Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om en økning i resistente soppinfeksjoner og mangel på tilstrekkelige medisiner og diagnostiske verktøy. Flere sopper er nå på WHOs «verstingliste» over kritiske patogener, deriblant candida auris.
Infeksjonene rammer spesielt pasienter med svekket immunforsvar, og WHO påpeker at manglende diagnostisering, spesielt i fattigere land, gjør det vanskelig å gi riktig behandling.
Eksperter understreker at resistensen utvikler seg raskere enn utviklingen av nye medisiner, og kaller det en stille pandemi.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En svært smittsom hudsopp, Trichophyton indotinae, skaper bekymring på grunn av rask spredning og vanskelig behandling. Hudleger melder om økende tilfeller i Norge, men Folkehelseinstituttet har begrenset oversikt da soppinfeksjoner ikke er meldepliktige. Soppen gir kløende utslett på kroppen og er resistent mot vanlige soppmidler. Overforbruk av kremer kan ha bidratt til spredningen. Selv om infeksjonen ikke er farlig, kan den være svært plagsom og smittsom. God hygiene og klesvask ved 60 grader anbefales for å forebygge smitte.
4 måneder siden
Norske hudleger rapporterer en økning i tilfeller av den resistente hudsoppen «Trichophyton indotineae». Soppen, som trolig stammer fra Sørøst-Asia, gir hissig kløe og utslett, og er vanskelig å behandle med vanlige midler. Hudleger fra hele Europa utveksler erfaringer for å finne nye behandlingsmetoder. Soppen smitter ved langvarig hudkontakt og kan overleve lenge på overflater. Utviklingen av antibiotikaresistens er en global helsetrussel, og det jobbes med å begrense bruken av kombinasjonskremer som kan bidra til resistens.
4 måneder siden
En ny, aggressiv hudsopp, Trichophyton indotineae, sprer seg raskt over hele verden og skaper bekymring blant hudleger. Soppen er resistent mot vanlige medisiner, noe som gjør den vanskelig å behandle. Den forårsaker rød, flassende og kløende hud, og smitter gjennom langvarig hudkontakt. Hudleger oppfordrer folk til å oppsøke lege ved mistanke om resistent hudsopp for å få riktig diagnose og behandling.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av antibiotika i Norge og faren for antibiotikaresistens. Kreftpasienten Janne er et eksempel på hva resistente bakterier kan føre til. Helsepersonell er bekymret for utviklingen og frykter at flere vil dø av resistente bakterier i fremtiden. Det er foreslått tiltak som kurs for leger for å redusere bruken og øke bevisstheten rundt problemet. Problemet er globalt og krever samarbeid mellom land.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer USAs utmelding fra Verdens helseorganisasjon (WHO), og hevder at dette svekker organisasjonens evne til å håndtere globale helseutfordringer. Det påpekes at klimaendringer forverrer helsekriser, og at USAs tilbaketrekning er bekymringsfull. WHOs rolle i håndteringen av pandemier og epidemier understrekes, og det advares om at en ny pandemi er sannsynlig. Uten amerikansk støtte vil verden være dårligere rustet til å møte fremtidige pandemier, noe som kan føre til at de sprer seg raskere og blir mer dødelige.
2 måneder siden
Antibiotikabruken i Norge har økt med 19 prosent fra 2021 til 2024. Fagfolk er bekymret fordi antibiotikaresistens anses som en av de største truslene mot global helse. Under pandemien ble bruken redusert grunnet smitteverntiltak, men har siden økt igjen. I 2024 ble det utlevert 25,5 millioner definerte døgndoser antibiotika, en økning fra 21,4 millioner doser i 2021. Fagdirektør Hanne Andresen understreker viktigheten av riktig bruk av antibiotika for å unngå resistens.
2 måneder siden
Overleger ved Folkehelseinstituttet uttrykker dyp bekymring for global folkehelse etter at USA reduserer sin involvering i internasjonalt smittevern. Dette påvirker influensaovervåking, behandling av hiv-pasienter og tilgang til viktig helseinformasjon. USA har stoppet støtten til WHOs influensaarbeid, noe som kan svekke evnen til å overvåke virusmutasjoner og forebygge en potensiell fugleinfluensapandemi. Hiv-pasienter i Afrika mister behandling, og viktig helseinformasjon er fjernet fra amerikanske nettsider. Artikkelforfatterne oppfordrer Norge til å ta en lederrolle i globalt folkehelsearbeid for å kompensere for USAs tilbaketrekning og sikre at det globale folkehelsearbeidet opprettholdes.
1 måned siden
Artikkelen belyser faren for økt antibiotikaresistens som følge av medisinsk turisme, spesielt kosmetisk kirurgi i utlandet. Utenlandske sykehus har ofte lavere hygienestandarder og høyere antibiotikabruk, noe som øker risikoen for å bli smittet med resistente bakterier. Dette kan true folkehelsen i Norge, da slike bakterier kan spre seg og gjøre vanlige infeksjoner vanskeligere å behandle. Artikkelen oppfordrer til å redusere risikoen for smitte ved å unngå unødvendige inngrep i utlandet, praktisere god hygiene og være forsiktig med antibiotikabruk.
1 måned siden
En spesialist i infeksjonsmedisin og Unicef advarer foreldre med uvaksinerte barn mot utenlandsreiser på grunn av økningen av meslinger i Europa. Antall smittetilfeller har doblet seg fra 2023 til 2024, og Verdens helseorganisasjon (WHO) rapporterer om en økning på 70 prosent globalt. Lav vaksinasjonsdekning i flere land bekymrer, og leger anbefaler å fremskynde vaksinen for spedbarn som må reise. Selv om Norge har en høy vaksinasjonsgrad, kan den europeiske økningen føre til flere tilfeller også her. Det europeiske smittevernbyrået ECDC oppfordrer til vaksinasjon som en solidaritetshandling.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forventninger og bekymringer for helse i 2025. Det er optimisme rundt utvikling av kreftbehandling, spesielt immunterapi og mRNA-vaksiner. Samtidig er det bekymring for økende krefttilfeller, mangel på helsepersonell og lang godkjenningsprosess for nye medisiner. Slankemedisiner som Wegovy og Mounjaro viser lovende resultater, men det understrekes at de ikke er en magisk løsning og at det er behov for bedre oppfølging. Det er også bekymring for fugleinfluensa, spesielt smitte mellom ulike arter, men foreløpig er det ikke meldt om tilfeller i Europa.
8 dager siden
Tyfoidfeber, forårsaket av bakterien Salmonella Typhi, er fortsatt en alvorlig helsetrussel, særlig på grunn av økende antibiotikaresistens. En studie fra Stanford University viser at resistente bakteriestammer har spredt seg raskt, spesielt i Sør-Asia, men også i land som Storbritannia, USA og Canada. Dette truer dagens behandling, som nå i hovedsak er avhengig av azitromycin, et antibiotikum som også møter økende resistens. WHO advarer om at antibiotikaresistens er en global helsetrussel som kan gjøre behandling av infeksjoner og medisinske inngrep mer risikable. Årlig rammes mellom 11 og 21 millioner mennesker av tyfoidfeber, hovedsakelig i Asia, med en dødelighet på omtrent 10 prosent uten behandling. Forskere oppfordrer til økt vaksinetilgang og videre forskning for å møte utfordringen. Forebygging anbefales gjennom god hygiene og forsiktighet med mat og drikke i risikoområder.
4 måneder siden
Statsforvaltere over hele landet har varslet om en anstrengt ressurssituasjon, med «underfinansiering» og «svært urovekkende» som gjengangere. Dette kommer frem i en gjennomgang av årsrapportene for 2023 og intervjuer med flere statsforvaltere. Valgerd Svarstad Haugland gikk av som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus etter at det ble avdekket alvorlige avvik i behandlingen av klager på tvangsmedisinering. 114 pasienter har fått feilaktig henlagt sine klager. Statsforvalterne frykter at den pressede situasjonen går utover rettssikkerheten til befolkningen. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung understreker at manglende ressurser ikke er en unnskyldning for å ikke behandle saker.
3 måneder siden
Forskere er bekymret for spredningen av fugleinfluensa, spesielt H5N1-varianten, som nå smitter mellom pattedyr og har forårsaket det første dødsfallet i USA. Det er en økende bekymring for at viruset kan mutere og utvikle evnen til å smitte mellom mennesker, enten gjennom mutasjoner eller blanding med et menneskelig influensavirus. Dette kan potensielt føre til en pandemi. Myndighetene i USA sliter med å stoppe utbruddet blant melkekyr, og det er rapportert flere tilfeller av smitte til mennesker. Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge har forbedret overvåkingen og beredskapsplanene, samt sikret en vaksineavtale for å være bedre forberedt på en eventuell pandemi.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den økende risikoen for import av antibiotikaresistente bakterier til Norge, hovedsakelig gjennom kosmetiske operasjoner utført i utlandet. En klinisk mikrobiolog advarer om at dette kan sette både den enkeltes helse og folkehelsen i fare, spesielt for sårbare grupper. Selv om Norge har en relativt lav forekomst av slike bakterier, truer global spredning denne fordelen. Artikkelen understreker viktigheten av å begrense unødvendige utenlandsreiser for kosmetiske inngrep og oppfordrer til å vurdere lokale alternativer for å minimere risikoen for spredning av resistente bakterier.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at influensasesongen er i gang og at det haster med å vaksinere seg, spesielt for risikogrupper. De er bekymret for lav vaksinedekning blant barn i risikogruppene og oppfordrer foreldre til å kontakte fastlegen. FHI understreker at man kan bli syk flere ganger i løpet av vinteren på grunn av ulike virus og bakterier, og at vaksinen virker best om den tas i god tid før smitte. Selv om det ikke er noe stort utbrudd av covid-19 nå, anbefaler FHI også risikogruppene å vurdere en ny dose koronavaksine. De oppfordrer folk til å være forsiktige med å oppsøke sårbare grupper hvis de er syke, og eventuelt bruke munnbind i store forsamlinger.