Flere ordførere i Senterpartiet krever at partiet trekker seg fra regjeringen, da de mener Arbeiderpartiet prioriterer EU-samarbeid over sine egne regjeringspartnere. Bakgrunnen er uenighet om implementering av nye EU-direktiver, som Sp frykter vil føre til en gradvis innføring av hele EUs energimarkedspakke.
Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, har advart mot å skape konflikt med EU, mens Sp-topper understreker viktigheten av nasjonal kontroll over strømmarkedet og frykter for konsekvensene av å gi fra seg mer suverenitet.
Det er også stilt spørsmål om det er verdt å risikere regjeringskrise for å innføre direktivene før stortingsvalget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.
3 måneder siden
Regjeringen er i konflikt over EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom direktiver fra EU. Sp mener at pakken vil svekke nasjonal kontroll over kraftpolitikken og gjøre Norge mer avhengig av EU, spesielt gjennom energibyrået Acer. Arbeiderpartiet argumenterer for at det er viktig å ivareta Norges interesser og unngå sanksjoner fra EU, som er landets viktigste eksportmarked. Høyre kritiserer manglende kraftutbygging og understreker viktigheten av EØS-avtalen. Energiministeren frykter motsanksjoner fra EU dersom Norge ikke følger EUs energipolitikk.
3 måneder siden
Regjeringen er i en avgjørende fase i behandlingen av EUs energipakke, der særlig fornybardirektivet skaper stor splid. Arbeiderpartiet ønsker å innføre pakken, mens Senterpartiet frykter tap av nasjonal kontroll over strømpolitikken og krever at Stortinget behandler saken. Sp-topp Marit Arnstad advarer mot å fremme saken nå. Også internt i Arbeiderpartiet og LO er det motstand mot energipakken. Regjeringen er i dialog med EU om tilpasninger, og Arbeiderpartiet argumenterer for at deler av regelverket allerede er innført og at det er viktig for næringslivet og forholdet til EU. Saken kan i ytterste konsekvens føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
Senterpartiet vurderer å trekke seg fra regjeringen dersom statsminister Jonas Gahr Støre presser gjennom EUs fjerde energimarkedspakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum holder muligheten for en regjeringskrise åpen, og sier de tar situasjonen dag for dag. Flere sentrale Sp-politikere, inkludert tidligere statsråd Sandra Borch, har uttalt at partiet ikke vil gi seg en millimeter i saken og krever et ultimatum fra Vedum. Senterpartiet ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og var sterkt imot innføringen av Acer. Energidepartementet har meldt inn at energimarkedspakken skal behandles på morgendagens regjeringskonferanse.
3 måneder siden
Senterpartiet trekker seg fra regjeringen grunnet en konflikt med Arbeiderpartiet om tre EU-direktiver. Senterpartiet mener direktivene vil gi EU for stor innflytelse over norsk strømpolitikk og svekke nasjonal kontroll. Partileder Trygve Slagsvold Vedum sier at nok er nok, og at de ønsker en ny retning for strømpolitikken. Senterpartiet hevder at Arbeiderpartiet var klar over deres motstand, men likevel valgte å fremme direktivene. Senterpartiet vil nå jobbe for en større debatt om strømpolitikken i Stortinget, mens Arbeiderpartiet trolig vil fortsette å regjere alene.
3 måneder siden
Regjeringen opplever en alvorlig krise etter at Senterpartiet har truet med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet insisterer på å vedta tre EU-direktiver om energi. Uenigheten har bygget seg opp over tid, men har nå eskalert til en åpen konflikt. Statsminister Jonas Gahr Støre har overrasket mange med sin tydelige støtte til direktivene, noe som har skapt reaksjoner både i eget parti og hos samarbeidspartneren. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har unngått å kommentere selve direktivene, men har fokusert på høye strømpriser og behovet for mer nasjonal kontroll. Det er delte meninger i Arbeiderpartiet om hvor viktig det er å beholde Senterpartiet i regjering, og utfallet av konflikten kan påvirke Støres stilling som partileder. Situasjonen er uavklart, og det er vanskelig å se en løsning uten at en av partene gir etter.
3 måneder siden
Senterpartiet truer med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet støtter EUs fjerde energipakke. Senterpartiet mener pakken gir for mye makt til EU og vil føre til høyere strømpriser. De krever at regjeringen legger ned veto mot forslaget. Energipakken, som også kalles for ren energipakke, har vært en betent sak i flere år. Senterpartiet mener det er uklokt å fremme forslaget nå, og anklager regjeringspartneren for utpressing. Statsminister Jonas Gahr Støre må nå avgjøre om han vil la seg presse av Senterpartiet for å beholde regjeringsmakten. Bakteppet er høye strømpriser og en generell skepsis mot EU, spesielt i distriktene.
3 måneder siden
Sentrale Ap-politikere har uttrykt bekymring til partileder Jonas Gahr Støre om konsekvensene av et mulig brudd i regjeringssamarbeidet med Senterpartiet. Bekymringen er at Sp kan søke mot høyrefløyen og at Ap mister flertallet i Stortinget. Samtidig jobber et lite team fra begge partier med å finne en løsning på striden rundt EUs fjerde energimarkedspakke. Ap ønsker å innføre direktivene for å sikre norske arbeidsplasser og opprettholde et godt forhold til EU, mens Sp er sterkt imot. Det er uttrykt en forventning om reelle forhandlinger for å unngå en regjeringskrise.
3 måneder siden
Det er full strid i regjeringen om EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet og LO frykter konsekvenser for norske arbeidsplasser og handel dersom Senterpartiet får gjennomslag for sitt nei til deler av pakken. LO-topper advarer mot å ignorere EUs direktiver og mener det er viktig å opprettholde et godt forhold til EU, spesielt med tanke på den usikre internasjonale situasjonen. Senterpartiet står imidlertid fast på sitt og vil ikke gi etter. Flere Ap-ordførere mener Senterpartiet overdriver og setter saken unødvendig på spissen, og understreker at Norge er avhengig av et godt forhold til EU.
3 måneder siden
Det er uenighet mellom statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum om EUs energidirektiver. Støre hevder at direktivene ikke påvirker Norges kontroll over strømpriser, mens Vedum mener de fører til tettere integrering med EU. Flere sentrale Sp-politikere har signalisert at de kan trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom de tre aktuelle direktivene. Vedum ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og utenlandskablene, og mener Norge må utfordre EU på styringen av disse. Støre på sin side understreker at direktivene må innføres for å følge EØS-avtalen. Vedum er enig i at regjeringen er bedre med Sp, men poengterer at politisk gjennomslag er viktig.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Ap og Sp er i en konflikt om innføring av tre omstridte EU-direktiver. Ap står fast på sitt krav om å innføre direktivene, mens Sp truer med å forlate regjeringen dersom det skjer. Det jobbes med å finne en løsning, og en arbeidsgruppe med fagfolk er satt ned for å bistå. Statsminister Støre understreker viktigheten av et godt forhold til EU, mens Sp frykter tap av norsk kontroll. Senterpartiet ønsker å utsette saken til etter valget, noe Støre avviser. Støre bekrefter at det jobbes med flere spørsmål om strøm- og energisystemet enn de tre omstridte direktivene.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, understreker partiets ønske om mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og motstand mot å gi mer makt til EU. Dette kommer i forbindelse med uenighet om EUs fjerde energimarkedspakke, der Ap ønsker å innføre tre direktiver, noe Sp er sterkt imot. Vedum unngikk å svare direkte på spørsmål om Sp vil forlate regjeringen, men understreket at partiet ønsker lave og stabile strømpriser. Det har vært samtaler mellom Støre og Vedum, og både Ap og Sp har hatt interne møter for å diskutere situasjonen. Regjeringssamarbeidet er i fare dersom partiene ikke blir enige.
3 måneder siden
Senterpartiet vurderer å trekke seg fra regjeringen etter en konflikt med Arbeiderpartiet om strømpolitikk og EUs energidirektiver. Senterpartiet krever en ny strømpolitikk og er sterkt imot de tre EU-direktivene som Arbeiderpartiet ønsker å innføre. Arbeiderpartiets stortingsgruppe står fast på sitt vedtak om å innføre direktivene, mens sentralstyret er mer delt i synet på regjeringssamarbeidet. Dagens regjeringskonferanse er avlyst, og det er planlagt nye samtaler mellom statsminister Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Senterpartiet har en plan for regjerings-exit dersom Arbeiderpartiet ikke endrer sin posisjon. LO-ledere i Arbeiderpartiets sentralstyre ønsker at Senterpartiet skal fortsette i regjering.
3 måneder siden
Trond Giske advarer statsminister Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mot å forlate regjeringen på grunn av uenighet om tre EU-direktiver. Giske mener det er uklokt å skape en regjeringskrise over disse direktivene, da de ikke er spesielt kontroversielle og kan vente til etter valget. Han frykter at et brudd med Sp kan føre til et langvarig borgerlig flertall og understreker viktigheten av det langvarige samarbeidet mellom Ap og Sp. Giske påpeker også at mange i Ap deler Sps syn på behovet for større kontroll over strømmarkedet, og at det derfor er uklokt å sette samarbeidet på spissen nå.