En digital rekonstruksjon har avdekket ansiktet til en kvinne som levde i Mykene for 3500 år siden, før den trojanske krigen. Funnet ble gjort i en grav på 1950-tallet, og graven inneholdt overraskende gjenstander som sverd og en ansiktsmaske av elektrum.
DNA-analyser avslørte at hun var gravlagt med sin bror, noe som antyder hennes betydning i samfunnet.
Skjelettet viser også tegn på leddgikt, trolig forårsaket av veving.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn av tre vikinggraver på gården Skumsnes i Fitjar. Gravene, som tilhørte kvinner fra tidlig vikingtid, inneholdt blant annet en sjelden mynt fra Danmark, karolingiske sølvmynter, smykker og en stein formet som et kvinnelig kjønnsorgan. Funnet har fått internasjonal oppmerksomhet og beskrives som en «liten gullgruve». Arkeologene spekulerer i om kvinnene hadde kontakter utenfor Norge. De frykter at mange slike funn går tapt fordi folk ikke melder fra om dem, og understreker at staten dekker kostnadene ved undersøkelser.
17 dager siden
I 2009 ble det funnet knokler og beinrester på Sandelvbreen i Jotunheimen. Sammen med levningene ble det funnet flere gjenstander, inkludert krigsmynter, et gullur datert til 1925, Selbuvotter og en bluse i Art Deco-stil. Analyser har vist at levningene stammer fra en kvinne i alderen 25-50 år, som trolig levde mellom 1680 og 1930. Politiet etterforsket saken, men har ikke klart å identifisere kvinnen. De oppbevarer fortsatt levningene og gjenstandene i håp om at nye metoder eller tips kan bidra til å løse mysteriet. Politiet ber nå om tips fra publikum om savnede personer i Jotunheimen.
22 dager siden
Under renovering av en fotballbane i Wien ble det oppdaget en massegrav med levningene av 150 menn. Arkeologer har identifisert at skjelettene tilhører menn i alderen 20 til 30 år, som døde av skader fra sverd, dolker og lanser. Funn av en jerndolk med romersk dekorasjon daterer graven til mellom midten av det første århundre og begynnelsen av det andre århundre etter vår tidsregning. Dette er et sjeldent funn, da romerne vanligvis praktiserte kremasjon. Funnet gir også det første fysiske beviset på et slag ved Donaulimes, en del av Romerrikets militærgrense.
2 måneder siden
En familie i Lardal leverte nylig inn et vikingsverd og en øks til Kulturarv Vestfold. Gjenstandene ble funnet av bestefaren under våronna på 1970-tallet og har ligget på peishylla i over 50 år. Barnebarnet forteller at funnet var en "hemmelighet" og at familien var engstelig for å melde fra om det. Eksperter er begeistret og mener det dreier seg om en mannsgrav fra vikingtiden (900-tallet), noe som kan gi verdifull informasjon om gårdens historie. Våpnene skal nå undersøkes nærmere før de stilles ut på Historisk museum.
1 måned siden
Et sensasjonelt jernalderfunn, kjent som Melsonby-funnet, er avdekket i North Yorkshire. Over 800 gjenstander, inkludert vogndeler, seletøy og seremonielle våpen, er funnet. Funnet indikerer at Nord-England var like rikt som Sør-England for 2000 år siden, og utfordrer tidligere oppfatninger om regionens velstand. Mange av gjenstandene var tilsynelatende rituelt ødelagt før de ble gravlagt. Yorkshire Museum har startet en innsamlingsaksjon for å bevare funnet for ettertiden.
25 dager siden
En britisk kvinne oppdaget nylig at hun ble byttet bort på fødestuen på 1950-tallet etter å ha tatt en DNA-test. En mann kontaktet henne og hevdet å være hennes bror, noe DNA-resultater bekreftet. Kvinnen ble født på samme sykehus som en annen jente, og en oversikt over fødsler avslørte at hun hadde blitt forbyttet. På den tiden var rutinene for merking av nyfødte mangelfulle, noe som trolig førte til feilen. Kvinnen har møtt sin biologiske bror, men har ikke klart å knytte sterke bånd til sin biologiske familie. Begge hennes foreldre og hennes biologiske foreldre er døde.
2 måneder siden
Levningene som ble funnet i Savalen i Innlandet i 2024, er identifisert som Trygve Knutsen, som ble meldt savnet i 1957. Identifiseringen ble bekreftet ved hjelp av en DNA-prøve fra en slektning i Canada, med bistand fra kanadiske myndigheter. Kripos leverte ID-rapporten. Forskerne fant levningene ved hjelp av en undervannsdrone på 25 meters dyp i innsjøen. Trygve og Asta Knutsen fra Oslo ble meldt savnet 20. juli 1957. Asta ble funnet død dagen etter, mens Trygve nå er funnet 68 år senere.
1 dag siden
Arkeologer har avdekket en massegrav i Peru som inneholder levningene av 24 krigsskadde mennesker. Funnet kan gi ny innsikt i en lite kjent før-inkaisk sivilisasjon.
12 dager siden
Artikkelen omhandler funnet av en massegrav i Peru og et intervju med Oslos nye biskop, Sunniva Gylver. Arkeologer fant en massegrav med 24 skjeletter i Atico-dalen i Peru, som antas å være ofre for kamphandlinger blant Aruni-folket. De døde ble begravet med kostbare gaver, noe som tyder på en ærefull begravelse. Sunniva Gylver deler sin personlige historie om sorg etter å ha mistet ektemannen til kreft. Hun snakker om viktigheten av åpenhet rundt sorgprosessen og behovet for å akseptere ulike måter å sørge på. Hun forteller også om en alvorlig sykkelulykke hun overlevde.
2 måneder siden
Trygve Knutsen, som forsvant i 1957, er identifisert etter at levninger ble funnet i Savalen i Innlandet sommeren 2024. Politiet identifiserte Knutsen ved hjelp av en DNA-prøve fra en slektning i Canada. Levningene ble funnet på 25 meters dyp av forskere som brukte undervannsdrone. Knutsen og hans kone Asta ble meldt savnet i 1957; Asta ble funnet druknet kort tid etter forsvinningen. Saken ble henlagt av politiet i 1962. Kripos har levert ID-rapporten som endelig identifiserte Knutsen.
3 måneder siden
Et sveitsisk-fransk arkeologteam har åpnet en 4100 år gammel grav i Saqqara, Egypt. Graven var plyndret, men inneholdt likevel verdifull informasjon om den avdøde. Den tilhørte legen Tetinebefou, som hadde flere sjeldne titler, inkludert «besvergeren av gudinnen Serqet», som indikerer at han var spesialist på giftige bitt. Han var også «direktør for medisinske planter» og «sjefstannlege», titler som er svært sjeldne i egyptiske graver. Veggmaleriene i graven er bemerkelsesverdig godt bevart med sterke farger, og viser beholdere som kan ha blitt brukt til medisinske formål. Det er uklart hvilke faraoer Tetinebefou tjente, men det kan ha vært Pepi II eller andre herskere fra slutten av Det gamle riket.
2 måneder siden
Levningene funnet på Savalen i Innlandet i juli i fjor er identifisert som Trygve Knutsen, meldt savnet i 1957. DNA-prøver bekreftet identiteten hans. Knutsen forsvant samme år som hans kone, Asta, ble funnet død. Funnet av beinrester, støvler og en regnfrakk i fjor sommer førte til spekulasjoner om at det kunne være Knutsen, som aldri ble funnet etter at ekteparet druknet. Saken ble henlagt i 1962, men funnet kan føre til at den blir gjenopptatt.
1 måned siden
Arkeologer har avdekket de eldste kjente ansiktsdelene fra et menneske i Vest-Europa, i en hule i Spania. Fossilene, som består av fragmenter av kinn og overkjeve, er mellom 1,1 og 1,4 millioner år gamle. Funnet gir ny innsikt i menneskets evolusjon i Europa og antyder at minst to forskjellige mennesketyper levde i området i tidlig pleistocen. Forskerne har gitt fossilet kallenavnet «Pink», og beskriver det som mer primitivt enn Homo antecessor, men lignende Homo erectus. Funnet er et viktig skritt i forståelsen av de første europeerne.
2 måneder siden
Politiet mottok mandag melding om funn av benrester i Fredensborgveien i Oslo. Arbeidere fant restene under graving i forbindelse med fjernvarme. Operasjonsleder Roy Langengen opplyser at det tidligere har vært en kirkegård i området, og politiet antar at benrestene stammer fra denne. Funnet inkluderer mellom fem og ti ben og deler av en hodeskalle. Politiet har sikret funnet og opprettet sak. Lignende funn ble gjort i samme område for ti år siden.
3 dager siden
Søstre besøkte en kirkegård og fikk et sjokk. De fant oppgravde bein og veltede gravsteiner.