Natt til 30. mars 2025 stilles klokken én time frem til sommertid.
Norge vil avvente EUs beslutning om å slutte med å stille klokken før de tar en endelig avgjørelse, da det er ønskelig å ha samme løsning som nabolandene. EU-kommisjonen foreslo å avskaffe ordningen i 2018, men prosessen har blitt forsinket på grunn av pandemien, krigen i Ukraina og energikrisen.
Kritikere mener at den stadige vekslingen forstyrrer folks biologiske døgnrytmer og kan ha negative helsekonsekvenser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler overgangen til sommertid som skjer siste søndag i mars. Klokken stilles én time frem, noe som kan påvirke døgnrytmen i omtrent fem dager. EU har stemt for å avskaffe ordningen, men saken er ikke endelig vedtatt. Norge avventer EUs beslutning før de tar stilling til om de skal slutte å stille klokken. Inntil videre fortsetter Norge med sommertid, og smarttelefoner stiller seg automatisk.
1 måned siden
Natt til søndag stilles klokken frem en time, og markerer overgangen fra normaltid til sommertid. Dette betyr at vi mister en time søvn, men får til gjengjeld mer dagslys. Næringsminister Cecilie Myrseth er ansvarlig for Justervesenet, som sikrer nøyaktig tidsmåling. Diskusjonen om å slutte med å stille klokken har pågått i EU, men er satt på pause på grunn av pandemien, krigen i Ukraina og energikrisen.
1 måned siden
Natt til søndag stiller Norge klokken én time frem til sommertid, noe som betyr en time mindre søvn. Harald Hauglin, tidssjef ved Justervesenet, har ansvaret for å vedlikeholde og justere Norges offisielle tid ved hjelp av atomklokker. Disse klokkene måles kontinuerlig mot internasjonale standarder for å sikre nøyaktighet. Hauglin forteller at sommertid historisk sett ble innført for å spare energi ved å utnytte dagslyset bedre. Han innrømmer at det kan være forvirrende å jobbe med tid, spesielt når det gjelder å holde styr på lunsjpauser, da klokkene i laboratoriet følger UTC-tid.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over overgangen til sommertid og stiller spørsmål ved Norges tendens til å skylde på EU for denne ordningen, og påpeker at mange EU-land ikke slavisk følger alle reguleringer. Sommertid, opprinnelig innført for å spare energi ved å utnytte dagslyset bedre, blir ironisk nok omtalt som en fattigmannstrøst, da det mer attraktive alternativet – å reise til varmere strøk om vinteren – er kostbart. Forfatteren anerkjenner frustrasjonen over å miste en times søvn og foreslår alternative perspektiver, som å se det som en slags tidsreise. Avslutningsvis ønskes leserne en god sommer.
1 måned siden
Artikkelen informerer om at klokken stilles til sommertid natt til søndag 30. mars 2025. Dette innebærer at man mister en time søvn, men får lysere kvelder. De fleste smarttelefoner og digitale enheter oppdateres automatisk, men tradisjonelle klokker må stilles manuelt. Artikkelen gir huskeregler for å huske hvilken vei klokken skal stilles, som «alltid mot sommeren» og det engelske ordtaket «spring forward, fall back».
1 måned siden
Senterpartiet opplever at EU-regler om sommertid forkorter deres landsmøtefest i Haugesund, da klokken stilles frem og skjenkingen må avsluttes en time tidligere. Partiet, kjent for sin motstand mot EU, uttrykker frustrasjon over direktivet. Stortingspolitiker Geir Pollestad spøker om sivil ulydighet mot klokkeendringen for å maksimere festtiden. Festansvarlig i Senterpartiet vurderer å be om unntak fra reglene. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) kommenterer saken med et smil og antyder at partiet kanskje har godt av en kortere fest. Diskusjonen om å avskaffe sommertid har tidligere vært oppe, men uten konkrete endringer.
1 måned siden
Flere profiler i Høyre utfordrer Erna Solbergs linje om å utsette EU-debatten. De mener tiden er inne for å starte diskusjonen, og ønsker ikke å utelukke en folkeavstemning i neste stortingsperiode. Argumentene inkluderer en endret sikkerhetspolitisk situasjon og at mange unge aldri har stemt om EU. Solberg ønsker å vente, da hun mener det fortsatt er et flertall mot EU i befolkningen. Internt i partiet er det uenighet om hvor raskt Norge bør knytte seg tettere til EU.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
1 måned siden
EU-debatten har blusset opp igjen i Norge, drevet av internasjonale hendelser som krigen i Ukraina og Trumps tolltrusler. En ny måling fra mars 2025 viser økt støtte for EU-medlemskap blant nordmenn, men et flertall er fortsatt imot. Målingen viser at 35 prosent er for, 45 prosent er imot, og 20 prosent er usikre. Den yngste delen av befolkningen er mest skeptisk til EU. Selv om støtten øker, er det fortsatt ikke flertall for at Norge skal bli medlem.
2 måneder siden
Nordisk-baltiske land presser EU for å øke støtten til Ukraina, både økonomisk og militært, grunnet usikkerhet rundt USAs fremtidige engasjement. EUs utenriksministre diskuterte et forslag om våpenstøtte til en verdi av over 230 milliarder kroner, men avgjørelsen er utsatt til neste ukes EU-toppmøte. De nordisk-baltiske landene understreker viktigheten av rask handling og økt støtte, samtidig som EU jobber med nye sanksjoner mot Russland og signaliserer at Ukraina og Europa må være involvert i eventuelle forhandlinger med USA.
3 måneder siden
Norges Fotballforbund (NFF) foreslår å flytte cupfinalen fra desember til vårparten. Dette er i tråd med anbefalinger fra «Hangeland-utvalget» for å revitalisere NM. Bakgrunnen for forslaget er at toppklubbenes deltakelse i europeiske turneringer fører til for stor kampbelastning på høsten. Forslaget må godkjennes på forbundstinget i mars. Flere klubber har uttrykt motstand mot endringen. NFF har allerede planlagt innledende runder for neste års cup før årets finale, noe som har skapt reaksjoner.
3 måneder siden
Senterpartiets stortingspolitikere er i beredskap for hastemøter onsdag ettermiddag og kveld, etter meldinger fra Aftenposten. Bakgrunnen er den pågående regjeringskrisen knyttet til EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet motsetter seg direktivene og mener Norge har overført for mye makt til EU i energipolitikken. Senterpartiets gruppe vil avvente Arbeiderpartiets konklusjoner før de tar endelig stilling. Møtene kan også holdes digitalt om nødvendig.
2 måneder siden
Norsk EU-politikk skaper forvirring i Brussel, hvor danske EU-politikere mener Norge sender blandede signaler om samarbeid. Regjeringskrisen og et stort etterslep i innføringen av EU-regelverk, særlig innen energi, har ført til reaksjoner. Kritikken går ut på at Norge driver med «cherrypicking» ved å velge direktiver de liker, samtidig som de garanterer «Norgespris» på strøm og ingen nye utenlandskabler. Dette kan føre til isolasjon, ifølge EU-politikere. Internasjonale medier har også omtalt situasjonen, og det spekuleres i om EU vil straffe Norge for manglende implementering.
2 måneder siden
Eksperter kritiserer norske politikere for å unngå en ny EU-debatt i lys av Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. De mener Norge risikerer å miste innflytelse, spesielt innen sikkerhet og forsvar. En meningsmåling viser fortsatt flertall mot EU-medlemskap, men EØS-tilhengere øker. Statsminister Støre og Solberg avviser en ny debatt nå, mens forskere foreslår alternativer som EUs tollunion for å styrke Norges posisjon.
4 måneder siden
Aps programkomité foreslår å avvikle strømkablene til Danmark i 2026 for å ta kontroll over strømprisene, etter at prisene i Sørvest-Norge passerte 10 kroner per kilowattime. Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig i tidspunktet for avgjørelsen og vil vurdere situasjonen nærmere når 2026 nærmer seg. Han understreker at Norge trenger utenlandsforbindelser for forsyningssikkerhet og at eventuelle forlengelser av kablene må være til fordel for begge parter. Støre poengterer også at Norge må overholde inngåtte avtaler, og at regjeringens ansvar er å sørge for forsyningssikkerhet og lave, stabile priser.