Artikkelen reflekterer over overgangen til sommertid og stiller spørsmål ved Norges tendens til å skylde på EU for denne ordningen, og påpeker at mange EU-land ikke slavisk følger alle reguleringer. Sommertid, opprinnelig innført for å spare energi ved å utnytte dagslyset bedre, blir ironisk nok omtalt som en fattigmannstrøst, da det mer attraktive alternativet – å reise til varmere strøk om vinteren – er kostbart.
Forfatteren anerkjenner frustrasjonen over å miste en times søvn og foreslår alternative perspektiver, som å se det som en slags tidsreise.
Avslutningsvis ønskes leserne en god sommer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler overgangen til sommertid som skjer siste søndag i mars. Klokken stilles én time frem, noe som kan påvirke døgnrytmen i omtrent fem dager. EU har stemt for å avskaffe ordningen, men saken er ikke endelig vedtatt. Norge avventer EUs beslutning før de tar stilling til om de skal slutte å stille klokken. Inntil videre fortsetter Norge med sommertid, og smarttelefoner stiller seg automatisk.
1 måned siden
Natt til søndag stiller Norge klokken én time frem til sommertid, noe som betyr en time mindre søvn. Harald Hauglin, tidssjef ved Justervesenet, har ansvaret for å vedlikeholde og justere Norges offisielle tid ved hjelp av atomklokker. Disse klokkene måles kontinuerlig mot internasjonale standarder for å sikre nøyaktighet. Hauglin forteller at sommertid historisk sett ble innført for å spare energi ved å utnytte dagslyset bedre. Han innrømmer at det kan være forvirrende å jobbe med tid, spesielt når det gjelder å holde styr på lunsjpauser, da klokkene i laboratoriet følger UTC-tid.
1 måned siden
Natt til 30. mars 2025 stilles klokken én time frem til sommertid. Norge vil avvente EUs beslutning om å slutte med å stille klokken før de tar en endelig avgjørelse, da det er ønskelig å ha samme løsning som nabolandene. EU-kommisjonen foreslo å avskaffe ordningen i 2018, men prosessen har blitt forsinket på grunn av pandemien, krigen i Ukraina og energikrisen. Kritikere mener at den stadige vekslingen forstyrrer folks biologiske døgnrytmer og kan ha negative helsekonsekvenser.
1 måned siden
Artikkelen informerer om at klokken stilles til sommertid natt til søndag 30. mars 2025. Dette innebærer at man mister en time søvn, men får lysere kvelder. De fleste smarttelefoner og digitale enheter oppdateres automatisk, men tradisjonelle klokker må stilles manuelt. Artikkelen gir huskeregler for å huske hvilken vei klokken skal stilles, som «alltid mot sommeren» og det engelske ordtaket «spring forward, fall back».
1 måned siden
Senterpartiet opplever at EU-regler om sommertid forkorter deres landsmøtefest i Haugesund, da klokken stilles frem og skjenkingen må avsluttes en time tidligere. Partiet, kjent for sin motstand mot EU, uttrykker frustrasjon over direktivet. Stortingspolitiker Geir Pollestad spøker om sivil ulydighet mot klokkeendringen for å maksimere festtiden. Festansvarlig i Senterpartiet vurderer å be om unntak fra reglene. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) kommenterer saken med et smil og antyder at partiet kanskje har godt av en kortere fest. Diskusjonen om å avskaffe sommertid har tidligere vært oppe, men uten konkrete endringer.
1 måned siden
Natt til søndag stilles klokken frem en time, og markerer overgangen fra normaltid til sommertid. Dette betyr at vi mister en time søvn, men får til gjengjeld mer dagslys. Næringsminister Cecilie Myrseth er ansvarlig for Justervesenet, som sikrer nøyaktig tidsmåling. Diskusjonen om å slutte med å stille klokken har pågått i EU, men er satt på pause på grunn av pandemien, krigen i Ukraina og energikrisen.
1 måned siden
Artikkelen undersøker om det fortsatt er lønnsomt å senke temperaturen om natten for å spare strøm. Tidligere var dette et godt sparetips, men med timepriser på strøm og endringer i nettleien kan det nå lønne seg å gjøre det motsatte. Å senke temperaturen om natten reduserer forbruket når strømmen er billigst, samtidig som man risikerer dyr strøm om morgenen for å varme opp igjen. Moderne varmesystemer og godt isolerte boliger kan også gjøre nattsenking mindre lønnsomt. Eksperter anbefaler nå å vurdere alternative strategier, som å opprettholde jevn temperatur eller å varme opp boligen om natten når strømmen er billigst.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer konsekvensene av EUs fjerde energimarkedspakke for Norge, med fokus på strømpriser og energieffektivisering av boliger. Det hevdes at innføring av tre direktiver kan forplikte Norge til strenge krav om etterisolering, med kostnader på over en million kroner for huseiere. Artikkelen påpeker også at Norge kan miste kontroll over egen strømproduksjon, og at lite vind i Europa kan føre til ekstremt høye strømpriser. Nedleggelse av kjernekraft og kullkraft i Europa øker prispresset, og økt elektrifisering i Norden vil øke kraftforbruket. Det argumenteres for at regjeringen må utvikle en strømpolitikk som tar hensyn til disse faktorene, og at en sosial strømstøtte ikke er en langsiktig løsning.
3 måneder siden
Öde Nerdrum ønsker å flytte fellesferien til vinteren, da han mener sommeren er en dårlig tid for ferie i Norge. Han mener det er mer fornuftig å jobbe om sommeren og ha fri om vinteren. Kommentator Tove Taalesen støtter Nerdrums forslag, og mener i tillegg at nordmenn bør få statsfinansiert ferie i varmere strøk om vinteren. Psykologiprofessor Catharina Elisabeth Arfwedson Wang påpeker at mange påvirkes negativt av lite lys om vinteren, men er usikker på om flytting av fellesferien er løsningen. Nerdrum beskriver sommeren som en tragedie som starter bra, men ender dårlig, mens vinteren er en komedie som starter vanskelig, men ender med våren.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge som nasjon tjener på høye strømpriser i Europa, selv om det skaper debatt og bekymring innad i landet. Den påpeker at strømstøtten demper de negative konsekvensene for husholdninger, men at næringslivet og hytteeiere ikke nyter godt av denne ordningen. Artikkelen kritiserer Senterpartiets forslag om å begrense strømeksporten og Arbeiderpartiets Norgespris som mangelfulle løsninger. Den fremhever alternative forslag fra Høyre og Senterpartiet som er mer rettet mot å avhjelpe situasjonen for næringslivet. Konklusjonen er at populistiske løsninger og "strømhysteri" ikke er veien fremover, men at ansvarlige politikere må finne bærekraftige løsninger.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forvirringen rundt EUs bygningsenergidirektiv og dets potensielle konsekvenser for norske boligeiere. Det har vært debatt rundt tre ulike versjoner av direktivet, hvorav 2010- og 2018-utgavene anses som uproblematiske da Norge allerede oppfyller kravene. 2024-utgaven, som har skapt mest bekymring, krever at landene reduserer energiforbruket i boligmassen, men ansvaret ligger hos staten. Likevel vil det være behov for omfattende oppgraderinger av boliger, og Huseierne anslår at dette kan koste 0,5-1,5 millioner kroner per bolig. Det understrekes at det er behov for gode støtteordninger for å motivere boligeiere til å gjennomføre nødvendige tiltak.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bompengeutgifter for bilister i Norge, særlig i vinterferien. E6 gjennom Gudbrandsdalen er fortsatt dyrest, men er litt billigere etter at noen bommer er fjernet. Samtidig planlegges nye bommer nord for Moelv. Finnmark er uten bompenger. Alternative ruter rundt Oslo kan redusere kostnadene. Elbileiere må ha Autopass-avtale og bombrikke for å få rabatt.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må vurdere EU-medlemskap i lys av endringer i verdenspolitikken. Den viser til at Tyskland ønsker å styrke Europa for å bli mer uavhengig av USA, og at EU har kapasitet til å sikre sine medlemsland. Forfatteren mener tiden er inne for å ta en ny debatt om Norges forhold til EU, og at norske velgere fortjener en regjering som gir dem mulighet til å ta stilling til spørsmålet.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan redusere strømregningen i perioder med høye strømpriser. Den anbefaler å kle seg varmt inne, spise sammen for å spare energi på kjøkkenet, og vurdere å jobbe på kontoret eller redusere strømforbruket hjemme. Videre foreslås det å bruke felles dusjer, tette varmelekkasjer, og velge kollektivtransport. Artikkelen oppfordrer også til å vaske klær sjeldnere, velge manuelle alternativer, bytte til LED-pærer og sammenligne strømavtaler.
1 måned siden
Artikkelen presenterer budsjettvennlige alternativer for nordmenn som ønsker Syden-ferie. Til tross for økte priser generelt, finnes det reisemål hvor man får mye for pengene. Bulgaria, Tyrkia og Albania fremheves som prisgunstige, med lavere prisnivå og gunstige valutakurser. Reiseoperatører anbefaler også Thailand, den polske rivieraen og Kreta for rimeligere ferier. Artikkelen nevner at styrket kronekurs gir noe mer å rutte med i Europa og USA, men understreker at Syden likevel er dyrere enn tidligere.