Forskere ved Colossal Biosciences har gjenskapt den utdødde skrekkulven ved hjelp av DNA fra en 13. 000 år gammel tann og et 72. 000 år gammelt kranium.
Ved å manipulere gener fra gråulv med det gamle DNA-et, klarte de å skape tre valper: Romulus, Remus og Khaleesi. Skrekkulver, kjent fra populærkultur, var betydelig større enn dagens ulver og levde for over 12.
000 år siden. De klonede ulvene skal leve i et reservat under nøye overvåking.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
Amerikanske forskere har gjenskapt den utdødde skrekkulven ved hjelp av avansert genteknologi. Tre valper er født ved hjelp av DNA fra 13 000 og 72 000 år gamle funn. DNA-et ble manipulert inn i en gråulvs blodceller og plassert i en surrogatmor. Valpene lever nå i et naturreservat. Selskapet Colossal Biosciences, som står bak prosjektet, jobber også med å gjenskape andre utdødde arter og mener teknologien kan redde truede dyrearter. Kritikere advarer mot uforutsette konsekvenser, etiske utfordringer og mulige helseproblemer for de genmodifiserte dyrene.
18 dager siden
Forskere ved Colossal Biosciences har skapt tre ulvevalper, Romulus, Remus og Khaleesi, ved hjelp av DNA fra skrekkulv. Prosjektet har fått stor oppmerksomhet, men zoolog Petter Bøckman understreker at dette ikke er en gjenoppliving av en utdødd art, men heller en modifisering av ulv for å ligne skrekkulv. Blodceller fra en gråulv ble manipulert med DNA fra skrekkulven og deretter overført til en eggecelle fra en hund. Bøckman påpeker at det egentlige målet er å se om man kan gjenskape mammuten, og at russiske forskere allerede har satt av et område i Sibir for dette formålet, i påvente av at mammuten en dag vil komme tilbake.
1 måned siden
Forskere har utviklet en genmodifisert mus med flere mammut-lignende egenskaper, som lengre og tykkere pels. Dette er et ledd i et større prosjekt ledet av Colossal Biosciences, som har som mål å gjenskape utdødde arter som mammuten, dodo-fuglen og den tasmanske tigeren. Ved å identifisere og endre gener som skiller mammuter fra elefanter, har forskerne modifisert musens gener for å etterligne mammutens pels. Prosjektet har imidlertid møtt kritikk, blant annet knyttet til ressursbruk og hvorvidt det er mulig å gjenskape en komplett mammut.
4 måneder siden
Tre ulver ble observert i en slalåmbakke i Stelvio nasjonalpark i Italia, noe som skapte reaksjoner på sosiale medier. En video viser ulvene løpe mellom slalåmportene før de forsvant. Ulvemotstandere brukte hendelsen til å uttrykke sin misnøye, mens lokale myndigheter avfeier det som et normalt fenomen i alpine områder og mener det ikke er noen fare for skiløpere. Ulvene antas å være unge dyr fra en lokal flokk, og myndighetene undersøker DNA-spor. Diskusjonen om felling av ulv og bjørn i Italia har eskalert etter tidligere hendelser.
2 måneder siden
En ny rapport fra Rovdata viser at det er mellom 54 og 59 ulver i Norge. Ved Kongsvinger er det oppdaget en ny flokk på fire ulver. Seks nye ulvekull er født i 2024, hvorav tre er helnorske. Den største ulveflokken, bestående av ni individer, befinner seg nordøst for Kongsvinger. Elgåulven har også fått fem valper i Settenreviret, og har ført sine gener videre. Sporingen fortsetter ut mars, før en endelig statusrapport kommer 1. januar.
2 måneder siden
En ulveflokk på åtte ulver er sporløst forsvunnet fra Rotnareviret på Finnskogen, et område hvor det har vært ulv i over 40 år. Forsker Petter Wabakken ved Universitetet i Innlandet mistenker ulovlig avlivning som en mulig årsak. Et annet ulvepar som etablerte seg i Gråberget-reviret nord for Finnskogen har også forsvunnet, med unntak av en tispe og en valp. Økokrim etterforsker ulovlig felling av rovdyr i et område sør for Rotnareviret, men det er foreløpig ingen direkte kobling til de forsvunne ulvene. Statens Naturoppsyn (SNO) understreker viktigheten av å forebygge ulovlig jakt gjennom tilstedeværelse og kontroll.
4 måneder siden
Fjellrevbestanden i Norge viser tegn til bedring med 300 fødte valper i 2024, og en totalbestand på 330 voksne individer. Til tross for økningen, er det fortsatt utfordringer som innavl, endringer i smågnagerbestanden, og sykdom som påvirker valpekullenes størrelse. For å styrke bestanden og hindre innavl, planlegges det å sette ut 29 valper i nye områder. I tillegg fortsetter støttefôring og overvåking av smågnagerbestanden. Norge investerer 10 millioner kroner årlig i bevaringsarbeidet. Målet er å bygge en stor og trygg bestand etter at den nesten var utryddet.
19 dager siden
Forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn utenfor Taiwan, der de har funnet en 70 000 år gammel kjeve som tilhørte en denisovaner. Denisovanere er en utdødd menneskeart som tidligere kun er funnet i Sibir og Tibet. Funnet bekrefter at denisovanerne var utbredt over store deler av Øst-Asia. Kjeven ble funnet på havbunnen i Penghu-kanalen, et område som var en del av det asiatiske fastlandet under istiden. Analyser viser at denisovanere hadde kraftige kjever og store tenner, og at de kunne tilpasse seg ulike klimaer. Moderne mennesker i Sørøst-Asia og Oseania bærer fortsatt spor av denisovaner-DNA.
7 dager siden
I år blir historiske funn fra isbreene i Reinheimen nasjonalpark foreviget på Norges Europa-frimerker. Blant funnene er ski fra før vikingtiden, oppdaget i 2014 og 2021, med hele bindinger intakt som gjør det mulig å lage nøyaktige rekonstruksjoner. I tillegg blir en 500 år gammel hund funnet i isen også motiv på frimerkene. Temaet for årets Europa-frimerker er arkeologi, og dette er første gang brearkeologi blir presentert på norske frimerker. Frimerkene brukes på sendinger til Europa og forventes å bli populære samleobjekter. Posten og Norsk Fjellsenter ser positivt på at fjellkulturen og Norges forhistorie får økt oppmerksomhet gjennom denne utgivelsen.
4 måneder siden
En elghund ble drept av en ulv i Vennesla kommune lørdag ettermiddag, bekreftet av Statens Naturoppsyn (SNO). En rovviltkontakt fra SNO har undersøkt åstedet og bekrefter at det var en ulv. Jaktlaget skal ha observert ulven på kort avstand før hendelsen. Hunden var en norsk elghund grå, på rundt 12-15 kilo. SNO beskriver hendelsen som et stygt syn, der ulven bet hunden over ryggen. Det var sendt ut et varsel til jegere i nærområdet 12. desember om ulvespor i nærheten av Evje og Hornnes, som grenser til Vennesla kommune.
6 dager siden
Arkeologer har funnet bitemerker på et skjelett fra Romerriket som gir første fysiske bevis på at gladiatorer kjempet mot store kattedyr som løver. Skjelettet, oppdaget under en hagerenovering i York for 20 år siden, tilhørte en mann mellom 26 og 36 år og viser bittskader i hoftebeinet. Ved å sammenligne disse skadene med bitemerker fra løver i britiske dyreparker konkluderte forskerne med at skadene mest sannsynlig stammer fra en løve. Funnet gir ny innsikt i gladiatorkamper som en form for underholdning og maktdemonstrasjon i Romerrikets utposter, der York den gang het Eboracum. Studien ble publisert i tidsskriftet PLOS One og bekrefter myten om gladiatorenes kamp mot ville dyr.
4 måneder siden
Russiske forskere har avdekket levningene av en usedvanlig godt bevart babymammut i permafrosten i Jakutsk, Russland. Mammuten, en hunn som har fått navnet «Yana», antas å være rundt 50 000 år gammel. Funnet er beskrevet som unikt, ettersom det kun er funnet seks andre hele mammutlevninger tidligere. «Yana» veier 180 kilo, er 120 cm høy og 200 cm lang. Levningene ble funnet nær en forskningsstasjon hvor også andre forhistoriske dyr er funnet. Forskere vil nå undersøke mammutens alder ved dødstidspunktet, men antar at den var ett år eller noe eldre.
3 måneder siden
Forskere har oppdaget et 300 000 år gammelt kattefossil i en grotte i Kina. Den utdødde kattearten, kalt Prionailurus kurteni, var svært liten, mindre enn en huskatt, og kunne ha fått plass i en håndflate. Katten veide under ett kilo og var mellom 35 og 50 centimeter lang. Funn av leopardkattefossiler er sjeldne, da disse dyrene lever i skogsmiljøer hvor bein raskt forfaller. Dette funnet gir verdifull innsikt i kattefamiliens historie og mangfold, og forskerne planlegger å studere flere fossiler for å kartlegge kattenes opprinnelse.
2 måneder siden
En storstilt redningsaksjon er iverksatt for å redde darwinfrosker fra utryddelse etter at en soppsykdom nesten utryddet arten i Chile. Forskere samlet inn gjenlevende individer og fraktet dem til London Zoo, hvor de nå formerer seg. 33 frosker har blitt født i dyrehagen. Darwinfroskene har en unik reproduksjonsmetode der hannen ruger rumpetrollene i sin egen kvekkepose. Forskerne håper at prosjektet vil gi arten en sjanse til å overleve og samtidig bidra til å bekjempe soppsykdommen som truer amfibier globalt.
6 dager siden
Forskere har avdekket det første fysiske beviset på at gladiatorer i Romerriket kjempet mot ville dyr. Et skjelett funnet i York, England, viser tydelige bitemerker fra en stor katt, sannsynligvis en løve. Skjelettet stammer fra 200-tallet e.Kr., da York var kjent som Eboracum, en romersk militærbase i provinsen Britannia. Mannen var mellom 26 og 36 år gammel da han døde. Tidligere har kun historiske tekster og kunstneriske fremstillinger vist slike kamper, men dette funnet gir direkte arkeologisk bevis. Forskerne ønsker nå å undersøke hvordan løver ble holdt i Britannia og hvordan livet var for gladiatorer i utkanten av Romerriket. I tillegg ble det nylig funnet 800 gjenstander i Nord-England som kan gi ny innsikt i livet i området for 2000 år siden.