En ny studie viser at sykehusvasker er en kilde til resistente bakterier, til tross for regelmessig rengjøring. Forskere fant 67 forskjellige bakterietyper i vasker på ulike sykehusavdelinger, inkludert antibiotikaresistente varianter som Pseudomonas.
Sykehusinfeksjoner rammer millioner av pasienter årlig i Europa, og fører til mange dødsfall og store kostnader for helsevesenet. Studien fant også blaVIM-genet, som er resistent mot karbapenemer, en type antibiotika som regnes som siste behandlingsalternativ.
Forskerne understreker behovet for bedre strategier for å hindre spredning av bakterier fra vasker til pasienter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En studie ledet av Havforskningsinstituttet avdekket 1580 antibiotika-resistente bakterier i kloakken i Bergen, langt mer enn forventet. Forskerne undersøkte avløpsvann fra fem anlegg, inkludert sykehuskloakk fra Haukeland og Haraldsplass, og fant bakterier som tåler selv de sterkeste antibiotika. Dette vekker bekymring for spredning til miljøet og tilbake til mennesker via sjømat og bading. Forslag til tiltak inkluderer desinfisering av sykehusavløp og bruk av ozon eller UV-stråling. EU-reguleringer vil snart kreve overvåkning av slike bakterier. Bergen kommune har oppgradert flere renseanlegg, men utfordringer gjenstår med mindre lokale anlegg.
1 måned siden
En artikkel om bakterier på tastaturer viser at de kan inneholde mer bakterier enn toalettseter. Smittevernoverlegen anbefaler renhold og håndhygiene for å redusere risikoen for spredning av sykdomsfremkallende bakterier og virus. Det understrekes at det er usikkert hvor stor risikoen er for å bli syk, men studier viser at desinfeksjon reduserer bakteriemengden. Vanlige bakterier er gule stafylokokker, men også antibiotikaresistente bakterier og virus kan finnes på tastaturet.
1 måned siden
Artikkelen undersøker hvor ofte man bør vaske håndklær for å unngå bakterieopphopning. Forskere på Rikshospitalet påviser at håndklær kan inneholde både normalflora og potensielt skadelige bakterier som gule stafylokokker og E. coli. Opphopning av bakterier kan føre til infeksjoner, spesielt hvis de kommer i kontakt med sår. Ekspertene anbefaler å vaske håndklær omtrent hver femte dag på minimum 60 grader, og sørge for at de tørker godt mellom hver bruk. Endringer i lukt eller tekstur kan indikere at håndkleet bør vaskes oftere.
3 måneder siden
En ny studie viser at hunder kan bære og spre antibiotikaresistente salmonellabakterier, selv om de ser friske ut. Forskere identifiserte 87 tilfeller av salmonella hos hunder, hvorav mange var resistente mot viktige antibiotika. De fant også 77 menneskelige tilfeller som potensielt kunne være knyttet til hundeinfeksjonene. Bakteriene kan overleve lenge i hundens tarm og spres via avføring. Studien understreker viktigheten av god hygiene, spesielt håndvask og å unngå at hunden slikker ansiktet, men fraråder ikke å ha hund som kjæledyr.
2 måneder siden
En ny studie viser at spyling på offentlige toaletter sprer bakterier i luften, spesielt fra huktoaletter. Forskere fant at flere nedtrekk øker spredningen av små, inhalerbare bakteriedråper. De foreslår tiltak som oppgradering til vannklosetter, bedre ventilasjon og å unngå unødvendige nedtrekk for å redusere helserisikoen. Å lukke toalettlokket før spyling anbefales også for å hindre spredning av bakterier.
9 dager siden
Tyfoidfeber, forårsaket av bakterien Salmonella Typhi, er fortsatt en alvorlig helsetrussel, særlig på grunn av økende antibiotikaresistens. En studie fra Stanford University viser at resistente bakteriestammer har spredt seg raskt, spesielt i Sør-Asia, men også i land som Storbritannia, USA og Canada. Dette truer dagens behandling, som nå i hovedsak er avhengig av azitromycin, et antibiotikum som også møter økende resistens. WHO advarer om at antibiotikaresistens er en global helsetrussel som kan gjøre behandling av infeksjoner og medisinske inngrep mer risikable. Årlig rammes mellom 11 og 21 millioner mennesker av tyfoidfeber, hovedsakelig i Asia, med en dødelighet på omtrent 10 prosent uten behandling. Forskere oppfordrer til økt vaksinetilgang og videre forskning for å møte utfordringen. Forebygging anbefales gjennom god hygiene og forsiktighet med mat og drikke i risikoområder.
1 måned siden
Helsedirektoratet endrer sine retningslinjer og anbefaler nå kortere antibiotikakurer for å bekjempe antibiotikaresistens. Tidligere anbefalinger om å fullføre lange kurer utfordres av ny forskning som viser at kortere kurer er like effektive for flere typer infeksjoner, som lungebetennelse og urinveisinfeksjon. Dette vil redusere medisinbruken og kostnadene for pasientene. Norge er blant de landene med minst antibiotikaresistens, men globalt utgjør superbakterier en økende trussel. Mindre bruk av antibiotika er derfor essensielt for å unngå en fremtid der vanlige infeksjoner blir dødelige.
3 måneder siden
En artikkel fra en nettavis viser at kjøkkenvasken ofte er mer bakteriefylt enn et toalett. Eksperter anbefaler daglig skylling og tørking av vasken for å fjerne matrester. En grundigere rengjøring med såpe og vann bør gjøres 2-3 ganger i uken, mens ukentlig desinfeksjon er nødvendig for å drepe bakterier. Artikkelen understreker også viktigheten av å rengjøre lysbrytere og håndtak på kjøkkenet regelmessig, da disse ofte er oversett, men likevel samler mye bakterier. Hyppigere rengjøring anbefales ved bruk av rått kjøtt eller ved sykdom.
4 måneder siden
Nye studier viser at bakterier og virus overlever bedre på plast i vann, og at de også finnes i renset avløpsvann. Forskere har funnet sykdomsfremkallende bakterier på plast i renseanlegg, noe som indikerer at plast kan beskytte mikroorganismer gjennom renseprosessen og bidra til økt spredning. Dette kan føre til at avløpsvann blir en kilde til virus og bakterier i matkjeden, og utgjør en potensiell trussel mot menneskers helse. Dagens renseanlegg er ikke designet for å fjerne mikroforurensning som mikroplast og smittestoffer, og det er bekymring for økt antibiotikaresistens blant bakteriene.
1 måned siden
Artikkelen advarer om rosa slim på badet, som kan skyldes bakterien Serratia marcescens. Denne bakterien trives i fuktige miljøer og kan forårsake infeksjoner hos personer med svekket immunforsvar. Artikkelen beskriver hvordan bakterien ble oppdaget og hvordan den sprer seg, og nevner et sykehusutbrudd i 2022. For å fjerne og forebygge bakterien anbefales grundig rengjøring med eddikvann, god ventilasjon og regelmessig tørking av fuktige områder.
1 måned siden
Artikkelen belyser faren for økt antibiotikaresistens som følge av medisinsk turisme, spesielt kosmetisk kirurgi i utlandet. Utenlandske sykehus har ofte lavere hygienestandarder og høyere antibiotikabruk, noe som øker risikoen for å bli smittet med resistente bakterier. Dette kan true folkehelsen i Norge, da slike bakterier kan spre seg og gjøre vanlige infeksjoner vanskeligere å behandle. Artikkelen oppfordrer til å redusere risikoen for smitte ved å unngå unødvendige inngrep i utlandet, praktisere god hygiene og være forsiktig med antibiotikabruk.
4 måneder siden
Norske hudleger rapporterer en økning i tilfeller av den resistente hudsoppen «Trichophyton indotineae». Soppen, som trolig stammer fra Sørøst-Asia, gir hissig kløe og utslett, og er vanskelig å behandle med vanlige midler. Hudleger fra hele Europa utveksler erfaringer for å finne nye behandlingsmetoder. Soppen smitter ved langvarig hudkontakt og kan overleve lenge på overflater. Utviklingen av antibiotikaresistens er en global helsetrussel, og det jobbes med å begrense bruken av kombinasjonskremer som kan bidra til resistens.
1 måned siden
Drammen sykehus opplever et omfattende utbrudd av norovirus, som har ført til stenging av en avdeling og gul beredskap. Nesten 40 personer er smittet, primært ansatte. Sykehuset har iverksatt tiltak for å begrense smittespredningen, inkludert utsettelse av planlagte inngrep og behandlinger. Avdelingssjefen understreker at alvorlig syke pasienter fortsatt vil få hjelp. Utbruddet anses som lokalt og FHI er ikke involvert, men understreker at norovirusutbrudd er vanlig i helseinstitusjoner om vinteren, og at det er meldt om 53 utbrudd hittil i år.
21 dager siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om en økning i resistente soppinfeksjoner og mangel på tilstrekkelige medisiner og diagnostiske verktøy. Flere sopper er nå på WHOs «verstingliste» over kritiske patogener, deriblant candida auris. Infeksjonene rammer spesielt pasienter med svekket immunforsvar, og WHO påpeker at manglende diagnostisering, spesielt i fattigere land, gjør det vanskelig å gi riktig behandling. Eksperter understreker at resistensen utvikler seg raskere enn utviklingen av nye medisiner, og kaller det en stille pandemi.
1 måned siden
Helsedirektoratet innfører nye retningslinjer for antibiotikabruk, med anbefaling om kortere kurer for å bekjempe antibiotikaresistens. Bakgrunnen er en økning i antibiotikabruken i Norge, til tross for tidligere anbefalinger. De nye rådene innebærer at leger skal skrive ut mindre doser for vanlige infeksjoner, og vente lengre før de foreskriver antibiotika. Forskning viser at kortere kurer er like effektive og bidrar til å redusere resistens. Helsedirektoratet understreker at retningslinjene er forskningsbaserte og trygge, og håper på redusert antibiotikaresistens som følge av endringene.