Kinesiske influensere sprer videoer på TikTok der de tilbyr luksusvarer til svært lave priser, angivelig direkte fra fabrikker i Kina. Eksperter advarer om at dette trolig er falske varer som utnytter forvirringen rundt tollsatser.
Patentstyret og NHO råder forbrukere til å være skeptiske til priser som virker for gode til å være sanne, og heller handle fra kjente og etablerte aktører for å sikre kvalitet og etisk produksjon.
Selv om enkelte luksusmerker produserer deler i Kina, er det ingen garanti for ekthet eller sikkerhet ved kjøp via sosiale medier.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 dager siden
Kinesiske TikTok-brukere hevder å være underleverandører for luksusmerker som Hermès og Gucci, og tilbyr nå varer direkte til forbrukere til svært lave priser, som en respons på Trumps tollsatser. Det påstås at man kan kjøpe Hermès-vesker for et par dollar uten logo. Norske myndigheter er bekymret for miljøgifter i disse billigvarene. Videoenes troverdighet er usikker, og det spres feilinformasjon om at Kina har legalisert salg av kopivarer. Luksusmerker benekter å produsere kopivarer.
3 måneder siden
Sosiale medier gjør det enklere å oppdage nye nettbutikker, men øker også risikoen for å bli lurt. Forbrukerrådet advarer mot utenlandske nettbutikker som fremstår som norske, og mot såkalt dropshipping. Mange, spesielt unge, lar seg påvirke av reklame og influensere på sosiale medier, og opplever å få varer som ikke samsvarer med forventningene. Det er vanskelig å skille mellom ekte og useriøse nettbutikker. Forbrukerrådet påpeker at nettbutikker som ikke oppgir organisasjonsnummer og adresse bryter loven. Hvis man blir lurt, bør man klage skriftlig til nettbutikken og eventuelt kontakte banken for å kreve pengene tilbake.
21 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan Trumps tollsatser mot Kina har ført til en økning av billige kinesiske varer på det europeiske markedet, spesielt i Tyskland. Kinesiske produsenter søker nye markeder etter å ha mistet tilgangen til USA. Eksperter forventer svært lave priser på nettbutikker som Temu og AliExpress, men advarer om at dette kan gå på bekostning av kvaliteten. Den økte konkurransen kan føre til tap for europeisk detaljhandel, og Norge frykter at EU vil svare med beskyttelsestoll. Samtidig kan den økte tilgangen på billige varer bidra til å dempe inflasjonen og potensielt føre til rentekutt.
2 måneder siden
Nordmenns shopping fra den kinesiske nettbutikken Temu har hatt en kraftig økning siden 2023. Tall viser at over halvparten av norske husstander har handlet fra plattformen i 2024. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen uttrykker bekymring for det store omfanget og advarer mot overforbruk, potensielt giftige stoffer og miljøbelastningen ved import av billige varer fra Kina, og oppfordrer nordmenn til å unngå Temu. Professor Tor Wallin Andreassen ved NHH påpeker at Temu benytter psykologiske mekanismer for å stimulere kjøpelyst, og at denne handelen kommer i tillegg til det vanlige forbruket.
4 måneder siden
Eksperter advarer mot å kjøpe billige vannkraner fra Temu, da disse mangler nødvendig dokumentasjon og testing, noe som øker risikoen for vannskader. Det er også bekymring for helseskadelige stoffer i produktene. Forbrukerrådet fraråder kjøp, og minner om at kunden selv er ansvarlig for produkter som ikke er godkjent. Temu hevder å ha strenge kvalitetskontroller og at de fjerner produkter som ikke følger reglene. Likevel er ekspertene skeptiske, og peker på at manglende dokumentasjon og testing kan føre til problemer for forbrukerne ved reklamasjon.
3 måneder siden
En TikTok-video har vist store prisforskjeller mellom fersk og fryst kjøttdeig, der den fryste varianten er betydelig billigere og har inntil ett års holdbarhet. Dette har fått forbrukere til å reagere, spesielt med tanke på at fersk kjøttdeig kun har et par ukers holdbarhet. Mattilsynet påpeker at langvarig frysing av fet kjøttdeig kan påvirke smaken, men understreker at produsentene tar hensyn til dette ved fastsettelse av holdbarhetsdato. Holdbart, som selger fryst kjøttdeig, forsikrer at de kun selger varer av god kvalitet og at rask nedkjøling og hurtig frysing bidrar til lang holdbarhet. De jobber nå med å oppdatere etikettene for å tydeliggjøre at Fatland Ølen AS er produsenten av kjøttdeigen.
8 dager siden
Mange nordmenn investerer i dyre løpesko, men på nettet selges det mange billige, falske kopier som kan lure kjøpere. Norsk Sportsbransjeforening advarer om at disse piratkopierte skoene ofte distribueres gjennom tvilsomme nettkanaler, og at kvaliteten på kopiene er dårligere enn originalene. Forbrukerrådet understreker at omfanget av falske sko er stort, selv om det ikke finnes eksakte tall. De gir råd for å unngå å bli lurt, som å være skeptisk til nettsteder som stadig bytter utseende, har mistenkelige domenenavn eller alltid har salg. Kjøpere som har fått falske sko kan kreve pengene tilbake ved å klage til butikken eller kontakte banken. I tillegg påpekes viktigheten av riktig bruk av løpesko, blant annet ved å la skoene hvile mellom løpeturene for å forlenge levetiden.
10 dager siden
Sport Outlet-sjefen spår potensielt lavere priser som følge av handelskrigen mellom USA og Kina, da Kina kan øke eksporten til Europa. Andre aktører er skeptiske og peker på kronesvekkelsen som en viktigere faktor, og frykter prisstigning og dumping av dårlige varer. Artikkelen viser til at Kina er Norges største importpartner og at kronesvekkelsen er knyttet til fall i oljeprisen og markedsuro.
3 måneder siden
USA vurderer å forby TikTok på grunn av bekymring for kinesisk spionasje, noe som har skapt debatt og bekymring blant brukere og eksperter. Norske TikTok-brukere er generelt lite bekymret for spionasje, men følger med på utviklingen i USA. Eksperter mener TikTok er et verktøy for kinesisk 'myk makt', sammenlignbart med panda-diplomati. Amerikanske innholdsskapere er bekymret for et eventuelt forbud og oppfordrer til å laste ned innhold. Et forbud i USA kan påvirke trender og viralitet også i Norge.
9 dager siden
Handelskrigen mellom Kina og USA har ført til høye tollmurer som påvirker verdensøkonomien og norske forbrukere. Kina må finne nye markeder for varer som ikke kan eksporteres til USA, noe som kan føre til billigere varer i Europa og Norge. Sjeføkonom Kyrre Knudsen forklarer at dette kan dempe prisveksten midlertidig, men samtidig skape utfordringer for europeiske produsenter som konkurrerer med Kina. Handelsbanken-sjeføkonom Marius Gonsholt Hov påpeker at andre faktorer som lønnsvekst og svekket kronekurs kan holde prisene høye i Norge. Europa vurderer beskyttelsestiltak for å støtte egne produsenter, noe som kan påvirke Norge avhengig av tollavtaler med EU. Begge ekspertene er enige om at handelskrigen på lang sikt er negativ for økonomien, med risiko for lavere produksjon og høyere arbeidsledighet, selv om den kortsiktig kan gi lavere priser for norske forbrukere.
1 måned siden
Artikkelen i Haugesunds Avis diskuterer hvordan trender, spesielt de som spres via TikTok og influensere, påvirker folks kjøpsvaner. Den beskriver hvordan butikker raskt plukker opp populære produkter, og hvordan forbrukere lar seg rive med. En forsker påpeker at påvirkningen ofte skjer ubevisst, og at spesielt unge er sårbare. Forfatteren oppfordrer til en sunn skepsis og ettertanke før man lar seg overtale til å kjøpe trendprodukter, og minner om at ei bolle som regel bare er ei bolle.
4 måneder siden
Den danske forbrukerorganisasjonen Tænk advarer mot å kjøpe visse produkter fra den kinesiske nettbutikken Temu, og viser til at mange produkter ikke overholder EUs sikkerhetsstandarder. De hevder at varer fra Temu kan inneholde miljøskadelige stoffer og utgjøre fare for elektrisk støt eller brann. Tidligere har det også blitt advart mot leker fra Temu. Temu på sin side hevder å følge EUs og Norges krav, og at de kontrollerer selgere og produkter. De fjerner også produkter som ikke holder mål og stenger ute selgere med undermåls produkter.
4 måneder siden
Nettbutikken Temu er svært populær i Norge på grunn av sine lave priser, men dette skaper utfordringer for norske butikker. Politikere kritiserer Temu for å ikke følge samme regler som norske bedrifter, spesielt knyttet til åpenhetsloven og arbeidsforhold. Temu avviser kritikken og hevder at de følger lover og regler. Samtidig har flere forbrukere sluttet å handle fra Temu på grunn av bekymringer rundt kvalitet og potensielt skadelige stoffer. Det er også diskusjon om toll på tekstiler for å jevne ut konkurransevilkårene.
1 måned siden
Den kinesiske e-handelsaktøren Temu har raskt vokst globalt ved å utnytte svakheter i europeisk lovgivning, noe som tillater dem å sende varer direkte til forbrukere uten å overholde europeiske standarder. Dette har skapt bekymringer knyttet til helseskadelige produkter og undergraving av europeisk næringsliv. MDG ser på dette som en del av en kinesisk handelskrig. EU arbeider med å endre lovverket for å plassere ansvaret for kvalitetskrav på plattformene selv, men det er en utfordring å håndtere det store volumet av pakker. MDG understreker at forbrukerne også har et ansvar for hva de kjøper.
2 måneder siden
Posten har inngått en distribusjonsavtale med den kinesiske netthandelsplattformen Temu, kjent for sine lave priser. Dette skjer til tross for bekymringer om potensielt helseskadelige stoffer i Temus produkter, noe som har ført til økte stikkprøvekontroller initiert av Klima- og miljøministeren. Næringsdepartementet, som eier Posten, understreker at selskapet selv er ansvarlig for å sikre at driften overholder lover og regler. Posten begrunner avtalen med den økende netthandelen fra utlandet og et ønske om å opprettholde et høyt aktivitetsnivå. Virke anslår at Temu sender over 11 millioner pakker årlig til Norge, og argumenterer for at tollfritaket i VOEC-ordningen bør fjernes.