Artikkelen gir et innblikk i en nattevakt på Oslos legevakt, som er Europas største. Her forteller sykepleiere og leger om både rolige og hektiske perioder, typiske pasientmønstre og utfordringer knyttet til økningen av antibiotikaresistente bakterier.
De forteller også om pasienter som kommer inn med mindre alvorlige problemer, som myggstikk og brukne negler. Legevakten ønsker at folk tar kontakt på telefon først, og bruker kameraovervåking for å vurdere situasjonen.
Sykepleierne savner rusmiljøet i sentrum som tidligere frekventerte legevakten i Storgata.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Legevaktene i Oslo, Bergen og Tromsø opplever økt pågang på grunn av influensa og andre luftveisinfeksjoner. Mange pasienter kontakter legevakten for tilstander som fastlegen kunne behandlet. Legevaktene understreker at de er for akutte tilfeller når fastlegen ikke er tilgjengelig, og oppfordrer folk til å ringe før de møter opp. Influensasyke rådes til å bruke reseptfrie medisiner for å lindre symptomer, men bør kontakte lege ved vedvarende tungpust eller høy feber. Folkehelseinstituttet melder om økende influensasmitte, hovedsakelig type A.
1 måned siden
Artikkelen omhandler 174 dødsfall som har skjedd i forbindelse med legevaktbesøk i Norge de siste fem årene. Helsetilsynet uttrykker bekymring for mørketall og peker på feil i diagnostikk og kommunikasjon mellom legevakt og sykehus som kritiske punkter. Pasient- og brukerombudet reagerer på hendelsene og fremhever risikoen for feilvurderinger grunnet tidspress og mangelfull informasjon. Helsetilsynet understreker behovet for bedre ledelse, riktig kompetanse og grundig gjennomgang av feil, samt at mange henvendelser burde vært håndtert av fastlegen for å redusere presset på legevaktene.
2 måneder siden
Ambulansearbeidere ved Oslo Universitetssykehus (OUS) melder om utfordrende arbeidsforhold på grunn av økt bruk av konfereringsplikt, som krever at de må spørre sykehuset om pasienter kan legges inn. Dette fører til at ambulansepersonell opplever det vanskelig å få lagt inn pasienter, spesielt i grensetilfeller der de mener situasjonen er mer alvorlig enn sykehuslegene. Sykehusene mangler oversikt over hvor ofte pasienter nektes innleggelse, og det finnes ingen avvikskode for å registrere dette. OUS jobber med en digital løsning for å bedre registreringen av slike avvik. Ambulansepersonell føler at sykehuslegene har fått for mye makt, og at det er et hierarki som påvirker beslutningene.
4 måneder siden
Mange jobber på julaften, inkludert helsepersonell. Hjelpepleier Heidi Asphol Stivold ved et sykehjem i Trøndelag beskriver julaften som den fineste vakta, med en spesiell ro og ekstra tid for beboerne. Barnesykepleier Vibeke Hesselberg på nyfødtintensiv ved Oslo universitetssykehus forteller at selv om det er rolig, kan situasjonen endre seg raskt. Begge understreker viktigheten av å gi ekstra omsorg til de som er på sykehus i julen. De ansatte får julemat og en liten gave som takk for innsatsen.
4 måneder siden
Artikkelen gir et innblikk i hverdagen ved Storskog grensekontrollstasjon, en spennende og utfordrende arbeidsplass i Finnmark. Politiet, tollere og Forsvaret samarbeider tett for å kontrollere grensen mot Russland. Den spente situasjonen mellom Norge og Russland skaper en uforutsigbar hverdag, der de ansatte møter et bredt spekter av mennesker og situasjoner. Grensekontrollen er streng, spesielt for reisende fra land utenfor Schengen, og det er fokus på å avdekke smugling og ulovlig innreise. Samarbeid med internasjonale kollegaer, spesielt fra Finland, er viktig. Storskog er unik ved at den håndterer både landegrense, sjøgrense og flytrafikk.
3 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for det norske kongehusets sårbarhet, spesielt med tanke på dronning Sonjas helseutfordringer og kong Haralds høye arbeidsbelastning. Dronning Sonja legges inn på sykehus for å få pacemaker etter hjerteflimmer. Kong Harald fortsetter med en full timeplan, mens kronprinsesse Mette-Marit har få planlagte aktiviteter. Kronprins Haakon har en høy arbeidsbelastning, og det påpekes at kongehuset har få arbeidende medlemmer, noe som gjør det sårbart ved sykdom og fravær. Artikkelen fremhever kong Haralds engasjement og dronning Sonjas tidligere aktive liv, og uttrykker håp om god bedring for dronningen.
4 måneder siden
Fastleger i Ålesund slår alarm om kritisk mangel på leger som fører til overbelastning og fare for kollaps i legevakten. Mange leger har fritak fra legevakt på grunn av høyt arbeidspress, og de gjenværende legene må ta flere vakter. Dette skjer samtidig som over 160 000 nordmenn står uten fastlege. Kommunen har økt antall vakter per lege, noe som forverrer situasjonen. Legene beskriver uforsvarlige arbeidsforhold med lange vakter og lite hvile. Allmennlegeforeningen erkjenner utfordringene, men mener situasjonen er stabilisert. Kommuneoverlegen oppfordrer til solidaritet blant legene, men legene mener det er behov for flere fastleger og faste leger på legevakten.
3 dager siden
Dronning Sonja ble nylig fløyet til Rikshospitalet med pustebesvær. Slottet sendte raskt ut informasjon om hendelsen.
2 dager siden
En fastlege deler sine erfaringer med sykmelding og pasienter. Legen mener debatten om høyt sykefravær gir et feil bilde av virkeligheten.
1 måned siden
Artikkelen gir et innblikk i hverdagen på Pro Senteret, et senter i Oslo som tilbyr støtte og veiledning til sexarbeidere. De fleste som kommer til senteret er migranter som jobber i Norge for å tjene penger, og senteret tilbyr juridisk veiledning, helsehjelp og et trygt sted å være. Artikkelen belyser de vanskelige situasjonene mange opplever, som vold og overgrep, men også at noen har positive erfaringer og ser det som en måte å tjene penger på. Pro Senteret understreker viktigheten av å møte sexarbeidere med respekt og tilbyr informasjon om deres rettigheter.
1 måned siden
Statsforvalteren har etter et tilsyn avdekket flere mangler ved legevakten i Oslo. Kommunen oppfyller ikke kravet om at 80 prosent av telefonhenvendelsene skal besvares innen to minutter. I perioden undersøkelsen ble utført varierte andelen besvarte anrop innen to minutter mellom 28 og 61 prosent per måned, mens antall ubesvarte anrop varierte mellom 3031 og 9866 per måned. Andre avvik inkluderer manglende opplæring i nødnett for ansatte, manglende helsefaglig kompetanse hos personell på legevaktsentralen, manglende kurs i akuttmedisin og volds- og overgrepshåndtering, samt manglende tilrettelegging for taushetsplikt i venterom. Statsforvalteren mener allmennlegevakten drives med for høy risiko for svikt.
3 måneder siden
Oslo skadelegevakt har hatt en hektisk helg med 446 registrerte skader, hovedsakelig på grunn av fall på isete fortau. Mildvær har ført til at snø har smeltet og frosset til is, noe som har resultert i mange fallskader blant fotgjengere i alle aldre. Skadelegevakten opplever også en travel mandag med rundt 100 pasienter til behandling. Med regn i vente de neste dagene, forventes det ikke at forholdene vil bedre seg. Overlegen oppfordrer folk til å ta seg god tid og bruke sko med brodder for å unngå skader.
3 måneder siden
Norges største akuttavdeling ved Oslo universitetssykehus (OUS) står i fare for å kollapse, noe som skaper bekymring for landets kriseberedskap. Ansatte har gjentatte ganger varslet om situasjonen over flere år, og det er nå kun seks av ni overlegestillinger besatt. SV reagerer sterkt på situasjonen og kaller helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre inn på teppet for å svare på hvilke tiltak som er iverksatt. Helseministeren ble varslet om krisen i juli i fjor, men situasjonen ser ikke ut til å ha blitt løst.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økende reisetrender som natturisme, «silent travel» og «sleep tourism», der Nord-Norge er en attraktiv destinasjon. Utenlandske overnattinger har økt kraftig, og reiselivsaktører tilpasser seg. Likevel er det utfordringer knyttet til infrastruktur, som toalettmangel, parkering og vinterveiforhold. Samarbeid mellom næringsliv og offentlige aktører er nødvendig for å håndtere den økende turismen og sikre gode opplevelser for besøkende. Artikkelen belyser også at mange turister søker ro og naturopplevelser vekk fra overfylte turistmål.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den pågående debatten om aktiv dødshjelp i Norge, der helsepersonell er splittet. En overlege forteller om en pasient som fikk han til å endre syn på aktiv dødshjelp. Mens et flertall i befolkningen støtter legalisering, er mange helsepersonell skeptiske. Motstandere frykter vanskelige avgrensninger, vanskelige situasjoner for leger og at sårbare pasienter kan føle seg presset. Tilhengere argumenterer for at et tydelig regelverk kan sikre pasienters verdighet og selvbestemmelse, og viser til erfaringer fra land som har legalisert aktiv dødshjelp.