En regjeringsstrid har oppstått i Norge angående EUs energidirektiver, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom direktivene blir innlemmet i EØS-avtalen. Denne konflikten har skapt sterke reaksjoner i EU, som anser Norges håndtering av energisamarbeidet som kortsiktig og potensielt farlig.
EU har gitt Norge en frist til mai for å vise fremgang i saken, og den nye energikommissæren forventer et godt samarbeid med Norge.
Fornybardirektivet har vært en sentral del av konflikten, med sterkt press fra EU for å få Norge til å innlemme det i EØS-avtalen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En strid om EUs fjerde energipakke har ført til splid i den norske regjeringen, der Senterpartiet truer med å trekke seg dersom direktivene blir en del av EØS-avtalen. Resten av EU har praktisert regelverket siden 2019, og reagerer med sjokk og vantro på Norges motstand. Flere europeiske aktører kritiserer Norges innadvendte holdning, spesielt i lys av sikkerhetsutfordringer fra Russland og Kina. EU har lagt sterkt press på Norge, og gitt en frist til mai for å vise fremgang. EUs nye energikommissær planlegger samtaler med Norge for å sikre et godt samarbeid om energispørsmål.
3 måneder siden
Regjeringen er i konflikt over EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom direktiver fra EU. Sp mener at pakken vil svekke nasjonal kontroll over kraftpolitikken og gjøre Norge mer avhengig av EU, spesielt gjennom energibyrået Acer. Arbeiderpartiet argumenterer for at det er viktig å ivareta Norges interesser og unngå sanksjoner fra EU, som er landets viktigste eksportmarked. Høyre kritiserer manglende kraftutbygging og understreker viktigheten av EØS-avtalen. Energiministeren frykter motsanksjoner fra EU dersom Norge ikke følger EUs energipolitikk.
3 måneder siden
En konflikt har oppstått i regjeringen mellom Ap og Sp angående implementeringen av tre EU-direktiver om energi. NHO mener konflikten er overdrevet og at direktivene ikke omhandler Acer eller økte strømpriser. Sp truer med å forlate regjeringen dersom direktivene blir innført. De aktuelle direktivene omhandler fornybar energi, bygningsenergi og energieffektivisering. NHO påpeker at Norge har et etterslep i implementeringen av EUs fornybardirektiv, noe som skaper problemer for blant annet flyselskaper. Venstre støtter direktivene og mener samarbeid med EU er viktig.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.
3 måneder siden
Regjeringen er i en intern konflikt om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet truer med å forlate regjeringen fordi de mener at Arbeiderpartiet legger opp til en for sterk tilknytning til EUs kraftmarked. Arbeiderpartiet ønsker å innføre EU-regler for å unngå konflikt med EU, spesielt i en tid med geopolitisk usikkerhet, og for å sikre handelsavtaler. Senterpartiet frykter at de nye reglene bare er begynnelsen på en rekke EU-direktiver som vil svekke norsk suverenitet over kraftmarkedet. Det er flere mulige utfall av striden, inkludert at Senterpartiet forlater regjeringen, at Arbeiderpartiet utsetter behandlingen av reglene, eller at partene inngår et kompromiss. De første direktivene som skal behandles omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Ap og Sp er i en konflikt om innføring av tre omstridte EU-direktiver. Ap står fast på sitt krav om å innføre direktivene, mens Sp truer med å forlate regjeringen dersom det skjer. Det jobbes med å finne en løsning, og en arbeidsgruppe med fagfolk er satt ned for å bistå. Statsminister Støre understreker viktigheten av et godt forhold til EU, mens Sp frykter tap av norsk kontroll. Senterpartiet ønsker å utsette saken til etter valget, noe Støre avviser. Støre bekrefter at det jobbes med flere spørsmål om strøm- og energisystemet enn de tre omstridte direktivene.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.
3 måneder siden
Senterpartiets Marit Arnstad mener at EU ikke kan straffe Norge på andre områder enn energi dersom Norge ikke innfører EUs fjerde energimarkedspakke. Hun hevder at en slik kobling er i strid med EØS-avtalen. Arnstad avviser dermed Arbeiderpartiets argument om at Norge må innføre energireglene for å opprettholde et godt forhold til EU på andre områder som helse og toll. Regjeringen er splittet i synet på energipakken, og saken kan føre til regjeringskrise. Det er ikke ventet et vedtak i dagens regjeringskonferanse, men Sp ønsker en forsikring om at saken ikke legges frem i denne stortingsperioden.
3 måneder siden
Striden om EUs energidirektiver har ført til steile fronter mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og regjeringssamarbeidet er i fare. Senterpartiet frykter at direktivene vil svekke nasjonal kontroll over strømmarkedet, mens Arbeiderpartiet mener de er nødvendige for landets sikkerhet. Partilederne har forsøkt å forhandle, men ingen av partene ser ut til å ville gi etter. En forsker mener situasjonen er kritisk og at det kan være vanskelig å finne et kompromiss som begge partiene kan akseptere. Onsdag skal partilederne møte sine stortingsgrupper for å diskutere saken, og utfallet kan avgjøre regjeringens fremtid.
3 måneder siden
Regjeringen opplever en alvorlig krise etter at Senterpartiet har truet med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet insisterer på å vedta tre EU-direktiver om energi. Uenigheten har bygget seg opp over tid, men har nå eskalert til en åpen konflikt. Statsminister Jonas Gahr Støre har overrasket mange med sin tydelige støtte til direktivene, noe som har skapt reaksjoner både i eget parti og hos samarbeidspartneren. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har unngått å kommentere selve direktivene, men har fokusert på høye strømpriser og behovet for mer nasjonal kontroll. Det er delte meninger i Arbeiderpartiet om hvor viktig det er å beholde Senterpartiet i regjering, og utfallet av konflikten kan påvirke Støres stilling som partileder. Situasjonen er uavklart, og det er vanskelig å se en løsning uten at en av partene gir etter.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer den pågående striden med Senterpartiet (Sp) angående EUs fjerde energimarkedspakke. Striden har oppstått etter at Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å innføre tre direktiver fra pakken, som omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi. Sp er sterkt imot dette, og deler av partiet vurderer å forlate regjeringen som følge av uenigheten. EU-kommisjonen har over tid presset Norge til å innføre deler av energimarkedspakken, og saken har skapt stor intern uro i regjeringen. Det har vært intens møtevirksomhet i begge partiene for å finne en løsning.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har bestemt seg for å fremme tre direktiver fra EUs Ren energi-pakke, til tross for sterk motstand fra Senterpartiet. EU har presset på for innlemmelse av direktivene, spesielt fornybardirektivet, og truet med straffereaksjoner ved manglende overholdelse av fristen. Senterpartiet forsøkte å få til en utredning for å utsette saken, men dette ble avvist av Støre. Senterpartiets stortingsgruppe har gitt Vedum klar beskjed om å stå imot. Uenigheten om energipakken har skapt en potensiell regjeringskrise, da Senterpartiet kan komme til å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser igjennom direktivene.
3 måneder siden
En konflikt har oppstått mellom regjeringspartiene Ap og Sp angående EUs fjerde energimarkedspakke. NHO mener konflikten er en storm i et vannglass, da de aktuelle direktivene ikke omhandler Acer eller strømpriser. Sp er sterkt imot og truer med regjeringskrise, mens Venstre støtter direktivene. De tre aktuelle direktivene omhandler fornybar energi, bygningsenergi og energieffektivisering. NHO påpeker at Norge har et etterslep i implementeringen av EUs fornybardirektiv, noe som skaper problemer for blant annet flyselskaper.
2 måneder siden
Senterpartiets utgang fra regjeringen, grunnet uenighet om EUs strømpolitikk, møtes med skepsis og indignasjon i Brussel. EU-rådgiver Paal Frisvold mener at Norges manglende vilje til å implementere EUs energipolitikk oppfattes som useriøst og uansvarlig. Han påpeker at Norge har et betydelig etterslep i innføringen av EU-regler, noe som skaper bekymring for EUs tålmodighet. Frisvold advarer om at Norges risikable tilnærming til EU kan føre til negative konsekvenser for norsk handel, og at EU kan innføre mottiltak dersom Norge ikke følger EUs regelverk. Han mener også at Norges forsøk på å kun innføre deler av EUs energipakke ikke er tilstrekkelig for å sikre EUs beskyttelse i en potensiell handelskrig.