Verdens helseorganisasjon (WHO) har kunngjort at medlemslandene er enige om et utkast til en avtale for å håndtere fremtidige pandemier. Etter mer enn tre år med forhandlinger, har WHOs medlemsland kommet til enighet om avtalen, som har som mål å styrke det globale samarbeidet rundt forebygging, beredskap og håndtering av pandemitrusler.
WHO-sjefen beskriver avtalen som historisk og mener den viser at verden fortsatt kan samarbeide for å møte felles trusler.
Avtaleutkastet skal nå legges frem for vurdering på WHO-forsamlingen i mai.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
15 dager siden
Etter tre år med forhandlinger har WHOs medlemsland blitt enige om et utkast til en ny internasjonal avtale for å håndtere fremtidige pandemier. Avtalen, som skal vurderes av WHO-forsamlingen i mai, har som mål å styrke det globale samarbeidet rundt forebygging, beredskap og håndtering av pandemitrusler. Forhandlingene startet i desember 2021 og har bestått av 13 formelle møter og flere uformelle runder. WHO-sjefen beskriver avtalen som historisk og et tegn på at verden kan samarbeide for å møte felles trusler.
15 dager siden
Etter tre år med forhandlinger har WHOs medlemsland blitt enige om et utkast til en internasjonal pandemiavtale. Avtalen har som mål å styrke det globale samarbeidet rundt forebygging, beredskap og håndtering av fremtidige pandemier. Forhandlingene har foregått siden desember 2021. WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus beskriver avtalen som historisk, og mener den viser at verden kan samarbeide om felles trusler. Utkastet skal legges frem for vurdering på WHO-forsamlingen i mai.
15 dager siden
WHOs medlemsland har i dag inngått en avtale for å forbedre global beredskap og håndtering av fremtidige pandemier. Avtalen inneholder bestemmelser om samarbeid mellom land for å forebygge og styrke beredskapen, samt sikre rettferdig tilgang til vaksiner og medisiner. Helseminister Jan Christian Vestre mener avtalen vil muliggjøre mer effektiv håndtering av fremtidige pandemier og sykdomsutbrudd. Avtalen gir også WHO et samlet regelverk for å bistå medlemslandene under pandemier.
15 dager siden
Helseminister Jan Christian Vestre understreker betydningen av en avtale med EU for å sikre Norge bedre helseberedskap. Han ønsker å unngå situasjonen fra koronapandemien, da Norge var avhengig av hjelp fra Sverige for å få tilgang til vaksiner. Vestre fremhever at nye helsekriser vil oppstå, og at det er viktig å være forberedt på ulike typer kriser, inkludert de som skyldes cybersikkerhet, vannkvalitet eller kjemiske hendelser. En avtale med EU vil styrke både Norges og Europas evne til å håndtere fremtidige helsekriser, og sikre tilgang til vaksiner og medisinsk utstyr. Han påpeker at virus og bakterier ikke kjenner landegrenser, og at samarbeid er avgjørende.
2 måneder siden
Norge har inngått en ny femårig avtale på 1,9 milliarder kroner årlig med seks norske humanitære organisasjoner. Utviklingsminister Åsmund Aukrust understreker viktigheten av avtalen i en tid hvor behovene er store og den globale finansieringen av humanitært arbeid er usikker, spesielt etter at USA har fryst sine bistandsmidler. Avtalen skal bidra til å redde liv, lindre nød og ivareta menneskelig verdighet. Jan Egeland i Flyktninghjelpen og Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp er fornøyde med avtalen, men påpeker at en svekket krone reduserer bistandens verdi. Caritas er ikke lenger en del av partnerskapet, noe de har klaget på.
20 dager siden
FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO) har vedtatt en avtale som forplikter internasjonal skipsfart til netto-nullutslipp innen 2050. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen understreker at dette er første gang en sektor reguleres til netto nullutslipp gjennom en internasjonal avtale. Norge har ledet forhandlingene og hatt en sentral rolle i utviklingen av rammeverket. Avtalen ble inngått to dager etter at USA trakk seg fra forhandlingene, og truet med mottiltak dersom amerikanske skip pålegges gebyrer basert på utslipp.
1 måned siden
Fem år etter Norges nedstengning reflekterer sentrale ledere over håndteringen av koronapandemien. Bent Høie beskriver alvoret i minuttene før nedstengningen og viktigheten av å mobilisere befolkningen. Erna Solberg forsvarer tiltakene som nødvendige for å stoppe smitten, og Espen Nakstad mener Norge kom relativt godt ut av det innledende halvåret. Camilla Stoltenberg er uenig i tiltakene og kritiserer nedstengningen av skoler og barnehager. Lederne diskuterer lærdommer fra pandemien og hvorvidt Norge er forberedt på en ny pandemi. Solberg mener landet er bedre forberedt, men understreker at man må ta høyde for at et nytt virus kan være annerledes.
1 måned siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) står overfor betydelige budsjettkutt og nedbemanning etter at USA trakk seg fra organisasjonen. USAs begrunnelse er kritikk av WHOs håndtering av covid-19-pandemien. Dette fører til et forventet inntektstap på over 6 milliarder kroner. WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus foreslår å redusere budsjettet for 2026–27 med 21 prosent, til 44 milliarder kroner. Nedbemanning vil ramme hovedkvarteret i Genève og andre regioner, noe som reduserer omfanget av WHOs arbeid.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør ta en lederrolle innen global helsesikkerhet og beredskap, spesielt etter USAs reduserte engasjement. Koronapandemien har vist hvor sårbare vi er, og sannsynligheten for nye pandemier er stor. Investering i forebygging og helseberedskap globalt er avgjørende, og Norge har både kompetanse og ressurser til å samle Europa i et krafttak for helsesikkerhet. Jonas Gahr Støre oppfordres til å bruke sin erfaring og posisjon til å ta lederskap i denne viktige saken.
2 måneder siden
Under FN sitt naturtoppmøte i Roma har landene blitt enige om en plan for å finansiere vern av biologisk mangfold frem til 2030. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) sier at landene er enige om hvordan de skal gi mer effektiv støtte til land som trenger økonomisk hjelp for å stanse tap av natur. Målet med avtalen er blant annet å beskytte 30 prosent av naturen i hav og på land, samt å restaurere 30 prosent av ødelagt natur innen 2030.
2 måneder siden
Etter flere måneders konflikt er partene i arbeidslivet enige om en ny IA-avtale som skal gjelde i fire år. Avtalen har som mål å redusere sykefraværet og inkludere flere i arbeidslivet. Stridens kjerne var sykelønnsordningen, der NHO ønsket en diskusjon om ordningen, mens LO ønsket å frede den. Etter sammenbrudd i forhandlingene før jul, fulgte hemmelige samtaler. Avtalen innebærer vern av sykelønnsordningen, og partene vil evaluere behovet for justeringer i 2027 og 2028.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer USAs utmelding fra Verdens helseorganisasjon (WHO), og hevder at dette svekker organisasjonens evne til å håndtere globale helseutfordringer. Det påpekes at klimaendringer forverrer helsekriser, og at USAs tilbaketrekning er bekymringsfull. WHOs rolle i håndteringen av pandemier og epidemier understrekes, og det advares om at en ny pandemi er sannsynlig. Uten amerikansk støtte vil verden være dårligere rustet til å møte fremtidige pandemier, noe som kan føre til at de sprer seg raskere og blir mer dødelige.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) har økt beredskapen mot fugleinfluensa og sikret seg opsjon på 11 millioner vaksinedoser fra to leverandører. Vaksinene vil bli produsert dersom WHO erklærer en ny pandemi, og er ment å dekke hele Norges befolkning med to doser. FHI har også gjennomført interne øvelser og oppdatert kommuneleger om situasjonen. Fugleinfluensaviruset H5N1 har spredt seg blant melkekyr i USA, og smittet mennesker via kontakt med jur eller rå melk. FHI frykter at viruset kan mutere og begynne å smitte mellom mennesker, enten gjennom tilfeldige mutasjoner eller ved at et menneske smittes med både fugleinfluensa og vanlig influensa. Eksperter understreker viktigheten av smitteovervåkning og forberedelse på en potensiell pandemi.
21 dager siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om en økning i resistente soppinfeksjoner og mangel på tilstrekkelige medisiner og diagnostiske verktøy. Flere sopper er nå på WHOs «verstingliste» over kritiske patogener, deriblant candida auris. Infeksjonene rammer spesielt pasienter med svekket immunforsvar, og WHO påpeker at manglende diagnostisering, spesielt i fattigere land, gjør det vanskelig å gi riktig behandling. Eksperter understreker at resistensen utvikler seg raskere enn utviklingen av nye medisiner, og kaller det en stille pandemi.
3 måneder siden
President Donald Trump har besluttet å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), noe som har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Helseminister Jan Christian Vestre mener dette vil skape utfordringer for globalt helsesamarbeid. Mange forskere frykter at avgjørelsen vil være et tilbakesteg i kampen mot sykdommer som aids, malaria og tuberkulose. Trump begrunner avgjørelsen med at USA bidrar med for mye penger til organisasjonen, og at han er misfornøyd med WHOs håndtering av koronapandemien. USA er WHOs største bidragsyter, og uten deres støtte vil det bli vanskelig for WHO å nå sine mål. WHO-sjefen har uttrykt beklagelse over avgjørelsen og håper USA vil revurdere.