Fallende gasspriser i Europa beskrives som en «gavepakke» grunnet handelskrigen mellom USA og Kina. Kina reduserer import av amerikansk LNG, noe som fører til økt tilgjengelighet og lavere priser i Europa.
EU ønsker å fase ut russisk gass innen 2027, og ser nå USA som en viktig leverandør. Norge har samtidig blitt en svært viktig gassleverandør til Europa.
Lavere gasspriser anses som positivt for Europas økonomi, og forlenger levetiden til fossile brensler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
11 dager siden
Sport Outlet-sjefen spår potensielt lavere priser som følge av handelskrigen mellom USA og Kina, da Kina kan øke eksporten til Europa. Andre aktører er skeptiske og peker på kronesvekkelsen som en viktigere faktor, og frykter prisstigning og dumping av dårlige varer. Artikkelen viser til at Kina er Norges største importpartner og at kronesvekkelsen er knyttet til fall i oljeprisen og markedsuro.
9 dager siden
Handelskrigen mellom Kina og USA har ført til høye tollmurer som påvirker verdensøkonomien og norske forbrukere. Kina må finne nye markeder for varer som ikke kan eksporteres til USA, noe som kan føre til billigere varer i Europa og Norge. Sjeføkonom Kyrre Knudsen forklarer at dette kan dempe prisveksten midlertidig, men samtidig skape utfordringer for europeiske produsenter som konkurrerer med Kina. Handelsbanken-sjeføkonom Marius Gonsholt Hov påpeker at andre faktorer som lønnsvekst og svekket kronekurs kan holde prisene høye i Norge. Europa vurderer beskyttelsestiltak for å støtte egne produsenter, noe som kan påvirke Norge avhengig av tollavtaler med EU. Begge ekspertene er enige om at handelskrigen på lang sikt er negativ for økonomien, med risiko for lavere produksjon og høyere arbeidsledighet, selv om den kortsiktig kan gi lavere priser for norske forbrukere.
4 måneder siden
En strømekspert melder at norske strømpriser vil nærme seg europeiske nivåer og falle over tid. De høye strømprisene den siste tiden skyldes Tysklands energipolitikk og krigen i Ukraina, som har ført til økt avhengighet av gass. Dette har igjen drevet gassprisene opp, noe som påvirker strømprisene. Eksperten forventer at gassprisene vil synke, noe som vil føre til lavere strømpriser i Europa. Han ser også for seg at Norge vil oppleve flere dager med både svært høye og svært lave strømpriser, men at gjennomsnittsprisen vil være omtrent som det siste året. Markedet forventer lavere priser fremover, men fortsatt svingninger.
21 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan Trumps tollsatser mot Kina har ført til en økning av billige kinesiske varer på det europeiske markedet, spesielt i Tyskland. Kinesiske produsenter søker nye markeder etter å ha mistet tilgangen til USA. Eksperter forventer svært lave priser på nettbutikker som Temu og AliExpress, men advarer om at dette kan gå på bekostning av kvaliteten. Den økte konkurransen kan føre til tap for europeisk detaljhandel, og Norge frykter at EU vil svare med beskyttelsestoll. Samtidig kan den økte tilgangen på billige varer bidra til å dempe inflasjonen og potensielt føre til rentekutt.
3 måneder siden
Statkraft-sjef Birgitte Ringstad Vartdal melder om gode nyheter for norske strømpriser i 2025. Med høy fyllingsgrad i vannmagasinene, takket være mye nedbør, forventes snittprisen å ligge på 35–40 øre per kilowattime. Dette er betydelig lavere enn tidligere anslag. Vartdal påpeker at Europas energisituasjon er forbedret med økt tilgang på gass og fornybar energi, noe som også bidrar til lavere priser. Hun er likevel bekymret for den europeiske industriens situasjon, da dette kan føre til lavere strømforbruk. Vartdal advarer mot å redusere kabelkapasiteten til Europa, da dette kan gi høyere priser i tørre år.
27 dager siden
Donald Trumps tollsatser kan føre til lavere priser på enkelte varer i Norge, som laks, champagne og franske oster. Redusert eksport til USA grunnet toll kan føre til prisfall. Samtidig kan amerikanske varer som mandler og rosiner også bli billigere. Eksperter er uenige om hvor stor innvirkning dette vil ha på norske matpriser, men ser for seg at sjømateksport og europeisk vin kan falle noe i pris. En analytiker mener at Trumps hovedmål er å ramme Kina, og at forhandlinger kan føre til moderasjon i tollsatsene.
1 måned siden
Gassprisen faller etter at Russland og Ukraina angivelig er enige om å verne energiinfrastruktur. Enighet kommer etter samtaler med USA. Russland stiller krav om at sanksjoner mot russisk landbrukseksport og finansinstitusjoner må oppheves før avtalen kan tre i kraft. Råvareanalytiker Ole Hvalbye i SEB mener det er flaks at ikke mer energiinfrastruktur er rammet, og at alle parter er tjent med en avtale. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at man bør være forsiktig med å overvurdere effekten av avtalen.
13 dager siden
Artikkelen diskuterer forventningene om et rentekutt fra Den europeiske sentralbanken (ESB) og usikkerheten knyttet til handelskrigen og Trumps tollpolitikk. Lav prisvekst i eurosonen åpner for rentekutt for å støtte økonomien. Handelskrigen skaper usikkerhet, og EU frykter dumping av billige kinesiske varer. Økt offentlig pengebruk og tegn til bedring i boligmarkedet gir håp om økonomisk opptur, men forbrukernes tillit er avgjørende. Et rentekutt kan bidra til å opprettholde denne tilliten og stimulere økonomien.
20 dager siden
USA har besluttet å utsette straffetoll på 10 prosent for en rekke land, inkludert Norge, i 90 dager. Næringsminister Cecilie Myrseth understreker at situasjonen fortsatt er uforutsigbar, og at norske myndigheter er i kontakt med Trump-administrasjonen. EU har også satt sitt tollsvar mot USA på pause. Børsene reagerte positivt på nyheten om tollpause, med kraftig vekst i Europa og Asia. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen mener lavere inflasjon i USA kan føre til lavere inflasjon i Norge.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan en potensiell handelskrig mellom USA og Europa kan påvirke prisene på populære amerikanske produkter i Norge. Eksperter påpeker at produksjonsstedet, og ikke selskapets nasjonalitet, er avgjørende for tollsatser. Mye av produksjonen av merker som Apple og Tesla foregår utenfor USA, noe som reduserer risikoen for prisøkninger. Norge importerer hovedsakelig olje, fly og maskiner fra USA, og eksporterer fisk. Selv om direkte konsekvenser for Norge anses som små, kan indirekte effekter via EU oppstå i form av økte renter og børsfall.
3 måneder siden
En kronikk fra det russiske nyhetsbyrået RIA hevder at Norges forventede reduksjon i oljeproduksjon vil tvinge Vesten til å forhandle med Russland for å sikre energiforsyningen. Kronikken antyder at Russland er i en sterk posisjon og at Vesten haster med å avslutte krigen i Ukraina for å gjenoppta handel med russisk olje og gass. Norske eksperter bekrefter at norsk gass er viktig for Europa, men en forsker ved Nupi avviser kronikkens spekulasjoner. Han påpeker at Europa har funnet alternativer til russisk gass og at kronikken er et forsøk på å skape et inntrykk av at Russland kan gjenvinne sin posisjon som energileverandør.
18 dager siden
Nordmenn opplever uvanlig lave strømpriser i mars, som ikke er sett siden 2020. Fornybar Norge forklarer dette med en tidlig vår, mye nedbør og redusert strømforbruk til oppvarming. En gjennomsnittlig husstand i Oslo kan forvente en strømregning på rundt 1880 kroner etter strømstøtte, som er 26 prosent lavere enn i februar. Unntaket er Midt-Norge, hvor regningene er de laveste siden 2022. Høy solkraftproduksjon i Europa og fulle vannmagasin bidrar også til de lave prisene, og beskytter Norge mot høyere priser fra kontinentet. Fyllingsgraden i norske vannmagasin er nest høyest siden 1995.
21 dager siden
Kronen styrker seg mot euro og dollar etter at USA kunngjorde en 90-dagers tollpause for flere land, samtidig som tollen for Kina økes. Denne vendingen fører også til en kraftig oppgang i oljeprisen. Markedene reagerer positivt, men seniorstrateg Dane Cekov understreker at handelskrigen mellom USA og Kina fortsatt pågår, og at kronen derfor fortsatt kan være svak. Tidligere i år styrket kronen seg, men har siden april svekket seg igjen på grunn av tolluro og fallende oljepriser.
21 dager siden
Oljeprisen har falt til under 60 dollar fatet, det laveste nivået siden februar 2021. Prisfallet skyldes økende markedsuro og økt produksjon fra Opec. Kina har stanset importen av amerikansk flytende naturgass, og analytikere frykter at de også vil stanse oljeimporten fra USA, og heller importere fra Russland og Midtøsten. Usikkerheten rundt oljeprisen påvirker også oljeaksjer negativt på Oslo Børs. En analytiker mener likevel at markedet fundamentalt er sterkt, og ser kjøpsmuligheter i selskaper som Equinor, Vår Energi og Aker BP dersom situasjonen stabiliserer seg.
21 dager siden
Oslo Børs opplever et kraftig fall etter at Kina svarte på USAs tollsatser med å øke tollsatsene på amerikanske varer. Hovedindeksen på Oslo Børs falt først med over 4 prosent, men endte dagen med en nedgang på 3 prosent. Oljeprisen falt også, og nådde sitt laveste nivå siden februar 2021. Oljeselskaper som Equinor, Aker BP og Vår Energi opplevde betydelige kursfall. Uroen i markedet skyldes handelskrigen mellom USA og Kina, samt EUs gjengjeldelsestoll mot USA som snart trer i kraft. Europeiske børser som London, Frankfurt og Paris opplevde også nedgang.