En familie i Lardal leverte nylig inn et vikingsverd og en øks til Kulturarv Vestfold. Gjenstandene ble funnet av bestefaren under våronna på 1970-tallet og har ligget på peishylla i over 50 år.
Barnebarnet forteller at funnet var en "hemmelighet" og at familien var engstelig for å melde fra om det. Eksperter er begeistret og mener det dreier seg om en mannsgrav fra vikingtiden (900-tallet), noe som kan gi verdifull informasjon om gårdens historie.
Våpnene skal nå undersøkes nærmere før de stilles ut på Historisk museum.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En sårbar skipsgrav fra vikingtiden ved Gjellestad i Halden overvåkes nå nøye for å hindre forvitring. Funnet er avgjørende for at Norge skal få sin vikingarv på UNESCOs verdensarvliste. I 2018 ble det oppdaget spor av et vikingskip, og prøver viste at treverket var utsatt for soppangrep. En stor utgraving ble gjennomført i 2020, og det ble funnet over tusen gjenstander. Det unike med Gjellestadskipet er at delene kan settes tilbake i sitt opprinnelige avtrykk. Tidligere forsøk på å få skipsgraver på verdensarvlisten har mislyktes fordi funnene er flyttet til museum. Riksantikvaren jobber nå med en ny søknad, men det haster å bevare restene av skipet.
21 dager siden
En mann forsøkte å selge en steinalderøks, anslått å være over 4000 år gammel, på Finn.no. Arkeologer reagerte og politianmeldte saken. Øksen, som stammer fra Danmark, ble funnet av mannen som ungdom og tatt med til Norge. Selv om saken ble henlagt på grunn av foreldelse, returneres øksen nå til Danmark. Kulturminister Lubna Jaffery overleverer øksen til den danske ambassadøren, og understreker regjeringens engasjement i å bekjempe ulovlig handel med kulturgjenstander.
6 dager siden
En kvinne leverte nylig tilbake en førsteutgave av Knut Hamsuns «Sult» til Deichman bibliotek, over 100 år etter at den ble lånt i 1917. Boken har ligget i familiens bokhylle siden lånet, og biblioteket oppdaget at den opprinnelig tilhørte Studentersamfundets bibliotek, noe som gir et unikt innblikk i studentlivet tidlig på 1900-tallet. Til tross for bokens slitte tilstand, regnes den som en viktig kulturarv. Deichman vurderer nå hvordan de best kan bevare og formidle bokens historie videre. Biblioteket understreker at det aldri er for sent å levere tilbake en bok, og at gamle bøker kan bære uvurderlige historier fra sin tid.
17 dager siden
En digital rekonstruksjon har avdekket ansiktet til en kvinne som levde i Mykene for 3500 år siden, før den trojanske krigen. Funnet ble gjort i en grav på 1950-tallet, og graven inneholdt overraskende gjenstander som sverd og en ansiktsmaske av elektrum. DNA-analyser avslørte at hun var gravlagt med sin bror, noe som antyder hennes betydning i samfunnet. Skjelettet viser også tegn på leddgikt, trolig forårsaket av veving.
4 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn av tre vikinggraver på gården Skumsnes i Fitjar. Gravene, som tilhørte kvinner fra tidlig vikingtid, inneholdt blant annet en sjelden mynt fra Danmark, karolingiske sølvmynter, smykker og en stein formet som et kvinnelig kjønnsorgan. Funnet har fått internasjonal oppmerksomhet og beskrives som en «liten gullgruve». Arkeologene spekulerer i om kvinnene hadde kontakter utenfor Norge. De frykter at mange slike funn går tapt fordi folk ikke melder fra om dem, og understreker at staten dekker kostnadene ved undersøkelser.
1 måned siden
Et sensasjonelt jernalderfunn, kjent som Melsonby-funnet, er avdekket i North Yorkshire. Over 800 gjenstander, inkludert vogndeler, seletøy og seremonielle våpen, er funnet. Funnet indikerer at Nord-England var like rikt som Sør-England for 2000 år siden, og utfordrer tidligere oppfatninger om regionens velstand. Mange av gjenstandene var tilsynelatende rituelt ødelagt før de ble gravlagt. Yorkshire Museum har startet en innsamlingsaksjon for å bevare funnet for ettertiden.
7 dager siden
I år blir historiske funn fra isbreene i Reinheimen nasjonalpark foreviget på Norges Europa-frimerker. Blant funnene er ski fra før vikingtiden, oppdaget i 2014 og 2021, med hele bindinger intakt som gjør det mulig å lage nøyaktige rekonstruksjoner. I tillegg blir en 500 år gammel hund funnet i isen også motiv på frimerkene. Temaet for årets Europa-frimerker er arkeologi, og dette er første gang brearkeologi blir presentert på norske frimerker. Frimerkene brukes på sendinger til Europa og forventes å bli populære samleobjekter. Posten og Norsk Fjellsenter ser positivt på at fjellkulturen og Norges forhistorie får økt oppmerksomhet gjennom denne utgivelsen.
12 dager siden
Frank Lindberg (84) avslører en 54 år gammel hemmelighet: Under byggingen av en båthavn i Fredrikstad gravde han ned tre krigsskip fra Tordenskiolds tid. Arkeologer tok i bruk georadar for å lokalisere skipene, en metode som aldri før er brukt på land til å finne skipsvrak. Lindbergs hukommelse viste seg å stemme overens med funnene. Metoden åpner for nye muligheter innen arkeologisk kartlegging og bevaring av kulturminner, men skipene vil ikke graves opp.
21 dager siden
En stjålet steinalderøks, forsøkt solgt på Finn.no, returneres til Danmark etter initiativ fra arkeologer. Samtidig vitner Elisabeth, kona til Jakob Ingebrigtsen, i rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen, og beskriver et vanskelig familieklima preget av skriking og nedlatende kommentarer. Hun uttrykker bekymring for Jakobs reaksjon på farens oppførsel og forteller om sin egen frykt for Gjert. Også Liva Ingebrigtsen, gift med Henrik, vitner og bekrefter beskrivelsen av Gjert som en hissig og ustabil person.
3 måneder siden
50 år gamle Gjermund Hengmyrmo Nygård fra Rindal opplevde at et innlegg han postet i en amerikansk Facebook-gruppe for loppis-entusiaster gikk viralt. Gjermund hadde funnet en brandyflaske gjemt inni en VHS-kassett på et loppemarked i Trondheim. Innlegget fikk stor oppmerksomhet, med tusenvis av likerklikk, men også mange kritiske kommentarer fra folk som ikke trodde på funnet. Flasken viste seg å være en del av et gammelt reklamestunt og er ikke verdt mye penger. Gjermund, som er en ivrig samler, forteller at han har funnet mye spesielt opp gjennom årene, men at denne flasken er hans mest spesielle funn. Han spøker om å bli loppis-influenser, men vil uansett fortsette å jakte på skatter på loppemarkeder.
3 måneder siden
NRK-serien «Familien Nerdrum» har oppnådd stor popularitet, men har også ført til spekulasjoner om familien er en sekt. Öde Nerdrum avviser dette, og kaller det heller en «kult». Han uttrykker overraskelse over seriens suksess, men er noe misfornøyd med innholdet. Prosjektlederen for serien understreker at det er en dokumentar, ikke reality, og at de har stilt kritiske spørsmål. Rune Furelid, en tidligere elev, har uttalt at familien er en sekt, mens Odd Nerdrums kone, Turid Spildo, synes det er morsomt at folk tror det. Familien bor på en gård i Stavern med barn, barnebarn og elever, og lever et enkelt liv inspirert av tidligere tider.
3 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn i Suffolk, England, der de avdekket 321 sølvmynter fra 1000-tallet. Myntene, som var pakket inn i et klede og en blypose, dateres til perioden mellom 1036 og 1044, en tid preget av politisk uro. Funnet gir verdifull innsikt i middelalderens England og den sosiale dynamikken i perioden. Eksperter mener myntene ble gjemt for å unngå konfiskasjon, muligens på grunn av usikkerhet knyttet til det nye regimet. Funnet beskrives som en «perfekt arkeologisk tidskapsel» og vekker oppsikt i internasjonale medier.
3 måneder siden
En artikkel om Nerdrum-familiens spesielle navn, sett i lys av NRK-dokumentaren «Familien Nerdrum». Navneforsker Ivar Utne har analysert navnene Bork, Öde, Aftur og Myndin, og funnet at de har uvanlig opprinnelse og betydning. Bork stammer fra tysk og betyr beskyttelse, Öde er et nordisk navn som betyr eiendom, Aftur kommer fra islandsk og betyr igjen, mens Myndin betyr bilde og er trolig et unikt navn. Utne tror ikke disse navnene vil bli populære i fremtiden. Artikkelen gir også innsikt i navnene til familiemedlemmer som Jikke, Alijosha og Myte, og deres betydning.
1 måned siden
I «Alt skal bort» vender tre søsken tilbake til barndomshjemmet for å rydde etter farens død. Ellen, Amund og Carl Ove konfronteres med tapet og gamle familiekonflikter. Moren, som forlot dem for 30 år siden, dukker opp og skaper komplikasjoner rundt et verdifullt flygel. Gjennom oppryddingen dukker minner og følelser opp, og tvinger dem til å konfrontere fortiden og egne livsvalg. Filmen skildrer midtlivets melankoli og kompleksiteten i familieforhold, men kan virke noe overlesset i sin iver etter å løse opp i alle tråder.
6 dager siden
En førsteutgave av Knut Hamsuns roman «Sult» ble levert tilbake til Deichman bibliotek i Oslo i påsken 2025, hele 107 år etter at den skulle vært returnert i 1917. Boken ble opprinnelig lånt av en kvinne sin svigermor og har siden ligget ureturnert, muligens på grunn av frykt for gebyrer eller glemsel. Til tross for sin slitte tilstand er boken en verdifull kulturskatt, med utlånsstempler som antyder at den også har vært hos Studentersamfundets bibliotek, noe som gir et unikt innblikk i studentlivet tidlig på 1900-tallet. Deichman bibliotek vurderer nå hvordan de best kan bevare boken og ønsker å inspirere andre til å returnere gamle, glemte bøker.