Artikkelen tar for seg den økende risikoen for import av antibiotikaresistente bakterier til Norge, hovedsakelig gjennom kosmetiske operasjoner utført i utlandet. En klinisk mikrobiolog advarer om at dette kan sette både den enkeltes helse og folkehelsen i fare, spesielt for sårbare grupper.
Selv om Norge har en relativt lav forekomst av slike bakterier, truer global spredning denne fordelen.
Artikkelen understreker viktigheten av å begrense unødvendige utenlandsreiser for kosmetiske inngrep og oppfordrer til å vurdere lokale alternativer for å minimere risikoen for spredning av resistente bakterier.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen belyser faren for økt antibiotikaresistens som følge av medisinsk turisme, spesielt kosmetisk kirurgi i utlandet. Utenlandske sykehus har ofte lavere hygienestandarder og høyere antibiotikabruk, noe som øker risikoen for å bli smittet med resistente bakterier. Dette kan true folkehelsen i Norge, da slike bakterier kan spre seg og gjøre vanlige infeksjoner vanskeligere å behandle. Artikkelen oppfordrer til å redusere risikoen for smitte ved å unngå unødvendige inngrep i utlandet, praktisere god hygiene og være forsiktig med antibiotikabruk.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av antibiotika i Norge og faren for antibiotikaresistens. Kreftpasienten Janne er et eksempel på hva resistente bakterier kan føre til. Helsepersonell er bekymret for utviklingen og frykter at flere vil dø av resistente bakterier i fremtiden. Det er foreslått tiltak som kurs for leger for å redusere bruken og øke bevisstheten rundt problemet. Problemet er globalt og krever samarbeid mellom land.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende bekymring rundt linsebytteoperasjoner utført i det private helsevesenet, der leger ved offentlige sykehus advarer mot inngrepet, spesielt for yngre pasienter, på grunn av risiko for komplikasjoner som netthinneløsning og varig synstap. Markedsføringen av slike operasjoner kritiseres for å normalisere unødvendige inngrep. Komplikasjoner fører ofte til kostbar etterbehandling i det offentlige helsevesenet. Helse- og omsorgsdepartementet planlegger strengere godkjenningsordninger for private klinikker. Frps helsepolitiske talsperson forstår at folk velger private alternativer, men understreker viktigheten av god informasjon om risiko og kvalitet.
1 måned siden
En artikkel om bakterier på tastaturer viser at de kan inneholde mer bakterier enn toalettseter. Smittevernoverlegen anbefaler renhold og håndhygiene for å redusere risikoen for spredning av sykdomsfremkallende bakterier og virus. Det understrekes at det er usikkert hvor stor risikoen er for å bli syk, men studier viser at desinfeksjon reduserer bakteriemengden. Vanlige bakterier er gule stafylokokker, men også antibiotikaresistente bakterier og virus kan finnes på tastaturet.
2 måneder siden
Antibiotikabruken i Norge har økt med 19 prosent fra 2021 til 2024. Fagfolk er bekymret fordi antibiotikaresistens anses som en av de største truslene mot global helse. Under pandemien ble bruken redusert grunnet smitteverntiltak, men har siden økt igjen. I 2024 ble det utlevert 25,5 millioner definerte døgndoser antibiotika, en økning fra 21,4 millioner doser i 2021. Fagdirektør Hanne Andresen understreker viktigheten av riktig bruk av antibiotika for å unngå resistens.
2 måneder siden
Artikkelen advarer om økt smitterisiko i vinterferien, spesielt på steder som skianlegg og afterski. Influensa og andre luftveisinfeksjoner er utbredt, i tillegg til norovirus som gir omgangssyke. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler å følge smittevernråd som god håndhygiene, hoste i albuekroken og å unngå store folkemengder. Håndvask med såpe og vann anbefales fremfor desinfeksjon, spesielt mot norovirus. Ved bekymring for egen eller barns helse bør lege kontaktes.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg bakteriefeller man kan møte på reise i julen. Professor Ørjan Olsvik påpeker at mange ikke vasker hendene etter toalettbesøk, og at offentlige toaletter og transport er steder med høy smitterisiko. Han anbefaler å bruke papir på toalettknapper, kraner og dørhåndtak, samt å bruke antibac. Det understrekes at håndvask er viktigst mot virus. Artikkelen nevner også at aerosoler fra toalettet kan henge i luften i opptil en time. Både Vy og Avinor understreker viktigheten av god håndhygiene og økt renhold i juleutfarten.
1 måned siden
Artikkelen utforsker den økende bruken av Botox og andre kosmetiske inngrep blant unge, og hvordan dette normaliseres gjennom influencere og sosiale medier. Den belyser hvordan skjønnhetsindustrien skaper usikkerhet for å øke salget, og advarer om potensielle skadevirkninger av både produkter og selve inngrepene. Forfatteren argumenterer for at selvaksept er en radikal handling i en verden som profitterer på vår usikkerhet, og oppfordrer til kritisk tenkning rundt skjønnhetsidealer.
1 måned siden
Artikkelen utforsker den økende bruken av Botox og andre kosmetiske inngrep blant unge, og hvordan dette normaliseres gjennom influencere og sosiale medier. Den belyser hvordan skjønnhetsindustrien skaper usikkerhet for å øke salget, og advarer om potensielle skadevirkninger av både produkter og selve inngrepene. Forfatteren argumenterer for at selvaksept er en radikal handling i en verden som profitterer på vår usikkerhet, og oppfordrer til kritisk tenkning rundt skjønnhetsidealer.
1 måned siden
Artikkelen advarer mot bruk av leppepomader som inneholder mineralske oljer som MOSH og MOAH, da disse kan være skadelige og potensielt kreftfremkallende. Legen Cecilie Johansen anbefaler å sjekke ingredienslisten og unngå produkter med stoffer som paraffinum liquidum og paraffin. Artikkelen fremhever også at en stor andel kosmetikk inneholder parabener, som er mistenkt for å være hormonforstyrrende. Forbrukerrådet har tidligere påpekt at mange leppepomader kan inneholde skadelige stoffer, og oppfordrer forbrukere til å være oppmerksomme på innholdet i kosmetikk.
1 måned siden
Artikkelen belyser bekymringen rundt «cutting» og proteinhysteri på TikTok, og risikoen for spiseforstyrrelser. Glenn Ellingsen, kjent som «Sinnatreneren», deler sin personlige erfaring med «cutting» og advarer mot trenden. Overlege Stein Frostad understreker at ekstreme dietter sjelden er bærekraftige, mens klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth kritiserer både «bulking» og «cutting». Ekspertene understreker betydningen av et balansert kosthold og advarer mot overdreven fokus på kropp og utseende, spesielt blant unge påvirket av sosiale medier.
2 måneder siden
Artikkelen er en sterk advarsel mot å innføre aktiv dødshjelp i Norge. Forfatteren uttrykker bekymring over at politikere og samfunnsdebattanter vurderer dette, og argumenterer for at tilstrekkelig kunnskap om emnet allerede finnes. Nederland trekkes frem som et skremmende eksempel, hvor aktiv dødshjelp er utbredt, også blant sårbare grupper som unge kvinner med psykiske lidelser og eldre med demens. Forfatteren frykter at en legalisering vil endre samfunnets syn på liv og død, og gi staten makt til å ta liv, noe som anses som etisk, moralsk og prinsipielt problematisk.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler mesoterapi, en kosmetisk behandling der en blanding av vitaminer og antioksidanter injiseres i huden. Medisinske eksperter advarer om potensielle alvorlige bivirkninger som øyeskader og hudproblemer, spesielt ved feil utførelse. En norsk hudlege mener behandlingen er trygg ved korrekt utførelse, men understreker risikoen for blodpropp ved feil injeksjon. Utenlandske eksperter er mer kritiske og peker på manglende regulering av ingredienser og risiko for falske produkter. De advarer også om mulige komplikasjoner som klumper, infeksjoner og varige skader.
1 måned siden
Helsedirektoratet endrer sine retningslinjer og anbefaler nå kortere antibiotikakurer for å bekjempe antibiotikaresistens. Tidligere anbefalinger om å fullføre lange kurer utfordres av ny forskning som viser at kortere kurer er like effektive for flere typer infeksjoner, som lungebetennelse og urinveisinfeksjon. Dette vil redusere medisinbruken og kostnadene for pasientene. Norge er blant de landene med minst antibiotikaresistens, men globalt utgjør superbakterier en økende trussel. Mindre bruk av antibiotika er derfor essensielt for å unngå en fremtid der vanlige infeksjoner blir dødelige.
8 dager siden
Tyfoidfeber, forårsaket av bakterien Salmonella Typhi, er fortsatt en alvorlig helsetrussel, særlig på grunn av økende antibiotikaresistens. En studie fra Stanford University viser at resistente bakteriestammer har spredt seg raskt, spesielt i Sør-Asia, men også i land som Storbritannia, USA og Canada. Dette truer dagens behandling, som nå i hovedsak er avhengig av azitromycin, et antibiotikum som også møter økende resistens. WHO advarer om at antibiotikaresistens er en global helsetrussel som kan gjøre behandling av infeksjoner og medisinske inngrep mer risikable. Årlig rammes mellom 11 og 21 millioner mennesker av tyfoidfeber, hovedsakelig i Asia, med en dødelighet på omtrent 10 prosent uten behandling. Forskere oppfordrer til økt vaksinetilgang og videre forskning for å møte utfordringen. Forebygging anbefales gjennom god hygiene og forsiktighet med mat og drikke i risikoområder.