Amerikanske forskere har gjenskapt den utdødde skrekkulven ved hjelp av avansert genteknologi. Tre valper er født ved hjelp av DNA fra 13 000 og 72 000 år gamle funn.
DNA-et ble manipulert inn i en gråulvs blodceller og plassert i en surrogatmor. Valpene lever nå i et naturreservat.
Selskapet Colossal Biosciences, som står bak prosjektet, jobber også med å gjenskape andre utdødde arter og mener teknologien kan redde truede dyrearter. Kritikere advarer mot uforutsette konsekvenser, etiske utfordringer og mulige helseproblemer for de genmodifiserte dyrene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
Forskere ved Colossal Biosciences har gjenskapt den utdødde skrekkulven ved hjelp av DNA fra en 13.000 år gammel tann og et 72.000 år gammelt kranium. Ved å manipulere gener fra gråulv med det gamle DNA-et, klarte de å skape tre valper: Romulus, Remus og Khaleesi. Skrekkulver, kjent fra populærkultur, var betydelig større enn dagens ulver og levde for over 12.000 år siden. De klonede ulvene skal leve i et reservat under nøye overvåking.
18 dager siden
Forskere ved Colossal Biosciences har skapt tre ulvevalper, Romulus, Remus og Khaleesi, ved hjelp av DNA fra skrekkulv. Prosjektet har fått stor oppmerksomhet, men zoolog Petter Bøckman understreker at dette ikke er en gjenoppliving av en utdødd art, men heller en modifisering av ulv for å ligne skrekkulv. Blodceller fra en gråulv ble manipulert med DNA fra skrekkulven og deretter overført til en eggecelle fra en hund. Bøckman påpeker at det egentlige målet er å se om man kan gjenskape mammuten, og at russiske forskere allerede har satt av et område i Sibir for dette formålet, i påvente av at mammuten en dag vil komme tilbake.
1 måned siden
Forskere har utviklet en genmodifisert mus med flere mammut-lignende egenskaper, som lengre og tykkere pels. Dette er et ledd i et større prosjekt ledet av Colossal Biosciences, som har som mål å gjenskape utdødde arter som mammuten, dodo-fuglen og den tasmanske tigeren. Ved å identifisere og endre gener som skiller mammuter fra elefanter, har forskerne modifisert musens gener for å etterligne mammutens pels. Prosjektet har imidlertid møtt kritikk, blant annet knyttet til ressursbruk og hvorvidt det er mulig å gjenskape en komplett mammut.
4 måneder siden
Fjellrevbestanden i Norge viser tegn til bedring med 300 fødte valper i 2024, og en totalbestand på 330 voksne individer. Til tross for økningen, er det fortsatt utfordringer som innavl, endringer i smågnagerbestanden, og sykdom som påvirker valpekullenes størrelse. For å styrke bestanden og hindre innavl, planlegges det å sette ut 29 valper i nye områder. I tillegg fortsetter støttefôring og overvåking av smågnagerbestanden. Norge investerer 10 millioner kroner årlig i bevaringsarbeidet. Målet er å bygge en stor og trygg bestand etter at den nesten var utryddet.
4 måneder siden
Tre ulver ble observert i en slalåmbakke i Stelvio nasjonalpark i Italia, noe som skapte reaksjoner på sosiale medier. En video viser ulvene løpe mellom slalåmportene før de forsvant. Ulvemotstandere brukte hendelsen til å uttrykke sin misnøye, mens lokale myndigheter avfeier det som et normalt fenomen i alpine områder og mener det ikke er noen fare for skiløpere. Ulvene antas å være unge dyr fra en lokal flokk, og myndighetene undersøker DNA-spor. Diskusjonen om felling av ulv og bjørn i Italia har eskalert etter tidligere hendelser.
2 måneder siden
En storstilt redningsaksjon er iverksatt for å redde darwinfrosker fra utryddelse etter at en soppsykdom nesten utryddet arten i Chile. Forskere samlet inn gjenlevende individer og fraktet dem til London Zoo, hvor de nå formerer seg. 33 frosker har blitt født i dyrehagen. Darwinfroskene har en unik reproduksjonsmetode der hannen ruger rumpetrollene i sin egen kvekkepose. Forskerne håper at prosjektet vil gi arten en sjanse til å overleve og samtidig bidra til å bekjempe soppsykdommen som truer amfibier globalt.
1 måned siden
Under en leteaksjon i Lyngen fant hundefører Kristian Midtgård og hunden Whiskey en overlevende etter et snøskred. En gruppe på tre utenlandske turister ble tatt av skredet; en person kom seg i sikkerhet og varslet nødetatene, mens en annen ble funnet av redningshunder etter syv timer. Den tredje personen er fortsatt savnet, og søket fortsetter. Politiet melder om vanskelige værforhold. Det er sendt ut farevarsler for snøskred i området.
3 måneder siden
En gaupe døde kort tid etter å ha blitt fanget i Skottland, der arten er utryddet. Fire gauper ble observert i Cairngorms nasjonalpark, noe som vekket bekymring for at en privat oppdretter ulovlig hadde sluppet dem fri. Gaupen som døde var en av to som ble fanget fredag. Hendelsen har ført til kritikk mot den uansvarlige utsettingen av dyrene i et fremmed miljø. Politiet etterforsker saken, men har ikke opplyst om mulige mistenkte. Gauper har vært utryddet i Skottland i flere hundre år.
2 måneder siden
En ny rapport fra Rovdata viser at det er mellom 54 og 59 ulver i Norge. Ved Kongsvinger er det oppdaget en ny flokk på fire ulver. Seks nye ulvekull er født i 2024, hvorav tre er helnorske. Den største ulveflokken, bestående av ni individer, befinner seg nordøst for Kongsvinger. Elgåulven har også fått fem valper i Settenreviret, og har ført sine gener videre. Sporingen fortsetter ut mars, før en endelig statusrapport kommer 1. januar.
2 måneder siden
En ulveflokk på åtte ulver er sporløst forsvunnet fra Rotnareviret på Finnskogen, et område hvor det har vært ulv i over 40 år. Forsker Petter Wabakken ved Universitetet i Innlandet mistenker ulovlig avlivning som en mulig årsak. Et annet ulvepar som etablerte seg i Gråberget-reviret nord for Finnskogen har også forsvunnet, med unntak av en tispe og en valp. Økokrim etterforsker ulovlig felling av rovdyr i et område sør for Rotnareviret, men det er foreløpig ingen direkte kobling til de forsvunne ulvene. Statens Naturoppsyn (SNO) understreker viktigheten av å forebygge ulovlig jakt gjennom tilstedeværelse og kontroll.
3 måneder siden
Forskere ved Nibio i Grimstad har utviklet en metode for å redde den kritisk truede orkidéen narrmarihånd. Den purpurfargede orkidéen finnes kun i et lite område ved kysten av Grimstad og Lillesand. Tradisjonell oppformering av ville orkidéer fra frø har vist seg vanskelig, da frøene er mikroskopiske og trenger spesielle sopper for å spire. Ved hjelp av en pensjonert svensk kirurg har forskerne utviklet en «prøverørsmetode» der frøene dyrkes i et sterilt miljø på lab. Her brytes frøhvilen med kjemikalier, og frøene får all nødvendig næring. Metoden har tidligere vært brukt med suksess på andre truede orkidéarter. Nå har Nibio fått støtte til å bruke metoden på narrmarihånd, med mål om å styrke bestanden i naturen.
1 dag siden
En mann i Gausdal gjorde et sjokkerende funn i Sagelva. Han fant en pose med døde hundevalper hengende over vannet.
5 dager siden
I Norge er det ikke tillatt å ta med kjæledyr inn i tilfluktsrom ved krisesituasjoner, noe som skaper praktiske og følelsesmessige utfordringer for mange dyreeiere. Flere eiere uttrykker bekymring for å måtte forlate hundene sine, som de ser på som familiemedlemmer. Norge har lav dekningsgrad på tilfluktsrom, med plass til under halvparten av befolkningen, og Sivilforsvaret opplyser at kjæledyr ikke er tillatt på grunn av plassmangel. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) erkjenner problemstillingen og oppfordrer til egenberedskap for kjæledyr, som å ha ekstra mat og vann tilgjengelig. De anbefaler også å ha en plan B, som å flytte dyret til et tryggere sted utenfor byen. Forskning viser at båndet mellom mennesker og hunder er sterkt, og mange opplever hundene som viktige støttespillere i hverdagen. Debatten om kjæledyrs plass i beredskapssituasjoner vekker sterke følelser blant befolkningen.
1 måned siden
Forskere ved Københavns Universitet har utviklet en metode basert på kunstig intelligens for å tolke dyrelyder. Med 90% sikkerhet kan de fastslå om en lyd fra gris, ku, sau eller hest uttrykker positive eller negative følelser. Målet er å forbedre dyrevelferden ved å utvikle verktøy som kan varsle bønder om stress eller ubehag hos dyrene. Funnene møter skepsis fra bønder, som mener de allerede forstår dyrenes behov gjennom observasjon og erfaring. En bonde foreslår at det heller burde forskes på å oversette menneskespråk til dyrelyder for å kommunisere med dyrene.
3 måneder siden
Bjørneparken i Flå deltar i et internasjonalt bevaringsprogram for den utrydningstruede amurleoparden. Parkens hannleopard, Zino, har blitt matchet med hunnleoparden Mila fra USA, i et forsøk på å avle frem flere unger. Dette er første gang en slik utveksling skjer mellom USA og Europa. Mila vil ankomme i løpet av våren, og parken utvider innhegningen for å legge til rette for leopardparet. Transporten av Mila vil skje med profesjonelle transportører, veterinærovervåkning og stor sikkerhet. Målet er å bidra til å bevare arten og forhåpentligvis vise frem leopardunger i parken.