31 overleger fra Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset har sendt brev til helseministeren og bedt om at han instruerer Helse nord i PCI-saken. Pasienter med akutt behov for PCI-behandling, som er å blokke ut tette blodårer til hjertet, blir noen ganger fløyet forbi sykehuset i Bodø til Tromsø.
Dette skyldes at PCI-senteret i Bodø kun er åpent på dagtid, mens Tromsø har døgnberedskap. Statsforvalteren har konkludert med at Helse nord har brutt loven i denne saken, noe som kan ha ført til forsinkelser i behandlingen.
Overlegene mener spesielt pasienter fra Helgeland har opplevd forsinkelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Ambulanseleger i Bodø nekter å følge en instruks fra Helse Nord som gir Tromsø siste ord i beslutninger om behandling av hjerteinfarkt. Legene mener instruksen strider mot helsepersonelloven og vil prioritere pasientens beste ved å fly til nærmeste PCI-senter, selv om det betyr å trosse retningslinjene. Konflikten har oppstått etter at PCI-behandling ble tilgjengelig i Bodø, men med begrensninger. Fylkeslegen har konkludert med at Helse Nord har drevet lovstridig praksis. Legene understreker at de har et profesjonsansvar og rett til å avvike fra retningslinjer for å sikre forsvarlig helsehjelp. De mener en døgnkontinuerlig PCI-tjeneste i Bodø er den beste løsningen.
4 måneder siden
En lege i Bodø har sagt opp sin stilling i protest mot at hjertesenteret i Bodø skal styres fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Legen mener at dette vil føre til et dårligere tilbud for pasienter i Nordland, og at ledelsen i Tromsø ønsker å legge ned senteret i Bodø. Han reagerer også på at pasienter risikerer å bli sendt forbi Bodø til Tromsø, selv om det er tidsbesparende å behandle dem i Bodø. Helse Nord har tidligere fått kritikk for brudd på spesialisthelsetjenesteloven i forbindelse med denne saken. Klinikksjefen i Tromsø avviser at de vil legge ned avdelingen i Bodø, og sier de ønsker å videreutvikle tilbudet.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler en konflikt mellom sykehusene i Bodø og Tromsø angående behandling av hjerteinfarkt. Jan-Ove Edvardsen overlevde ti hjertestanser under behandling i Bodø, og hans historie illustrerer viktigheten av et lokalt PCI-tilbud. Til tross for dette har Helse Nord besluttet å overføre PCI-tilbudet i Bodø til Tromsø på kveldstid, noe som har ført til kraftige protester fra fagmiljøet i Bodø. Overleger har sendt bekymringsbrev til helseministeren, og hjertesjefen i Bodø har sagt opp i protest. Kritikken går på at pasienter ikke får rask nok behandling ved hjerteinfarkt.
23 dager siden
Norsk hjertekirurgiregister viser at kun 19 prosent av hjertepasientene får operert inn ny hjerteklaff innen fristen på 30 dager. LHL mener dette er et systemisk problem, og en pasient måtte vente i sju måneder. Helseministeren kaller ventetidene uakseptable og viser til iverksetting av tiltak som utvidede åpningstider og bruk av ny teknologi. Ved OUS venter 180 pasienter på operasjon, like mange som i fjor. Klinikksjef ved OUS forklarer at lange ventelister skyldes ettervirkninger av koronapandemien og nedleggelse av hjertekirurgisk avdeling ved Ullevål.
3 måneder siden
Tormod (88) fra Fauske opplevde et hjerteinfarkt, men ventet tre dager med å ringe 113 for å unngå behandling i Tromsø. Han var kritisk til at PCI-senteret i Bodø ikke er døgnåpent og nektet å reise til Tromsø. Han fikk til slutt vellykket behandling i Bodø. Konflikten rundt PCI-tilbudet i Nordland har ført til at Bodø kun har et dagtilbud, mens Tromsø har døgnåpent. Tormod mener konflikten er på «barnehagenivå» og at helseministeren må gripe inn. Både kommuneoverlege og avdelingsoverlege advarer mot å vente med å ringe 113 ved hjerteinfarktsymptomer. Helse Nord opplyser at UNN overtok ansvaret for PCI-senteret i Bodø fra 2. januar.
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre krever strakstiltak etter at ventetidene for hjertepasienter har økt. Nye tall viser at 458 hjertepasienter ikke fikk hjelp innen tidsfristen i januar, over 100 flere enn for ett år siden. Vestre har gitt helseforetakene en uke på å legge frem tiltak, og forventer økt bruk av private klinikker. Frp kritiserer ministeren for å være for ettergivende og mener ledig kapasitet hos private aktører må utnyttes bedre. Helse Midt-Norge opplyser at de har avtaler med private leverandører innen hjertemedisin som de vil benytte.
17 dager siden
Fastleger i Vestre Toten har varslet om uholdbare arbeidsforhold, manglende utstyr og lange ventelister, som de mener setter pasienters liv i fare. En pasient forteller om feilbehandling og alvorlig hjertesykdom som følge av mangelfull oppfølging. Kommunedirektøren avviser at det er fare for liv og helse, men innbyggere har samlet over 650 underskrifter i protest mot situasjonen. En tidligere ansatt i hjemmetjenesten forteller om kritikkverdige arbeidsforhold og høy turnover blant de ansatte. En av legene som varslet har trukket sitt varsel grunnet psykisk belastning.
22 dager siden
Tillitsvalgte ved Akershus universitetssykehus (Ahus) er bekymret for at helseministerens ventetidsløfte fører til forskyving av pasienter mellom ventelister, uten at kapasiteten øker. Ansatte jobber overtid i ekstra poliklinikker for å redusere publiserte ventetider, men mangel på kapasitet for videre behandling skaper interne køer. Psykologer frykter at politisk press for å korte ned ventelistene går utover behandlingskvaliteten. Ledelsen ved Ahus erkjenner en opphopning av pasienter som venter på operasjon, spesielt innen ortopedi. Helseministeren følger situasjonen og erkjenner at tiltakene kan medføre kapasitetsutfordringer.
2 måneder siden
Etter avsløringer om alvorlige feil og manglende oversikt i norske sykehus, lovet helseministeren raskt å gjenopprette en nasjonal oversikt. Helsedirektoratet fikk i oppdrag å utrede dette innen 1. mars, men har nå bedt om utsettelse til 1. juli. Direktoratet sier arbeidet er forsinket, men at de er i dialog med departementet. Helse- og omsorgsdepartementet understreker at oppdraget fortsatt har høy prioritet, men svarer ikke på spørsmål om eventuelle strakstiltak eller hva de tenker om utsettelsen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i antall klager på helsevesenet, der Hege Thoresen er et eksempel på en pasient som kjemper for sine rettigheter. Statsforvalterne har opplevd en økning på nesten 50 prosent i klager sammenlignet med 2022, noe som fører til lange ventetider for mange. Fylkeslege Kristin Cotta Schønberg påpeker at økonomiske nedskjæringer kan være en årsak. Samtidig er det store regionale forskjeller i antall klager og saksbehandlingstid. Pasient- og brukerombud Jannicke Bruvik uttrykker bekymring over de lange ventetidene, mens flere statsforvaltere etterlyser økte ressurser for å sikre rettssikkerheten til pasientene. Helse- og omsorgsdepartementet sier de tar situasjonen på alvor.
1 måned siden
Traumeavdelingen ved Ullevål sykehus opplever en bemanningskrise på grunn av mangel på overleger, noe som har ført til at overleger har blitt beordret på vakt. Høyre har reagert og krever at helseministeren redegjør for situasjonen i Stortinget. Klinikledelsen ved sykehuset begrunner tiltaket med nødvendigheten av å opprettholde pasientbehandlingen, mens tillitsvalgte uttrykker bekymring for pasientsikkerheten. Helseministerens statssekretær understreker at ansvaret for å løse bemanningsproblemene ligger lokalt, men forsikrer om at den nasjonale traumatiske beredskapen er ivaretatt.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler problemet med at mange pasienter ikke møter opp til avtalte legetimer, noe som fører til store kostnader og lengre ventelister. I fjor uteble 320.000 nordmenn fra sine timer, og betalte over en halv milliard kroner i gebyr. Gebyret for å ikke møte har økt gradvis, og er nå på 1612 kroner for somatiske timer. Helse Nord har den høyeste andelen uteblivelser, og tapte 33.000 timer i fjor. Uteblivelser fører til at andre pasienter må vente lenger, og svekker sykehusenes økonomi. SMS-varsling har hjulpet noe, men problemet er fortsatt betydelig. Unge voksne mellom 31 og 35 år er gruppen med flest uteblivelser.
3 måneder siden
Flere kommuner har flyttet utviklingshemmede personer mot deres eller deres familiers vilje, ved å bruke en lov som egentlig er ment for å gi helsehjelp til personer uten samtykkekompetanse. Helseminister Jan Christian Vestre kaller dette uakseptabelt og sier at alle steiner skal snus i saken. En kartlegging viser at 107 utviklingshemmede er flyttet mot sin vilje, hvorav 53 uten tvangsvedtak. Helseministeren har bedt tilsynsmyndighetene om å se på saken og vurdere tiltak. Eksperter kritiserer statsforvalterne for uklar forståelse av tvangsregelverket, og sammenligner saken med NAV-skandalen.
2 måneder siden
Stortinget kan vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen, et omstridt journalsystem i Helse Midt-Norge, stikk i strid med regjeringens ønske. Flere partier ser ut til å støtte forslaget, og Fremskrittspartiet vurderer å endre sin posisjon. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene lider under mangelen på en langsiktig plan for Helseplattformen. Systemet har møtt kritikk fra Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener det øker risikoen for feilbehandling av pasienter. Riksrevisjonen har også påpekt svakheter i prosessen rundt Helseplattformen. Den nåværende mindretallsregjeringen opplever flere nederlag i Stortinget.
22 dager siden
Oljepionerer venter fortsatt på kompensasjon fra regjeringen, til tross for løfter gitt i desember. Mange sliter med alvorlige helseplager etter å ha jobbet uten tilstrekkelig verneutstyr i oljeindustrien på 60-, 70- og 80-tallet. En viktig frist nærmer seg i Stortinget, og dersom regjeringen ikke handler raskt, kan utbetalingene bli forsinket med et halvt år. ALF Offshore krever opptil 7,7 millioner kroner i kompensasjon per oljearbeider. Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier de jobber med å få ordningen på plass, men vil ikke love at et forslag vil bli fremmet før fristen.