En ny studie viser at hunder kan bære og spre antibiotikaresistente salmonellabakterier, selv om de ser friske ut. Forskere identifiserte 87 tilfeller av salmonella hos hunder, hvorav mange var resistente mot viktige antibiotika.
De fant også 77 menneskelige tilfeller som potensielt kunne være knyttet til hundeinfeksjonene. Bakteriene kan overleve lenge i hundens tarm og spres via avføring.
Studien understreker viktigheten av god hygiene, spesielt håndvask og å unngå at hunden slikker ansiktet, men fraråder ikke å ha hund som kjæledyr.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker, med 33 påviste tilfeller i dyrehold. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Mattilsynet anbefaler god hygiene for katte- og hundeeiere, spesielt viktig for å hindre smitte til matproduserende dyr på gårder. Folkehelseinstituttet (FHI) påpeker også risikoen for salmonellasmitte fra småfugler til mennesker, særlig barn, og understreker viktigheten av håndvask.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker i 2025, med 33 dyrehold bekreftet smittet. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Selv om salmonella kan smitte til mennesker, er ingen tilfeller rapportert. Mattilsynet understreker viktigheten av god hygiene for dyreeiere, spesielt bønder, for å beskytte produksjonsdyr. Folkehelseinstituttet (FHI) minner også om smittefare fra småfugler, spesielt ved fuglebrett, og anbefaler grundig håndvask.
2 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot salmonellasmitte fra katter, spesielt for utsatte grupper som barn, eldre og immunsvekkede. Smitte kan skje ved direkte kontakt, som kos, eller indirekte via avføring. Katter kan bli smittet av salmonella fra småfugl. FHI understreker viktigheten av god håndhygiene etter kontakt med katter for å forebygge smitte. Symptomer på salmonellainfeksjon inkluderer diaré, kvalme, oppkast, feber og magesmerter. I fjor var det et utbrudd hvor ti personer ble syke, men FHI har ikke oppdaget noe utbrudd i år.
1 måned siden
En artikkel om bakterier på tastaturer viser at de kan inneholde mer bakterier enn toalettseter. Smittevernoverlegen anbefaler renhold og håndhygiene for å redusere risikoen for spredning av sykdomsfremkallende bakterier og virus. Det understrekes at det er usikkert hvor stor risikoen er for å bli syk, men studier viser at desinfeksjon reduserer bakteriemengden. Vanlige bakterier er gule stafylokokker, men også antibiotikaresistente bakterier og virus kan finnes på tastaturet.
12 dager siden
En dyreklinikk i Sandviken melder om en kraftig økning i antall katter diagnostisert med salmonella. Veterinær Camilla Meltevik forklarer at den milde vinteren har ført til økt bestand av små gnagere og fugler, som smitter kattene. Hun understreker at selv om syke katter trenger kos, er god håndhygiene essensielt for å unngå smitte til mennesker, da salmonella smitter via avføring. Mattilsynet oppfordrer katteeiere til å være oppmerksomme på symptomer og følge smittevernråd for å beskytte både mennesker og produksjonsdyr.
2 måneder siden
En ny studie viser at sykehusvasker er en kilde til resistente bakterier, til tross for regelmessig rengjøring. Forskere fant 67 forskjellige bakterietyper i vasker på ulike sykehusavdelinger, inkludert antibiotikaresistente varianter som Pseudomonas. Sykehusinfeksjoner rammer millioner av pasienter årlig i Europa, og fører til mange dødsfall og store kostnader for helsevesenet. Studien fant også blaVIM-genet, som er resistent mot karbapenemer, en type antibiotika som regnes som siste behandlingsalternativ. Forskerne understreker behovet for bedre strategier for å hindre spredning av bakterier fra vasker til pasienter.
2 måneder siden
Mattilsynet har slått alarm etter at flere katter i Norge er smittet av salmonella. Blant tilfellene er katten Sirius fra Moss, som ble alvorlig syk og påførte eieren veterinærutgifter på 38.000 kroner. Smittetilfeller er rapportert fra flere fylker, og Mattilsynet antar at det finnes mørketall. Smitten skjer ofte via kontakt med ville fugler, og symptomene inkluderer diaré og nedsatt appetitt. Katte- og hundeeiere rådes til å vaske utstyr godt, og bønder bør hindre katter og fugler adgang til fjøs og fôrlager. Bondelagslederen understreker at smittevern er viktig.
2 måneder siden
En ny studie viser at spyling på offentlige toaletter sprer bakterier i luften, spesielt fra huktoaletter. Forskere fant at flere nedtrekk øker spredningen av små, inhalerbare bakteriedråper. De foreslår tiltak som oppgradering til vannklosetter, bedre ventilasjon og å unngå unødvendige nedtrekk for å redusere helserisikoen. Å lukke toalettlokket før spyling anbefales også for å hindre spredning av bakterier.
4 måneder siden
En studie ledet av Havforskningsinstituttet avdekket 1580 antibiotika-resistente bakterier i kloakken i Bergen, langt mer enn forventet. Forskerne undersøkte avløpsvann fra fem anlegg, inkludert sykehuskloakk fra Haukeland og Haraldsplass, og fant bakterier som tåler selv de sterkeste antibiotika. Dette vekker bekymring for spredning til miljøet og tilbake til mennesker via sjømat og bading. Forslag til tiltak inkluderer desinfisering av sykehusavløp og bruk av ozon eller UV-stråling. EU-reguleringer vil snart kreve overvåkning av slike bakterier. Bergen kommune har oppgradert flere renseanlegg, men utfordringer gjenstår med mindre lokale anlegg.
14 dager siden
En ny studie fra Curtin University i Australia konkluderer med at hunder kan ha en negativ innvirkning på miljøet. Forskningen viser at dyreliv unngår områder der hunder ferdes, og at hundeavføring bidrar til forurensning av vassdrag og hemmer plantevekst. Produksjon av hundefôr legger også beslag på betydelige arealer og fører til CO2-utslipp. Forskerne understreker behovet for å adressere disse miljøutfordringene, samtidig som de anerkjenner hunders viktige rolle i folks liv.
9 dager siden
Tyfoidfeber, forårsaket av bakterien Salmonella Typhi, er fortsatt en alvorlig helsetrussel, særlig på grunn av økende antibiotikaresistens. En studie fra Stanford University viser at resistente bakteriestammer har spredt seg raskt, spesielt i Sør-Asia, men også i land som Storbritannia, USA og Canada. Dette truer dagens behandling, som nå i hovedsak er avhengig av azitromycin, et antibiotikum som også møter økende resistens. WHO advarer om at antibiotikaresistens er en global helsetrussel som kan gjøre behandling av infeksjoner og medisinske inngrep mer risikable. Årlig rammes mellom 11 og 21 millioner mennesker av tyfoidfeber, hovedsakelig i Asia, med en dødelighet på omtrent 10 prosent uten behandling. Forskere oppfordrer til økt vaksinetilgang og videre forskning for å møte utfordringen. Forebygging anbefales gjennom god hygiene og forsiktighet med mat og drikke i risikoområder.
1 måned siden
Artikkelen undersøker hvor ofte man bør vaske håndklær for å unngå bakterieopphopning. Forskere på Rikshospitalet påviser at håndklær kan inneholde både normalflora og potensielt skadelige bakterier som gule stafylokokker og E. coli. Opphopning av bakterier kan føre til infeksjoner, spesielt hvis de kommer i kontakt med sår. Ekspertene anbefaler å vaske håndklær omtrent hver femte dag på minimum 60 grader, og sørge for at de tørker godt mellom hver bruk. Endringer i lukt eller tekstur kan indikere at håndkleet bør vaskes oftere.
22 dager siden
Artikkelen tar for seg økende atferdsproblemer hos selskapshunder, særlig blandingsraser. Hundetrenere rapporterer om flere kursdeltakere med disse hundene, og veterinærer observerer mer usikre hunder grunnet manglende krav til mentaltesting og helsesjekk av foreldredyr. Veterinærforeningen ønsker derfor å registrere blandingshunder for å kartlegge helse- og atferdsutfordringer. Artikkelen understreker viktigheten av avlskontroll og kunnskapsformidling for å forebygge uetisk oppdrett og sikre hundenes velferd. Norsk Kennel Klub støtter en kommende hundeavlsforskrift som skal gi Mattilsynet tilsynsmyndighet over all hundeavl.
3 måneder siden
En artikkel fra en nettavis viser at kjøkkenvasken ofte er mer bakteriefylt enn et toalett. Eksperter anbefaler daglig skylling og tørking av vasken for å fjerne matrester. En grundigere rengjøring med såpe og vann bør gjøres 2-3 ganger i uken, mens ukentlig desinfeksjon er nødvendig for å drepe bakterier. Artikkelen understreker også viktigheten av å rengjøre lysbrytere og håndtak på kjøkkenet regelmessig, da disse ofte er oversett, men likevel samler mye bakterier. Hyppigere rengjøring anbefales ved bruk av rått kjøtt eller ved sykdom.
9 dager siden
Veterinær Alice Judge advarer mot å skylle dyreavføring ned i toalettet på grunn av helse- og miljøfarer. Dyrebæsj, som katte- og hundebæsj, inneholder parasitter og bakterier som ikke fjernes i vanlige vannrenseanlegg og kan forurense elver, innsjøer og hav. Produkter merket som «flushable» brytes ofte ikke ned i toalettet og kan forårsake store blokkeringer i avløpssystemer, noe som har ført til betydelige kostnader i Australia. Kattesand kan også tette gamle rørsystemer som kun er designet for menneskelig avføring og toalettpapir. Veterinæren anbefaler bruk av miljøvennlige hundeposer laget av gjenbrukte materialer for å redusere plastforurensning og utslipp, og understreker viktigheten av å holde dyrebæsj unna toalettet for å unngå alvorlige konsekvenser for mennesker, dyr og miljø.