Sport Outlet-sjefen spår potensielt lavere priser som følge av handelskrigen mellom USA og Kina, da Kina kan øke eksporten til Europa.
Andre aktører er skeptiske og peker på kronesvekkelsen som en viktigere faktor, og frykter prisstigning og dumping av dårlige varer.
Artikkelen viser til at Kina er Norges største importpartner og at kronesvekkelsen er knyttet til fall i oljeprisen og markedsuro.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
9 dager siden
Handelskrigen mellom Kina og USA har ført til høye tollmurer som påvirker verdensøkonomien og norske forbrukere. Kina må finne nye markeder for varer som ikke kan eksporteres til USA, noe som kan føre til billigere varer i Europa og Norge. Sjeføkonom Kyrre Knudsen forklarer at dette kan dempe prisveksten midlertidig, men samtidig skape utfordringer for europeiske produsenter som konkurrerer med Kina. Handelsbanken-sjeføkonom Marius Gonsholt Hov påpeker at andre faktorer som lønnsvekst og svekket kronekurs kan holde prisene høye i Norge. Europa vurderer beskyttelsestiltak for å støtte egne produsenter, noe som kan påvirke Norge avhengig av tollavtaler med EU. Begge ekspertene er enige om at handelskrigen på lang sikt er negativ for økonomien, med risiko for lavere produksjon og høyere arbeidsledighet, selv om den kortsiktig kan gi lavere priser for norske forbrukere.
21 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan Trumps tollsatser mot Kina har ført til en økning av billige kinesiske varer på det europeiske markedet, spesielt i Tyskland. Kinesiske produsenter søker nye markeder etter å ha mistet tilgangen til USA. Eksperter forventer svært lave priser på nettbutikker som Temu og AliExpress, men advarer om at dette kan gå på bekostning av kvaliteten. Den økte konkurransen kan føre til tap for europeisk detaljhandel, og Norge frykter at EU vil svare med beskyttelsestoll. Samtidig kan den økte tilgangen på billige varer bidra til å dempe inflasjonen og potensielt føre til rentekutt.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan Donald Trumps handelspolitikk påvirker forventningene om rentenedsettelser i Norge. USAs innføring av tollsatser mot Mexico, Canada og Kina kan føre til prisstigning i Norge. En potensiell handelskrig kan svekke kronen, og Handelsbankens makroøkonomer antyder at Norges Bank kan utsette rentekuttet i mars hvis kronen blir presset. Samtidig kan alternative produkter, særlig fra Kina, bli mer konkurransedyktige på det norske markedet.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan en potensiell handelskrig mellom USA og Europa kan påvirke prisene på populære amerikanske produkter i Norge. Eksperter påpeker at produksjonsstedet, og ikke selskapets nasjonalitet, er avgjørende for tollsatser. Mye av produksjonen av merker som Apple og Tesla foregår utenfor USA, noe som reduserer risikoen for prisøkninger. Norge importerer hovedsakelig olje, fly og maskiner fra USA, og eksporterer fisk. Selv om direkte konsekvenser for Norge anses som små, kan indirekte effekter via EU oppstå i form av økte renter og børsfall.
2 måneder siden
USAs president Donald Trump har innført straffetoll på varer fra Mexico, Canada og Kina, noe som skaper usikkerhet i det globale handelssystemet. Eksperter i Norge frykter at dette kan føre til høyere inflasjon, svakere krone og økte renter. Samtidig peker noen på at tollen kan føre til billigere import av forbruksvarer, spesielt elektronikk og elbiler, dersom Kina dumper varer til lavere priser. Det er også enighet om at Norge kan oppleve fallende importpriser hvis de ikke innfører egne tariffer. Ekspertene anbefaler norske forbrukere å være forsiktige med pengebruken i tiden fremover, da dette kan være starten på en langvarig handelskrig.
27 dager siden
Donald Trumps tollsatser kan føre til lavere priser på enkelte varer i Norge, som laks, champagne og franske oster. Redusert eksport til USA grunnet toll kan føre til prisfall. Samtidig kan amerikanske varer som mandler og rosiner også bli billigere. Eksperter er uenige om hvor stor innvirkning dette vil ha på norske matpriser, men ser for seg at sjømateksport og europeisk vin kan falle noe i pris. En analytiker mener at Trumps hovedmål er å ramme Kina, og at forhandlinger kan føre til moderasjon i tollsatsene.
2 måneder siden
Donald Trump har innført straffetoll på import fra Canada, Mexico og Kina, noe som skaper bekymring for global handel. Tollsatsene er på henholdsvis 25 prosent for Canada og Mexico, og 10 prosent for Kina. Eksperter mener dette kan føre til lavere vekst, økt arbeidsledighet og høyere priser globalt. Samtidig kan Norge oppleve lavere importpriser på kort sikt, da land som Kina kan dumpe varer til lavere priser for å unngå toll i USA. Handelspartnerne har varslet mottiltak, og det er frykt for en langvarig handelskrig. Økonomer oppfordrer Norge til å være forsiktige med pengene sine i tiden fremover.
24 dager siden
Artikkelen omhandler handelskrigen mellom USA og Kina, hvor Storebrand-økonom Olav Chen påpeker at Tiktok kan spille en rolle i forhandlingene. USA bruker tollsatsene som pressmiddel, noe som skaper usikkerhet i markedene. Artikkelen ser også på kommende inflasjonstall i Norge og USA, og hvordan disse kan påvirke sentralbankenes rentebeslutninger. Referatet fra forrige møte i Federal Reserve (FED) ventes å gi mer informasjon om deres syn på økonomisk vekst og prisstabilitet. I Norge forventes det at økte inflasjonstall vil føre til at markedet utsetter forventningene om rentekutt.
26 dager siden
Kina har svart på USAs nylige tolløkninger ved å innføre 34 prosent toll på varer fra USA. Dette fører til fallende oljepriser og børsfall i Oslo, USA og Europa. Kinesiske myndigheter kritiserer USAs handlinger som ensidig mobbing og oppfordrer til dialog. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen uttrykker bekymring for den globale handelspolitikken og ser tegn til nye allianser mellom tidligere rivaler i Asia, samt forsvarsoppbygging i Europa. Han understreker at politiske beslutninger sjelden har hatt så store og umiddelbare konsekvenser for markedene, og beskriver situasjonen som en ulykke for verdenshandelen.
21 dager siden
Oljeprisen har falt under 60 dollar fatet, noe som skjer på bakgrunn av økende frykt for resesjon som følge av handelskrigen mellom USA og Kina. Innføringen av høy toll på kinesiske varer truer internasjonal handel. Gassprisene i Europa har også gått ned. Equinor har blitt hardt rammet, med et betydelig fall i aksjeverdien. Samtidig svekkes den norske kronen, og Oslo Børs opplever et markant fall.
14 dager siden
Verdens handelsorganisasjon (WTO) forventer en nedgang i den globale varehandelen på 0,2 prosent i år, hovedsakelig på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina. WTO uttrykker bekymring for usikkerheten i handelspolitikken og forventer at eksporten fra Nord-Amerika vil falle betydelig. NHO-direktør Ole Erik Almlid advarer om at redusert verdenshandel vil ramme Norge. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets er ikke overrasket over WTOs prognoser og påpeker at lavere global vekst vil påvirke norsk økonomi negativt. Han understreker at det er vanskelig å anslå de nøyaktige økonomiske konsekvensene av handelskrigen.
14 dager siden
Fallende gasspriser i Europa beskrives som en «gavepakke» grunnet handelskrigen mellom USA og Kina. Kina reduserer import av amerikansk LNG, noe som fører til økt tilgjengelighet og lavere priser i Europa. EU ønsker å fase ut russisk gass innen 2027, og ser nå USA som en viktig leverandør. Norge har samtidig blitt en svært viktig gassleverandør til Europa. Lavere gasspriser anses som positivt for Europas økonomi, og forlenger levetiden til fossile brensler.
13 dager siden
Artikkelen diskuterer forventningene om et rentekutt fra Den europeiske sentralbanken (ESB) og usikkerheten knyttet til handelskrigen og Trumps tollpolitikk. Lav prisvekst i eurosonen åpner for rentekutt for å støtte økonomien. Handelskrigen skaper usikkerhet, og EU frykter dumping av billige kinesiske varer. Økt offentlig pengebruk og tegn til bedring i boligmarkedet gir håp om økonomisk opptur, men forbrukernes tillit er avgjørende. Et rentekutt kan bidra til å opprettholde denne tilliten og stimulere økonomien.
2 måneder siden
Den norske krona har svekket seg markant, påvirket av svakere vekst i fastlandsøkonomien og usikkerhet knyttet til Trumps handelspolitikk. Frykten for en eskalerende handelskrig, utløst av tollsatser, kan ramme Norge hardt, spesielt ved et eventuelt fall i oljeprisen. Stigende amerikanske renter og forventede rentekutt fra Norges Bank bidrar også til press på krona. Markedet ser få tegn til en snarlig og betydelig styrking, og eksperter påpeker at et 'motsatt sjokk' vil være nødvendig for å gjenopprette tidligere nivåer.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må unngå å erstatte avhengigheten av USA med en ny avhengighet av Kina, spesielt under Donald Trumps ledelse. Trump utfordrer demokratiske institusjoner i USA, noe som gjør Kina til en tilsynelatende stabil handelspartner. Likevel fremheves det at Kina er et diktatur med alvorlige begrensninger på frihet og menneskerettigheter. Artikkelen oppfordrer Norge til å satse på handel med Europa og innføre toll på kinesiske varer, spesielt elbiler, for å beskytte seg mot potensiell overvåking og kontroll. Økt europeisk samhandel vil styrke sikkerheten og redusere avhengigheten av stater som ikke nødvendigvis vil oss vel.