Dødelig sopp sprer seg nordover, knyttes til klimaendringer
Ny forskning indikerer at en potensielt dødelig sopp, aspergillus, sprer seg nordover. Klimaendringer pekes på som en mulig årsak til denne spredningen.
Ny forskning indikerer at en potensielt dødelig sopp, aspergillus, sprer seg nordover. Klimaendringer pekes på som en mulig årsak til denne spredningen.
En ny studie fra Universitetet i Manchester, omtalt av Sky News, indikerer at muggsoppen aspergillus, som forårsaker sykdom hos millioner i tropiske strøk, kan spre seg nordover mot Europa og Asia. Forskere, inkludert hovedforfatter dr. Norman van Rhijn, mener global oppvarming og CO2-utslipp er en sannsynlig årsak til denne spredningen.
Soppen, som allerede finnes naturlig i Norge, kan forårsake sykdommen aspergillose, primært hos personer med svekket immunforsvar. Symptomer kan inkludere betennelse i lunger og bihuler, og i sjeldne tilfeller spredning til indre organer, noe som kan være livstruende. Spesialist i allmennmedisin, Kaveh Rashidi, bekrefter at soppen sprer seg mer nordover.
Det er bekymring for at økt utbredelse kan føre til resistens mot soppdrepende medisiner. Studien er finansiert av Wellcome Trust, men er ennå ikke fagfellevurdert.
Kaveh Rashidi
Norman van Rhijn
Universitetet i Manchester
Sky News
Folkehelseinstituttet (FHI)
Wellcome Trust
Forskning.no
Europa
Afrika
Sør-Amerika
Asia
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Russlands markering av Seiersdagen 9. mai preges av frykt for ukrainske angrep, samtidig som Ukraina hevder Russland brøt sin egen ensidige våpenhvile kun timer etter at den trådte i kraft. Våpenhvilen, som skulle vare fra 8. til 11. mai, ble avvist av Ukraina som et manipulasjonsforsøk. Militæreksperter ser et potensielt ukrainsk angrep som et strategisk mål for å ydmyke Putin, mens det også spekuleres i russiske falsk-flagg-operasjoner.
Statsminister Jonas Gahr Støre har lansert Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi, som beskriver dagens sikkerhetssituasjon som den mest alvorlige siden andre verdenskrig. Strategien erkjenner at amerikansk militær tilstedeværelse i Europa ikke lenger kan tas for gitt, og understreker at Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet. Norge vil styrke samarbeidet med europeiske allierte, men anerkjenner fortsatt avhengigheten av amerikansk støtte.
USAs president Donald Trump har varslet en kunngjøring torsdag om en stor handelsavtale med et «stort og høyt respektert land». Medier rapporterer, basert på anonyme kilder, at avtalen trolig er inngått med Storbritannia. Trump beskriver dette som den første av mange kommende avtaler. Nyheten har ført til positive reaksjoner i aksjemarkedet og styrking av britisk pund.
President Donald Trump har utstedt en ordre for å fjerne programmer for mangfold, rettferdighet og inkludering (DEI) og det han anser som «woke» ideologi fra Smithsonian-institusjonen og andre museer. Ordren, «Gjenopprett sannhet og fornuft til amerikansk historie», hevder at det har vært et forsøk på å omskrive USAs historie negativt. Visepresident J.D. Vance skal lede gjennomføringen ved Smithsonian.
Det er rapportert om ildutveksling mellom indiske og pakistanske soldater langs kontrollinjen i Kashmir, samt en eksplosjon i Lahore, Pakistan. Hendelsene følger nylige indiske luftangrep mot mål i Pakistan, som var et svar på et angrep i indiskkontrollert Kashmir. Konflikten har ført til minst 43 drepte og økt frykt for eskalering mellom de to atommaktene.
Miljødirektoratet har avdekket fire alvorlige avvik hos Equinor etter oljeutslippet fra Njord A-plattformen i desember 2024. Kritikken retter seg mot sen oppdagelse av utslippet, mangelfull beredskapsrespons, utilpasset oljevernplan og for tidlig avslutning av oppfølgingen av forurensningen. Direktoratet ser alvorlig på funnene og har bedt Equinor om en tilbakemelding.
4 måneder siden
Norske hudleger rapporterer en økning i tilfeller av den resistente hudsoppen «Trichophyton indotineae». Soppen, som trolig stammer fra Sørøst-Asia, gir hissig kløe og utslett, og er vanskelig å behandle med vanlige midler. Hudleger fra hele Europa utveksler erfaringer for å finne nye behandlingsmetoder. Soppen smitter ved langvarig hudkontakt og kan overleve lenge på overflater. Utviklingen av antibiotikaresistens er en global helsetrussel, og det jobbes med å begrense bruken av kombinasjonskremer som kan bidra til resistens.
27 dager siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om en økning i resistente soppinfeksjoner og mangel på tilstrekkelige medisiner og diagnostiske verktøy. Flere sopper er nå på WHOs «verstingliste» over kritiske patogener, deriblant candida auris. Infeksjonene rammer spesielt pasienter med svekket immunforsvar, og WHO påpeker at manglende diagnostisering, spesielt i fattigere land, gjør det vanskelig å gi riktig behandling. Eksperter understreker at resistensen utvikler seg raskere enn utviklingen av nye medisiner, og kaller det en stille pandemi.
16 dager siden
Pollensesongen starter tidligere og varer lenger i mange deler av verden, inkludert Norge, på grunn av varmere temperaturer og mer ekstremvær. I Norge begynner sesongen nå over en måned tidligere enn for tretti år siden, og det forventes at den kan starte enda tidligere i fremtiden, med mulighet for "julepollen" i desember. Økte mengder pollen og lengre sesonger fører til større belastning for allergikere og samfunnet. Ekstreme værfenomener som tordenvær kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner, som tordenvær-astma, et fenomen som har ført til dødsfall i Australia. Selv om tordenvær-astma ikke er vanlig i Norge i dag, kan slike hendelser bli mer vanlige med klimaendringer. Forskere og eksperter advarer om at utviklingen er urovekkende og kan få store konsekvenser for folkehelsen.
7 dager siden
En ny studie viser at risikoen for å utvikle kjøttallergi etter flåttbitt avhenger av hvor du bor. Forskere har funnet en klar sammenheng mellom bosted og risikoen for alfa-gal-syndrom.
4 måneder siden
En ny, aggressiv hudsopp, Trichophyton indotineae, sprer seg raskt over hele verden og skaper bekymring blant hudleger. Soppen er resistent mot vanlige medisiner, noe som gjør den vanskelig å behandle. Den forårsaker rød, flassende og kløende hud, og smitter gjennom langvarig hudkontakt. Hudleger oppfordrer folk til å oppsøke lege ved mistanke om resistent hudsopp for å få riktig diagnose og behandling.
4 måneder siden
En studie fra Galway-universitetet viser at duftlys og stearinlys kan forurense inneluften med skadelige partikler og flyktige organiske forbindelser (VOC). Disse stoffene kan forårsake irritasjon i luftveiene, og langtidseksponering kan øke risikoen for alvorlige sykdommer som hjerteproblemer og lungekreft. Forskningen viser at konsentrasjonen av fine partikler kan overstige Verdens helseorganisasjons grenser med opptil 15 ganger. Norges Astma- og Allergiforbund (Naaf) advarer også mot bruk av stearinlys, da de kan forverre astma og allergi. For å redusere røykutvikling anbefales det å bruke lyseslukker eller knipe veken.
4 måneder siden
En svært smittsom hudsopp, Trichophyton indotinae, skaper bekymring på grunn av rask spredning og vanskelig behandling. Hudleger melder om økende tilfeller i Norge, men Folkehelseinstituttet har begrenset oversikt da soppinfeksjoner ikke er meldepliktige. Soppen gir kløende utslett på kroppen og er resistent mot vanlige soppmidler. Overforbruk av kremer kan ha bidratt til spredningen. Selv om infeksjonen ikke er farlig, kan den være svært plagsom og smittsom. God hygiene og klesvask ved 60 grader anbefales for å forebygge smitte.
5 dager siden
En ny forskningsstudie avdekker bekymringsverdige nivåer av luftforurensning i klatrehaller. Partikler fra klatresko bidrar til skadelig luft som kan være på nivå med høyt trafikkerte motorveier.
3 måneder siden
En ny studie viser at klimaendringer fører til en økning i rottebestanden i storbyer. Varmere temperaturer, spesielt om vinteren, gir rottene lengre tid til å formere seg og lete etter mat. I tillegg bidrar høy befolkningstetthet og lite vegetasjon til problemet. Flere norske byer, som Bergen, Tromsø og Oslo, har allerede store rotteproblemer. Rotter kan forårsake betydelige skader på infrastruktur, forurense mat og utgjøre en brannfare. Forskere oppfordrer myndighetene til å ta problemet på alvor og iverksette forebyggende tiltak, som å informere innbyggerne og sette opp feller.
1 måned siden
Artikkelen omhandler starten på pollensesongen og dens innvirkning på stadig flere nordmenn. Pollenanalytikere ved NTNU følger utviklingen nøye, og påpeker at et mer sterilt samfunn kan føre til økt allergi. Klimaendringer bidrar også til at pollensesongen starter tidligere. Norges Astma- og Allergiforbund understreker behovet for bedre pollenvarsling og utstyr for helsepersonell for å håndtere økningen i pollenallergi.
1 dag siden
Folkehelseinstituttet slår alarm om en betydelig økning i smittetilfeller av antibiotikaresistente bakterier i Norge. Spesielt bekymringsfullt er spredningen av CPO-bakterier, som er motstandsdyktige mot de fleste antibiotika.
7 dager siden
Klimaforskere og meteorologer ser på prognosene for sommeren i Europa og Norge. Mens Europa kan vente nye hetebølger, er vannrelaterte farer hovedbekymringen i Norge.
19 dager siden
Artikkelen forklarer hvorfor pollenallergi er vanligere i dag enn for 100 år siden. Overlege Sverre Steinsvåg peker på at mindre kontakt med mikrober, mer tid innendørs og global oppvarming er viktige faktorer. En finsk studie viser at barn i rikere land har mer allergi. Artikkelen fremhever også at finnene er langt fremme når det gjelder allergiprogram. I tillegg vurderer USA å gi opp forsøkene på å fremforhandle en fredsprosess mellom Russland og Ukraina.
2 måneder siden
En ny studie viser at Norges helseutgifter vil stige markant innen 2050, hovedsakelig på grunn av demens, hjerneslag og diabetes. Demenskostnadene alene kan øke med over 55 milliarder kroner. Forskere understreker viktigheten av forebygging, og peker på boliger, teknologi og helsepersonell som kritiske faktorer. Nasjonalforeningen for folkehelsen uttrykker bekymring for Norges beredskap, mens Helse- og omsorgsdepartementet mener Norge er forberedt, men fremhever utfordringer knyttet til personellmangel og behovet for å styrke folkehelsen.
4 måneder siden
En artikkel om den økende forekomsten av tarmkreft blant yngre i Norge. Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller av tarmkreft hos personer under 50 år, kun slått av Australia og USA. En kvinne ved navn Wenche, som selv fikk tarmkreft i ung alder, forteller om sin erfaring. Forskere er bekymret over utviklingen og mistenker at miljøfaktorer kan spille en rolle. Ahus oppretter et eget senter for å forske på årsakene og forbedre behandlingen for denne pasientgruppen. Studien viser en betydelig økning i tarmkrefttilfeller blant unge voksne i Norge de siste 30 årene.