En fersk undersøkelse viser at et stort flertall av nordmenn ønsker å beholde dagens sykelønnsordning, som gir full lønn i ett år ved sykdom. LO demonstrerte mot endringer i ordningen under NHOs årskonferanse, og understreket at et stort flertall støtter dagens ordning.
LO mener at sykefraværet er stabilt over tid, og at det er feil å hevde at det har eksplodert. De frykter et klasseskille dersom sykelønnen endres, da noen yrkesgrupper ikke har mulighet for hjemmekontor.
LO mener også at godt lederskap kan redusere sykefraværet. Det har vært en viss bevegelse mellom LO og NHO i saken, og det kan bli nye samtaler mellom partene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid understreker at han ikke vil endre sykelønnsordningen uten et bredt politisk forlik. Dette kommer etter at LO har boikottet NHOs årskonferanse på grunn av uenighet om sykelønn. Almlid mener det er viktig å undersøke alle årsaker til det høye sykefraværet, inkludert sykelønnsordningen, men understreker at de ikke krever kutt. Han avviser også at han vil ha endringer som ikke gjelder alle, inkludert ledere med tariffestet full lønn under sykdom. Almlid mener at både Ap og Høyre tar feil ved å låse diskusjonen om sykelønn i fire år, og viser til at NHO har et langsiktig perspektiv på kostnadsutviklingen i Norge.
4 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg forsikrer at de ikke vil kutte i sykepengene, i motsetning til NHO som ønsker å vurdere dette for å redusere sykefraværet. LO og Ap støtter full sykelønn, og dermed ser det ut til at sykelønnsordningen er fredet frem til 2029. Solberg mener at gradert sykmelding bør være hovedregelen og at kostnadsfordelingen mellom NAV og arbeidsgiver bør endres. NHO står fast på at sykelønnsordningen ikke bør fredes, og at det er viktig å tenke nytt for å redusere det høye sykefraværet.
4 måneder siden
En undersøkelse fra Opinion viser at nesten fire av ti nordmenn er positive til å justere dagens sykelønnsordning, mens kun 25 prosent er negative. Samtidig er det et klart flertall som sier nei til innføring av karensdag, selv om et knapt flertall tror det kan bidra til lavere sykefravær. Undersøkelsen avdekker også at mange tror kortere arbeidsdager kan redusere sykefraværet generelt, men færre tror det vil påvirke deres eget fravær. Fem prosent av arbeidstakerne innrømmer å ha tatt sykedager uten å være syke, og andelen er høyest blant de yngre. Dette skjer i en tid hvor forhandlingene om ny IA-avtale har brutt sammen, og sykefraværet er på sitt høyeste siden svineinfluensaen.
3 måneder siden
NHO avviser påstander fra LO om at de har konkludert med at full lønn under sykdom er årsaken til økt sykefravær. De understreker at sykefravær er et komplekst problem som krever flere tiltak og en åpen diskusjon. NHO mener alle steiner må snus, inkludert en vurdering av sykepengeordningen, men understreker at de ikke ønsker å gå tilbake til ordningen fra før 1978. De ønsker en grundig utredning av en ny modell som sikrer en god forsikringsordning for syke, inkludering i arbeidslivet, og sosial rettferdighet. NHO er opptatt av å finne løsninger i samarbeid med alle parter.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid understreker at han ikke vil endre sykelønnsordningen uten et bredt politisk forlik. Han avviser kravet om å frede sykelønnen i fire år, og mener det er nødvendig å undersøke alle faktorer som kan påvirke sykefraværet. Dette har ført til konflikt med LO, som boikotter NHOs årskonferanse og truer med streik for å verne sykelønnen. Høyre støtter LOs krav om fredning. Almlid argumenterer for at Norges høye sykefravær er et alvorlig problem som krever handling, og viser til flere alarmerende punkter. Han foreslår å gjenoppta forhandlingene om en inkluderende arbeidslivsavtale, men det er fortsatt stor uenighet mellom partene.
4 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg lover at sykelønnen ikke skal kuttes, og sikrer dermed ordningen frem til 2029. Dette står i kontrast til NHO, som mener sykelønnsordningen bør vurderes for å redusere det høye sykefraværet. Solberg understreker at gradert sykemelding skal være hovedregelen, og at kostnadsfordelingen mellom NAV og arbeidsgiver skal endres. Hun mener at arbeidsgivere skal ha større insentiv til å få langtidssykmeldte tilbake i jobb. NHO på sin side mener at en fredning av sykelønnsordningen i fire år er feil, og at det er viktig å tenke nytt om ordningen. IA-avtalen videreføres inntil videre, selv om forhandlingene har havarert.
4 måneder siden
Forhandlingene mellom LO og NHO om sykelønnsordningen har brutt sammen, noe som har skapt stor splid i norsk arbeidsliv. LO ønsker å sikre full lønn under sykdom i fire år, mens NHO kun vil gå med på en kortere fredningsperiode. Konflikten har ført til at LO-leder Peggy Hessen Følsvik boikotter NHOs årsmiddag og andre møter. Samtidig er sykefraværet i Norge rekordhøyt, og avtalen som skulle redusere fraværet har ikke fungert. Andre arbeidstakerorganisasjoner kritiserer LO for manglende kompromissvilje, og situasjonen kan få politiske konsekvenser dersom en borgerlig regjering overtar.
3 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik valgte å ikke delta på NHOs årskonferanse, og arrangerte i stedet et alternativt seminar for å diskutere viktigheten av dagens sykelønnsordning. Dette skjer i en tid der forhandlingene om et inkluderende arbeidsliv har stoppet opp, grunnet uenighet om sykelønnsordningen. Følsvik mener NHO «går til angrep» på ordningen, og at det derfor ikke er naturlig å delta på deres konferanse. Rødt-leder Marie Sneve Martinussen deltok på NHO-konferansen, men understreket at hun ikke støtter NHOs forslag. NHO mener det må være mulig å se på endringer i ordningen for å redusere sykefravær og ulikheter i samfunnet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bedriftslederes bekymring for økende sykefravær. Flere ledere understreker viktigheten av tett oppfølging av ansatte og et godt arbeidsmiljø for å redusere fraværet. Det er delte meninger om sykelønnsordningen bør endres; noen mener det er nødvendig, mens andre ønsker mer forskning. Psykiske lidelser er en økende årsak til sykefravær, og flere bedrifter satser på «nærledelse» og kompetanseheving for ledere for å fange opp signaler tidlig. Debatten om sykefravær er aktualisert, men det er uenighet om løsningene.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den potensielle konflikten rundt sykelønnsordningen i Norge. LO reagerte sterkt på at NHO forsøkte å forhandle med andre arbeidstakerorganisasjoner om en ny IA-avtale, da LO ønsker å beholde full lønn under sykdom. Et eventuelt sykelønnskutt vil ramme lavtlønte LO-medlemmer hardest, da høytlønte ofte har tariffavtaler som sikrer full lønn. Dette skaper en urettferdig situasjon der de som trenger sykelønnen mest, risikerer lønnskutt. Forfatteren mener at en endring i sykelønnsordningen kan føre til streik fra LO og at en slik endring vil øke ulikhetene i samfunnet. Han foreslår en differensiert ordning som tar hensyn til inntekt.
3 måneder siden
LO-toppene anerkjenner Erna Solbergs støtte til sykelønnsordningen, men varsler streik dersom ordningen ikke tariffestes i 2026. LO oppfordrer NHO til å godta en fire års fredning av sykelønnen, i tråd med Solbergs uttalelser. NHO argumenterer mot fredning på grunn av høyt sykefravær. Selv om LO og NHO er enige om mye i IA-avtalen, er sykelønn en sentral uenighet. LO understreker at arbeidsgivere må ta ansvar for å redusere sykefraværet, og avviser kutt i sykelønnen som løsning.
3 måneder siden
LO-toppene berømmer Erna Solberg for å ha fredet sykelønnsordningen, men truer med streik dersom NHO ikke aksepterer en fire års fredning. LO mener Solbergs uttalelser forplikter NHO til å snu. NHO avviser fredning på grunn av høyt sykefravær. LO garanterer streik for å inkludere sykelønn i tariffavtaler i 2026, om nødvendig. De understreker at arbeidsgivere må bidra til å redusere sykefravær, og lover å hjelpe med årsaksanalyse og tiltak.
3 måneder siden
Uenighet om sykelønnsordningen kan bli en sentral sak i årets valgkamp dersom partene i arbeidslivet ikke blir enige. LO krever at ordningen fredes, mens NHO ønsker en diskusjon om endringer. Sykefraværet i Norge er høyt, og det er uenighet om hvem som skal ta regningen for dette. Arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene står langt fra hverandre i synet på sykelønnsordningen. Flere partier har ikke tatt stilling til om de vil frede ordningen. En stor del av velgermassen vil måtte ta stilling til denne saken ved valget hvis partene ikke kommer til enighet.
2 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen frykter at NHO har en skjult plan om å kutte i sykelønna, etter at den nye IA-avtalen ikke lenger garanterer fredning av ordningen. Martinussen mener NHO driver en aggressiv interessekamp, angivelig støttet av krefter i Frp og Høyre. NHOs arbeidslivsdirektør, Nina Melsom, svarer at de ønsker å samarbeide for å redusere sykefraværet og mener alle årsaker må vurderes. Høyres nestleder Henrik Asheim avviser blankt at de vil kutte i sykelønna og anklager Rødt for løgn. Artikkelen avslutter med å påpeke at sykefraværet i Norge er på sitt høyeste nivå på 16 år.
2 måneder siden
Nye tall viser at sykefraværet i Norge er det høyeste på 16 år. FHI-forsker Arnstein Mykletun mener den rause norske sykelønnsordningen er en viktig årsak til dette, og argumenterer for å innføre egenandel på sykefravær for å redusere innelåsingseffekter og utenforskap. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna avviser forslaget om egenandel og tror heller på IA-avtalen for å løse problemet. Mykletun mener likevel at det er nødvendig med en bredere politisk debatt om sykelønnsordningen, da han mener at IA-partene sine særinteresser kan stå i veien for effektive løsninger.