Kina har bekreftet sin støtte til Verdens helseorganisasjon (WHO) etter at USA kunngjorde sin utmelding. Kina mener WHOs rolle bør styrkes, spesielt med tanke på vaksineprogrammer i fattige land.
Kina kritiserer også USAs beslutning om å trekke seg fra Parisavtalen, og understreker at klimaendringer er en felles utfordring. I tillegg anklager Kina USA for å mobbe Cuba ved å sette landet på terrorlisten.
Til tross for uenigheter, uttrykker Kina håp om samarbeid med USA innen økonomi og handel, og påpeker at det er store felles interesser mellom de to landene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Kina og Russland har kritisert Donald Trumps beslutning om å gjeninnføre Cuba på USAs liste over land som støtter terrorisme. Dette skjer etter at Joe Biden hadde planlagt å fjerne Cuba fra listen og lette sanksjonene mot landet, mot at politiske fanger ble løslatt. Trump har derimot valgt å skjerpe sanksjonene, noe som har ført til sterke internasjonale reaksjoner. Kina anklager USA for mobbing, mens Russland mener Trumps handlinger er et forsøk på å destabilisere Cuba og fremprovosere et maktskifte. Russland understreker at Cuba er en aktiv deltaker i internasjonalt samarbeid om terrorbekjempelse.
2 måneder siden
Kina ber USA om gjensidig respekt og dialog i handelsspørsmål etter Trumps uttalelser om en mulig ny avtale. Kina motsetter seg USAs tolløkninger og understreker at handelskriger skader begge parter. Kina oppfordrer USA til ikke å bruke toll som et pressmiddel. Trump har åpnet for en ny handelsavtale, men uten å gi detaljer om hva den vil innebære. En tidligere avtale fra 2020 førte til en våpenhvile i handelskrigen, der Kina lovet å øke importen fra USA.
23 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg etter at USA økte straffetollene, noe Kina har svart på med samme mynt. USA truer med ytterligere opptrapping. Kina oppfatter konflikten som et forsøk på å begrense landets utvikling og ønsker en multipolar verden. De vurderer å bruke eksportrestriksjoner på sjeldne jordarter som pressmiddel, noe som kan ramme USAs forsvars- og teknologisektor. Analytikere spår en utmattelseskrig, hvor utfallet avhenger av hvilket land som har høyest smerteterskel, spesielt gitt Kinas økonomiske utfordringer.
14 dager siden
Kinas handelsdepartement har uttalt at de er villige til å forhandle med USA for å løse handelskonflikten, men ber samtidig om at USA slutter med trusler og utpressing. Kina understreker viktigheten av gjensidig respekt i forhandlingene. Uttalelsen kommer etter at Det hvite hus tidligere har sagt at ansvaret for å løse konflikten nå ligger hos Kina. USA har innført økte tollsatser på kinesiske varer, begrunnet med manglende respekt fra kinesisk side.
18 dager siden
Kinesiske myndigheter ser USAs nylige tollunntak for elektroniske produkter som et forsiktig positivt signal, men understreker behovet for mer omfattende endringer. Kina oppfordrer USA til å avslutte den skadelige praksisen med gjengjeldelsestoll og gjenopprette gjensidig respekt i handelsforholdet. Samtidig varsler USA muligheten for nye toller på elektronikk, noe som kompliserer situasjonen ytterligere. Den eskalerende handelskrigen, initiert av Donald Trump med høye tollsatser på kinesiske varer, har ført til gjensidige tiltak fra Kina og skaper bekymring for den globale økonomiske utviklingen.
27 dager siden
Kina har svart på USAs nylige tolløkninger ved å innføre 34 prosent toll på varer fra USA. Dette fører til fallende oljepriser og børsfall i Oslo, USA og Europa. Kinesiske myndigheter kritiserer USAs handlinger som ensidig mobbing og oppfordrer til dialog. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen uttrykker bekymring for den globale handelspolitikken og ser tegn til nye allianser mellom tidligere rivaler i Asia, samt forsvarsoppbygging i Europa. Han understreker at politiske beslutninger sjelden har hatt så store og umiddelbare konsekvenser for markedene, og beskriver situasjonen som en ulykke for verdenshandelen.
10 dager siden
Kinas handelsdepartement varsler at landet vil iverksette mottiltak dersom andre land inngår handelsavtaler med USA som begrenser handelen med Kina. Dette kommer etter at Trump-administrasjonen planlegger å presse land til å redusere handel med Kina i bytte mot tollfritak til USA. Kina understreker at de respekterer at økonomiske uenigheter løses gjennom likeverdige konsultasjoner, men vil ikke akseptere avtaler som skjer på Kinas bekostning. Kina har svart på USAs høye tollsatser med egne tollsatser på amerikanske varer, og advarer mot ettergivenhet og kompromisser som ikke blir respektert.
19 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina har trappet opp med gjensidige økninger i tollsatser. USA har økt tollen på kinesiske varer kraftig, mens Kina har svart med samme mynt. USA gir toll-lettelser til de fleste land, men Kina er unntatt. Eksperter mener USA forsøker å isolere Kina, og frykter at utviklingen vil føre til økt proteksjonisme, redusert global handel og lavere vekst. Det er en økende bekymring for at USA ønsker å verne egne verdikjeder og forsyning av kritiske råvarer, noe som kan endre den globale økonomiske dynamikken.
2 måneder siden
USA innfører 10 prosent tilleggstoll på kinesiske varer, noe som utløser et svar fra Kina. Kina svarer med å innføre 10 prosent toll på amerikansk råolje, gardsutstyr, store motorkøyretøy og pickup-lastebiler. I tillegg ilegger Kina 15 prosent toll på amerikansk naturgass og kull. Kina innfører også eksportkontroll på flere viktige metaller og relaterte produkter. Det kinesiske finansdepartementet kritiserer USAs president for brudd på reglene til Verdens handelsorganisasjon.
2 måneder siden
USA har innført 10 prosent tilleggstoll på kinesiske varer, noko som har ført til eit svar frå Kina. Kina innfører 10 prosent toll på amerikansk råolje, gardsutstyr, store motorkøyretøy og pickup-lastebilar. I tillegg svarer Kina med å innføre 15 prosent tilleggstoll på naturgass og kol frå USA. Kina innfører også eksportkontroll på fleire metall.
20 dager siden
Kinas president Xi Jinping foreslår et tettere samarbeid med EU for å motvirke det han omtaler som «mobbing» fra USAs side, med henvisning til Donald Trumps økonomiske politikk. Som svar på USAs straffetoll, øker Kina tollen på importvarer fra USA til 125 prosent. Seniorforsker ved Nupi, Hans Jørgen Gåsemyr, uttaler at Kina ikke lenger vil trå varsomt, men svare med samme mynt. Gåsemyr mener Kina er godt forberedt på en konflikt, men understreker samtidig landets sårbarhet som verdens største produsent og eksportør.
26 dager siden
Kina reagerer kraftig på USAs nye tollsatser på utenlandske varer, og kaller dem "uprovoserte" og "ubegrunnede". Som svar innfører Kina mottiltak, inkludert toll på amerikanske varer, en formell klage til Verdens handelsorganisasjon (WTO), og eksportkontroll på sjeldne mineraler. Tiltakene har ført til børsfall, men president Trump mener dette er en mulighet for investorer. Handelskonflikten skaper usikkerhet i markedene, og Kina oppfordrer USA til å løse problemene gjennom forhandlinger.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan Jens Stoltenbergs syn på Kina kan påvirke norsk politikk i hans nye rolle som finansminister. Professor Kåre Dahl Martinsen argumenterer for at Stoltenberg vil innta en mer kritisk holdning til Kina, og mener Norge har vært for forsiktig i sin tilnærming. Martinsen støtter også Donald Trumps harde linje mot Kina. Professor Henrik Stålhane Hiim er uenig i at Kina driver med økonomisk krigføring, og mener USAs politikk kan gagne Kina. Kinas ambassadør kritiserer USAs tollpolitikk og fremhever Kinas engasjement for multilateral handel og samarbeid.
18 dager siden
Kinesiske myndigheter anser Trumps tollunntak for elektroniske produkter som et lite skritt i riktig retning, men oppfordrer USA til å fullstendig avslutte gjengjeldelsestollen og gjenopprette gjensidig respekt. Samtidig varsler USAs handelsminister muligheten for ny toll på elektroniske produkter. Donald Trump har initiert en handelskrig med tollsatser på kinesiske varer, noe Kina har besvart med tilsvarende tiltak på amerikanske varer. Denne konflikten forventes å ha konsekvenser for den globale økonomiske utviklingen.
6 dager siden
Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt etter at begge land har innført høye tollsatser på hverandres varer. USA har satt en toll på 145 prosent på kinesiske varer, mens Kina svarte med 125 prosent toll på amerikanske varer. Begge parter hevder de er klare for forhandlinger, men Kina avviser at noen samtaler pågår. Kinas handelsdepartement og utenriksdepartement omtaler påstandene om forhandlinger som «fake news». President Donald Trump insisterer derimot på at det har vært møter mellom partene. Samtidig har Trump erkjent at den høye tollen vil bli redusert, men ikke fjernet helt. USAs finansminister har omtalt tollkrigen som «ikke bærekraftig», og økonomer mener Trump kan endre kurs under press, men situasjonen er fortsatt uoversiktlig og vanskelig å forutsi.