Norsk sjømateksport nådde ny rekord i april, til tross for innføring av toll på laks til USA. Økt volum og etterspørsel i viktige markeder bidro til veksten.
Norge eksporterte sjømat for rekordhøye 14,3 milliarder kroner i april, en økning fra året før. Ifølge Norges sjømatråd skyldes veksten økt eksportvolum og sterk etterspørsel, spesielt i USA og Kina. USA topper listen over markeder med størst verdivekst for fjerde måned på rad, til tross for at USA innførte ti prosent toll på norske varer fra 10.
april. Sjømatrådet uttaler at det er for tidlig å konkludere om tollens effekt, men følger saken tett. Eksportvolumet til USA økte med 32 prosent, dominert av laks.
Samtidig falt eksporten av frossen torsk til Kina kraftig, noe som kan skyldes USAs tollsatser mot Kina etter importforbudet mot russisk torsk. Gjennomsnittsprisen for laks falt, men volumveksten kompenserte for dette.
Christian Chramer
Eivind Hestvik Brækkan
Norges sjømatråd
Nærings- og fiskeridepartementet
USA
Kina
Norge
Europa
Asia
Polen
Danmark
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Kine Asper Vistnes blir ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk seg. LO-kongressen preges av debatter om fremtidig AFP-ordning, krav om nasjonal kontroll over strømpriser, og et forslag fra Fagforbundet om full økonomisk boikott av Israel, som møter motstand fra LO-ledelsen.
Israels statsminister bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om å erobre området og etablere permanent militær tilstedeværelse, noe som vekker frykt for katastrofale humanitære konsekvenser. Samtidig forteller en ung israeler om sitt valg om å nekte tjeneste i Gaza.
Rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen fortsetter med vitnemål fra en filmprodusent og en psykologspesialist. Pressen har bedt om innsyn i Tone Ingebrigtsens lukkede vitneforklaring, mens Gjert Ingebrigtsen uttrykte overraskelse over psykologens perspektiver på vold.
En ny trusselvurdering fra helseforetakene konkluderer med at risikoen for organisert cyberkriminalitet mot norske sykehus er meget høy. Rapporten peker også på cyberspionasje fra fremmede stater og innsidevirksomhet som betydelige trusler.
Stortinget diskuterer den kontroversielle elektrifiseringen av Equinors anlegg på Melkøya. Opposisjonen er splittet og klarer ikke samle flertall mot regjeringens plan, til tross for bekymringer om strømpriser, naturinngrep og samiske rettigheter.
Regjeringsadvokaten har krevd umiddelbar stans i eventuelle forhandlinger om salg av den siste privateide eiendommen på Svalbard, Søre Fagerfjord, til utenlandske interesser. Næringsdepartementet mener slike forhandlinger er lovstridige uten deres samtykke.
1 måned siden
Norge oppnådde en rekordhøy sjømateksport i første kvartal, med en total verdi på 44 milliarder kroner, en økning på 9 prosent fra i fjor. Veksten skyldes hovedsakelig økt eksport til USA og Kina, spesielt av laks og skalldyr som snøkrabbe og kongekrabbe. Fiskeriministeren advarer om at økende tollsatser og usikkerhet i verdenshandelen kan skape utfordringer, til tross for næringens omstillingsevne. Havbruk står for 72 prosent av eksportverdien, mens villfangst utgjør 28 prosent.
3 måneder siden
Norge opplever rekordhøy sjømateksport til USA, med en økning på 41 prosent i januar. Den svake kronekursen og lite fisk bidrar til veksten. USA er nå den største importøren av norsk sjømat, spesielt laks og kongekrabbe. Økt markedsføring og USAs restriksjoner mot russisk fisk har også bidratt positivt. Samtidig er det bekymring for at potensielle straffetoller fra Donald Trump kan ramme norsk eksport.
4 måneder siden
Norge oppnådde en rekordhøy sjømateksportverdi på 175,4 milliarder kroner i 2024, til tross for utfordringer som kvotekutt og produksjonsproblemer. Eksportvolumet var på 2,8 millioner tonn, det samme som året før, men en svak kronekurs bidro til økt verdi. Laks sto for 70 prosent av eksportverdien, med en ny rekord på 122,9 milliarder kroner, selv om prisene falt. Polen, Danmark og USA var de største markedene, mens Kina hadde størst vekst. Torsk opplevde redusert eksportvolum på grunn av kvotekutt, men økte priser bidro til å dempe nedgangen. Makrell og reker hadde derimot en økning i eksportverdien.
2 måneder siden
Norsk fiskeeksport til USA har hatt en rekordstart på året, drevet av økt etterspørsel og gunstige markedsforhold. Eksporten av laks økte betydelig på grunn av høyere slaktevolum og god kvalitet. Snøkrabbe opplevde en markant prisøkning, og USA er nå det største markedet. Kongekrabbe-eksporten har også økt, med rekordhøye priser grunnet begrenset tilgjengelighet. Usikkerhet knyttes til mulige effekter av USAs tollbarrierer mot Canada, men foreløpig er det ingen tegn til hamstring eller panikk i bransjen.
4 måneder siden
Norges sjømateksport satte ny verdirekord i 2024, med en total eksportverdi på 175,4 milliarder kroner. Dette til tross for utfordringer som kvotekutt for torsk og produksjonsproblemer for laks. Valutaeffekter var en viktig bidragsyter til veksten, selv om prisene på enkelte arter falt. Laks dominerte eksporten, mens Kina var det største vekstmarkedet. Det var en nedgang i eksporten av vill torsk, men en økning i oppdrettstorsk. Fiskeriministeren har varslet en stortingsmelding om oppdrett i 2025, som kan føre til endringer i regelverket.
2 måneder siden
Norsk sjømateksport setter nye rekorder i februar, med en total eksportverdi på 14,1 milliarder kroner. Dette skyldes en kombinasjon av en svak krone, høye laksevolumer og økt eksport til USA. Sanksjoner mot Russland har gjort Norge til den eneste leverandøren av kongekrabbe til USA, noe som har ført til rekordhøye priser og en historisk måned for kongekrabbeeksport. Storbritannia utmerker seg også som et voksende marked for norske pillede reker.
4 måneder siden
Norsk sjømateksport oppnådde rekordhøye 175,4 milliarder kroner i 2024, til tross for en vanskelig start på året. Totalt ble 2,8 millioner tonn sjømat eksportert til 152 land, med Polen som største marked og laks som største eksportvare. Selv om det var en nedgang i omsetningen i første halvår, snudde trenden i andre halvår. Det var betydelig vekst i eksporten av reker, mens kongekrabbe opplevde et fall. Sjømatrådet ser potensial for vekst i USA og Kina i 2025, men reduserte torskekvoter og et usikkert geopolitisk bilde kan påvirke eksporten. 2024 var også et krevende år for lakseprodusenter med biologiske utfordringer og lavere priser.
4 måneder siden
Norsk sjømateksport opplevde et rekordår i 2024, med en totalverdi på 175,4 milliarder kroner. Til tross for dette spiser nordmenn fortsatt betydelig mer rødt kjøtt enn fisk. En undersøkelse viser at nordmenn spiser nesten tre ganger så mye rødt kjøtt som fisk, og at fiskekonsumet har gått ned de siste ti årene. Prisøkningen på sjømat, som har økt med over 50 prosent siden 2015, er en viktig årsak til at mange velger rimeligere kjøttprodukter. Samtidig er det stor etterspørsel etter norsk sjømat i utlandet, spesielt i Kina, som er et stort vekstmarked. Norges sjømatråd jobber for å øke sjømatkonsumet i Norge ved å fremme enkle retter og hurtigmat som sushi.
3 måneder siden
Norsk sjømatnæring følger spent med på Donald Trumps inntreden som president i USA, men er i utgangspunktet ikke bekymret for økt toll. USA er et viktig marked for norsk sjømat, spesielt laks, med en eksportverdi på 13,3 milliarder kroner i 2024. Tollen på norsk sjømat til USA er i dag svært lav. Norge eksporterte varer for 62 milliarder kroner til USA i fjor, mens importen fra USA var på 83 milliarder kroner. Nedgangen i import av amerikanske biler til Norge er markant, mens Kina øker sin andel av bilimporten.
2 måneder siden
Donald Trumps innføring av toll på varer fra Mexico og Canada, samt økning av Kina-tollen, kan føre til at flere varer kommer til Europa, ifølge sjeføkonom Kyrre Knudsen. Han mener økte tollsatser er dårlig nytt for verdensøkonomien, men påpeker at Norge er heldig med sine eksportprodukter som olje og gass, fisk og metaller. Knudsen sier at Norge er utsatt for endringer i verdenshandelen, men at eksportinntektene er rekordhøye.
1 måned siden
USA innfører 16 prosent toll på norske varer som følge av et handelsunderskudd. Tollsatsene beregnes ved å ta handelsunderskuddet, dele det på verdien av importerte varer, deretter dele på to, og til slutt runde opp til nærmeste hele tall. Næringsminister Cecilie Myrseth bekrefter tollsatsen og dens implementering i april. Tiltaket vil ramme norske bedrifter som eksporterer varer for over 60 milliarder kroner til USA årlig, spesielt de som er avhengige av det amerikanske markedet. Fisk og mineralolje er blant de største eksportvarene som vil bli berørt.
3 måneder siden
Norge opplevde en rekordhøy import av egg i 2024, med over 4000 tonn importert, ifølge tall fra SSB. Dette er en syvdobling fra 2023. Spesielt første halvår var preget av høy import grunnet eggmangel, med en topp i mai på 749 tonn. Selv om importen forventes å synke i 2025, vil det fortsatt være et importbehov i første halvår, ifølge Nortura. Nedsatt toll for import av egg er forlenget. Det forventes en økning i salg og tilførsel til eggepakkeriene i 2025.
3 måneder siden
Norsk våpeneksport har satt ny rekord i 2024, hovedsakelig drevet av økt salg til NATO-land. Den totale eksportverdien er 7,9 milliarder kroner, en økning fra året før. USA og Ungarn er de største importørene, mens eksporten til land utenfor NATO har gått ned. Australia utmerker seg med en markant økning i importen av norske våpen, og er nå Norges viktigste marked utenfor NATO. Eksporten til Ukraina har falt noe, men landet er fortsatt en betydelig mottaker.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler rekordhøye priser på torsk som skyldes reduserte kvoter og dårlig vær. Eksportprisene har nådd historiske nivåer, men fiskekjøpere frykter likevel vanskelige tider fordi kvotenedgangen er betydelig. Forbrukerne merker også prisøkningen og velger rimeligere alternativer. Samtidig mener Noregs sjømatråd at Norge som eksportnasjon er vinneren, selv om de erkjenner at de høye prisene kan være utfordrende for mange. Fiskere melder at prisene kompenserer for kvotenedgangen.
2 måneder siden
Norge opplevde rekordhøy import og eksport av tjenester i fjerde kvartal 2024. Importen av tjenester beløp seg til 109 milliarder kroner, mens eksporten var på nesten 127 milliarder kroner, noe som resulterte i en tjenestebalanse på 18 milliarder kroner. Sjøtransporttjenester utgjorde en betydelig del av eksporten, men opplevde en liten nedgang fra forrige kvartal. Mesteparten av importen kom fra EU, Norden og Europa, mens eksporten primært gikk til de samme regionene.