Til tross for sanksjoner har Europa økt importen av flytende gass fra Russland. Nå foreslår EU-kommisjonen tiltak for å stanse denne importen.
Etter storkrigen i Ukraina har Europa økt importen av flytende gass (LNG) fra Russland, til tross for EUs sanksjoner mot russisk energi. Ifølge tankesmia Bruegel har EUs import av LNG økt med 60 prosent de siste årene. EU-kommisjonen legger nå frem en plan som inkluderer tiltak for å fase ut russisk gass innen 2028 og et forslag om forbud mot import.
Russland tjener fortsatt betydelige summer på eksport av fossilt brensel til EU. Eksperter som Ole Gunnar Austvik og Varg Folkman påpeker at inntektene er viktige, men ikke avgjørende for Russland, som har funnet alternative kjøpere som Kina og India. Det er usikkerhet knyttet til om EU vil lykkes med et forbud, da sanksjoner krever enstemmighet og enkelte land, som Ungarn, ønsker å fortsette importen.
Mens Norge er en pålitelig leverandør, forventes USA og Qatar å bli de største leverandørene av LNG til Europa. Dette vil imidlertid trolig føre til høyere energipriser for Europa, da LNG er dyrere enn gass via rørledning.
Ole Gunnar Austvik
Varg Folkman
Terje Aasland
Donald Trump
EU
EU-kommisjonen
Bruegel
Senteret for forskning på energi og ren luft (Crea)
Handelshøgskolen i Innlandet
European Policy Centre
AP
Gas Infrastructure Europe
Europa
Russland
Ukraina
Svartehavet
Kina
India
Norge
USA
Qatar
Ungarn
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Kine Asper Vistnes ser ut til å bli ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk sitt kandidatur. LO-kongressen, som har åpnet, preges av debatter om sentrale politiske saker, inkludert fremtidens AFP-ordning, nasjonal kontroll over strømpriser, og et forslag fra Fagforbundet om full økonomisk boikott av Israel.
Israels statsminister bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza for å erobre området og etablere permanent militær tilstedeværelse, noe som vekker frykt for katastrofale humanitære følger. Planene utløser reaksjoner, blant annet har norske artister krevd Israel utestengt fra Eurovision, et krav NRK har avvist.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å fase ut all import av russisk energi, inkludert gass og kjernebrensel, innen utgangen av 2027. Målet er å stoppe pengestrømmen til Russlands krigføring. Forslaget inkluderer et forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette kommer etter at EUs import av russisk LNG har økt betydelig siden krigen i Ukraina startet.
I rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen har flere vitner, inkludert en filmprodusent, kolleger og venner, avgitt forklaringer som i stor grad støtter Ingebrigtsen. Samtidig har pressen bedt om innsyn i Tone Ingebrigtsens lukkede vitnemål. En psykologspesialist vitnet også om sin definisjon av vold, noe Ingebrigtsen uttrykte overraskelse over.
Et kompromissforslag om å utrede alternativer til elektrifisering av Equinors gassanlegg på Melkøya ser ikke ut til å få flertall i Stortinget. Venstre vil ikke støtte forslaget, noe som er avgjørende. Regjeringens plan om elektrifisering møter fortsatt motstand, men opposisjonen er splittet i synet på alternative løsninger.
Boligprisene i Norge viste en nominell økning på 0,2 prosent i april, men falt sesongjustert med 0,2 prosent. Den svake prisveksten, spesielt i Oslo, tolkes av økonomer som et tegn på at Norges Bank kan fremskynde rentekutt, selv om omsetningsvolumet i bruktboligmarkedet er rekordhøyt.
4 måneder siden
Russisk gasseksport til Europa via en rørledning i Ukraina opphører ved nyttår. Slovakia forsøker å finne alternative løsninger for å opprettholde importen, men Ukraina nekter å forlenge avtalen. Slovakias statsminister har foreslått «elegante tekniske løsninger» der gassen eies av andre enn Russland, og har hatt møter med Gazprom. EU-kommisjonen støtter ikke fortsatt import av russisk gass. Analytikere mener at en stans i gassflyten er priset inn i markedet, men at prisen kan stige noe. Det er usikkert om Slovakia vil finne en løsning innen fristen.
3 måneder siden
En kronikk fra det russiske nyhetsbyrået RIA hevder at Norges forventede reduksjon i oljeproduksjon vil tvinge Vesten til å forhandle med Russland for å sikre energiforsyningen. Kronikken antyder at Russland er i en sterk posisjon og at Vesten haster med å avslutte krigen i Ukraina for å gjenoppta handel med russisk olje og gass. Norske eksperter bekrefter at norsk gass er viktig for Europa, men en forsker ved Nupi avviser kronikkens spekulasjoner. Han påpeker at Europa har funnet alternativer til russisk gass og at kronikken er et forsøk på å skape et inntrykk av at Russland kan gjenvinne sin posisjon som energileverandør.
1 time siden
EU-kommisjonen har lagt frem et veikart for å stanse all import av russisk energi. Målet er å kutte Russlands inntekter og redusere EUs avhengighet.
3 måneder siden
Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) nådde den globale gassetterspørselen et rekordnivå i 2023, med en økning på 2,8 prosent. Samtidig økte tilbudet av flytende naturgass (LNG) med 2,5 prosent, noe som er under gjennomsnittet. IEA forventer en dempet vekst i gassetterspørselen i 2025, under to prosent, grunnet strammere markedsforhold. Russlands stans i gasstransport gjennom Ukraina kan føre til et strammere marked i 2025, spesielt for Europa. Ekstremvær, som kuldeperioder og hetebølger, påvirker gassetterspørselen og understreker behovet for investeringer i sikker gassforsyning og fleksible leveringsmekanismer. Gassprisene falt i Europa i 2023, men er fortsatt høye sammenlignet med tidligere år.
4 måneder siden
Ukraina har stengt for russisk gasstransport til Europa, noe som markerer slutten på en langvarig avtale mellom de to landene. Selv om EU mener de er forberedt, kan land som Slovakia og Moldova oppleve økonomiske utfordringer. Slovakia er bekymret for tapte inntekter og truer med å stenge strømeksporten til Ukraina. Moldova er avhengig av russisk gass for elektrisitet og har få alternativer. EU har redusert sin avhengighet av russisk gass siden 2022, men stansen kan likevel føre til økte priser. Russland har forsynt Europa med gass via Ukraina siden Sovjetunionens fall i 1991, og begge land har tjent på ordningen.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør øke sin støtte til Ukraina, som en investering i europeisk sikkerhet og menneskerettigheter. Den tilbakeviser tre myter spredt av Russland: at sanksjonene er uten effekt, at Russlands økonomi er robust, og at Kina kan erstatte Europa og USA som handelspartner. Sanksjonene svekker Russlands militære kapasitet, økonomien sliter med fallende inntekter, og Kina kan ikke fullt ut kompensere for tapte markeder. Norsk gass og olje har bidratt til å svekke effekten av Russlands energikrig, og de økte inntektene gir Norge et handlingsrom til å øke støtten til Ukraina betraktelig.
4 måneder siden
Ukraina stanset gassflyten gjennom en rørledning fra Russland til Europa ved nyttår, etter at en gassavtale utløp. Dette fører til store inntektstap for Russland, anslått til 74 milliarder kroner årlig. Stansen påvirker også europeiske land, som Slovakia, som må betale mer for gass. Eksperter mener at Russlands økonomi kan være svakere enn offisielle tall viser, og at landet kan stå overfor økonomiske problemer. Stengningen av rørledningen kan også føre til at Russland angriper Ukrainas rørledningsnett, som hittil har vært spart.
20 dager siden
Fallende gasspriser i Europa beskrives som en «gavepakke» grunnet handelskrigen mellom USA og Kina. Kina reduserer import av amerikansk LNG, noe som fører til økt tilgjengelighet og lavere priser i Europa. EU ønsker å fase ut russisk gass innen 2027, og ser nå USA som en viktig leverandør. Norge har samtidig blitt en svært viktig gassleverandør til Europa. Lavere gasspriser anses som positivt for Europas økonomi, og forlenger levetiden til fossile brensler.
1 måned siden
Artikkelen utforsker Norges rolle som potensiell 'krigsprofitør' på grunn av økte gassinntekter etter Russlands invasjon av Ukraina, og debatten rundt dette. Eksperter argumenterer for at Norge bør bruke en større del av oljefondet til å støtte Ukraina og styrke Europas sikkerhet, både av moralske, politiske og strategiske årsaker. Dette vil gi Norge goodwill, øke Europas troverdighet og bidra til et mer stabilt Europa, som er viktig for Norges egen sikkerhet. Samtidig understrekes det at Norge ikke har gjort noe galt ved å selge gass, men at de ekstraordinære inntektene gir et ansvar for å bidra.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges rolle som olje- og gassleverandør i Europa i lys av sikkerhetspolitikken. Professor Heier argumenterer for at norsk olje og gass kan bidra til å sikre fred i Norge og Europa, og at en sluttdato for produksjonen kan være uheldig. Han mener Norge bør opprettholde handlingsrom og bruke overskuddet til det grønne skiftet. Nupi-forsker Friis er uenig og mener gassen ikke er en sikkerhetsgaranti mot Russland, men begge er enige om at norske installasjoner er mer utsatt for sabotasje. Styrket sikkerhet i Nordsjøen er viktig, men sårbarheten er stor.
3 måneder siden
Til tross for omfattende sanksjoner mot russisk olje og gass, fortsetter tankskipstrafikken fra Russland som før. Sjøtrafikksentralen i Vardø observerer en jevn strøm av skip, og Russland har funnet nye kjøpere i Kina og India, selv om de må selge til lavere priser. Sanksjonene har ført til fremvekst av en skyggeflåte som omgår reglene med uklart eierskap og hyppige flaggskifter. Paradoksalt nok har noen sanksjoner styrket Russlands økonomi ved å hindre kapitalflukt og arbeidskraftutvandring. Samtidig understreker krigsforbrytelser i Ukraina alvoret i situasjonen og behovet for å vurdere effekten av sanksjonene.
1 måned siden
Høyre ønsker å opprettholde norsk gassproduksjon og vil lyse ut 26. konsesjonsrunde for å sikre energileveranser til Europa, mens Venstre og KrF er skeptiske og prioriterer klimahensyn. Unge Venstre kritiserer Høyres ønske og vil ha strengere miljøkrav for nye olje- og gassprosjekter, samt redusere gassproduksjonen. EU planlegger å redusere sin avhengighet av fossil energi, noe som kan påvirke etterspørselen etter norsk gass i fremtiden.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forslag om at Norge skal bruke oljefondet til å bidra til opprustning av Europa, grunnet frykt for Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. Samfunnsøkonomer foreslår å enten låne ut penger fra fondet eller sette av store summer til forsvar. Venstre og SV er åpne for å utrede dette, mens Høyre understreker viktigheten av handlingsregelen og konkrete planer. Regjeringspartiet Ap avviser imidlertid forslagene, og mener dagens rammeverk er tilstrekkelig for å støtte Ukraina.
3 måneder siden
Norsk olje- og gassproduksjon holder et høyt tempo, med rekordhøy gassproduksjon i fjor som følge av krigen i Ukraina og boikott av russisk gass. Produksjonen forventes å holde seg høy de neste årene, før en nedgang er ventet. Sokkeldirektoratet ser muligheter for å utnytte gamle felt med ny teknologi, og det forventes store investeringer i sektoren fremover, inkludert miljøtiltak. Selskapene viser fortsatt stor interesse for å investere og lete på norsk sokkel.
1 måned siden
Det russiske gasselskapet Gazprom sliter med store økonomiske tap etter bortfall av EU-markedet og sanksjoner. Selskapet hadde et nettotap på over 70 milliarder kroner i 2023, og eksperter anslår store tap i årene fremover. Gazprom har kuttet ansatte og selger eiendommer, samtidig som gassprisene for russiske forbrukere har økt. Selv om eksporten til Kina har økt, kan Kina foreløpig ikke erstatte EU som marked.