Dublin vil stoppe turister fra å ta på Molly Malone-statue
En populær statue i Dublin opplever slitasje grunnet en uheldig skikk blant turister. Bystyret i byen tar nå grep for å beskytte kunstverket.
En populær statue i Dublin opplever slitasje grunnet en uheldig skikk blant turister. Bystyret i byen tar nå grep for å beskytte kunstverket.
Statuen av Molly Malone, som står i Suffolk Street i Dublin og representerer en figur fra en kjent irsk sang, har blitt en turistattraksjon. En skikk har utviklet seg der turister tar på statuens bryster i troen på at det bringer lykke.
Dette har imidlertid ført til betydelig misfarging og slitasje på statuen, med skader som kan koste tusenvis av euro å reparere. Bystyret i Dublin har nå bestemt seg for å sette foten ned.
Som et pilotprosjekt er to personer plassert ved statuen for å gi vennlige påminnelser til besøkende om å unngå berøring. Ifølge Ray Yates fra bystyrets kulturavdeling vurderes også andre tiltak, inkludert å flytte statuen innendørs, for å bevare den.
Ray Yates
Bystyret i Dublin
The Guardian
BBC
Dublin
Suffolk Street
Irland
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
133 kardinaler har startet konklavet i Det sixtinske kapell for å velge etterfølgeren til pave Frans, som døde i april. Prosessen, som krever to tredjedels flertall, foregår i hemmelighet bak lukkede dører, og resultatet av stemmerundene signaliseres med enten sort eller hvit røyk. Diskusjoner om kandidatenes profil og geografiske bakgrunn pågår, og valget følges med stor internasjonal interesse. Blant de spente er også Romas hjemløse, som håper den nye paven vil videreføre Frans' engasjement og omsorg for de fattige.
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert betydelig etter et terrorangrep på turister i Kashmir i april, som India anklager Pakistan for. India har svart med rakettangrep mot det de hevder er terroristleire i Pakistan, mens Pakistan hevder sivile mål ble truffet og at de har skutt ned indiske jagerfly. Det rapporteres om intens skyting og tap på begge sider langs grensen. FN og flere land oppfordrer til tilbakeholdenhet og dialog for å unngå en fullskala krig mellom de to atommaktene, da en eskalering kan få katastrofale globale konsekvenser.
LO-kongressen preges av viktige veivalg og et lederskifte, der Kine Asper Vistnes overtar som leder for en organisasjon i endring. Kongressen har vedtatt å gi økonomisk støtte til partiet Rødt, samtidig som Senterpartiets støtte ble redusert. Blant de sentrale sakene er en krevende reform av avtalefestet pensjon (AFP) og et internt press fra flere forbund om full økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, noe LO-ledelsen og regjeringen advarer mot. Under kongressen har også statsminister Jonas Gahr Støre og Frp-leder Sylvi Listhaug hatt en skarp debatt om næringspolitikk.
DNB rapporterte et overskudd på 10,8 milliarder kroner for første kvartal, men møter kritikk fra LOs sjeføkonom for å øke utlånsrentene mer enn innskuddsrentene. Internasjonalt er det fokus på USAs sentralbank, Federal Reserve, som forventes å holde styringsrenten uendret til tross for press fra president Trump om rentekutt. Samtidig gir nyheten om et mulig møte mellom finansministrene fra USA og Kina håp om fremgang i handelsforbindelsene, noe som skaper blandet utvikling på Wall Street.
Folkehelseinstituttet (FHI) uttrykker stor bekymring over en kraftig økning i antall personer smittet med antibiotikaresistente CPO-bakterier i Norge, med 305 tilfeller i fjor. Økningen knyttes hovedsakelig til utenlandsreiser og migrasjon. Samtidig viser en ny studie at muggsoppen aspergillus, som kan forårsake alvorlig sykdom hos personer med svekket immunforsvar, sprer seg nordover mot Europa, trolig som følge av klimaendringer. Dette øker bekymringen for nye helsetrusler.
Det er økende bekymring for utenlandsk påvirkning og grenseoverskridende kriminalitet i Norge. Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer og deres barn i Norge, som en del av en global undertrykkelseskampanje. Samtidig advarer svenske politikere Norge mot faren for å utvikle en alvorlig gjengkriminalitetskrise, da kriminelle nettverk opererer på tvers av grensene. I tillegg har norsk politi avdekket et drapskomplott mot en norsk gjengleder, angivelig bestilt fra et kriminelt miljø og planlagt utført av en svensk tenåring.
5 dager siden
Ferieøya Mallorca innfører strengere regler for turister for å håndtere massiv besøksstrøm. Spesielt i hovedstaden Palma må besøkende forholde seg til nye forskrifter og lokale ønsker.
3 måneder siden
Glyptoteket i København opplever utfordringer med besøkende som kler av seg eller poserer med antikviteter for å ta bilder. Dette skjer etter en hendelse der en influenser ble nektet adgang på grunn av lett bekledning. Museet rapporterer om episoder med halvnakne gjester, bruk av uerstattelige gjenstander som rekvisitter, og at garderoben brukes som skifterom. Museets kommunikasjonsjef sier at dette forstyrrer andre besøkende og skaper utfordringer for de ansatte. Museet understreker at hovedformålet med et besøk bør være å oppleve kunsten, ikke å ta bilder.
4 måneder siden
Ordføreren i Porsgrunn, Janicke Andreassen, har uttrykt at statuen av influenceren Oskar Westerlin kan få plass i hjembyen, forutsatt at skadene på statuen repareres. Statuen, som opprinnelig ble ulovlig plassert i Vigelandsparken i Oslo, ble fjernet av Bymiljøetaten og skadet under transport. Westerlin ønsker nå å plassere statuen i Porsgrunn, og ordføreren har respondert positivt på forespørselen med humor og åpenhet. Kommunen vil vurdere en egnet plassering for statuen, som anses som et bidrag til å sette byen på kartet. Prosjektet følges med interesse av både kommunen og Westerlin selv.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler turisters reaksjoner på høye priser i norske skianlegg, spesielt i Hemsedal og Trysil, hvor dagskort kan koste over 700 kroner. Prisene sammenlignes med utlandet, og turister vurderer alternativer som sesongkort og Airbnb for å spare penger. Enkelte påpeker at det er dyrt å drive skianlegg i Norge, og at anleggene forsøker å tilby mer enn bare skikjøring, som terrengparker og bedre serveringssteder. Artikkelen forteller også om en 16-åring som fikk bindingen ødelagt, men raskt fikk hjelp på Geilo. Slaatta Skisenter tilbyr også gratis hjelmer for å øke sikkerheten.
2 måneder siden
Preikestolen og Reinebringen vurderer å endre lovverket for å begrense turisttilstrømmingen på de mest populære tidspunktene. Stiftelsen Preikestolen ønsker et makstak på 6000 turister per døgn, mens Reinebringen også vurderer tiltak for å redusere trengsel. Begrunnelsen er hensynet til sikkerhet og kvaliteten på opplevelsen. DNT mener restriksjoner bør være siste utvei, og regjeringen vil ikke endre allemannsretten, men åpner for at kommunene kan regulere ferdselen gjennom parkeringsplasser og busstilbud.
4 måneder siden
Gran Canaria innfører nye tiltak for å håndtere den store turistmengden til Roque Nublo, en populær steinformasjon på øya. Besøkende må nå reservere plass på forhånd, og det blir innført inngangskontroll. Parkeringsmuligheter nær fjellet fjernes, og en ny parkeringsplass med plass til 120 biler etableres et stykke unna. Herfra vil besøkende bli fraktet med buss til fjellet, noe som skal redusere trafikkbelastningen. Øyrådet ønsker med tiltakene å beskytte det naturlige miljøet, forbedre besøkskvaliteten og sikre trygghet for både turister og lokale innbyggere. Søppelproblemer og trafikkkaos har vært blant utfordringene tiltakene skal løse.
27 dager siden
Statens vegvesen har vedtatt et forelegg på 200.000 kroner etter å ha knust en samisk offerstein i forbindelse med trafikksikkerhetsarbeid i Nesseby. Sametingsråd Runar Myrnes Balto anmeldte forholdet på vegne av Sametinget, og kalte det kulturminnekriminalitet. Vegvesenet erkjenner feilen, beklager hendelsen og har iverksatt tiltak for å unngå lignende hendelser i fremtiden. Tiltakene inkluderer en kartlegging av kulturminner langs riksveiene i Nord-Norge og endring av interne rutiner. Vegvesenet skal også fjerne en steinfylling som ble lagt over en fredet steinalderboplass i Porsanger.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler problemet med bruk av piggsko og brodder innendørs, som fører til kostbare skader på gulv og farlige situasjoner. Det påpekes at piggene, som er ment for å hindre fall utendørs, kan gjøre gulv glatte innendørs, spesielt på fliser. Skadene på gulv, både i private hjem og offentlige bygg, beløper seg til millioner årlig. Det oppfordres til økt bevissthet og ansvarlighet, samt tiltak som plakater, tørkematter og lånetøfler for å beskytte gulvene. Det understrekes at dette ikke bare er en uvane, men også hærverk.
4 måneder siden
Influenceren Oskar Westerlin oppdaget tirsdag at statuen han hadde plassert i Frognerparken, og som senere ble fjernet av Bymiljøetaten, var betydelig skadet. Statuen manglet hender, føtter og deler av nesen og penisen. Westerlin hevder skadene må være påført med vilje, mens Bymiljøetaten forklarer at de trolig oppsto under fjerning og transport. Statuen, som opprinnelig ble plassert uten tillatelse, har tidligere skapt debatt og oppmerksomhet i sosiale medier. Westerlin vurderer å anmelde Bymiljøetaten for hærverk og planlegger å reparere statuen, som han håper kan få en ny plassering i Porsgrunn.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg hvorfor nasjonalt ID-kort kun er gyldig i fem år, mens pass er gyldig i ti år for voksne, selv om prisen er den samme. Politiet begrunner forskjellen med at ID-kortet er mer utsatt for slitasje på grunn av hyppigere bruk. DinSide stiller seg kritisk til dette, og viser til at deres ID-kort ikke viser tegn til slitasje etter flere års bruk. Politiet oppfordrer publikum til å sjekke utløpsdatoen på sine reisedokumenter og bestille time for fornyelse i god tid. Det er per dags dato ingen planer om å endre gyldighetstiden på ID-kort og pass.
4 måneder siden
Statens vegvesen tester ut elektriske anleggsmaskiner i et pilotprosjekt på riksvei 94 ved Hammerfest, med mål om å redusere utslipp. Prosjektet viser at elektriske dumpere kan fungere med tilstrekkelig lading, men entreprenører advarer om at teknologien er for dyr og ikke moden for store veiprosjekter. De peker på mangel på strømkapasitet og ladeinfrastruktur, spesielt i nord, som store utfordringer. Vegvesenet vil likevel stille økende miljøkrav til entreprenører, mens entreprenørene mener biodiesel er en bedre løsning for å nå det grønne skiftet.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende protester mot overturisme i Spania, spesielt på Mallorca, hvor lokalbefolkningen demonstrerer mot høye boligpriser og leiekostnader som de mener skyldes turisme. Samtidig forbereder Mallorca seg på å ta imot et stort antall britiske turister i påsken. Protestgrupper retter kritikk mot hotelleiere og investorer, og beskylder dem for å ødelegge øya. Eiendomsbransjen på sin side fordømmer hærverk mot deres kontorer og avviser anklager om å være ansvarlige for boligkrisen. En turismeforsker foreslår at folk bør vurdere å feriere nærmere hjemme for å redusere presset på populære turistmål.
13 dager siden
Fylkestinget i Møre og Romsdal har vedtatt å bruke bompenger til rassikring av turistvegen Trollstigen etter at den måtte stenge forrige sesong på grunn av rasfare. Stengingen skjedde etter at en stein raste ned og traff en bil, noe som førte til at veien ble stengt resten av sesongen og rammet det lokale reiselivet. Vedtaket ble fattet med 35 mot 12 stemmer og er en prinsippavklaring som nå skal sendes til Stortinget for endelig godkjenning. Enkelte politikere mener midlene heller bør komme fra fylkeskommunens rassikringsmidler eller at staten tar ansvaret, og peker på utfordringer med å få inn bompenger fra utenlandske turister. Reiselivsledere er positive til vedtaket og fremhever Trollstigens viktige rolle for både reiseliv og lokalsamfunn i regionen.
2 dager siden
To store ørneskulpturer fra «Ringenes Herre»-universet fjernes fra flyplassen i Wellington. Fjerningen skjer i forbindelse med oppussing av terminalen og vekker reaksjoner blant fans.
3 måneder siden
Ukjente personer har tagget peacetegn på statuen av Carl Johan utenfor Slottet og på Løvebakken utenfor Stortinget natt til søndag. Hærverket ble utført med neongrønn spraymaling. Politiet i Oslo etterforsker saken, men har foreløpig ingen mistenkte. Peacetegnene er fortsatt synlige søndag morgen, selv om noe av taggingen ved Slottet er vasket vekk. En turist som ble intervjuet av Avisa Oslo, beskriver taggingen som respektløs, men samtidig effektiv for å få frem et budskap.