Regjeringspartiene Ap og Sp er i en konflikt om innføring av tre omstridte EU-direktiver. Ap står fast på sitt krav om å innføre direktivene, mens Sp truer med å forlate regjeringen dersom det skjer.
Det jobbes med å finne en løsning, og en arbeidsgruppe med fagfolk er satt ned for å bistå. Statsminister Støre understreker viktigheten av et godt forhold til EU, mens Sp frykter tap av norsk kontroll.
Senterpartiet ønsker å utsette saken til etter valget, noe Støre avviser. Støre bekrefter at det jobbes med flere spørsmål om strøm- og energisystemet enn de tre omstridte direktivene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter at Arbeiderpartiet og Senterpartiet fortsatt forhandler om de omstridte EU-direktivene. Støre understreker at det er vanskelige saker, men at begge partier jobber for å finne en løsning. Uenigheten dreier seg om EUs fjerde energimarkedspakke, der Ap ønsker å innføre tre direktiver, mens Sp nekter. Senterpartiet har truet med å forlate regjeringen dersom Ap tvinger gjennom direktivene. Arbeiderpartiets sentralstyre ønsker imidlertid ikke å presse Senterpartiet ut av regjeringen, da de frykter at Sp kan bevege seg mot høyre i politikken.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er dypt uenige om innføring av tre EU-direktiv knyttet til energi. Senterpartiet frykter at direktivene vil gi for mye makt til EU og ønsker å utsette hele energipakken til etter valget, mens Arbeiderpartiet mener direktivene er nødvendige for å redusere etterslepet på energiområdet. Til tross for uenigheten, ønsker begge partier å fortsette regjeringssamarbeidet, men ingen av dem er villige til å inngå kompromiss. Senterpartiet mener at direktivene vil knytte Norge for tett til EU, mens Arbeiderpartiet mener de er bra for norsk næringsliv. Det er usikkert hvordan denne konflikten vil løses, men begge partier understreker at de vil finne en løsning.
3 måneder siden
En konflikt har oppstått i regjeringen mellom Ap og Sp angående implementeringen av tre EU-direktiver om energi. NHO mener konflikten er overdrevet og at direktivene ikke omhandler Acer eller økte strømpriser. Sp truer med å forlate regjeringen dersom direktivene blir innført. De aktuelle direktivene omhandler fornybar energi, bygningsenergi og energieffektivisering. NHO påpeker at Norge har et etterslep i implementeringen av EUs fornybardirektiv, noe som skaper problemer for blant annet flyselskaper. Venstre støtter direktivene og mener samarbeid med EU er viktig.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at regjeringen jobber med å finne en løsning i den vanskelige energisaken. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, noe Senterpartiet er sterkt imot. Støre avviser at dette handler om hans lederposisjon i Ap og understreker at det er viktig for Norge å bevare EØS-avtalen. Han mener det er best om Sp fortsetter i regjeringen. Senterpartiet mener at hele energipakken må sees samlet og er mot alle direktivene. Flere Sp-politikere har uttalt at de ikke vil sitte i en regjering som innfører direktivene, noe som kan føre til at Sp forlater regjeringen.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen for å forklare energistriden som har skapt splid i regjeringen. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet er sterkt imot direktivene, spesielt fornybardirektivet, og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Arbeiderpartiet ønsker å innføre direktivene og mener det er viktig for forholdet til EU. Energiminister Terje Aasland har uttalt at han ikke vil gå med på utsettelser. De to regjeringspartiene har ulikt syn på kraftmarkedet, der Arbeiderpartiet ønsker å videreføre dagens system, mens Senterpartiet ønsker økt nasjonal kontroll.
3 måneder siden
Konflikten i regjeringen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet om tre direktiver fra EUs energipakke fortsetter uten en klar løsning. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at det ikke er satt noen tidsfrist for å løse konflikten, men at det ikke bør ta lenger tid enn nødvendig. Han avviser at personlig prestisje er involvert i saken. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum på sin side understreker Senterpartiets ønske om mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og mener det er uklokt å gi mer makt til EU. Arbeiderpartiets stortingsgruppe skal diskutere situasjonen, mens Senterpartiet står fast på sitt motstand mot å innføre deler av energipakken.
3 måneder siden
Det er full uenighet mellom regjeringspartiene Ap og Sp om EUs strømpakke. Ap ønsker å innføre tre av fire direktiver, mens Sp frykter at dette vil gi EU for mye innflytelse over norsk energipolitikk. Sp har truet med å forlate regjeringen dersom deler av pakken innføres. Energiminister Terje Aasland (Ap) avviser at saken vil føre til regjeringskrise. Venstre mener direktivene er uproblematiske og beskylder Sp for å sette arbeidsplasser i fare. Begge partiene har hatt hastemøter for å diskutere saken.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer den pågående striden med Senterpartiet (Sp) angående EUs fjerde energimarkedspakke. Striden har oppstått etter at Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å innføre tre direktiver fra pakken, som omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi. Sp er sterkt imot dette, og deler av partiet vurderer å forlate regjeringen som følge av uenigheten. EU-kommisjonen har over tid presset Norge til å innføre deler av energimarkedspakken, og saken har skapt stor intern uro i regjeringen. Det har vært intens møtevirksomhet i begge partiene for å finne en løsning.
3 måneder siden
Senterpartiet truer med å forlate regjeringen på grunn av en konflikt med Arbeiderpartiet angående innføring av tre nye EU-direktiver i EØS-avtalen. Disse direktivene anses som lite kontroversielle og vil neppe påvirke folk flest. Senterpartiet bruker likevel saken til å markere seg politisk og unngå kritikk fra sine kjernevelgere, spesielt med tanke på valget i 2025. Sp ønsker å behandle disse direktivene sammen med andre, mer kontroversielle direktiver, noe Ap motsetter seg. Konflikten handler mer om politisk posisjonering enn selve innholdet i direktivene, og kan føre til regjeringskrise hvis ingen av partene gir etter.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter pressen for å svare på spørsmål om den pågående striden rundt EUs energidirektiver. Energiminister Terje Aasland (Ap) ønsker å innføre tre direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, noe som har skapt sterke reaksjoner hos regjeringspartner Senterpartiet (Sp). Sp, ledet av finansminister Trygve Slagsvold Vedum, er motstandere av alle direktivene og mener de vil knytte Norge tettere til det europeiske kraftmarkedet. Flere Sp-politikere har uttalt at det er uaktuelt å sitte i en regjering som innfører disse direktivene, og truer med å forlate regjeringen dersom det skjer. Dette kan føre til at Arbeiderpartiet må styre alene i en mindretallsregjering.
3 måneder siden
Regjeringen er i en intern konflikt om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet truer med å forlate regjeringen fordi de mener at Arbeiderpartiet legger opp til en for sterk tilknytning til EUs kraftmarked. Arbeiderpartiet ønsker å innføre EU-regler for å unngå konflikt med EU, spesielt i en tid med geopolitisk usikkerhet, og for å sikre handelsavtaler. Senterpartiet frykter at de nye reglene bare er begynnelsen på en rekke EU-direktiver som vil svekke norsk suverenitet over kraftmarkedet. Det er flere mulige utfall av striden, inkludert at Senterpartiet forlater regjeringen, at Arbeiderpartiet utsetter behandlingen av reglene, eller at partene inngår et kompromiss. De første direktivene som skal behandles omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi.
3 måneder siden
I NRK-programmet «Debatten» møttes Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å diskutere EUs energiregler, som truer med å splitte regjeringen. Statsminister Støre (Ap) fremmet tre EU-direktiver, noe Senterpartiet sterkt motsetter seg. Sp frykter for norsk selvråderett og mener Ap overkjører dem i energipolitikken. Arnstad (Sp) uttrykte mistillit til Ap, mens Aasland (Ap) understreket viktigheten av å ivareta norske interesser i lys av internasjonal utvikling. Partiene Høyre, Rødt, MDG og Frp presenterte også sine synspunkter. Saken har ført til hastemøter i begge partier.