Natt til søndag stiller Norge klokken én time frem til sommertid, noe som betyr en time mindre søvn. Harald Hauglin, tidssjef ved Justervesenet, har ansvaret for å vedlikeholde og justere Norges offisielle tid ved hjelp av atomklokker.
Disse klokkene måles kontinuerlig mot internasjonale standarder for å sikre nøyaktighet. Hauglin forteller at sommertid historisk sett ble innført for å spare energi ved å utnytte dagslyset bedre.
Han innrømmer at det kan være forvirrende å jobbe med tid, spesielt når det gjelder å holde styr på lunsjpauser, da klokkene i laboratoriet følger UTC-tid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Natt til søndag stilles klokken frem en time, og markerer overgangen fra normaltid til sommertid. Dette betyr at vi mister en time søvn, men får til gjengjeld mer dagslys. Næringsminister Cecilie Myrseth er ansvarlig for Justervesenet, som sikrer nøyaktig tidsmåling. Diskusjonen om å slutte med å stille klokken har pågått i EU, men er satt på pause på grunn av pandemien, krigen i Ukraina og energikrisen.
1 måned siden
Artikkelen informerer om at klokken stilles til sommertid natt til søndag 30. mars 2025. Dette innebærer at man mister en time søvn, men får lysere kvelder. De fleste smarttelefoner og digitale enheter oppdateres automatisk, men tradisjonelle klokker må stilles manuelt. Artikkelen gir huskeregler for å huske hvilken vei klokken skal stilles, som «alltid mot sommeren» og det engelske ordtaket «spring forward, fall back».
1 måned siden
Artikkelen omhandler overgangen til sommertid som skjer siste søndag i mars. Klokken stilles én time frem, noe som kan påvirke døgnrytmen i omtrent fem dager. EU har stemt for å avskaffe ordningen, men saken er ikke endelig vedtatt. Norge avventer EUs beslutning før de tar stilling til om de skal slutte å stille klokken. Inntil videre fortsetter Norge med sommertid, og smarttelefoner stiller seg automatisk.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over overgangen til sommertid og stiller spørsmål ved Norges tendens til å skylde på EU for denne ordningen, og påpeker at mange EU-land ikke slavisk følger alle reguleringer. Sommertid, opprinnelig innført for å spare energi ved å utnytte dagslyset bedre, blir ironisk nok omtalt som en fattigmannstrøst, da det mer attraktive alternativet – å reise til varmere strøk om vinteren – er kostbart. Forfatteren anerkjenner frustrasjonen over å miste en times søvn og foreslår alternative perspektiver, som å se det som en slags tidsreise. Avslutningsvis ønskes leserne en god sommer.
1 måned siden
Natt til 30. mars 2025 stilles klokken én time frem til sommertid. Norge vil avvente EUs beslutning om å slutte med å stille klokken før de tar en endelig avgjørelse, da det er ønskelig å ha samme løsning som nabolandene. EU-kommisjonen foreslo å avskaffe ordningen i 2018, men prosessen har blitt forsinket på grunn av pandemien, krigen i Ukraina og energikrisen. Kritikere mener at den stadige vekslingen forstyrrer folks biologiske døgnrytmer og kan ha negative helsekonsekvenser.
23 dager siden
Artikkelen belyser den økende interessen blant unge for å måle og forbedre søvnkvaliteten. Influenser Oskar Westerlin deler hvordan han prioriterer søvn for å øke livskvaliteten. Søvnforsker Siri Waage påpeker at pulsklokker ikke gir en nøyaktig måling av søvn. Lege Harald Dobloug understreker at god søvn er viktig for helsen, men advarer mot at et overdrevent fokus på søvnscore kan skape stress og redusere livskvaliteten. Artikkelen konkluderer med at søvnmåling bør brukes som et verktøy for å ta gode valg, ikke som en besettelse.
1 måned siden
Senterpartiet opplever at EU-regler om sommertid forkorter deres landsmøtefest i Haugesund, da klokken stilles frem og skjenkingen må avsluttes en time tidligere. Partiet, kjent for sin motstand mot EU, uttrykker frustrasjon over direktivet. Stortingspolitiker Geir Pollestad spøker om sivil ulydighet mot klokkeendringen for å maksimere festtiden. Festansvarlig i Senterpartiet vurderer å be om unntak fra reglene. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) kommenterer saken med et smil og antyder at partiet kanskje har godt av en kortere fest. Diskusjonen om å avskaffe sommertid har tidligere vært oppe, men uten konkrete endringer.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg viktigheten av søvn og Verdens søvndag, men advarer mot et overdrevent fokus som kan skape stress og redusere søvnkvaliteten. Den understreker fordelene med god søvn for helse og kognitive funksjoner, samtidig som den påpeker at søvnbehov er individuelt. Artikkelen refererer til historiske personer som har fungert med lite søvn, og kritiserer "søvn-industriens" formaninger. Råd for bedre søvn inkluderer tidlig leggetid, samt å unngå alkohol og mobiltelefon på soverommet.
4 måneder siden
I 2025 vil ni av tolv helligdager falle på ukedager, noe som gir flere fridager, men 17. mai faller på en lørdag, og dermed mister man en fridag sammenlignet med 2024. Det er også to inneklemte fredager i mai. Forskere understreker at kvaliteten på jobben og hverdagen er viktigere enn antall fridager, og at det er viktig å bruke fritiden til å lade batteriene. Norge har høy sysselsetting og relativt få arbeidstimer per uke sammenlignet med andre land, men det er ikke et mål at folk skal jobbe mest mulig.
3 måneder siden
Öde Nerdrum ønsker å flytte fellesferien til vinteren, da han mener sommeren er en dårlig tid for ferie i Norge. Han mener det er mer fornuftig å jobbe om sommeren og ha fri om vinteren. Kommentator Tove Taalesen støtter Nerdrums forslag, og mener i tillegg at nordmenn bør få statsfinansiert ferie i varmere strøk om vinteren. Psykologiprofessor Catharina Elisabeth Arfwedson Wang påpeker at mange påvirkes negativt av lite lys om vinteren, men er usikker på om flytting av fellesferien er løsningen. Nerdrum beskriver sommeren som en tragedie som starter bra, men ender dårlig, mens vinteren er en komedie som starter vanskelig, men ender med våren.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for fordelene ved å sove på jobb, inspirert av profiler som Einstein og Churchill. Studier viser at korte lurer forbedrer fokus og hukommelse, og i flere land oppmuntres det til slike pauser. Optimal lengde på en lur er rundt 30 minutter, og eksperter anbefaler å sette alarmen på 20–30 minutter. Ettermiddagen er ideell, men unngå for lange lurer for å ikke forstyrre nattesøvnen. Selv seks minutter kan være nok. Sykepleiere oppfordres til å ta lurer, men tidspress hindrer ofte dette.
23 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
2 måneder siden
En økende trend blant unge er å måle søvnkvalitet med smartklokker, men eksperter er skeptiske. Søvnforsker Siri Waage påpeker at disse klokkene ikke måler søvn direkte, men estimerer den basert på håndbevegelser og puls. Hun understreker at den eneste måten å måle søvn objektivt er ved å registrere hjerneaktivitet. Erik Grasaas ved Universitetet i Agder mener at søvnmåling kan være hensiktsmessig for noen, men advarer mot at det for mange kan føre til et overdrevent fokus på detaljer og økt stress rundt søvn.
1 måned siden
Artikkelen omhandler faren for solstormer og Norges beredskap. Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium overvåker solaktivitet, men gjør dette på dugnadsbasis. En kraftig solstorm kan forårsake omfattende skader på kritisk infrastruktur som strømnett og GPS. Sannsynligheten for en stor solstorm er høy, og Johnsen etterlyser en nasjonal romværvarslingstjeneste for å sikre bedre beredskap. Forskning på ionosfæren gjennom prosjektet Eiscat_3D kan bidra til bedre forståelse og varsling av solstormeffekter. Et satsingsforslag er oversendt regjeringen, men Johnsen er bekymret for manglende systematisk overvåkning.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer behovet for en ny definisjon av sekundet, da dagens standard basert på cesium-133-atomet ikke er nøyaktig nok for de mest avanserte klokkene. Atomklokker, som måler vibrasjoner i atomer, har vært standarden siden 1967, men forskere utvikler nå atomkjerneklokker som bruker atomkjernen til Thorium-229. Disse klokkene er langt mer presise og mindre påvirket av ytre faktorer. En ny definisjon av sekundet kan vedtas rundt 2030 og vil ha stor betydning for presisjonsmålinger, navigasjon og forskning på grunnleggende fysikk. Den økte presisjonen vil også gjøre det lettere å studere fenomener som mørk materie og energi.