Tidligere Sp-leder Åslaug Haga avviser Senterpartiets bekymringer om at EUs fjerde energimarkedspakke truer Norges suverenitet, og kaller konflikten en «storm i et vannglass». Hun understreker at EU-traktaten garanterer nasjonal kontroll over energimiks, og at Norge beholder styring over kraftsektoren.
Striden har oppstått etter at Energidepartementet har oversendt tre direktiver til regjeringen, noe som har fått Senterpartiet til å true med å forlate regjeringen. Haga mener det er i Norges interesse å opprettholde felles regelverk, og advarer om konsekvensene av å avvise energipakken, som kan svekke samarbeidet med Europa.
Hun påpeker at kommunenes vetorett i vindkraftsaker ikke påvirkes, og at Norge fortsatt vil ha full politisk styring over energisikkerhet og kraftutbygging. Hun advarer også om at et nei kan få konsekvenser for samarbeid på andre områder, som for eksempel helse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Regjeringen er i konflikt over EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom direktiver fra EU. Sp mener at pakken vil svekke nasjonal kontroll over kraftpolitikken og gjøre Norge mer avhengig av EU, spesielt gjennom energibyrået Acer. Arbeiderpartiet argumenterer for at det er viktig å ivareta Norges interesser og unngå sanksjoner fra EU, som er landets viktigste eksportmarked. Høyre kritiserer manglende kraftutbygging og understreker viktigheten av EØS-avtalen. Energiministeren frykter motsanksjoner fra EU dersom Norge ikke følger EUs energipolitikk.
3 måneder siden
En strid om EUs fjerde energipakke har ført til splid i den norske regjeringen, der Senterpartiet truer med å trekke seg dersom direktivene blir en del av EØS-avtalen. Resten av EU har praktisert regelverket siden 2019, og reagerer med sjokk og vantro på Norges motstand. Flere europeiske aktører kritiserer Norges innadvendte holdning, spesielt i lys av sikkerhetsutfordringer fra Russland og Kina. EU har lagt sterkt press på Norge, og gitt en frist til mai for å vise fremgang. EUs nye energikommissær planlegger samtaler med Norge for å sikre et godt samarbeid om energispørsmål.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug støtter Senterpartiets motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke og mener Norge bør droppe direktivet. Hun argumenterer for at norsk energipolitikk må bestemmes i Norge, ikke i Brussel, for å unngå høyere strømpriser og beskytte norske interesser. Listhaug frykter at EUs direktiver vil påføre norske boligeiere store kostnader og svekke kommunenes vetorett i vindkraftsaker. Selv om Frp er imot energipakken, vil ikke Listhaug stille ultimatum i regjeringsforhandlinger, men lover at det blir en viktig sak. Hun kritiserer også tidligere regjeringer for å ha startet prosessen med utenlandskablene, som Frp nå anser som en tabbe.
3 måneder siden
Senterpartiets Marit Arnstad mener at EU ikke kan straffe Norge på andre områder enn energi dersom Norge ikke innfører EUs fjerde energimarkedspakke. Hun hevder at en slik kobling er i strid med EØS-avtalen. Arnstad avviser dermed Arbeiderpartiets argument om at Norge må innføre energireglene for å opprettholde et godt forhold til EU på andre områder som helse og toll. Regjeringen er splittet i synet på energipakken, og saken kan føre til regjeringskrise. Det er ikke ventet et vedtak i dagens regjeringskonferanse, men Sp ønsker en forsikring om at saken ikke legges frem i denne stortingsperioden.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.
3 måneder siden
Det er full strid i regjeringen om EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet og LO frykter konsekvenser for norske arbeidsplasser og handel dersom Senterpartiet får gjennomslag for sitt nei til deler av pakken. LO-topper advarer mot å ignorere EUs direktiver og mener det er viktig å opprettholde et godt forhold til EU, spesielt med tanke på den usikre internasjonale situasjonen. Senterpartiet står imidlertid fast på sitt og vil ikke gi etter. Flere Ap-ordførere mener Senterpartiet overdriver og setter saken unødvendig på spissen, og understreker at Norge er avhengig av et godt forhold til EU.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.
3 måneder siden
En konflikt har oppstått mellom regjeringspartiene Ap og Sp angående EUs fjerde energimarkedspakke. NHO mener konflikten er en storm i et vannglass, da de aktuelle direktivene ikke omhandler Acer eller strømpriser. Sp er sterkt imot og truer med regjeringskrise, mens Venstre støtter direktivene. De tre aktuelle direktivene omhandler fornybar energi, bygningsenergi og energieffektivisering. NHO påpeker at Norge har et etterslep i implementeringen av EUs fornybardirektiv, noe som skaper problemer for blant annet flyselskaper.
3 måneder siden
En regjeringsstrid har oppstått i Norge angående EUs energidirektiver, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom direktivene blir innlemmet i EØS-avtalen. Denne konflikten har skapt sterke reaksjoner i EU, som anser Norges håndtering av energisamarbeidet som kortsiktig og potensielt farlig. EU har gitt Norge en frist til mai for å vise fremgang i saken, og den nye energikommissæren forventer et godt samarbeid med Norge. Fornybardirektivet har vært en sentral del av konflikten, med sterkt press fra EU for å få Norge til å innlemme det i EØS-avtalen.
3 måneder siden
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tilbakeviser påstander om at EUs fjerde energimarkedspakke vil føre til økte strømpriser eller kostnader for norske husholdninger. Han argumenterer for at direktivene vil bidra til å spare strøm og redusere kostnader, samtidig som de ikke svekker nasjonal kontroll. Senterpartiet er sterkt uenig og hevder at pakken vil påføre nordmenn store kostnader, og truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser den igjennom. Aasland reagerer også på feilaktige påstander i sosiale medier om at direktivene vil påtvinge boligeiere store kostnader til etterisolering. Han presiserer at bygningsdirektivet innebærer krav om ladepunkter for elbiler i yrkesbygg, automatisk styring av strømforbruk, og langsiktig renoveringsstrategi, men ingen nye krav til boligeiere. Aasland understreker at Norge må implementere direktivene for å oppfylle EØS-avtalen, og at konsekvensene av å ikke gjøre det kan være store.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre forklarer at den pågående energistriden i regjeringen handler om å sikre norsk næringsliv konkurransedyktige rammevilkår, og ikke om strømpriser. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet er sterkt imot. Senterpartiet frykter at direktivene vil knytte Norge tettere til det europeiske kraftmarkedet og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Det mest omstridte direktivet er fornybardirektivet, som skal kutte saksbehandlingstiden for fornybar energi. Bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet er mindre omstridt.
3 måneder siden
Senterpartiets stortingsgruppe har etter et ekstraordinært møte bekreftet sin motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke. Møtet ble avholdt etter at Arbeiderpartiet signaliserte et ønske om å innføre tre direktiver fra pakken. Senterpartiet mener det er uklokt å knytte Norge tettere til det europeiske strømmarkedet. Partiet har truet med å gå ut av regjeringen dersom Arbeiderpartiet tvinger gjennom direktivene. Senterpartiets sentralstyre skal møtes mandag for å diskutere situasjonen videre. Statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt at han skal ha samtaler med Senterpartiet i helgen for å finne en løsning.
3 måneder siden
Senterpartiets stortingsgruppe har avholdt et ekstraordinært møte for å diskutere EUs fjerde energimarkedspakke. Partiet står samlet i sin motstand mot pakken, og mener det er uklokt å knytte Norge tettere til EUs strømmarked. De ønsker mer nasjonal kontroll over strømmarkedet for å sikre lave og stabile strømpriser. Senterpartiet truer med å trekke seg fra regjeringen dersom statsminister Jonas Gahr Støre ikke legger vekk direktivene.
3 måneder siden
Senterpartiet truer med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet støtter EUs fjerde energipakke. Senterpartiet mener pakken gir for mye makt til EU og vil føre til høyere strømpriser. De krever at regjeringen legger ned veto mot forslaget. Energipakken, som også kalles for ren energipakke, har vært en betent sak i flere år. Senterpartiet mener det er uklokt å fremme forslaget nå, og anklager regjeringspartneren for utpressing. Statsminister Jonas Gahr Støre må nå avgjøre om han vil la seg presse av Senterpartiet for å beholde regjeringsmakten. Bakteppet er høye strømpriser og en generell skepsis mot EU, spesielt i distriktene.
3 måneder siden
Senterpartiet (Sp) skjerper tonen i striden om EUs fjerde energimarkedspakke. Sandra Borch krever at Sp stiller et ultimatum til Arbeiderpartiet (Ap) om å si nei til pakken, som gir EU større kontroll over kraftflyten. Sp ønsker å reforhandle strømkablene for å beholde mer strøm i Norge og mener tilknytningen til EUs strømmarked har ødelagt Norges fortrinn med vannkraft. Borch understreker at det vil være umulig for Sp å sitte i regjering hvis Ap tvinger gjennom EU-pakken. Støre har på sin side avvist å trekke Norge ut av Acer-samarbeidet, og mener kraftutvekslingen med Europa har tjent Norge godt.