Artikkelen omhandler viktigheten av regelmessige dobesøk og farene ved å holde tilbake avføring. Eksperter advarer om at det kan føre til forstoppelse, magesmerter og andre helseproblemer.
En studie viser at daglige dobesøk er gunstig for tarmfloraen, og anbefaler mellom én og tre ganger per dag. Artikkelen belyser også doskam, som kan føre til at man unngår å gå på do i offentlige rom, med alvorlige konsekvenser.
Råd for å unngå forstoppelse inkluderer et balansert kosthold, nok vann og å lytte til kroppens signaler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler optimal hyppighet og konsistens for avføring. Studier indikerer at én til tre avføringer daglig er ideelt for en sunn tarmflora, og at avføringen bør være pølseformet med sprekker eller glatt. Gastrokirurg Mona Rydningen presiserer at avføring sjeldnere enn tre ganger i uken defineres som forstoppelse, mens mer enn tre ganger daglig kan indikere diaré. Hun advarer mot blod i avføringen, som kan være tegn på alvorlige tilstander, og understreker betydningen av et regelmessig kosthold og en sunn livsstil for god tarmhelse.
4 måneder siden
Eksperter advarer mot å sitte for lenge på toalettet, da det kan føre til helseskader. Å sitte mer enn ti minutter kan påvirke blodsirkulasjonen og øke risikoen for hemoroider. Tyngdekraften gjør at kroppen må jobbe hardere for å pumpe blod tilbake til hjertet når man sitter på toalettet, noe som kan føre til utvidelse av årer rundt endetarmen. Leger forklarer også at langvarige toalettbesøk kan være et symptom på underliggende sykdommer som irritabel tarm eller i verste fall kreft. Det anbefales å unngå å ta med telefonen på do for å minimere tiden man bruker der, og oppsøke lege dersom toalettbesøkene ofte er langvarige.
2 måneder siden
En ekspert advarer mot å tisse «for sikkerhets skyld», da dette kan føre til at blæren lærer seg dårlige vaner. Hyppige dobesøk kan resultere i at man må tisse oftere, selv om blæren ikke er full. Det anbefales å drikke når man er tørst og tisse når man er tissetrengt, med et gjennomsnitt på rundt åtte dobesøk per dag. Det er mulig å trene opp blæren ved å holde seg i tre til fire timer mellom hvert besøk. Overaktiv blære er en vanlig tilstand, spesielt blant kvinner, og kan vanligvis håndteres av allmennlegen.
3 måneder siden
En artikkel fra en nettavis viser at kjøkkenvasken ofte er mer bakteriefylt enn et toalett. Eksperter anbefaler daglig skylling og tørking av vasken for å fjerne matrester. En grundigere rengjøring med såpe og vann bør gjøres 2-3 ganger i uken, mens ukentlig desinfeksjon er nødvendig for å drepe bakterier. Artikkelen understreker også viktigheten av å rengjøre lysbrytere og håndtak på kjøkkenet regelmessig, da disse ofte er oversett, men likevel samler mye bakterier. Hyppigere rengjøring anbefales ved bruk av rått kjøtt eller ved sykdom.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økende forekomst av mageproblemer, spesielt blant unge, der irritabel tarmsyndrom (IBS) er en vanlig diagnose. Eva (19) er en av mange som opplever store smerter og utfordringer i hverdagen. Professor Asle Medhus ved Oslo universitetssykehus påpeker at uregelmessig livsstil og kosthold kan være medvirkende faktorer. Klinisk ernæringsfysiolog Camilla Thuen understreker også betydningen av stress og livsstil for tarmhelsen. Mage-tarmforbundet melder om økt pågang og behov for mer forskning og bedre behandlingstilbud for de som sliter med mageproblemer.
2 måneder siden
En ny studie viser at spyling på offentlige toaletter sprer bakterier i luften, spesielt fra huktoaletter. Forskere fant at flere nedtrekk øker spredningen av små, inhalerbare bakteriedråper. De foreslår tiltak som oppgradering til vannklosetter, bedre ventilasjon og å unngå unødvendige nedtrekk for å redusere helserisikoen. Å lukke toalettlokket før spyling anbefales også for å hindre spredning av bakterier.
13 dager siden
Artikkelen advarer mot visse styrkeøvelser som kan øke skaderisikoen, spesielt for nybegynnere. Eksperter fraråder spenstøvelser, bruk av treningsapparater og øvelser med vektskiver på korsryggen. De understreker viktigheten av korrekt teknikk, gradvis økning i belastning og tilpasning av øvelser ved smerter. Tilstrekkelig restitusjon, søvn og et sunt kosthold er også avgjørende for å forebygge skader og sikre en sunn utvikling i styrketreningen. Variasjon i treningen og å lytte til kroppens signaler fremheves som viktige faktorer.
4 måneder siden
Artikkelen forklarer illebefinnende som en generell følelse av ubehag, med symptomer som svimmelhet og kvalme. Vanlige årsaker er dehydrering, lavt blodsukker, stress og overanstrengelse, men det kan også skyldes underliggende sykdommer. I de fleste tilfeller går det over av seg selv, men alvorlige symptomer som brystsmerter eller forvirring krever øyeblikkelig legehjelp. For å forebygge illebefinnende anbefales det å holde seg hydrert, spise regelmessig og redusere stress. Artikkelen nevner også at hjerte- og karsykdommer, muskel- og skjelettlidelser, psykiske lidelser og kreft er blant de vanligste sykdommene i Norge.
1 måned siden
Artikkelen omhandler menssmerter og gir råd om når man bør søke legehjelp. En studie viser at mange kvinner med sterke smerter unnlater å søke hjelp, da de feilaktig tror det er normalt. Overlege Guri Majak fremhever fem tegn som indikerer at legehjelp er nødvendig, inkludert smerter som hindrer daglige aktiviteter eller manglende effekt av reseptfrie smertestillende. Artikkelen informerer også om endometriose, en vanlig årsak til sterke menssmerter, og understreker viktigheten av å bli lyttet til av helsepersonell. Majak anbefaler å bytte lege ved manglende forståelse og presenterer en huskeliste for konsultasjonen.
3 måneder siden
Artikkelen understreker viktigheten av å ikke stenge ventilene i boligen om vinteren, selv om det kan virke fristende for å holde på varmen. Ifølge Sintef og Norges Astma- og Allergiforbund kan stengte ventiler føre til dårlig inneklima, fuktskader, soppvekst og helseproblemer. Det anbefales å lufte boligen regelmessig, gjerne annenhver time, og sørge for at ventilene er åpne når man fyrer i peisen. Artikkelen råder også til å vedlikeholde ventilene ved å støvsuge dem hver høst. I tillegg bør man være oppmerksom på temperaturen i boliger med gamle vannrør og stenge hovedkrana og tømme rørene for vann hvis man reiser bort om vinteren.
11 dager siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan nyte påsken uten dårlig samvittighet knyttet til mat og godteri. Ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm anbefaler et bevisst inntak og å unngå overspising før og etter høytiden. Psykolog Kristina Sjøberg advarer mot kaloritelling og dietter, da dette kan føre til stress og et anstrengt forhold til mat. Begge ekspertene understreker viktigheten av å lytte til kroppens signaler. De forklarer at vektøkning etter påsken ofte skyldes væskeansamling og at det er lett å gjenoppta normale rutiner. Rådet er å velge kvalitet over kvantitet når det gjelder godteri, og å være oppmerksom på hvem man følger i sosiale medier.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
2 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan muslimer kan ivareta helsen under Ramadan-fasten, som starter 1. mars 2025. Fasten kan gi helsefordeler som redusert risiko for kroniske sykdommer og forbedret fordøyelse. Forberedelser inkluderer gradvis reduksjon av koffeininntak og valg av energirik mat til suhoor. Under fasten er hydrering viktig, med anbefaling om minst ti glass vann mellom iftar og suhoor. Artikkelen diskuterer også tilpasning av trening og viktigheten av å ta vare på øyehelsen. Personer med helsetilstander bør rådføre seg med lege før de faster.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg bakteriefeller man kan møte på reise i julen. Professor Ørjan Olsvik påpeker at mange ikke vasker hendene etter toalettbesøk, og at offentlige toaletter og transport er steder med høy smitterisiko. Han anbefaler å bruke papir på toalettknapper, kraner og dørhåndtak, samt å bruke antibac. Det understrekes at håndvask er viktigst mot virus. Artikkelen nevner også at aerosoler fra toalettet kan henge i luften i opptil en time. Både Vy og Avinor understreker viktigheten av god håndhygiene og økt renhold i juleutfarten.
4 måneder siden
Artikkelen belyser hvilke matvarer eksperter anbefaler for et sunt kosthold. Ernæringsfysiologer trekker frem egg som en komplett matvare, mens andre vektlegger frukt, grønnsaker og spesielt brokkoli for deres næringsinnhold og helsefordeler. Det understrekes også viktigheten av et variert kosthold med mange ulike plantetyper, inkludert kaffe og te. I tillegg anbefales det å inkludere fermentert mat for å styrke tarmfloraen og øke forbrenningen. En sunn livsstil med stressmestring og nok søvn er også viktig.