Forskere ved Colossal Biosciences har skapt tre ulvevalper, Romulus, Remus og Khaleesi, ved hjelp av DNA fra skrekkulv. Prosjektet har fått stor oppmerksomhet, men zoolog Petter Bøckman understreker at dette ikke er en gjenoppliving av en utdødd art, men heller en modifisering av ulv for å ligne skrekkulv.
Blodceller fra en gråulv ble manipulert med DNA fra skrekkulven og deretter overført til en eggecelle fra en hund.
Bøckman påpeker at det egentlige målet er å se om man kan gjenskape mammuten, og at russiske forskere allerede har satt av et område i Sibir for dette formålet, i påvente av at mammuten en dag vil komme tilbake.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
Forskere ved Colossal Biosciences har gjenskapt den utdødde skrekkulven ved hjelp av DNA fra en 13.000 år gammel tann og et 72.000 år gammelt kranium. Ved å manipulere gener fra gråulv med det gamle DNA-et, klarte de å skape tre valper: Romulus, Remus og Khaleesi. Skrekkulver, kjent fra populærkultur, var betydelig større enn dagens ulver og levde for over 12.000 år siden. De klonede ulvene skal leve i et reservat under nøye overvåking.
22 dager siden
Amerikanske forskere har gjenskapt den utdødde skrekkulven ved hjelp av avansert genteknologi. Tre valper er født ved hjelp av DNA fra 13 000 og 72 000 år gamle funn. DNA-et ble manipulert inn i en gråulvs blodceller og plassert i en surrogatmor. Valpene lever nå i et naturreservat. Selskapet Colossal Biosciences, som står bak prosjektet, jobber også med å gjenskape andre utdødde arter og mener teknologien kan redde truede dyrearter. Kritikere advarer mot uforutsette konsekvenser, etiske utfordringer og mulige helseproblemer for de genmodifiserte dyrene.
1 måned siden
Forskere har utviklet en genmodifisert mus med flere mammut-lignende egenskaper, som lengre og tykkere pels. Dette er et ledd i et større prosjekt ledet av Colossal Biosciences, som har som mål å gjenskape utdødde arter som mammuten, dodo-fuglen og den tasmanske tigeren. Ved å identifisere og endre gener som skiller mammuter fra elefanter, har forskerne modifisert musens gener for å etterligne mammutens pels. Prosjektet har imidlertid møtt kritikk, blant annet knyttet til ressursbruk og hvorvidt det er mulig å gjenskape en komplett mammut.
4 måneder siden
Tre ulver ble observert i en slalåmbakke i Stelvio nasjonalpark i Italia, noe som skapte reaksjoner på sosiale medier. En video viser ulvene løpe mellom slalåmportene før de forsvant. Ulvemotstandere brukte hendelsen til å uttrykke sin misnøye, mens lokale myndigheter avfeier det som et normalt fenomen i alpine områder og mener det ikke er noen fare for skiløpere. Ulvene antas å være unge dyr fra en lokal flokk, og myndighetene undersøker DNA-spor. Diskusjonen om felling av ulv og bjørn i Italia har eskalert etter tidligere hendelser.
2 måneder siden
En ny rapport fra Rovdata viser at det er mellom 54 og 59 ulver i Norge. Ved Kongsvinger er det oppdaget en ny flokk på fire ulver. Seks nye ulvekull er født i 2024, hvorav tre er helnorske. Den største ulveflokken, bestående av ni individer, befinner seg nordøst for Kongsvinger. Elgåulven har også fått fem valper i Settenreviret, og har ført sine gener videre. Sporingen fortsetter ut mars, før en endelig statusrapport kommer 1. januar.
2 måneder siden
En ulveflokk på åtte ulver er sporløst forsvunnet fra Rotnareviret på Finnskogen, et område hvor det har vært ulv i over 40 år. Forsker Petter Wabakken ved Universitetet i Innlandet mistenker ulovlig avlivning som en mulig årsak. Et annet ulvepar som etablerte seg i Gråberget-reviret nord for Finnskogen har også forsvunnet, med unntak av en tispe og en valp. Økokrim etterforsker ulovlig felling av rovdyr i et område sør for Rotnareviret, men det er foreløpig ingen direkte kobling til de forsvunne ulvene. Statens Naturoppsyn (SNO) understreker viktigheten av å forebygge ulovlig jakt gjennom tilstedeværelse og kontroll.
4 måneder siden
Fjellrevbestanden i Norge viser tegn til bedring med 300 fødte valper i 2024, og en totalbestand på 330 voksne individer. Til tross for økningen, er det fortsatt utfordringer som innavl, endringer i smågnagerbestanden, og sykdom som påvirker valpekullenes størrelse. For å styrke bestanden og hindre innavl, planlegges det å sette ut 29 valper i nye områder. I tillegg fortsetter støttefôring og overvåking av smågnagerbestanden. Norge investerer 10 millioner kroner årlig i bevaringsarbeidet. Målet er å bygge en stor og trygg bestand etter at den nesten var utryddet.
4 måneder siden
En elghund ble drept av en ulv i Vennesla kommune lørdag ettermiddag, bekreftet av Statens Naturoppsyn (SNO). En rovviltkontakt fra SNO har undersøkt åstedet og bekrefter at det var en ulv. Jaktlaget skal ha observert ulven på kort avstand før hendelsen. Hunden var en norsk elghund grå, på rundt 12-15 kilo. SNO beskriver hendelsen som et stygt syn, der ulven bet hunden over ryggen. Det var sendt ut et varsel til jegere i nærområdet 12. desember om ulvespor i nærheten av Evje og Hornnes, som grenser til Vennesla kommune.
1 måned siden
Kristiansand Dyrepark investerer 35 millioner kroner i et nytt sjimpansehus på 800 kvadratmeter. Målet er å forbedre leveforholdene og øke kapasiteten for sjimpanser, spesielt med tanke på avl. Kjendissjimpansen Julius, som er en vestafrikansk sjimpanse og tilhører en truet underart, er i fokus, og parken håper han kan få flere avkom. Biolog Helene Axelsen uttaler at hunner vil bli valgt ut basert på genetisk kompatibilitet med Julius. HSH og Olav Martin Sørli AS er entreprenørene, og bygget skal stå ferdig 1. juni 2026.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler troféjakt på ulv i Norge, der en ulvetispe ble drept kort tid etter at maken ble drept. Aktivt Rovdyrvern (ARV) observerer den ulovlige jakten, og en av deres medlemmer opplevde sterk sorg ved synet av den drepte ulven. Det hevdes at jakten drives av en «gutta-på-skauen»-mentalitet og økonomiske interesser, ikke samfunnsnytte. En representant fra SNO kritiserer også jegere for å bruke samfunnsnytte som argument. Norges ulveforvaltning er kritisert i Europa, og det påpekes at naturen taper på denne type jakt.
3 måneder siden
Oslo tingrett har opphevet den midlertidige stansingen av ulvejakt i ulvesonen, og tillater dermed felling av tolv ulver i Innlandet og Østfold. Avgjørelsen kommer etter at dyrevernorganisasjoner fikk stoppet jakten rett før jul. Retten konkluderer med at Klima- og miljødepartementet har gjort en grundig vurdering, og at det ikke foreligger feil i saksbehandlingen. Høyesteretts tidligere vurderinger av naturmangfoldloven er fortsatt gjeldende. Lisensfellingen gjelder i revirene Risberget-Ulvåa, Boksjø og Fjornshöjden frem til 15. februar. Det er foreløpig ikke kjent om noen av partene vil anke tingrettens beslutning.
1 måned siden
Bane Nor tester et nytt system på Nordlandsbanen for å redusere dyrepåkjørsler, som årlig krever livet til opp mot 2000 dyr. Systemet bruker høyttalere montert på toget som spiller av ulike skremmende lyder for å holde dyr unna jernbanesporet. Forskere filmer og analyserer dyrenes reaksjoner på lydene for å finne de mest effektive. Lokførere har tidligere opplevd at standard signalhorn ikke har ønsket effekt, og ser positivt på tiltaket. Prosjektet er et samarbeid mellom Bane Nor og Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning.
1 dag siden
En mann i Gausdal gjorde et sjokkerende funn i Sagelva. Han fant en pose med døde hundevalper hengende over vannet.
1 måned siden
Under en leteaksjon i Lyngen fant hundefører Kristian Midtgård og hunden Whiskey en overlevende etter et snøskred. En gruppe på tre utenlandske turister ble tatt av skredet; en person kom seg i sikkerhet og varslet nødetatene, mens en annen ble funnet av redningshunder etter syv timer. Den tredje personen er fortsatt savnet, og søket fortsetter. Politiet melder om vanskelige værforhold. Det er sendt ut farevarsler for snøskred i området.
3 måneder siden
Oslo tingrett har opphevet en tidligere kjennelse som stanset lisensfelling av ulv innenfor ulvesonen. Avgjørelsen tillater dermed jakt på ulv i de berørte områdene. Organisasjonene Foreningen våre rovdyr og NOAH hadde begjært en midlertidig forføyning for å stoppe jakten, men fikk ikke medhold i retten. Klima- og miljødepartementet hadde tidligere gitt klarsignal for uttak av ulv etter å ha behandlet en klage. For 2025 er det fastsatt en kvote på tolv ulver som kan felles i tre ulike revirer: Risberget-Ulvåa, Boksjøreviret og Fjornshöjdenreviret.