeiderpartiets nestledere, Jan Christian Vestre og Tonje Brenna, har mål om å redusere helsekøer og å være snill. Høyre-ledelsen, med Erna Solberg, fokuserer på bedre søvn og livskvalitet. Guri Melby (V) ønsker valgseier, Dag-Inge Ulstein (KrF) håper på fred, og Arild Hermstad (MDG) vil lede en god valgkamp og ta vare på ekteskapet.
3 måneder siden
Treningssentre i Norge rapporterer om en betydelig økning i besøk og nye medlemmer ved inngangen til 2025, med en økning på 10-15% sammenlignet med fjoråret. Styrketrening og løping er populære aktiviteter, men det er også en økende interesse for trening som fokuserer på mental helse, som meditasjon og yoga. Mange søker personlig trening for å få hjelp med å etablere gode treningsvaner og for å sikre at de holder ut over januar. Personlige trenere understreker viktigheten av å sette realistiske mål og unngå å starte for hardt, da dette kan føre til at man gir opp. Det er også en økende bevissthet rundt viktigheten av å balansere fysisk og mental helse for varige resultater.
3 måneder siden
Artikkelen undersøker om «Quitters Day», dagen folk angivelig slutter med nyttårsforsettene om trening, faktisk stemmer. Treningsapplikasjonen Strava hevder at denne dagen er passert, men treningssentrene Sats og Evo rapporterer om økning i besøk i januar 2025 sammenlignet med fjoråret. Tall fra Sats viser en økning på 12 prosent, mens Evo ser en økning på 2 prosent i treningsfrekvens. Dette indikerer at mange holder treningsvanene lenger enn antatt. Artikkelen fremhever også at trening ikke bare handler om vektnedgang, men også om mental helse og mestringsfølelse. Løping, pilates og mindfulness er populære treningstrender, spesielt blant de unge som kombinerer styrketrening med gruppetimer.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at et flertall av nordmenn mener normalvektige ser ned på overvektige. Undersøkelsen, utført av Opinion på oppdrag fra Navamedic, viser også at personer med fedme opplever diskriminering i større grad enn de med overvekt. Tre av ti mener overvektige har dårligere sjanser for forfremmelse på arbeidsplassen. Bare 20 prosent av de med fedme mener samfunnet har fått et mer positivt syn på overvekt de siste årene. Nesten 60 prosent av de spurte oppgir at de ønsker å gå ned i vekt, noe som tilsvarer 2,5 millioner nordmenn.
4 måneder siden
En undersøkelse fra Matprat viser at kalkun er den mest populære nyttårsretten, med en av tre som planlegger å spise det. Likevel er det mange som ikke har bestemt seg for menyen, med 27 prosent usikre. Pinnekjøtt er det nest mest populære valget med 12 prosent. Tradisjonene rundt nyttårsmiddagen er ikke like sterke som på julaften, noe som gir større frihet til å velge meny. Dette skyldes blant annet forskjeller i gjestesammensetning og selskapets ramme.
3 måneder siden
En undersøkelse viser at mange nordmenn planlegger en alkoholfri januar etter en desember med mye alkohol. Gro Skulbru-Baadstrand deltar i «hvit januar» og sier hun er «metta» på alkohol etter jul. Undersøkelsen viser også at mange har gjennomført en slik måned tidligere, og at det er spesielt populært blant unge. Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, mener dette viser at mange trenger en pause fra alkohol. Hun påpeker at mange opplever positive helseeffekter ved å avstå fra alkohol, som mer energi og bedre søvn. Vinmonopolet melder om rekordhøyt salg av alkoholfrie varer, noe som understreker trenden med økt fokus på alkoholfrie alternativer.
3 måneder siden
Treningssentre i Norge forbereder seg på storinnrykk av nye medlemmer i januar, drevet av nyttårsforsetter. Dette fører til økt trengsel og irritasjon blant de som trener jevnlig. Sentrene opplever en betydelig økning i besøk i januar, opptil 50% sammenlignet med desember. Erfarne brukere irriteres over kø, opptatte apparater og uhensiktsmessig oppførsel som å virre rundt, bruke mobiltelefoner ved apparater, filme andre og bruke stinkende treningstøy. Treningssentrene oppfordrer nybegynnere til å være tålmodige, vise respekt og følge senterets regler. Mange av de nye medlemmene faller fra etter noen uker, og sentrene forventer at situasjonen normaliserer seg i løpet av februar.
3 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan lykkes med nyttårsforsetter. Mental trener Cecilie Ystenes Myhre fremhever tre nøkkelord: 'hvorfor', 'justering' og 'repetering'. Det er viktig å ha et klart svar på hvorfor man ønsker endring, være fleksibel og justere ambisjonsnivået underveis, samt repetere ønsket atferd. Forskning fra NHH viser at hjernen velger minste motstands vei, og det er vanskeligere å fjerne vaner enn å legge til nye. Det anbefales å spørre seg selv hva man skal gjøre mindre av i det nye året.
3 måneder siden
En studie viser at 80 prosent mislykkes med å holde nyttårsforsettene. Psykologspesialist Jan Ole Hesselberg forklarer at dette skyldes at vi prøver å endre dypt forankrede vaner. Mange opplever et behov for å starte med blanke ark ved årsskiftet, men motivasjonen faller ofte raskt. Ifølge treningstjenesten Strava er 19. januar dagen da flest mister motivasjonen. Hesselberg anbefaler å sette tydelige mål og tilrettelegge hverdagen for å øke sjansen for å lykkes. Han understreker at det er bedre å prøve og feile enn å ikke prøve i det hele tatt, og at man kan lære av erfaringene.
2 måneder siden
Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at nordmenn konsumerer for mye salt og alkohol, noe som gjør det vanskelig for Helsedirektoratet å nå sine mål om redusert forbruk innen 2030. Overlege ved FHI, Haakon Meyer, anbefaler å være oppmerksom på skjulte saltkilder i bakevarer og krydder, som tacokrydder. Kostholdsrådgiver Karoline Steenbuch fremhever at saltinntaket er høyere enn anbefalt, med brød som en viktig kilde. Overlege Jørgen Bramness foreslår tiltak som begrenset tilgang og høye priser for å redusere alkoholforbruket.
3 måneder siden
Til tross for økte priser og nye kostholdsråd som oppfordrer til mer frukt og grønt, kaster nordmenn mer av disse varene enn før. En studie viser at matsvinnet av frukt og grønt har økt fra 8,8 kg per person i 2020 til 9 kg i 2023. Det er overraskende, da man skulle forvente mindre svinn med tanke på prisøkningene. Studien viser også at rabattordninger som '3 for 2' ikke nødvendigvis fører til mer matsvinn, da de som benytter seg av disse tilbudene ofte er flinke til å planlegge. Frukt og grønt utgjør en stor del av det totale matsvinnet, og forskere mener at økt fokus på disse varene i kostholdsrådene kan føre til enda mer svinn. For å redusere matsvinn anbefales det å spise mer fryste og hermetiske produkter, samt å være bevisst på porsjonsstørrelser og oppbevaring. Mangel på kunnskap om oppbevaring av frukt og grønt bidrar også til matsvinn.
3 måneder siden
Ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm deler sine beste tips for en sunnere livsstil. Hun påpeker at mange spiser for lite når de prøver å gå ned i vekt, noe som kan føre til økt søtsug og dårlige matvalg. Ramm anbefaler å spise mat som metter, som frukt, bær og grønnsaker, samt å sørge for tilstrekkelig proteininntak. Hun understreker også viktigheten av å spise nok til lunsj for å unngå overspising senere på dagen. Det viktigste rådet er god planlegging, inkludert å forberede måltider for å unngå impulskjøp og usunne valg. Ramm er kjent fra TV-programmet «16 ukers helvete», der hun veileder kjendiser mot en sunnere livsstil.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg de vanlige utfordringene med nyttårsforsetter, og hvordan mange forsøker å endre for mye på en gang. Forfatteren beskriver humoristisk en rekke områder folk ønsker å forbedre, som trening, kosthold, sosiale relasjoner og medievaner. Det argumenteres for at det er vanskelig å oppnå store endringer, og at det kan være bedre å starte med små, enkle tiltak. Artikkelen diskuterer også et humoristisk dilemma rundt det å ta trappen eller heisen, før den konkluderer med at det er greit å gi opp de store forsettene, men at man kan klare å ta en spiseskje tran hver morgen.