Kina anklages for å kartlegge norske barn og dissidenter
En uigurisk flyktning i Norge hevder Kina kartlegger norske barn og dissidenter. Dette er en del av et større globalt mønster av transnasjonal undertrykkelse.
En uigurisk flyktning i Norge hevder Kina kartlegger norske barn og dissidenter. Dette er en del av et større globalt mønster av transnasjonal undertrykkelse.
Adiljan Abdurihim, en uigurisk flyktning og IT-konsulent i Oslo, hevder kinesiske myndigheter kartlegger uigurer og deres barn i Norge, inkludert norske statsborgere. Han viser til et skjema sendt via WeChat som ber om detaljer om barnas lærere og klassekamerater. Dette er en del av prosjektet "China Targets", et globalt samarbeid som avslører Kinas metoder for å undertrykke kritikere i utlandet, inkludert trakassering og press mot familier i Kina.
En uigur i Norge skal ha mottatt bilder tatt i Norge, sendt til familien i Kina av kinesisk politi for å presse vedkommende til å stoppe politisk aktivitet. PST bekrefter at autoritære stater, inkludert Kina, driver transnasjonal undertrykkelse i Norge gjennom kartlegging, cyberangrep og informasjonsinnhenting.
Kinas ambassade i Oslo og utenriksdepartementet avviser anklagene som grunnløse rykter og bakvasking, og hevder Kina respekterer andre lands suverenitet og ikke blander seg i indre anliggender. Datatilsynet har også en pågående sak om mulig ulovlig videoovervåkning fra Kinas ambassade i Oslo.
Adiljan Abdurihim
Katja Drinhausen
Adrian Zenz
Inger Haugland
Guo Jiakun
Den norske Uighurkomiteen
VG
International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)
Uyghur Transitional Justice Database (UTJD)
Kinas ambassade i Oslo
Norge
Kina
Oslo
Øst-Turkestan
Xinjiang
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert kraftig etter et terrorangrep i Kashmir. India har svart med militære aksjoner mot pakistanskkontrollert område, mens Pakistan har gjengjeldt og hevder å ha skutt ned indiske fly. Det meldes om tap på begge sider og intens skyting langs grensen. Norske politikere og det internasjonale samfunnet uttrykker dyp bekymring for situasjonen mellom atommaktene og oppfordrer til deeskalering. Frykten for en større konflikt er reell, selv om eksperter anser full krig som mindre sannsynlig foreløpig.
Pavevalget, konklavet, har startet i Det sixtinske kapell i Vatikanet, hvor 133 kardinaler er isolert for å velge etterfølgeren til avdøde pave Frans. Prosessen foregår i strengt hemmelighold, og en kandidat må oppnå to tredjedels flertall. Resultatet signaliseres med røyk fra brente stemmesedler – hvit røyk betyr at en ny pave er valgt. Diskusjonene forventes å omhandle kandidatenes profil og geografiske bakgrunn.
World Central Kitchen (WCK) har stanset all matutdeling i Gaza grunnet mangel på forsyninger, da de ikke har fått fylle lagrene etter Israels grensestenging. Samtidig har Israels statsminister Netanyahu bekreftet planer om en utvidet bakkeoffensiv på Gazastripen, med sikte på permanent militær tilstedeværelse. Norges utenriksminister kaller utviklingen ekstremt alvorlig, og eksperter peker på USAs rolle som avgjørende for Israels handlingsrom.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at nordmenn igjen må være forberedt på at krig kan ramme Norge, og peker på Russland som en farligere og mer uforutsigbar nabo. Han understreker at krig ikke anses som sannsynlig eller umiddelbart forestående, men at forberedelse er nødvendig for å sikre landets frihet. Uttalelsen kommer samtidig som regjeringen legger frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi.
Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer, deres barn og andre dissidenter i Norge, inkludert norske statsborgere. Avsløringer tyder på innsamling av informasjon om barns skolegang og bruk av pressmidler mot familier i Kina. PST bekrefter at autoritære stater, inkludert Kina, driver transnasjonal undertrykkelse i Norge. Kinas ambassade avviser anklagene.
USAs president Donald Trump har signert en presidentordre som forbereder politi og militære på å håndtere folkelige opprør. Ordren pålegger utredning av hvordan militære styrker kan brukes innenlands og identifisering av militært utstyr til støtte for lokalt politi. Lokale myndigheter trues med straff ved motstand mot føderale direktiver. Kritikere frykter ordren kan misbrukes, mens forsvarere hevder den er for å slå ned på kriminelle.
8 dager siden
Konfidensielle politidokumenter avslører Kinas metoder for å undertrykke kritikere i inn- og utland. Over 100 ofre på fem kontinenter deler sine historier om press og overvåkning.
12 dager siden
Eksperter og PST advarer mot kinesiske nettverk som kan true norsk sikkerhet. Nettverkene er knyttet til det kinesiske Enhetsfrontdepartementet og opererer ofte skjult for å samle informasjon og fremme kommunistpartiets interesser. To kinesiske forretningsmenn har vært sentrale i å knytte kinesiske statlige selskaper til aktører i Kirkenes, men det er ikke funnet ulovligheter i deres virksomhet. PST innrømmer at de ikke har full oversikt over kinesiske mellommenn i Norge, som kan fungere som bindeledd for politisk og økonomisk påvirkning. Tidligere PST-leder og advokat Hedvig Moe påpeker at norsk lovverk ikke er tilpasset denne typen trusler, da mye av Kinas etterretning ikke er straffbar etter dagens regler. Regjeringen har igangsatt en sikkerhetsgjennomgang av Kirkenes havn, samtidig som lokalpolitikere får motstridende råd om kinesiske investeringer og samarbeid.
2 måneder siden
Nasjonale trusselvurderinger avdekker sårbarheter knyttet til moderne kjøretøy. NSM advarer mot sensitive samtaler i biler, da de kan overvåkes og misbrukes. Fjernstyring av kjøretøy kan misbrukes, og Kina mistenkes for å kunne stenge ned kinesiske biler i Norge. Salget av Bergen Engines til Russland kunne gitt dem kontroll over norsk marine. Biler samler inn data om samtaler, vekt, puls og lokasjoner, som sendes til produsentene. Kinesisk cyberstyrke utvikler kapasitet til å sabotere vestlig infrastruktur.
3 måneder siden
Gulating lagmannsrett skal avsi dom i en omfattende overgrepssak der en far, mor, storebror og en nabo er tiltalt for grove og gjentatte overgrep mot tre barn. Saken startet med bekymringsmeldinger til barnevernet om kontakt mellom en mann og en ung jente, og eskalerte under etterforskningen. Politiet fant urovekkende søkehistorikk på farens telefon, som tidligere var domfelt for nedlasting av overgrepsmateriale. Under avhør begynte barna å fortelle om overgrep der hele familien var involvert. Forsvaret argumenterer med at barnas forklaringer kan være påvirket, mens påtalemyndigheten mener barna har løyet om sine egne foreldre over flere år. Saken har skapt steile fronter, og farens forsvarer beskriver etterforskningen som en kampanje.
3 måneder siden
Den kinesiske KI-plattformen DeepSeek har skapt bekymring på grunn av sin omfattende datainnsamling og lagring i Kina. Tjenesten samler inn personopplysninger, inkludert IP-adresser og tastetrykk, og deler data med kinesiske myndigheter. Flere mediehus har frarådet sine ansatte å bruke appen, og en KI-ekspert beskriver den som skremmende. DeepSeek sensurerer også informasjon som er kritisk til kinesiske myndigheter, noe som har ført til sterk kritikk.
3 måneder siden
Den nye kinesiske AI-tjenesten DeepSeek sensurerer informasjon om temaer som er sensitive for Kina, inkludert spørsmål om president Xi Jinping og hendelser som setter landet i et dårlig lys. Ifølge en ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt, bruker Kina teknologi for å kontrollere narrativet og fremme egne interesser, både innenfor og utenfor landets grenser. Kinesiske teknologiselskaper er underlagt statlig kontroll og samarbeider med etterretning, noe som gir Kina unike muligheter til å bruke sosiale medier og andre plattformer i sin påvirkningsstrategi. Et eksempel er bruken av TikTok for å påvirke unge mennesker på Taiwan.
1 måned siden
Siggerud IL har trukket alle lag som er et resultat av samarbeidet med det private fotballakademiet Team Next Norway (TNN). TNN-grunnlegger John Ole Dybdal kritiserer avgjørelsen og mener klubben hindrer barn i å spille fotball. Han anklager også Norges Fotballforbund (NFF) for trakassering og for å aktivt jobbe mot akademiet. NFF mener TNN utfordrer fundamentet for norsk idrett ved å forsøke å få tilgang til deres infrastruktur samtidig som de distanserer seg fra deres verdigrunnlag. NFF Oslo avviser at de har gitt beskjed om at klubber ikke skal spille mot private aktører, men bekrefter dialog med klubber om treningskamper mot private aktører.
3 måneder siden
En ny kinesisk AI-tjeneste, DeepSeek, sensurerer informasjon om temaer som er sensitive for Kina, inkludert spørsmål om president Xi Jinping og historiske hendelser som massakren på den himmelske freds plass. Ifølge en ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt, bruker Kina teknologi for å kontrollere narrativet og fremme egne interesser, både innenfor og utenfor landets grenser. Kinesiske teknologiselskaper er underlagt streng statlig kontroll og pålagt å samarbeide med etterretning. Dette gir Kina muligheten til å bruke plattformer som DeepSeek og TikTok for å påvirke meninger, for eksempel ved å fremme Kina-vennlig argumentasjon blant unge på Taiwan.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Kinas omfattende cyberangrep mot USA og andre land. Det amerikanske finansdepartementet ble utsatt for et massivt angrep, der sensitiv informasjon kan ha blitt kompromittert. Kina har bygget opp et stort cyberkrigføringsprogram med både statlige og private aktører. Hackergruppen Volt Typhoon har angrepet amerikansk infrastruktur og militære mål. Kinesiske hackere har også forsøkt å infiltrere telekommunikasjonen til amerikanske politikere, inkludert Donald Trump. I tillegg har Norge opplevd flere cyberangrep fra Kina, rettet mot både statlige og private aktører. Artikkelen understreker at Kinas cyberprogram er omfattende og langsiktig, og at de rekrutterer unge hackere gjennom talentkonkurranser.
1 måned siden
Sverige har innført forbud mot kinesiske busser grunnet risiko for menneskerettighetsbrudd og tvangsarbeid. Samtidig importerer Norge et stort antall kinesiske busser, noe som vekker bekymring for potensiell fjernstyring fra Kina. Frp-leder Sylvi Listhaug krever nå en redegjørelse fra statsminister Jonas Gahr Støre om sikkerheten og beredskapsmessige implikasjoner. Ruter følger gjeldende anskaffelsesregelverk og har ingen planer om å innføre et tilsvarende forbud som i Sverige. Antallet kinesiske busser i Norge har økt kraftig det siste året.
5 dager siden
Et økende antall lærere i Osloskolen ber om innsyn i sine personalmapper. Dette skjer etter påstander om at opplysninger lagres uten ansattes viten, noe Utdanningsetaten avviser.
2 måneder siden
Etter at Sophie Elise Isachsen ble meldt til barnevernet basert på innhold i sosiale medier, har flere kjendiser tatt henne i forsvar. Bekymringsmeldingen omhandlet blant annet ferieturer og eksponering av barn i sosiale medier, men barnevernet henla saken. Dette har ført til en debatt om anonyme bekymringsmeldinger, der noen mener det er viktig for å avdekke alvorlige tilfeller, mens andre frykter misbruk. Kjendiser uttrykker støtte til Isachsen, men understreker samtidig viktigheten av å melde fra ved reell bekymring for barns velferd. Barne- og familieetaten påpeker at anonymitet kan senke terskelen for å melde, men understreker at de vurderer alle meldinger nøye.
11 dager siden
KrF ønsker å forby Pride-flagget i norske skolegårder. Dette forslaget møter sterk motstand fra flere hold.
2 måneder siden
13 elever rammet av skolenedleggelser i Innlandet har klaget fylkeskommunen og Kunnskapsdepartementet inn for Sivilombudet, og mener vedtaket bryter med menneskerettighetene. Advokat John Christian Elden fremhever at hensynet til barnets beste må vektlegges mer. Fylkestinget i Innlandet vedtok i fjor å legge ned flere videregående skoler. Klagerne frykter lang reisevei vil true retten til utdanning, og at elevene ikke har blitt hørt i prosessen. Elden kritiserer Kunnskapsdepartementets lovlighetskontroll.
4 måneder siden
Høyre-politiker Sveinung Stensland kritiserer regjeringen for manglende tiltak mot kinesiske plattformer som Temu, som han mener skaper urettferdig konkurranse og truer forbrukersikkerhet. Han har sendt et spørsmål til næringsminister Cecilie Myrseth, som må besvares i Stortinget. Stensland peker på tre hovedproblemer: brudd på kjemikalie- og sikkerhetsstandarder, unngåelse av toll og manglende overholdelse av åpenhets- og åndsverkslover. Han viser til eksempler som kopiering av norske produkter, inkludert en garnbutikk. USA og EU har allerede innført tiltak mot slike plattformer, mens regjeringen har varslet en ny handelsmelding uten å konkretisere tiltak mot Temu.