En lederartikkel argumenterer for at staten bør beklage behandlingen av Dagbladets reportasjeserie «En syk skinasjon». Nasjonal forskningsetisk komité for medisin og helse (NEM) mente serien var helseforskning og krevde forhåndsgodkjenning, noe Helsetilsynet avviste.
Helsetilsynet mente et slikt krav ville begrense pressens arbeid. Advokater har konkludert med at begrensninger på pressens informasjonsinnhenting griper inn i ytringsfriheten.
Artikkelen konkluderer med at staten har en plikt til å klargjøre at NEM ikke har jurisdiksjon over pressens arbeidsmåte, og at staten bør beklage bruddet på ytringsfrihetsprinsipper.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
NRK annonserte nye anklager mot LO-toppen Jørn Eggum i forkant av «Debatten». Disse anklagene ble imidlertid ikke presentert i selve programmet.
2 dager siden
Retten stengte dørene for pressen under Tone Ingebrigtsens vitnemål i en straffesak. Flere eksperter og presseorganisasjoner reagerer sterkt på avgjørelsen.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at medier bør være mer åpne om egne feil og kontroversielle saker. VG kritiseres for å unngå debatt om en kommentators habilitet etter en jobbsøknad til Statsministerens kontor. Fredrik Solvang hylles for sin åpenhet og evne til å skape engasjerende debatter i NRK, også om seg selv. Forfatteren mener at mediers evne til selvkritikk og åpenhet er avgjørende for å opprettholde tillit og skape god journalistikk, og at gode ledere er en forutsetning for dette.
20 timer siden
NRK beklager at de kringkastet alvorlige anklager mot Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Fellesforbundet sier de ikke fikk mulighet til å svare før påstandene ble fremsatt.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer statens manglende evne til å håndheve retningslinjer for lederlønn i statseide selskaper. Til tross for klare forventninger om begrensninger i bonuser og lønnsvekst, har flere selskaper, som Kongsberg Gruppen og Equinor, gitt sine ledere betydelige lønnsøkninger. Politikere har vist liten vilje til å sanksjonere brudd på retningslinjene. Artikkelen argumenterer mot ytterligere statlig press, da dette kan føre til at dyktige styremedlemmer trekker seg og at selskapenes verdi faller. Staten bør ha forventninger, men kan ikke detaljstyre selskapene.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Equinor-sjef Anders Opedals lønn på 22 millioner kroner, og stiller spørsmål ved om dette er rimelig når staten er majoritetseier. Det argumenteres for at staten bør ta ansvar for å begrense lederlønninger i selskaper den eier, og at dagens nivå oppleves som vulgært. Artikkelen trekker også frem høye lønninger i andre selskaper med statlig eierskap, som DNB, Hydro, Telenor og Yara, og påpeker at forsøk på å begrense bonus har ført til økt fastlønn. Det antydes at moderasjon bør være et viktigere prinsipp i statlig eide selskaper.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer LOs forslag om å begrense etableringen av private helseaktører for å sikre nok bemanning i offentlig sektor. Dette, argumenteres det, vil frata helsepersonell retten til å velge arbeidssted. Forfatteren mener at løsningen ligger i å forbedre lønns- og arbeidsforholdene i det offentlige, samt å la helsepersonell fokusere på kjerneoppgaver. Artikkelen fremhever også at staten allerede har myndighet til å beordre helsepersonell i krisesituasjoner, og at tvang derfor ikke er nødvendig. Fokus bør være på å gjøre offentlig sektor mer attraktiv.
2 måneder siden
Etter en konflikt mellom reineier Jovsset Ánte Sara og staten, har Landbruks- og matdepartementet (LMD) svart FNs menneskerettighetskomité. Komiteen mener Norge har krenket Saras rettigheter ved å kreve reduksjon av reinflokken. LMD vil endre reindriftsloven for å unngå fremtidige menneskerettighetsbrudd, men kritiserer komiteen for å be om en revurdering av reintallsreduksjonen. Jusprofessor Øyvind Ravna mener departementet unngår å svare på hvorfor reduksjonen av Saras flokk var nødvendig. 39 andre reineiere har fått krav om å redusere sine reinflokker.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg ytringsfrihet i lys av drapet på Salwan Momika, en irakisk aktivist som brente Koranen. Den kritiserer Jonas Gahr Støres håndtering av Muhammed-tegningene i 2006, der han ikke støttet trykkingen og beklaget publiseringen. Artikkelen hevder at Støre har vaklet i sin støtte til ytringsfrihet, og at han karakteriserer koranbrenning som hatkriminalitet, noe som antyder at han mener det bør straffes. Det stilles spørsmål ved om Støre har lært av tidligere hendelser og om han virkelig støtter ytringsfriheten.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har konkludert med at NRK brøt god presseskikk i flere artikler om våpenprodusenten Nammo. NRK publiserte feilaktig informasjon om at mindreårige jobber med våpenproduksjon, og at Nammo leverer «norske våpen» til Israel. PFU kritiserte NRK for upresise formuleringer som kunne skape forvirring om hvor våpnene var produsert, og for ikke å ha gitt Nammo samtidig imøtegåelse i en av artiklene. NRK har beklaget feilene og rettet artiklene i etterkant, men PFU mener dette ikke veier opp for de opprinnelige overtrampene. PFU understreker viktigheten av å kontrollere opplysninger før publisering og gi mulighet for samtidig imøtegåelse ved sterke beskyldninger.
2 måneder siden
Innlandet fylkeskommune engasjerte et byrå for 95.000 kroner for å kartlegge journalister som dekket skolestruktur-saken. Rapporten rangerte journalister og medier etter antall positive, nøytrale og negative oppslag. Kommunikasjonssjef Halvor Løkken mener mediedekningen har vært ensidig og favorisert motstandere av skolestrukturforslaget, men vil ikke klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Norsk Redaktørforening kritiserer kartleggingen og mener den vitner om manglende kunnskap om medienes rolle og undergraver pressens viktige samfunnsrolle. Mindretallspartiene i fylkestinget tar også avstand fra rapporten og stiller spørsmål ved hvorfor den ble bestilt og hva den skal brukes til.
3 måneder siden
Artikkelen tar utgangspunkt i et utspill fra Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum, som ønsker at Nord-Norge skal bli en egen nasjon etter at nordnorske ordførere har harselert med søringers problemer i snøvær. Som et svar på dette, foreslår artikkelforfatteren en oppdeling av hele Norge i seks delstater, der Nord-Norge ville vært den mest ressurssterke. Det argumenteres for at Oslo, Asker og Bærum ville slitt mest med en slik løsning, grunnet mangel på naturressurser og en stor andel statlige arbeidsplasser. Til tross for dette konkluderes det med at det beste er å holde sammen i Norge.
3 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt Nettavisen for en kommentar som tolket varslene mot Trond Giske som delvis fabrikkert. Nettavisen mener dette er en tolkning av hendelsesforløpet som er beskrevet i en bok, og ikke en påstand som krever samtidig imøtegåelse. Flertallet i PFU mente derimot at kommentaren var en påstand av alvorlig karakter. Redaktøren i Nettavisen er uenig i avgjørelsen og mener PFU svikter sin oppgave med å forsvare den frie meningsjournalistikken. Et mindretall i PFU tok dissens og mente at den frie kommentaren må vernes. Det er ingen ankemulighet i PFU, og fellelsen blir derfor stående.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan staten pålegger norske kommuner stadig flere oppgaver gjennom lover, forskrifter og reformer, uten å kompensere tilstrekkelig for de økte kostnadene. Dette fører til budsjettunderskudd og nødvendige kutt i kommunale tjenester, noe som skaper et forventningsgap mellom innbyggere og kommune. Eksempler som barnevernsreformen og samhandlingsreformen illustrerer hvordan statlige initiativer, til tross for gode intensjoner, har resultert i økte utgifter for kommunene. Forfatteren argumenterer for at kommunene må få større handlingsrom, at statlige reformer må fullfinansieres, og at finansieringsmodellen må justeres for å reflektere reelle behov. Hvis ikke, frykter forfatteren en svekkelse av lokaldemokratiet og økt statlig styring.
2 måneder siden
NRK beklager en feilaktig fremstilling av kostnadene for brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i en Dagsrevyen-reportasje som ble sendt i november i fjor. Reportasjen antydet feilaktig at BPA-kostnadene var 35 milliarder kroner, mens det korrekte beløpet er 3,5 milliarder. Feilen er nå rettet, og NRK beklager den upresise informasjonen. Uloba, en interesseorganisasjon for funksjonshemmede, har vært i dialog med NRKs etikksjef om saken og er tilfreds med at kanalen nå beklager feilen offentlig. Organisasjonen vurderte å klage saken inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), men har droppet dette etter beklagelsen.