Kinas eksport opplevde en markant økning på 12,4 prosent i mars, ifølge tall fra kinesiske tollmyndigheter. Denne veksten overgår analytikernes forventninger, som lå på 4,6 prosent.
Eksperter mener at produsenter fremskyndet eksporten i forkant av Trumps plan for gjengjeldelsestoll. Samtidig falt importen med 4,3 prosent.
Kinas handelsoverskudd med USA var på 27,6 milliarder dollar i mars, og 76,6 milliarder dollar for første kvartal. En talsperson fra Kinas tollvesen uttaler at landet står overfor en vanskelig situasjon på grunn av handelskrigen med USA, men understreker at Kina har et stort innenlandsk marked og eksporterer til andre land.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Kinas eksport satte ny rekord i 2024, med en vekst på 7,1 prosent. Spesielt desember viste en sterk økning på 10,7 prosent, noe som overgikk økonomers prognoser. Denne økningen kan være delvis drevet av frykt for kommende tollsatser fra Donald Trump, som førte til at amerikanske importører fylte lagrene med kinesiske varer. Kinas import økte også, men med en lavere vekst på 2,3 prosent. Landets økonomi forventes å ha vokst med rundt 5 prosent i fjor, selv om de offisielle tallene ikke er publisert ennå.
14 dager siden
Hongkongs postvesen har stanset pakkeforsendelser til USA som en direkte konsekvens av president Donald Trumps økte tollsatser på kinesiske varer, som nå er oppe i 145 prosent. Sjøtransport av varer er umiddelbart suspendert, mens flytransport vil bli stanset fra 27. april. Denne beslutningen kommer som en reaksjon på USAs tolløkning som trer i kraft 2. mai. Til tross for handelskonflikten med USA, opplevde Kina en BNP-vekst på 5,4 prosent i første kvartal, over forventningene. Veksten tilskrives at kinesiske fabrikker har forsert vareforsendelser til USA før de nye tollbarrierene ble implementert.
19 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, noe som bekymrer eksperter. USA innførte først toll på import fra flere land, men ga unntak til de fleste, unntatt Kina. Kina svarte med å øke tollen på amerikanske varer. Nordea-eksperter advarer om at dette vil ramme amerikanske forbrukere, kinesiske eksportører og store selskaper som Apple og Walmart. Det er også frykt for at Kina vil dumpe varer i EU. Ekspertene understreker at en avtale er nødvendig for å unngå at handelen stopper helt opp, noe som kan ha katastrofale konsekvenser.
9 dager siden
Handelskrigen mellom Kina og USA har ført til høye tollmurer som påvirker verdensøkonomien og norske forbrukere. Kina må finne nye markeder for varer som ikke kan eksporteres til USA, noe som kan føre til billigere varer i Europa og Norge. Sjeføkonom Kyrre Knudsen forklarer at dette kan dempe prisveksten midlertidig, men samtidig skape utfordringer for europeiske produsenter som konkurrerer med Kina. Handelsbanken-sjeføkonom Marius Gonsholt Hov påpeker at andre faktorer som lønnsvekst og svekket kronekurs kan holde prisene høye i Norge. Europa vurderer beskyttelsestiltak for å støtte egne produsenter, noe som kan påvirke Norge avhengig av tollavtaler med EU. Begge ekspertene er enige om at handelskrigen på lang sikt er negativ for økonomien, med risiko for lavere produksjon og høyere arbeidsledighet, selv om den kortsiktig kan gi lavere priser for norske forbrukere.
18 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina har trappet opp med gjensidige økninger i tollsatser. USA har økt tollen på kinesiske varer kraftig, mens Kina har svart med samme mynt. USA gir toll-lettelser til de fleste land, men Kina er unntatt. Eksperter mener USA forsøker å isolere Kina, og frykter at utviklingen vil føre til økt proteksjonisme, redusert global handel og lavere vekst. Det er en økende bekymring for at USA ønsker å verne egne verdikjeder og forsyning av kritiske råvarer, noe som kan endre den globale økonomiske dynamikken.
27 dager siden
Norge oppnådde en rekordhøy sjømateksport i første kvartal, med en total verdi på 44 milliarder kroner, en økning på 9 prosent fra i fjor. Veksten skyldes hovedsakelig økt eksport til USA og Kina, spesielt av laks og skalldyr som snøkrabbe og kongekrabbe. Fiskeriministeren advarer om at økende tollsatser og usikkerhet i verdenshandelen kan skape utfordringer, til tross for næringens omstillingsevne. Havbruk står for 72 prosent av eksportverdien, mens villfangst utgjør 28 prosent.
22 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer etter at Donald Trump truet med å øke tollen på kinesiske varer til 50 prosent hvis ikke Beijing gir etter. Kina svarer med å si at de vil «kjempe til siste slutt» og har latt valutaen yuan svekke seg. Truslene kommer som en reaksjon på Kinas innføring av 34 prosent toll på amerikanske produkter, som igjen var et svar på Trumps tidligere toll på kinesiske varer. Eksperter frykter at den opptrappede konflikten kan få store konsekvenser for Kinas økonomi.
15 dager siden
Indiske Apple-produsenter økte eksporten av mobiltelefoner til USA i mars for å unngå potensielle tollsatser fra Donald Trump. Eksporten av iPhones var like stor som de to foregående månedene til sammen, verdt minst 20 milliarder kroner. Trump varslet toll på varer fra India, men har satt tollsatsene på pause. Selv om det finnes unntak for Kina, trues det med at disse er kortvarige.
21 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan Trumps tollsatser mot Kina har ført til en økning av billige kinesiske varer på det europeiske markedet, spesielt i Tyskland. Kinesiske produsenter søker nye markeder etter å ha mistet tilgangen til USA. Eksperter forventer svært lave priser på nettbutikker som Temu og AliExpress, men advarer om at dette kan gå på bekostning av kvaliteten. Den økte konkurransen kan føre til tap for europeisk detaljhandel, og Norge frykter at EU vil svare med beskyttelsestoll. Samtidig kan den økte tilgangen på billige varer bidra til å dempe inflasjonen og potensielt føre til rentekutt.
22 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg etter at USA økte straffetollene, noe Kina har svart på med samme mynt. USA truer med ytterligere opptrapping. Kina oppfatter konflikten som et forsøk på å begrense landets utvikling og ønsker en multipolar verden. De vurderer å bruke eksportrestriksjoner på sjeldne jordarter som pressmiddel, noe som kan ramme USAs forsvars- og teknologisektor. Analytikere spår en utmattelseskrig, hvor utfallet avhenger av hvilket land som har høyest smerteterskel, spesielt gitt Kinas økonomiske utfordringer.
5 dager siden
Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt etter at begge land har innført høye tollsatser på hverandres varer. USA har satt en toll på 145 prosent på kinesiske varer, mens Kina svarte med 125 prosent toll på amerikanske varer. Begge parter hevder de er klare for forhandlinger, men Kina avviser at noen samtaler pågår. Kinas handelsdepartement og utenriksdepartement omtaler påstandene om forhandlinger som «fake news». President Donald Trump insisterer derimot på at det har vært møter mellom partene. Samtidig har Trump erkjent at den høye tollen vil bli redusert, men ikke fjernet helt. USAs finansminister har omtalt tollkrigen som «ikke bærekraftig», og økonomer mener Trump kan endre kurs under press, men situasjonen er fortsatt uoversiktlig og vanskelig å forutsi.
21 dager siden
Kina svarer på USAs nylige tolløkning ved å øke tollsatsen på amerikanske varer til 84 prosent. Dette skjer etter at USA først innførte en toll på 54 prosent på kinesiske varer, som senere ble økt med ytterligere 50 prosent som følge av kinesiske mottiltak. En forvalter beskriver situasjonen som et spørsmål om hvem som tåler mest smerte, og uttrykker bekymring for en eskalerende handelskrig. Markedene har reagert negativt på nyhetene, med fall i oljeprisen og nedgang på børsene. Morgan Stanley anslår at konflikten kan svekke Kinas økonomi med opptil to prosentpoeng.
17 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg med økte tollsatser. Kina vurderer å bruke flere virkemidler, inkludert salg av amerikanske statsobligasjoner og begrensning av eksport av sjeldne jordarter. USA kan svarteliste flere kinesiske selskaper, men eksperter er usikre på effekten. Kina kan også devaluere sin valuta for å motvirke tollsatser. Forhandlinger kan inkludere eierskapet til TikTok i USA. Eksperter er uenige om hvorvidt Kina vil selge statsobligasjoner, da dette kan skade egne investeringer og føre til ytterligere konfrontasjoner. USA har få effektive mottiltak.
4 måneder siden
Kinas leder Xi Jinping melder at landets økonomi ser ut til å nå målet om 5 prosent vekst i 2024. Dette til tross for utfordringer i eiendomssektoren. Kinesiske myndigheter har iverksatt flere tiltak for å stimulere økonomien, inkludert rentekutt og en mer aktiv finanspolitikk. Samtidig forbereder Kina seg på mulige konsekvenser av en ny handelskrig med USA, ettersom Donald Trump planlegger å øke tollen på kinesiske varer. Analytikere påpeker at Trumps politikk kan ha stor innvirkning på Kinas økonomiske strategi.
21 dager siden
Etter at Kina svarte på Trumps tolløkning, opplever Wall Street et kraftig fall i førhandelen. Kinas toll på amerikanske varer er nå oppjustert til 84 prosent, noe som fører til uro i markedene. Analytikere frykter et tilbakeslag for amerikansk økonomi, men ser også muligheten for mindre avtaler. Sjefstrateg Christian Lie påpeker at markedene priser inn en eskalering av handelskrigen, og at algoritmer forsterker kursutslagene. Samtidig svinger renten på amerikanske statsobligasjoner kraftig, noe som indikerer at obligasjonsmarkedet ikke lenger er en trygg havn for investorer.