Jonas Gahr Støre har fått beskjed fra Arbeiderpartiets sentralstyre om å forhandle med Senterpartiet for å unngå et brudd i regjeringen. Striden mellom partiene handler om innføring av deler av EUs energiregelverk, der Sp er sterkt imot.
Sentralstyret ønsker å unngå en regjeringskrise og frykter konsekvensene av et brudd med Sp, inkludert en vanskelig valgkamp og et potensielt samarbeid med Høyre og Frp. LO-lederen har også oppfordret partene til å finne en løsning.
Statssekretærer fra begge partier jobber nå med å finne et kompromiss. Flere i Aps sentralstyre mener at EU-direktivene ikke er verdt å ofre regjeringssamarbeidet for.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Sentrale Ap-politikere har uttrykt bekymring til partileder Jonas Gahr Støre om konsekvensene av et mulig brudd i regjeringssamarbeidet med Senterpartiet. Bekymringen er at Sp kan søke mot høyrefløyen og at Ap mister flertallet i Stortinget. Samtidig jobber et lite team fra begge partier med å finne en løsning på striden rundt EUs fjerde energimarkedspakke. Ap ønsker å innføre direktivene for å sikre norske arbeidsplasser og opprettholde et godt forhold til EU, mens Sp er sterkt imot. Det er uttrykt en forventning om reelle forhandlinger for å unngå en regjeringskrise.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter at Arbeiderpartiet og Senterpartiet fortsatt forhandler om de omstridte EU-direktivene. Støre understreker at det er vanskelige saker, men at begge partier jobber for å finne en løsning. Uenigheten dreier seg om EUs fjerde energimarkedspakke, der Ap ønsker å innføre tre direktiver, mens Sp nekter. Senterpartiet har truet med å forlate regjeringen dersom Ap tvinger gjennom direktivene. Arbeiderpartiets sentralstyre ønsker imidlertid ikke å presse Senterpartiet ut av regjeringen, da de frykter at Sp kan bevege seg mot høyre i politikken.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer den pågående striden med Senterpartiet (Sp) angående EUs fjerde energimarkedspakke. Striden har oppstått etter at Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å innføre tre direktiver fra pakken, som omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi. Sp er sterkt imot dette, og deler av partiet vurderer å forlate regjeringen som følge av uenigheten. EU-kommisjonen har over tid presset Norge til å innføre deler av energimarkedspakken, og saken har skapt stor intern uro i regjeringen. Det har vært intens møtevirksomhet i begge partiene for å finne en løsning.
3 måneder siden
Striden om EUs energidirektiver har ført til steile fronter mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og regjeringssamarbeidet er i fare. Senterpartiet frykter at direktivene vil svekke nasjonal kontroll over strømmarkedet, mens Arbeiderpartiet mener de er nødvendige for landets sikkerhet. Partilederne har forsøkt å forhandle, men ingen av partene ser ut til å ville gi etter. En forsker mener situasjonen er kritisk og at det kan være vanskelig å finne et kompromiss som begge partiene kan akseptere. Onsdag skal partilederne møte sine stortingsgrupper for å diskutere saken, og utfallet kan avgjøre regjeringens fremtid.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet jobber intenst med å finne kompromisser i strømpolitikken for å hindre at Senterpartiet trekker seg fra regjeringen. Uenighet om EUs fjerde energimarkedspakke og tilhørende direktiver har skapt en krise mellom regjeringspartnerne. Ap vurderer nå en rekke tiltak for å imøtekomme Sp, inkludert å garantere strømstøtte i fire nye år, fjerne momsen på nettleie, tilby fastprisavtaler, og strengere regulering av strømselskapene. Det diskuteres også avklaringer rundt utenlandskabler, inkludert de eldre kablene til Danmark. Statsminister Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er nå personlig involvert i forhandlingene, og begge partiers stortingsgrupper skal møtes for å diskutere situasjonen.
3 måneder siden
Det er intern splid i Arbeiderpartiet om Jonas Gahr Støres lederskap og håndteringen av regjeringskrisen. Noen mener Støre utnytter krisen til å styrke sin posisjon, mens andre støtter hans linje. Partiledelsen er delt i synet på hvor hardt man skal gå ut mot Senterpartiet. Sentralstyret i Ap har bedt Støre om å forhandle med Sp for å unngå regjeringsbrudd. Samtidig er konflikten mellom Ap og Sp om energipolitikken fastlåst, der Ap vil innføre direktiver og Sp vil fjerne dem fra bordet.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at regjeringen jobber med å finne en løsning i den vanskelige energisaken. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, noe Senterpartiet er sterkt imot. Støre avviser at dette handler om hans lederposisjon i Ap og understreker at det er viktig for Norge å bevare EØS-avtalen. Han mener det er best om Sp fortsetter i regjeringen. Senterpartiet mener at hele energipakken må sees samlet og er mot alle direktivene. Flere Sp-politikere har uttalt at de ikke vil sitte i en regjering som innfører direktivene, noe som kan føre til at Sp forlater regjeringen.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarte på et internt Ap-møte om konsekvensene av energistriden med Senterpartiet, og understreket viktigheten av å finne en løsning som prioriterer Norge, Ap og Sp. Han uttrykte et sterkt ønske om å løse situasjonen med Sp i regjeringen. Støre fikk støtte for å innføre EUs fjerde energimarkedspakke, men ble også advart mot å presse saken for hardt, da dette kunne føre til splittelse. Støre argumenterte med at direktivene er nødvendige for næringslivet, forholdet til USA og for å bevare EØS-avtalen. Energiminister Aasland gjentok budskapet om å beskytte norske arbeidsplasser.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet holder krisemøter på Stortinget grunnet uenighet om energipolitikken. Senterpartiet er sterkt imot å knytte seg tettere til EUs kraftmarked og mener det er feil vei å gå. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver om energi, noe Senterpartiet er imot. Statsminister Støre sier han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper de kan finne en løsning. Det er usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er fare for at regjeringssamarbeidet kan gå i oppløsning. Senterpartiet har tradisjon for at stortingsgruppen fatter viktige beslutninger, mens Arbeiderpartiets sentralstyre har mer makt.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er dypt uenige om innføring av tre EU-direktiv knyttet til energi. Senterpartiet frykter at direktivene vil gi for mye makt til EU og ønsker å utsette hele energipakken til etter valget, mens Arbeiderpartiet mener direktivene er nødvendige for å redusere etterslepet på energiområdet. Til tross for uenigheten, ønsker begge partier å fortsette regjeringssamarbeidet, men ingen av dem er villige til å inngå kompromiss. Senterpartiet mener at direktivene vil knytte Norge for tett til EU, mens Arbeiderpartiet mener de er bra for norsk næringsliv. Det er usikkert hvordan denne konflikten vil løses, men begge partier understreker at de vil finne en løsning.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet forhandler om en løsning for å unngå regjeringskrise, der stridens kjerne er EUs fjerde energimarkedspakke. Rødt mener løsningen er å legge ned veto mot elmarkedsdirektivet og bruke handlingsrommet i EØS-avtalen for å sikre nasjonal kontroll. De ønsker også endringer i bygnings- og fornybardirektivet. Statsminister Støre understreker at Rødt ikke er en del av forhandlingene, og sier det ikke er satt noen tidsplan for en løsning. Senterpartiet har tidligere understreket at partiet ønsker mer nasjonal kontroll i kraftpolitikken og å koble Norge mer fra EU.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Ap og Sp er i en konflikt om innføring av tre omstridte EU-direktiver. Ap står fast på sitt krav om å innføre direktivene, mens Sp truer med å forlate regjeringen dersom det skjer. Det jobbes med å finne en løsning, og en arbeidsgruppe med fagfolk er satt ned for å bistå. Statsminister Støre understreker viktigheten av et godt forhold til EU, mens Sp frykter tap av norsk kontroll. Senterpartiet ønsker å utsette saken til etter valget, noe Støre avviser. Støre bekrefter at det jobbes med flere spørsmål om strøm- og energisystemet enn de tre omstridte direktivene.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen for å forklare energistriden som har skapt splid i regjeringen. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet er sterkt imot direktivene, spesielt fornybardirektivet, og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Arbeiderpartiet ønsker å innføre direktivene og mener det er viktig for forholdet til EU. Energiminister Terje Aasland har uttalt at han ikke vil gå med på utsettelser. De to regjeringspartiene har ulikt syn på kraftmarkedet, der Arbeiderpartiet ønsker å videreføre dagens system, mens Senterpartiet ønsker økt nasjonal kontroll.
3 måneder siden
Regjeringen er i en intern konflikt om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet truer med å forlate regjeringen fordi de mener at Arbeiderpartiet legger opp til en for sterk tilknytning til EUs kraftmarked. Arbeiderpartiet ønsker å innføre EU-regler for å unngå konflikt med EU, spesielt i en tid med geopolitisk usikkerhet, og for å sikre handelsavtaler. Senterpartiet frykter at de nye reglene bare er begynnelsen på en rekke EU-direktiver som vil svekke norsk suverenitet over kraftmarkedet. Det er flere mulige utfall av striden, inkludert at Senterpartiet forlater regjeringen, at Arbeiderpartiet utsetter behandlingen av reglene, eller at partene inngår et kompromiss. De første direktivene som skal behandles omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.