En ny undersøkelse viser at 7 av 10 bilister blir hissige eller stresset i trafikken. Kvinner er mer hissige enn menn, med henholdsvis 74 og 69 prosent.
Finnmark topper listen over de mest hissige bilistene med 93 prosent, mens aldersgruppen 40-49 år har 83 prosent. Fagsjef i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, påpeker at stressede sjåfører er farligere og mer uoppmerksomme.
Han viser også til en økning i antall skader i januar 2024, med 62 853 skader og en kostnad på 1,5 milliarder kroner. Ytre-Hauge understreker at bilistene må tilpasse kjøringen etter forholdene for å redusere risikoen for ulykker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Antall bulkeskader på bil øker markant i desember, spesielt de to dagene før julaften. Stress og distraksjon i julerushet fører til mange ulykker, særlig på parkeringsplasser. I fjor kostet disse skadene 1,3 milliarder kroner, med en snittpris på 28.000 kroner per ulykke. Menn er overrepresentert i ulykkesstatistikken, og det advares mot bruk av mobiltelefon og blind tillit til ryggesensorer. Bilister oppfordres til å være mer oppmerksomme i trafikken for å unngå skader.
20 dager siden
Fredag før påske kan føre til kollisjonsskader for 50 millioner kroner, ifølge Frende Forsikring. Statistikken fra tidligere år viser et høyt antall ulykker og store kostnader på denne utfartsdagen. Fagsjef Roger Ytre-Hauge oppfordrer bilister til å kjøre forsiktig, tilpasse farten og unngå stress. Han påpeker at reparasjoner har blitt dyrere, spesielt på nyere biler med avansert elektronikk. Frende Forsikring råder folk til å unngå å stresse, holde avstand og være oppmerksomme i trafikken.
1 måned siden
Veidirektør Ingrid Dahl Hovland oppfordrer kvinner til å ta større ansvar bak rattet, da undersøkelser viser at menn oftere er involvert i alvorlige trafikkulykker og risikofylt kjøring. En undersøkelse viser at menn i større grad enn kvinner kjører bil når par er på tur. Statistikken fra fotobokser viser også at langt flere menn enn kvinner mister førerkortet for råkjøring. Veidirektøren mener derfor at en jevnere fordeling av kjøringen mellom kjønnene kan bidra til å redusere antall ulykker.
4 måneder siden
En nyhetsartikkel rapporterer om en betydelig økning i bilskader på parkeringsplasser i dagene før jul. I fjor ble det registrert 8500 skader de tre siste handledagene, med en kostnad på over 236 millioner kroner. Ryggeskader og påkjørsler av parkerte biler er de vanligste skadene, ofte forårsaket av stress og dårlig sikt. Menn er overrepresentert i statistikken over skader. Forsikringsselskapene advarer bilister om å ta det med ro og unngå stress i julehandelen. Selv små skader kan bli dyre å reparere, med kostnader som varierer fra 5 000 til 50 000 kroner.
1 måned siden
Artikkelen påpeker at menn dominerer bilkjøringen, selv om det er nesten like mange kvinner som menn med førerkort. Undersøkelser viser at menn oftere anser seg som tryggere sjåfører, mens statistikk fra Statens vegvesen indikerer at menn er mer involvert i risikofylt atferd og alvorlige ulykker. Kvinner oppfordres til å ta rattet oftere. Utviklingen av automatisert transport kan bidra til å jevne ut kjønnsforskjellene i fremtiden.
20 dager siden
Fredag før påske erfaringsmessig en dyr dag på veiene, og Frende Forsikring anslår at bilskader kan koste 50 millioner kroner. Skadestatistikken viser at utfartsdagene i 2023 og 2024 hadde mange ulykker, med en snittkostnad på 25 000 kroner per ulykke. Fagsjef i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, oppfordrer bilister til å kjøre forsiktig og tilpasse farten. Han påpeker at reparasjoner har blitt dyrere, spesielt for nyere biler med avansert elektronikk.
2 måneder siden
Meteorologisk Institutt har utstedt farevarsel for glatte veier i Sør-Norge. En undersøkelse viser at et stort antall norske bilister har opplevd å miste kontroll over bilen på glatt føre, noe som kan føre til alvorlige ulykker. Forsikringsselskapene registrerer mange bilskader i vintermånedene, og oppfordrer derfor bilister til å tilpasse kjøringen etter forholdene. Agder og Telemark er fylkene der flest har opplevd å miste kontroll over bilen. Frende Forsikring understreker viktigheten av å holde fartsgrensen og tilpasse hastigheten etter føreforholdene for å redusere antall alvorlige ulykker.
4 måneder siden
NAF hevder at konfliktnivået mellom syklister og bilister øker, spesielt i byer med høy trafikktetthet. De opplever en hardere tone i trafikken og på nett. En forsker ved Transportøkonomisk institutt mener derimot at konfliktnivået var høyere for ti år siden, da treningssykling ble populært. En MDG-politiker og syklist mener konfliktene har blitt dempet. Flere oppfordrer til å veksle mellom transportformer for å øke forståelsen for hverandre. Dårlig kommunikasjon i trafikken bidrar til irritasjon, og det oppfordres til å bruke tegn og være oppmerksom på andre.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en kraftig økning i steinsprutskader på biler i Norge, hvor kostnadene i 2023 var 2,1 milliarder kroner. Forsikringsselskapene melder om en markant økning i år, og eksperter forklarer dette med værsvingninger, bruk av skarpere strømateriale og økt bruk av piggfrie dekk. Skader som ikke dekkes av forsikringen kan bli svært kostbare, spesielt på moderne biler med avansert teknologi. Artikkelen gir råd om hvordan man kan redusere risikoen for steinsprut, blant annet ved å holde god avstand og reparere skader raskt.
2 måneder siden
Mange bilister er usikre på hvordan de skal kjøre inn på motorvei fra et påkjøringsfelt, noe som kan føre til farlige situasjoner. Veimerkingen i påkjøringsfeltet er delt i tre: en heltrukket linje som ikke skal krysses, en stiplet linje der man kan skifte felt med vikeplikt, og en del uten linje der gjensidig vikeplikt gjelder. Det er viktig å tilpasse farten til trafikken på motorveien og bruke blinklys i god tid før man fletter inn. Å krysse en heltrukket linje kan medføre en bot på 6200 kroner.
2 måneder siden
I Trøndelag strøk 43 prosent av de som tok teoriprøven for bil i fjor. Dette er en like høy strykprosent som landsgjennomsnittet og tidligere år. Statens vegvesen mener dette er for dårlig og fører til sløsing med tid og penger for både kandidater og myndighetene. De fleste som tar førerprøven består oppkjøringen, med en beståttprosent på 77 i Trøndelag og 78 nasjonalt. Artikkelen fremhever viktigheten av å øve godt på teorien og øvelseskjøre mye for å øke sjansene for å bestå teoriprøven. Flere ferske sjåfører forteller at de var mer nervøse for oppkjøringen enn teoriprøven.
2 måneder siden
Antall bilskader i Norge øker, til tross for at moderne biler har mer sikkerhetsutstyr. Enkelte eksperter mener at den økende andelen elbiler bidrar til dette. Elbiler har ofte kraftig akselerasjon og høyere vekt, noe som kan skape utfordringer, spesielt på vinterføre. Statistikker viser at elbiler er mer involvert i ulykker på vinterføre enn fossilbiler. Det understrekes at nye bilister bør gjøre seg kjent med bilens egenskaper for å unngå ulykker.
1 måned siden
Veidirektør Ingrid Dahl Hovland oppfordret på kvinnedagen kvinner til å ta rattet, da hun mener menn oftere er involvert i risikofylt kjøring. Senterpartiets Geir Indrefjord kritiserer Hovlands utspill og kaller det et pinlig 8. mars-stunt. Indrefjord viser til statistikk fra Statens vegvesen som angivelig viser at menn over 25 år har lavere risiko for ulykker per kjørte kilometer enn kvinner i samme aldersgruppe. Han mener Hovlands oppfordring er basert på falske kjønnsstereotypier og at veidirektøren heller bør fokusere på å forbedre trafikksikkerheten generelt.
3 måneder siden
Statens vegvesen reagerer på det høye antallet stryk på teoriprøven for førerkort i 2024. Med kun 57 prosent bestått av rekordmange gjennomførte prøver, har over 90 000 kandidater strøket. Dette fører til unødvendig sløsing med tid og penger, samt lengre ventetid for oppkjøring. Vegvesenet oppfordrer kandidatene til å forberede seg bedre, både teoretisk og praktisk gjennom øvelseskjøring. Til tross for utfordringene med teoriprøven, viser statistikken at 78 prosent består oppkjøringen, en andel som har vært stabil de siste fire årene.
1 måned siden
Artikkelen belyser økningen i bilskader, særlig i parkeringshus, og de tilhørende kostnadene. Siv Andresen deler sin erfaring der en bulk i et parkeringshus kostet henne 18.000 kroner. Trange parkeringsplasser kombinert med stadig større biler bidrar til problemet. Forsikringsselskapet Fremtind påpeker at mange skader skjer i lav fart, ofte som følge av kontakt med stolper. Svein Halland (87) etterlyser bredere parkeringsplasser og mer hensynsfull oppførsel fra bilister. De høye kostnadene ved bilskader fører til økte forsikringspremier for kundene, og flere parkeringshus har startet utvidelse av parkeringslukene.