Forbrukerrådet anklager Vipps for lovbrudd etter at selskapet ba brukere om samtykke til å bruke deres kjøpshistorikk til markedsføring. Forbrukerrådet mener at Vipps aktivt presset brukerne til å akseptere dette, uten å gi dem et reelt alternativ til å nekte.
Rådet frykter at slik bruk av data kan avsløre sensitiv informasjon om brukerne, som for eksempel helseopplysninger.
Vipps har svart at de vil vurdere kritikken og se på om de bør gjøre endringer i sine samtykkeprosedyrer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
19 dager siden
Vipps har snudd i saken om bruk av kundenes kjøpshistorikk til målrettet reklame etter kritikk fra Forbrukerrådet. Selskapet hadde bedt om samtykke fra to millioner brukere, men trakk forespørselen etter at Forbrukerrådet mente den var uklar og manipulerende. Direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, er fornøyd med at Vipps har snudd, og påpeker at kjøpshistorikk inneholder sensitiv informasjon som ikke bør brukes til reklame. Forbrukerrådet varslet også Datatilsynet om et mulig brudd på personopplysningsloven. Vipps planlegger å komme tilbake med en ny forespørsel i fremtiden, men lover å gjøre valget tydeligere og enklere å avslå.
1 måned siden
Kilden Kraft tilbyr en strømavtale kalt «Norgespris», men Forbrukerrådet mener navnet er villedende fordi prisen er langt høyere enn i regjeringens forslag. Forbrukerrådet har meldt Kilden Kraft til Forbrukertilsynet, mens Ap anklager selskapet for å utnytte navnet. Kilden Kraft avviser kritikken og hevder avtalen er lovlig. Saken aktualiserer spørsmålet om selskaper kan bruke samme navn som myndighetene på strømprodukter, og Forbrukerrådet ønsker en snarlig avklaring for å unngå forvirring.
2 måneder siden
Forbrukerrådet anklager Nidar (Orkla) for å lure kundene ved å redusere størrelsen på Nidar Favoritter-posene fra 300 til 200 gram, samtidig som kiloprisen øker. Dette kalles krympflasjon. Olav Kasland fra Forbrukerrådet mener Nidar burde vært åpne om økte kostnader istedenfor å villede forbrukerne. Orkla på sin side viser til økte kakaopriser og et nytt design på posene, men ønsker ikke å kommentere prisendringen ytterligere. Forbrukerrådet råder folk til å sjekke kiloprisen.
1 måned siden
Forbrukerrådet kritiserer butikkene for manglende tydelighet rundt kilo- og literpriser, og mener de bryter prisopplysningsforskriften. Jurist Thomas Iversen påpeker at salgspris og enhetspris skal være like tydelige. Dagligvarekjedene Kiwi, Coop og Rema 1000 svarer at de følger regelverket så godt de kan, men at plassmangel på etikettene er en utfordring. Iversen advarer mot å presse grensene for langt, da det kan føre til ytterligere regulering.
4 måneder siden
Forbrukertilsynet anklager parkeringsselskapene Onepark, Apcoa AS og Aimo Park Norway AS for å kreve ulovlig høye fakturagebyr. Tilsynet truer med en samlet tvangsmulkt på 2,5 millioner kroner i uken dersom selskapene ikke endrer praksis. Forbrukerrådet støtter tilsynets vurdering, og viser til at fakturagebyret ikke skal overstige de faktiske kostnadene ved å sende ut en faktura. Selskapene har fått frist til 20. januar for å svare på kravet. Aimo Park Norway AS sier de vil vurdere saken, mens de to andre selskapene ikke ønsker å kommentere.
3 måneder siden
Det norsk-amerikanske selskapet Unacast har opplevd et omfattende datainnbrudd, der store mengder private data, inkludert lokasjonsdata fra 146.000 nordmenn, ble lekket. Forbrukerrådet kritiserer selskapet for sin forretningsmodell, som går ut på å samle inn og selge brukernes lokasjonsdata. Unacast har mottatt betydelig statlig støtte gjennom Investinor, men har også møtt kritikk i USA, der de er ilagt forbud mot salg av sensitive lokasjonsdata. Forbrukerrådet mener at det er en stor svakhet at kommersielle selskaper sitter på så mye data om mobilbrukere, og krever et forbud mot markedsføring basert på disse dataene. Regjeringen jobber med en utredning om atferdsbasert markedsføring, men det er ennå ikke kommet noe lovforslag.
4 dager siden
Rema 1000 får kritikk for sine nye elektroniske prisetiketter. Forbrukerrådet mener skriften er for liten, spesielt på enhetsprisen.
2 måneder siden
Alarmgründer Nadir Nalbant anklager Verisure og Sector Alarm for å misbruke sin markedsposisjon gjennom selektiv prisdumping. Han hevder de tilbyr svært lave priser til kunder som bytter til Homely, mens lojale kunder betaler kunstig høye priser. Nalbant mener Konkurransetilsynet må gripe inn, selv om tilsynet ikke anser selskapene som dominerende. Konkurransetilsynet følger med på markedet og vurderer å bruke sitt nye verktøy for å undersøke konkurransesituasjonen. Både Verisure og Sector Alarm avviser beskyldningene.
1 måned siden
Aimo Park har valgt å pause sitt fakturagebyr for Flex-produktet etter sterk kritikk fra Forbrukerrådet og et varsel om milliongebyrer fra Forbrukertilsynet. Forbrukerrådet mener flere parkeringsselskaper utnytter forbrukere gjennom urettmessig høye fakturagebyrer og har tatt rettslige skritt mot finansselskapet Riverty. Mens Aimo Park venter på en rettslig avklaring, fortsetter Onepark å kreve det omstridte gebyret. Forbrukerrådet oppfordrer forbrukere til å betale for parkeringen, men bestride urimelige gebyrer.
20 dager siden
Rema 1000 anklages for villedende markedsføring av Jarlsberg-ost og Nordfjord-bacon, der større «partivarer» viste seg å være dyrere per kilo enn mindre varianter eller konkurrerende produkter. Dagligvareekspert omtaler det som et «luretilbud», mens Forbrukerrådet påpeker at slik praksis kan være ulovlig. Rema 1000 begrunner markedsføringen med at de viser frem priskutt på enkeltprodukter, og at kunden selv kan velge. Etter at TV 2 tok kontakt, ble prisen på den aktuelle «partivaren» justert ned.
1 måned siden
Forbrukerrådet oppfordrer strømselskapene til å avslutte variable strømavtaler umiddelbart, etter at statistikk viser at disse avtalene er betydelig dyrere enn spotprisavtaler. I 2024 var variable avtaler i snitt 17 000 kroner dyrere, tilsvarende over en milliard kroner totalt. Forbrukerrådet mener kundene betaler en «blodpris» og at selskapene enkelt kan si opp avtalene. Strømstøtten kompenserer ikke for den ekstra kostnaden. Rådet kritiserer også selskaper med «Trygg strømhandel»-sertifisering for å prioritere profitt.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
4 måneder siden
Forbrukerrådet kritiserer Fagutvalget for influensermarkedsføring (FIM) for manglende reell innvirkning, da influensere ofte tjener på negativ omtale. FIM har vanskeligheter med å kontrollere markedsføring på lukkede plattformer som TikTok. Regjeringen foreslår nå strengere markedsføringslov og økt tilsyn, med mulighet for bøtelegging. FIM selv mener at det offentlige bør påvirke plattformene til å begrense reklame mot unge. Det diskuteres også om FIM har utspilt sin rolle.
1 måned siden
DNA-testselskapet 23andMe, som besitter genetisk informasjon fra millioner av mennesker, er på randen av konkurs og har søkt om konkursbeskyttelse i USA. Dette har ført til bekymring blant kundene, som frykter at deres sensitive data kan havne i gale hender. Myndigheter og eksperter, inkludert Datatilsynet, oppfordrer nå kundene til å slette sine data og kontoer hos selskapet. DNA-informasjon anses som svært personlig og kan misbrukes, for eksempel ved at forsikringsselskaper nekter dekning eller krever høyere priser. IT-eksperter anbefaler å sikre egne data før kontoen slettes. Selskapets aksjekurs har stupt, og de forsøker nå å selge seg selv under tilsyn av en domstol.
1 måned siden
Forbrukerrådet reagerer på at Circle K Lilleaker over tid har hatt et tilbud med halv pris på vafler og pølser. Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet påpeker at salg som varer mer enn et par uker kan gi et feilaktig inntrykk av prisfordelen. Circle K sentralt, ved Kjetil Foyn, opplyser at den aktuelle stasjonen er selvstendig, men at de vil gjennomgå rutinene sine for å sikre at regelverket følges. Iversen forklarer at unntak finnes, som tidsbegrensede tilbud eller rabatter knyttet til kundeklubb, og foreslår at bensinstasjonen heller markedsfører seg med «alltid lave priser».