Artikkelen omhandler overgangen til sommertid som skjer siste søndag i mars. Klokken stilles én time frem, noe som kan påvirke døgnrytmen i omtrent fem dager.
EU har stemt for å avskaffe ordningen, men saken er ikke endelig vedtatt. Norge avventer EUs beslutning før de tar stilling til om de skal slutte å stille klokken.
Inntil videre fortsetter Norge med sommertid, og smarttelefoner stiller seg automatisk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Natt til 30. mars 2025 stilles klokken én time frem til sommertid. Norge vil avvente EUs beslutning om å slutte med å stille klokken før de tar en endelig avgjørelse, da det er ønskelig å ha samme løsning som nabolandene. EU-kommisjonen foreslo å avskaffe ordningen i 2018, men prosessen har blitt forsinket på grunn av pandemien, krigen i Ukraina og energikrisen. Kritikere mener at den stadige vekslingen forstyrrer folks biologiske døgnrytmer og kan ha negative helsekonsekvenser.
1 måned siden
Artikkelen informerer om at klokken stilles til sommertid natt til søndag 30. mars 2025. Dette innebærer at man mister en time søvn, men får lysere kvelder. De fleste smarttelefoner og digitale enheter oppdateres automatisk, men tradisjonelle klokker må stilles manuelt. Artikkelen gir huskeregler for å huske hvilken vei klokken skal stilles, som «alltid mot sommeren» og det engelske ordtaket «spring forward, fall back».
1 måned siden
Natt til søndag stilles klokken frem en time, og markerer overgangen fra normaltid til sommertid. Dette betyr at vi mister en time søvn, men får til gjengjeld mer dagslys. Næringsminister Cecilie Myrseth er ansvarlig for Justervesenet, som sikrer nøyaktig tidsmåling. Diskusjonen om å slutte med å stille klokken har pågått i EU, men er satt på pause på grunn av pandemien, krigen i Ukraina og energikrisen.
1 måned siden
Natt til søndag stiller Norge klokken én time frem til sommertid, noe som betyr en time mindre søvn. Harald Hauglin, tidssjef ved Justervesenet, har ansvaret for å vedlikeholde og justere Norges offisielle tid ved hjelp av atomklokker. Disse klokkene måles kontinuerlig mot internasjonale standarder for å sikre nøyaktighet. Hauglin forteller at sommertid historisk sett ble innført for å spare energi ved å utnytte dagslyset bedre. Han innrømmer at det kan være forvirrende å jobbe med tid, spesielt når det gjelder å holde styr på lunsjpauser, da klokkene i laboratoriet følger UTC-tid.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over overgangen til sommertid og stiller spørsmål ved Norges tendens til å skylde på EU for denne ordningen, og påpeker at mange EU-land ikke slavisk følger alle reguleringer. Sommertid, opprinnelig innført for å spare energi ved å utnytte dagslyset bedre, blir ironisk nok omtalt som en fattigmannstrøst, da det mer attraktive alternativet – å reise til varmere strøk om vinteren – er kostbart. Forfatteren anerkjenner frustrasjonen over å miste en times søvn og foreslår alternative perspektiver, som å se det som en slags tidsreise. Avslutningsvis ønskes leserne en god sommer.
1 måned siden
Senterpartiet opplever at EU-regler om sommertid forkorter deres landsmøtefest i Haugesund, da klokken stilles frem og skjenkingen må avsluttes en time tidligere. Partiet, kjent for sin motstand mot EU, uttrykker frustrasjon over direktivet. Stortingspolitiker Geir Pollestad spøker om sivil ulydighet mot klokkeendringen for å maksimere festtiden. Festansvarlig i Senterpartiet vurderer å be om unntak fra reglene. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) kommenterer saken med et smil og antyder at partiet kanskje har godt av en kortere fest. Diskusjonen om å avskaffe sommertid har tidligere vært oppe, men uten konkrete endringer.
4 måneder siden
Artikkelen gir en oversikt over helligdager og ferier i 2025. Mens 2024 hadde mange helligdager som ga langhelger, ser det annerledes ut i 2025. 1. mai faller på en torsdag, noe som gir mulighet for en inneklemt fridag, mens 17. mai faller på en lørdag. Skoleferiene følger omtrent samme mønster som tidligere år, med vinterferie i slutten av februar/starten av mars, påskeferie i midten av april, og sommerferie rundt 20. juni. Julaften er på en onsdag, med påfølgende helligdager. Artikkelen nevner også at svenskene har fri på midtsommerdagen, mens danskenes grunnlovsdag ikke er en offisiell helligdag.
3 dager siden
Oslo bystyre vurderer å endre skjenketidene for alkohol på 17. mai og andre helligdager. Forslaget om å starte servering klokken åtte om morgenen skaper debatt.
4 måneder siden
Norges fotballandslag skal i dag trekkes til VM-kvalifiseringen. Nye regler fra Fifa betyr at Norge ikke lenger er garantert en gruppe med fem lag, og kan havne i en gruppe med fire. Dette vil påvirke når kvalifiseringen starter, enten i mars eller september. Norge er sikret plass i seedingsnivå 2, men kan ikke lenger risikere å bli flyttet ned. Det er også en begrensning på hvor mange land med vanskelige vinterforhold som kan være i samme gruppe. Selve trekningen starter med de høyest seedede lagene og fortsetter nedover.
4 måneder siden
Artikkelen gir en oversikt over helligdager og ferier i 2025. Mens 2024 hadde mange helligdager som falt gunstig for langhelger, ser det annerledes ut i 2025. 1. mai faller på en torsdag, noe som gir mulighet for en inneklemt fridag. Det samme gjelder Kristi himmelfartsdag. Skolenes sommerferie starter rundt 20. juni. Julaften faller på en onsdag, som betyr at de påfølgende torsdagen og fredagen er helligdager. Artikkelen nevner også at Sverige har fri på midtsommerdagen, og Danmark har grunnlovsdag som fridag, men ingen av disse er offisielle helligdager i Norge.
3 måneder siden
EU vurderer å innføre automatgir som standard for førerkort, som en respons på økende bruk av automatgirbiler. Forslaget innebærer at de som ønsker førerkort for manuelt gir, må gjennomføre en obligatorisk tilleggsopplæring på sju timer. Dette har møtt kritikk, blant annet fra en svensk ekspert som mener opplæringsbehovet varierer. Selv om Norge ikke er en del av EU, følger landet ofte EUs regelverk, og det er usikkert om de nye reglene vil bli innført her. Det forventes at EU-landene vil bruke tre til fire år på å implementere de nye reglene.
1 måned siden
Artikkelen utforsker ulike definisjoner av vårens ankomst i Norge. Den ser på både meteorologiske (stabil temperatur mellom 0 og 10 grader) og klimatologiske (varierende datoer avhengig av sted) definisjoner. Våren er preget av kontraster i temperatur, og tradisjonelle tegn som snøsmelting og gjøkens galing bekrefter at årstiden er i gang. Artikkelen understreker at vårfølelsen er vanskelig å fastslå, da den varierer fra person til person og sted til sted.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må vurdere EU-medlemskap i lys av endringer i verdenspolitikken. Den viser til at Tyskland ønsker å styrke Europa for å bli mer uavhengig av USA, og at EU har kapasitet til å sikre sine medlemsland. Forfatteren mener tiden er inne for å ta en ny debatt om Norges forhold til EU, og at norske velgere fortjener en regjering som gir dem mulighet til å ta stilling til spørsmålet.
3 måneder siden
Senterpartiets stortingspolitikere er i beredskap for hastemøter onsdag ettermiddag og kveld, etter meldinger fra Aftenposten. Bakgrunnen er den pågående regjeringskrisen knyttet til EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet motsetter seg direktivene og mener Norge har overført for mye makt til EU i energipolitikken. Senterpartiets gruppe vil avvente Arbeiderpartiets konklusjoner før de tar endelig stilling. Møtene kan også holdes digitalt om nødvendig.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den kommende VAR-avstemningen på fotballtinget, der et flertall forventes å stemme for videreføring. Kritikere føler seg oversett av NFF-ledelsen, og det er stor usikkerhet rundt de faktiske kostnadene for VAR-prosjektet. Flere forbedringer er foreslått, men disse er kostbare. En billigere teknisk oppgradering er også vurdert, men effekten er usikker. Tinget står overfor et vanskelig valg mellom å følge utviklingen i Europa eller å prioritere norsk egenart, samt å balansere følelser og fornuft i beslutningen.