En undersøkelse viser at mange nordmenn mangler viktig beredskapsutstyr. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) understreker viktigheten av å være forberedt på krisesituasjoner, og anbefaler utstyr for å klare seg i minst tre døgn.
Mange mangler kontanter, tilstrekkelig drikkevann og alternative kilder for oppvarming og matlaging. DSB har sett en økt interesse for egenberedskap, men understreker at mange må forbedre sin beredskap.
Den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør egenberedskap viktigere enn noen gang.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 dager siden
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) etterlyser bedre beredskap i landets kommuner. En fersk undersøkelse viser at mange kommuner har etablert beredskapsråd, men at få av disse brukes aktivt når kriser oppstår. DSB påpeker også mangler innenfor risiko- og sårbarhetsanalyser og krisekommunikasjon. Direktoratet understreker at jevnlig forbedring er nødvendig for å styrke samfunnets evne til å håndtere uforutsette hendelser.
3 måneder siden
En ny måling viser at 46 prosent av norske husholdninger har et beredskapslager som varer i en uke, slik myndighetene anbefaler. Eldre er best forberedt, mens unge og Oslo ligger dårligst an. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl understreker viktigheten av egenberedskap og lanserer en ny totalberedskapsmelding for å styrke Norges evne til å håndtere kriser. Anbefalingen for varighet av beredskapslager er økt fra tre til syv dager, og det anbefales 20 liter vann per person.
4 måneder siden
En undersøkelse viser at kun to av ti norske husstander har et fullt beredskapslager, til tross for myndighetenes kampanjer. Sju av ti har et delvis lager, mens tre av ti ikke har noe. Myndighetene anbefaler at alle skal klare seg en uke uten hjelp, og understreker viktigheten av vann. Mange har et lager uten å være klar over det, for eksempel mat og ved. Justisministeren oppfordrer til å skaffe et fullt lager og være beredskapsvenner for hverandre. En student innser at det er viktig å være forberedt på kriser.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg viktigheten av egenberedskap i en tid preget av usikkerhet og potensielle kriser. Den viser til DSBs anbefalinger om å sikre grunnleggende behov som vann, mat og varme, og understreker at dette vil avlaste myndighetene og gjøre dem i stand til å hjelpe de mest sårbare. Artikkelen belyser også at strømbrudd er en kritisk faktor i mange krisescenarioer, og at både kommuner og enkeltpersoner bør fokusere på forebyggende tiltak. Den trekker frem at verdensbildet har endret seg fra en optimistisk periode til en mer alvorlig situasjon med klimaendringer, digital sårbarhet og økt krigsfare.
1 måned siden
Fysiker og programleder Andreas Wahl mener Norge bør være bekymret for landets beredskap. I en ny NRK-serie utforsker han ulike katastrofescenarioer og konkluderer med at Norge har flere mangler, spesielt knyttet til skogbranner og solstormer. Wahl oppfordrer politikere til å ta ansvar for å styrke beredskapen, og mener folk bør ha et beredskapslager hjemme. En undersøkelse viser at under halvparten av befolkningen har dette. Han understreker viktigheten av å forberede seg på kriser for å redusere belastningen på fellesskapets ressurser.
1 måned siden
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) råder nordmenn til å ta egenberedskap på alvor, da verden har blitt mer uforutsigbar med cyberangrep og informasjonspåvirkning. Mange er bekymret og ønsker å forberede seg. En minstepensjonist deler sine tips om hvordan man kan bygge et rimelig beredskapslager ved å fokusere på supermat og kosttilskudd, samt å utnytte tilbud. DSB understreker at litt beredskap er bedre enn ingen, og anbefaler å bygge lager over tid eller samarbeide med andre. Mental forberedelse og gode beredskapsvenner er også viktig.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den økende prepping-trenden i Norge, der hamstring av vanndunker er et sentralt element. Stadig flere nordmenn følger prepperådene og forbereder seg på kriser, naturkatastrofer og samfunnssammenbrudd på grunn av uro og konflikter i verden. Vann er det viktigste å lagre, og selv om vanndunker kan være utsolgt, kan man bruke rengjorte brusflasker som et alternativ. Krig og uro er en uttalt grunn til å ha et beredskapslager for en uke. Prepping kan også bidra til å redusere angst. Artikkelen trekker frem fascinasjonen for å klare seg selv og fordelene med friluftsliv, og spår at «beredskapsvenn» kan bli et sjekketriks i fremtiden.
2 måneder siden
Salget av beredskapsutstyr som vanndunker og nødradioer har økt kraftig i Norge. En undersøkelse viser at bekymringen for krig har steget fra 23% i 2023 til 29% i 2024. Både Biltema og Clas Ohlson melder om stor salgsvekst, spesielt de siste ukene. Clas Ohlson har respondert med å sende ekstra leveranser til norske butikker. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) tror den urolige verdenssituasjonen er en viktig årsak til at folk ønsker å være bedre forberedt.
1 måned siden
Artikkelen beskriver en økende interesse for egenberedskap i befolkningen, drevet av geopolitiske spenninger og usikkerhet knyttet til Donald Trump. Salget av beredskapsprodukter som hermetikk, vanndunker og batteridrevne radioer har økt markant. Tidligere var dette forbeholdt spesielt interesserte, men nå ser folk flest verdien av å være forberedt på kriser. Artikkelen tar også opp spørsmålet om betalingsmidler i krisesituasjoner, og fremhever viktigheten av å ha kontanter tilgjengelig. Konseptet 'beredskapsvenn', der man samarbeider med naboer, trekkes frem som en god løsning for å stå sterkere sammen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en markant økning i salget av beredskapsutstyr i Norge, hvor vanndunker leder an med opptil 1000 prosent salgsøkning hos Clas Ohlson. Biltema rapporterer også om kraftig vekst, spesielt innen vannlagring i sentrale strøk. Denne økningen tilskrives både Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps (DSB) oppdaterte anbefalinger om egenberedskap, som tilsier at husholdninger bør ha forsyninger for en uke, samt økende internasjonal uro. Salget av andre beredskapsartikler som gasskjøkken og radioer har også økt betraktelig, og enkelte butikker melder om utsolgte varer.
2 måneder siden
Clas Ohlson i Sandefjord melder om en kraftig økning i salget av beredskapsutstyr, spesielt vanndunker, fyrstikker og turkjøkken. Butikksjef Erik Pedersen forteller at salget av vanndunker har økt med hele 420 prosent. Folk følger rådene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om å være forberedt på å klare seg selv i en krise. De eldre er spesielt opptatt av å ha god beredskap. Pedersen anbefaler å samarbeide med naboer og familie, og å bruke turutstyr man allerede har, for å spare penger. Han råder også folk til å inkludere litt «kos» i beredskapslageret, som spill og sjokolade.
1 måned siden
NRKs nye serie «Katastrofe» utforsker ulike krisescenarioer i Norge og landets beredskap. Serien dekker temaer som solstorm, skogbranner og matmangel. Fem år etter koronapandemien argumenterer artikkelforfatteren for at serien er viktig for å forberede befolkningen på fremtidige kriser. Pandemien avdekket beredskapsmangler, og selv om serien spisser krisene, kan den øke bevisstheten og egenberedskapen. Frykt kan motivere til nødvendige grep.
9 dager siden
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har økt anbefalingen for beredskapslager fra tre til sju dager, noe som har ført til økte kostnader for mange familier. Firebarnsmor Michelle Leikvold opplevde et prissjokk da hun skulle kjøpe hermetikk til beredskapslageret, og frykter at de høye prisene kan skape et økonomisk skille ved kriser. DSB understreker at beredskapsmaten ikke nødvendigvis trenger å være dyrere enn vanlig mat, og anbefaler gradvis oppbygging av lageret med rimelige og holdbare matvarer. De oppfordrer også til samarbeid med naboer for å redusere kostnadene. Eksperter påpeker viktigheten av riktig oppbevaring og rotasjon av hermetikk for å sikre matens holdbarhet, noe som kan medføre ekstra kostnader over tid for økonomisk pressede familier.
1 måned siden
Artikkelen belyser en markant økning i folks interesse for egenberedskap. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) rapporterer om en betydelig økning i sidevisninger på sine nettsider om egenberedskap, samtidig som «prepper»-bedriften Nødpakka AS melder om kraftig omsetningsvekst. Flere faktorer bidrar til denne utviklingen, inkludert internasjonal politisk usikkerhet, klimaendringer og et økt fokus på beredskap i offentligheten. Gründeren av Nødpakka AS forteller om en holdningsendring i samfunnet, der folk tidligere avfeide ham som konspirasjonsteoretiker. Undersøkelser fra DSB bekrefter at befolkningens egenberedskap er økende.
2 måneder siden
En ny rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) viser at det norske Forsvaret mangler penger, utstyr og personell til tross for økte bevilgninger. Langtidsplanen er underfinansiert med 78 milliarder kroner, og innkjøp av utstyr går for tregt. Rekruttering og å beholde personell er også en utfordring, spesielt i distriktene. FFI peker på at Kina blir en stadig større utfordrer og at Vestens motstandere knytter tettere bånd. Prioriteringene bør være å sikre tilstrekkelige lagre av missiler, ammunisjon og reservedeler. Forsvarssjefen understreker at det er viktig å støtte Ukraina og samtidig styrke det norske forsvaret.