Norge går over til sommertid natt til søndag, noe som innebærer at klokken stilles én time frem og at man mister en times søvn. Sommertid ble opprinnelig innført for å spare energi ved å utnytte dagslyset bedre.
Harald Hauglin ved Justervesenet er ansvarlig for å vedlikeholde Norges offisielle tid ved hjelp av atomklokker, som kontinuerlig måles mot internasjonale standarder.
Diskusjonen om å slutte med sommertid har pågått i EU, men er satt på pause grunnet ulike kriser.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over overgangen til sommertid og stiller spørsmål ved Norges tendens til å skylde på EU for denne ordningen, og påpeker at mange EU-land ikke slavisk følger alle reguleringer. Sommertid, opprinnelig innført for å spare energi ved å utnytte dagslyset bedre, blir ironisk nok omtalt som en fattigmannstrøst, da det mer attraktive alternativet – å reise til varmere strøk om vinteren – er kostbart. Forfatteren anerkjenner frustrasjonen over å miste en times søvn og foreslår alternative perspektiver, som å se det som en slags tidsreise. Avslutningsvis ønskes leserne en god sommer.
1 måned siden
Natt til søndag stilles klokken frem en time, og markerer overgangen fra normaltid til sommertid. Dette betyr at vi mister en time søvn, men får til gjengjeld mer dagslys. Næringsminister Cecilie Myrseth er ansvarlig for Justervesenet, som sikrer nøyaktig tidsmåling. Diskusjonen om å slutte med å stille klokken har pågått i EU, men er satt på pause på grunn av pandemien, krigen i Ukraina og energikrisen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler overgangen til sommertid som skjer siste søndag i mars. Klokken stilles én time frem, noe som kan påvirke døgnrytmen i omtrent fem dager. EU har stemt for å avskaffe ordningen, men saken er ikke endelig vedtatt. Norge avventer EUs beslutning før de tar stilling til om de skal slutte å stille klokken. Inntil videre fortsetter Norge med sommertid, og smarttelefoner stiller seg automatisk.
1 måned siden
Natt til søndag stiller Norge klokken én time frem til sommertid, noe som betyr en time mindre søvn. Harald Hauglin, tidssjef ved Justervesenet, har ansvaret for å vedlikeholde og justere Norges offisielle tid ved hjelp av atomklokker. Disse klokkene måles kontinuerlig mot internasjonale standarder for å sikre nøyaktighet. Hauglin forteller at sommertid historisk sett ble innført for å spare energi ved å utnytte dagslyset bedre. Han innrømmer at det kan være forvirrende å jobbe med tid, spesielt når det gjelder å holde styr på lunsjpauser, da klokkene i laboratoriet følger UTC-tid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!