Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn av tre vikinggraver på gården Skumsnes i Fitjar. Gravene, som tilhørte kvinner fra tidlig vikingtid, inneholdt blant annet en sjelden mynt fra Danmark, karolingiske sølvmynter, smykker og en stein formet som et kvinnelig kjønnsorgan.
Funnet har fått internasjonal oppmerksomhet og beskrives som en «liten gullgruve». Arkeologene spekulerer i om kvinnene hadde kontakter utenfor Norge.
De frykter at mange slike funn går tapt fordi folk ikke melder fra om dem, og understreker at staten dekker kostnadene ved undersøkelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn i Suffolk, England, der de avdekket 321 sølvmynter fra 1000-tallet. Myntene, som var pakket inn i et klede og en blypose, dateres til perioden mellom 1036 og 1044, en tid preget av politisk uro. Funnet gir verdifull innsikt i middelalderens England og den sosiale dynamikken i perioden. Eksperter mener myntene ble gjemt for å unngå konfiskasjon, muligens på grunn av usikkerhet knyttet til det nye regimet. Funnet beskrives som en «perfekt arkeologisk tidskapsel» og vekker oppsikt i internasjonale medier.
3 måneder siden
En sårbar skipsgrav fra vikingtiden ved Gjellestad i Halden overvåkes nå nøye for å hindre forvitring. Funnet er avgjørende for at Norge skal få sin vikingarv på UNESCOs verdensarvliste. I 2018 ble det oppdaget spor av et vikingskip, og prøver viste at treverket var utsatt for soppangrep. En stor utgraving ble gjennomført i 2020, og det ble funnet over tusen gjenstander. Det unike med Gjellestadskipet er at delene kan settes tilbake i sitt opprinnelige avtrykk. Tidligere forsøk på å få skipsgraver på verdensarvlisten har mislyktes fordi funnene er flyttet til museum. Riksantikvaren jobber nå med en ny søknad, men det haster å bevare restene av skipet.
17 dager siden
En digital rekonstruksjon har avdekket ansiktet til en kvinne som levde i Mykene for 3500 år siden, før den trojanske krigen. Funnet ble gjort i en grav på 1950-tallet, og graven inneholdt overraskende gjenstander som sverd og en ansiktsmaske av elektrum. DNA-analyser avslørte at hun var gravlagt med sin bror, noe som antyder hennes betydning i samfunnet. Skjelettet viser også tegn på leddgikt, trolig forårsaket av veving.
3 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn i England: et 2000 år gammelt penisformet bein, malt rødt, som antas å ha vært brukt i ritualer. Beinet ble funnet i en sjakt sammen med dyrebein. Samtidig har Danmarks håndballtrener Jesper Jensen overraskende valgt å slutte før kontraktens utløp. Han begrunner avgjørelsen med at han savner den daglige kontakten med spillerne og ønsker seg tilbake til en klubbtrenerjobb. Nyheten har skapt sjokk i danske håndballmiljøer, da Jensen har hatt stor suksess som landslagstrener.
3 dager siden
Søstre besøkte en kirkegård og fikk et sjokk. De fant oppgravde bein og veltede gravsteiner.
1 dag siden
Arkeologer har avdekket en massegrav i Peru som inneholder levningene av 24 krigsskadde mennesker. Funnet kan gi ny innsikt i en lite kjent før-inkaisk sivilisasjon.
2 måneder siden
En familie i Lardal leverte nylig inn et vikingsverd og en øks til Kulturarv Vestfold. Gjenstandene ble funnet av bestefaren under våronna på 1970-tallet og har ligget på peishylla i over 50 år. Barnebarnet forteller at funnet var en "hemmelighet" og at familien var engstelig for å melde fra om det. Eksperter er begeistret og mener det dreier seg om en mannsgrav fra vikingtiden (900-tallet), noe som kan gi verdifull informasjon om gårdens historie. Våpnene skal nå undersøkes nærmere før de stilles ut på Historisk museum.
3 måneder siden
Under restaurering av en statue i St. Andreas-kirken i Tyskland i 2022 ble det gjort et oppsiktsvekkende funn. Inne i statuen fant man fire poser fylt med gull- og sølvmynter fra 1600-tallet. Funnet ble ikke offentliggjort før i slutten av 2024. Eksperter mener myntene ble gjemt i statuen under tredveårskrigen for å beskytte dem mot plyndring. Myntene antas å være av betydelig verdi, og tilsvarer mer enn en håndverkers årslønn på den tiden. Det er antatt at myntene stammer fra kirkens kollekt. Funnet beskrives som et mirakel, og de endelige resultatene av myntsamlingens verdi vil bli presentert i kirken, hvor publikum vil få mulighet til å se skatten.
1 måned siden
Et sensasjonelt jernalderfunn, kjent som Melsonby-funnet, er avdekket i North Yorkshire. Over 800 gjenstander, inkludert vogndeler, seletøy og seremonielle våpen, er funnet. Funnet indikerer at Nord-England var like rikt som Sør-England for 2000 år siden, og utfordrer tidligere oppfatninger om regionens velstand. Mange av gjenstandene var tilsynelatende rituelt ødelagt før de ble gravlagt. Yorkshire Museum har startet en innsamlingsaksjon for å bevare funnet for ettertiden.
4 måneder siden
Nye georadar-undersøkelser bekrefter at Karnilshaugen i Gloppen er en menneskeskapt gravhaug, og en av de største i Norden. Haugen, som er syv meter høy og over 50 meter i diameter, antas å være fra jernalderen og knyttes til samme maktmiljø som Myklebusthaugen. Karnilshaugen er også kjent for et spesielt solfenomen ved solhverv, der solen skinner gjennom et skar i fjellet. Ordføreren i Gloppen mener funnet bekrefter regionens historiske betydning og åpner for muligheter innen kultur. Det er ingen planer om å grave ut haugen, da den anses å ha et godt vern i jorda.
1 måned siden
Artikkelen utforsker Grønlands forhold til Danmark og den pågående debatten om uavhengighet, særlig i lys av spiralsaken der danske myndigheter tvangssteriliserte grønlandske kvinner. Qupanuk Olsen, en kandidat for uavhengighetspartiet Naleraq, deler sin families erfaringer med spiralsaken og forklarer sin motivasjon for å søke uavhengighet. Artikkelen tar også for seg alternative allianser, som med USA, og økonomiske strategier som turisme og mineralutvinning for å kompensere for bortfallet av dansk økonomisk støtte. Uenighet om tempoet i uavhengighetsprosessen og spørsmål knyttet til sikkerhetspolitikk er sentrale temaer.
12 dager siden
Frank Lindberg (84) avslører en 54 år gammel hemmelighet: Under byggingen av en båthavn i Fredrikstad gravde han ned tre krigsskip fra Tordenskiolds tid. Arkeologer tok i bruk georadar for å lokalisere skipene, en metode som aldri før er brukt på land til å finne skipsvrak. Lindbergs hukommelse viste seg å stemme overens med funnene. Metoden åpner for nye muligheter innen arkeologisk kartlegging og bevaring av kulturminner, men skipene vil ikke graves opp.
12 dager siden
Artikkelen omhandler funnet av en massegrav i Peru og et intervju med Oslos nye biskop, Sunniva Gylver. Arkeologer fant en massegrav med 24 skjeletter i Atico-dalen i Peru, som antas å være ofre for kamphandlinger blant Aruni-folket. De døde ble begravet med kostbare gaver, noe som tyder på en ærefull begravelse. Sunniva Gylver deler sin personlige historie om sorg etter å ha mistet ektemannen til kreft. Hun snakker om viktigheten av åpenhet rundt sorgprosessen og behovet for å akseptere ulike måter å sørge på. Hun forteller også om en alvorlig sykkelulykke hun overlevde.
4 måneder siden
Kong Fredrik av Danmark valgte å ikke se håndballjentenes EM-finale, noe som skapte reaksjoner. Norge vant finalen mot Danmark med 31-23, og sikret seg nok et EM-gull. Artikkelen belyser den ujevne oppmerksomheten mellom kvinne- og herrehåndball internasjonalt, der kvinnehåndball sliter med TV-dekning og anerkjennelse. Tyskland er et eksempel på dette, mens Norge skiller seg ut med en stor bredde i kvinnehåndball, noe som bidrar til deres suksess. Artikkelen trekker også frem at håndballen er en viktig sportslig satsing for Norge, men at den internasjonale utviklingen er utfordrende.
22 dager siden
Under renovering av en fotballbane i Wien ble det oppdaget en massegrav med levningene av 150 menn. Arkeologer har identifisert at skjelettene tilhører menn i alderen 20 til 30 år, som døde av skader fra sverd, dolker og lanser. Funn av en jerndolk med romersk dekorasjon daterer graven til mellom midten av det første århundre og begynnelsen av det andre århundre etter vår tidsregning. Dette er et sjeldent funn, da romerne vanligvis praktiserte kremasjon. Funnet gir også det første fysiske beviset på et slag ved Donaulimes, en del av Romerrikets militærgrense.